Sfanta mare Muceniţa Anastasia Romana, izbăvitoarea de otravă.

9:54 pm Sfinti Romani, Sinaxar                                                     

22 decembrie

Pomenirea Sfintei marii Muceniţe Anastasia Romana, izbăvitoarea de otravă.Sf. Anastasia

Sfânta si preaviteaza Mucenita Anastasia a trait în Roma, pe vremea împaratului Diocletian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, si al unei crestine cu numele Fausta. A învatat credinta crestina de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un barbat insuflat de Dumnezeu si binecredincios, cu numele Hrisogon. Parintii au maritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredintei lui, sfânta se purta cu el fara dragoste; se prefacea totdeauna bolnava, ca sa nu aiba nici o legatura cu el. Se îmbraca cu haine proaste si saracacioase; statea de vorba numai cu femei nevoiase; slujea pe ascuns pe cei ce patimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spala si le ungea ranile cu untdelemn si le dadea hrana potrivita, însotita fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisa de sotul ei, ca îi stia faptele. S-a întâmplat însa ca sotul ei s-a înecat într-o furtuna pe mare. Ramasa libera, Anastasia a împartit toate averile ei saracilor. Dupa aceea, fara sa se mai teama, slujea celor ce patimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua si-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe multi la mucenicie.
În timpul împaratului Diocletian (284-305) , prin 303-304 a dat patru edicte împotriva crestinilor, acestia au fost cautati, deposedati de toate bunurile si chinuiti cu bestialitate, singura lor vina fiind aceea ca erau crestini.

Victima a acestei crunte persecutii a fost si fecioara Anastasia. Ea a suferit moarte pentru Hristos în ziua de 22 decembrie a anului 304, în orasul Sirmium (azi Mitrovita, lânga Belgrad). În cinstea acesteia sora împaratului Constantin, care purta acelasi nume, a zidit o biserica în Roma. De aici moastele Sfintei Anastasia au fost duse la Constantinopol si asezate în biserica ce îi poarta numele, în anul 458.
Sfânta noastra Biserica o praznuieste în fiecare an în ziua mortii ei, 22 decembrie.

* Icoana este pictata de maicutele de la Manastirea Diaconesti, judetul Bacau

2 Raspunsuri

  1. Război întru Cuvânt » 22 decembrie - "Doamne, vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas..." Says:

    […] Despre sfintii de astazi, Mucenita Anastasia si Ierarhul Petru Movila – cititi pe blogul editurii Agnos (Sibiu) […]

  2. ana-maria Says:

    foarte frumos pictata! dar nu exista si o icoana cu sfanta anastasia cea praznuita pe 29 octombrie?

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>