Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic din Singidunum (13 ianuarie)

7:53 pm Sfinti Romani, Sinaxar                                                     

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic (13 ianuarie)

Sf Ermil SingidunumAcestia au trait în tinutul Iliricului si al Dunarii de mijloc, pe vremea împaratului Liciniu. Crezând ca „aduce slava lui Dumnezeu”, acesta a pornit o prigoana împotriva crestinilor sub motivul ca acestia primejduiesc ordinea si predaniile stapânirii.

Printre cei pârâti la împarat ca sunt crestini se afla si Diaconul Ermil, care era acuzat ca dispretuia zeii romani. Auzind aceasta, împaratul a poruncit sa fie adus imediat înaintea sa. Auzind aceasta, Sfântul s-a bucurat ca trebuie sa dea seama de credinta sa, si a primit bucuros sa mearga la împarat. Întrebat fiind de ce nu slujeste zeilor pagâni, Sfântul a raspuns ca slujeste numai Dumnezeului nevazut, nu zeitatilor surde si neînsufletite, facute de mâini omenesti, din lemn ori din pietre, despre care „mai curând te apuca râsul cât de neputincioase sunt, iar nu sa te închini lor”.

La aceste vorbe, împaratul a poruncit sa fie batut peste fata cu un bici de metal, dupa care sa fie chinuit si mai tare, iar mai pe urma a poruncit sa fie întemnitat timp de trei zile, nadajduind ca astfel se va lepada de credinta crestina. În temnita, Sfântul a primit întarire de la Dumnezeu, ca va birui pe tiran si va lua cununa muceniciei.

Dupa cele trei zile de stat în temnita, Sfântul a fost adus iarasi la judecata în fata împaratului, si întrebat fiind daca s-a razgândit, a raspuns ca „eu de Domnul Hristos nu ma voi desparti, ci numai Lui îi voi sluji”. Astfel, împaratul s-a înversunat si mai tare, si a poruncit catre 6 ostasi sa-l ia pe Sfânt si sa-l întinda la pamânt, batându-l pâna se va razgândi. Supus acestor chinuri, Sfântul nu a scos nici macar un geamat, ci numai se ruga Domnului sa-l întareasca pâna la sfârsit. La un moment dat, din înaltimi s-a auzit un glas care vestea ca peste 3 zile va fi izbavit de chinuri, iar împaratul, auzind acestea, a poruncit ca statornicul diacon sa fie dus iarasi în temnita.

În fata celor întâmplate, temnicerul încredintat cu paza Sfântului, pe nume Stratonic s-a înduiosat cu inima, caci în taina era si el crestin, doar ca un timp nu s-a aratat pe fata. Când Ermil a fost dus a treia oara la judecata, împaratul, vazând ca acesta nu se leapada de credinta sa, a poruncit ostasilor sa rupa cu unghii de fier pântecele Sfântului, ca sa se vada maruntaiele din el. Vazând acestea, Stratonic a izbucnit în plâns si a început sa îngrijeasca ranile Sfântului. El a fost vazut însa de unul din ostasi, care l-a pârât împaratului. Auzind aceasta, împaratul i-a poruncit lui Stratonic sa aduca jertfe idolilor. Stratonic însa a marturisit ca este vechi prieten cu Ermil si ca si el este crestin, ca atare refuza sa jertfeasca idolilor. Înfuriat peste masura, împaratul a poruncit ca Stratonic sa fie dezbracat de haine si sa fie batut cu bete peste tot trupul. În timp ce era batut, Stratonic îsi ridica privirea catre diaconul Ermil, cerându-i ca sa se roage lui Dumnezeu sa poata pazi credinta sa întreaga, pentru a rabda chinurile pâna la capat.

Vazând împaratul ca nu-i poate îndupleca în nici un fel pe cei doi mucenici, a poruncit ca diaconul Ermil sa fie spânzurat de un copac, iar trupul sa-i fie ciopârtit cu cutitele, dupa care sa fie aruncat în valurile Dunarii. Astfel, cei doi au primit moartea muceniceasca, în ziua de 13 ianuarie 303, la circa 3 kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de azi), poate spre localitatea Panciova unde si astazi mai exista populatie româneasca. La trei zile dupa aceasta, trupurile Sfintilor Mucenici au fost adunate laolalta într-un sicriu, ca sa ramâna vesnica pomenire a lor, în acelasi chip în care si dragostea lui Hristos i-a unit pe amândoi.

* Icoanele sunt pictate de maicutele de la Manastirea Diaconesti

un raspuns

  1. Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic din Singidunum Says:

    […] Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic din Singidunum (13 ianuarie) Lasa un comentariu […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>