Sfintii Argheu, Narcis si Marcelin din Tomis (Constanta)

3:13 pm Sfinti Romani, Sinaxar                                                     

sf. argheu

La data de 2 ianuarie Martirologiul roman pomeneste ca martiri la Tomis (azi Constanta) pe fratii Argeu, Narcis si Marcelin. Toti au murit in timpul aceleiasi persecutii a lui Liciniu (320-324). Ei au refuzat sa se inroleze in armata paganizata a lui Liciniu. Primii doi au fost ucisi de sabie iar fratele cel mic, Marcelin, a fost aruncat in mare. Trupul acestuia din urma a fost gasit de Amanthus (Amadus), un om pios, care l-a dus pe ascuns in casa sa unde a savarsit mai multe vindecari minunate.

Numele acestor trei sfinti martiri este legat de cel al episcopului mucenic Titus (Filus) praznuit pe 3 ianuarie. Conform Martirologiului ieronimian Tit a fost parintele – trupesc sau sufletesc – al Sfintilor Argeu, Narcis si Marcelin. Un alt document, Acta Sanctorum, afirma ca si el a patimit ca martir tot in timpul persecutiei lui Licinius (pe la 2-3 ianuarie 319-324). A fost aruncat in mare, asemenea lui Marcelin, deoarece a refuzat sa indeplineasca serviciul militar, incompatibil cu slujirea sa arhiereasca. Dupa cate se pare la el se refera o inscriptie, pastrata fragmentar, descoperita la Tomis, cu textul “Aici odihneste martirul lui Hristos si episcopul…”.
sf marcelinsf tit

Numarul martirilor din Tomis este însa mult mai mare, dupa cum aflam din Martirologii sau din Mineie, dar de multe ori stirile nu sunt sigure, în ce priveste data si locul patimirii. Presupunem ca multi dintre ei erau daco-romani. Sa-i rugam sa ceara lui Hristos Domnul, pentru care au patimit, pacea si mila Sa pentru întreg neamul românesc de pretutindeni si sa-i cinstim prin cântarea:

„Mucenicii Tai, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricaciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având taria Ta, pe chinuitori au surpat, zdro-bit-au si ale dracilor neputincioase îndrazniri. Pentru rugaciunile lor, mântuieste sufletele noastre” (Troparul glasului 4, la mai multi mucenici).

* Icoana este pictata de maicutele de la Manastirea Diaconesti, judetul Bacau

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>