Sfantul Cuvios Natan

8:38 am Sfinti Romani                                                     

IEROSCHIMONAHUL NATAN
Schitul Sihăstria Putnei
(+ 1783)

La preluarea conducerii schitului (10 martie 1781), cuviosul ieroschimonah Natan era si el batrân, dar cu multa râvna si jertfelnicie va continua lucrarea cuviosului Sila, calauzind obstea încredintata spre pastorire timp de trei ani si jumatate.

Lipsurile si greutatile datorate conditiilor vitrege determinate de regimul strain (dupa ocuparea Bucovinei în 1775) se înmulteau tot mai mult. Ajutoarele bunilor crestini ramasi în tara Moldovei nu mai puteau ajunge la schit, iar vechile înlesniri si danii ale domnilor si-au pierdut puterea.

Sf Natan de la Sihastria PutneiSituatia înrautatindu-se, în mai 1783 egumenul Natan, dimpreuna „cu toti batrânii si smeritii sihastri”, se adreseaza cu „ o carte de milostenie ” tuturor „ fiilor bisericii Rasaritului ” cerând ajutor pentru sprijinirea schitului care ajunsese într-o stare jalnica: la lipsa hranei se mai adauga si mâhnirea ca „s -a învechit acoperamântul sfintei biserici si s-a stricat si prin multe locuri s-a spart. La fel si chilioarele smeritilor batrânilor parinti s-au învechit si se risipesc ”.

Nu numai starea materiala a fost jalnica în timpul stapânirii austro-ungare, ci, concomitent, si viata duhovniceasca a avut mult de suferit. Astfel, în cursul anului 1783 sunt desfiintate, se închid sau sunt transformate în biserici de mir majoritatea manastirilor si schiturilor din Bucovina (numarul depaseste cifra 20), adevarate focare ale ortodoxiei si cele care mentineau, de fapt, credinta vie în sufletele credinciosilor români. Au ramas în stare de functionare numai trei: Putna, Sucevita si Dragomirna, dar si acestora punându-li-se interdictia de a nu depasi numarul de 25 de vietuitori.

La sfârsitul anului 1784, cu durerea în suflet vazând schitul în ruina si monahismul ortodox asuprit, staretul Natan si-a scris testamentul, împartind putinele obiecte personale fratilor monahi. Lor le spune cum sa-i faca cele pentru îngropare: „ Iar pe voi, iubitii mei fii si frati, va îndatorez cu aceasta neiertata datorie, ca sa mi-o împliniti dupa ce îmi voi da sufletul în mâinile Cui le-a zidit (…) Dupa ce ma veti îmbraca dupa obicei si ma veti pune în sicriul cel de îngropare, sa-mi cautati cartea cea de drum cea citita si iscalita de arhierei si de parintii mei duhovnici (…) si sa mi-o puneti (…) în mâna mea cea dreapta si asa sa-mi dati pacatosul meu trup pamântului dintru care este facut. Iar voi fiilor si fratilor, fiti iertati de Dumnezeu si de mine si în acest veac si în cel ce va sa fie. Amin ”.

Sfintele sale moaşte, descoperite recent, sunt împodobite de bună mireasmă duhovnicească, iar capul său, în chip minunat, poartă o cruce, ca semn al sfinţeniei şi binecuvântării.

Vezi si : Sfantul cuvios Sila Ieroschimonahul

* Icoanele sunt pictate de maicutele de la Manastirea Diaconesti

2 Raspunsuri

  1. Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Sfantul Cuvios Paisie Says:

    […] Sfantul Cuvios Sila Ieroschimonahul Sfantul Cuvios Natan […]

  2. Blogul Editurii Agnos Says:

    Vezi si:
    Sfantul cuvios Paisie de la Sihăstria Putnei

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>