Sfantul Cuvios Paisie

5:22 pm Sfinti Romani                                                     

IEROSCHIMONAHUL PAISIE
Schitul Sihăstria Putnei
(+ 1790)

În testamentul sau – si spre deosebire de staretul Sila – cuviosul Natan n-a numit pe nimeni ca urmas la conducerea schitului, iar lucrul este lesne de înteles: desfiintarea asezamântului monahal era iminenta. Mai multe indicii însa ne face sa credem ca cel care i-a urmat în egumenat, chiar daca pentru scurt timp, a fost ieroschimonahul Paisie.

Staretul Paisie a condus Sihastria într-o perioada foarte grea, traind cu înfrigurare momentele cele mai triste din viata schitului. Ne putem închipui ce sentimente a trait vazând ca tot ceea ce se realizase prin stradania si jertfa înaintasilor sai era acum pe cale sa dispara si sa ramâna o simpla amintire a trecutului. În 1785 Sihastria Putnei a avut aceeasi soarta ca si majoritatea manastirilor din Bucovina, fiind ultimul locas monahal desfiintat de habsburgi. Pe fila 109 a unei copii a manuscrisului „Testamentul duhovnicesc al egumenului Teodosie” pastrat astazi la Manastirea Putna, o însemnare în limba slavona mentioneaza: „ În anul 1785, august, 26 s-a risipit schitul ”. Pâna la sfârsitul anului, parintii de aici – doi ieromonahi si patru calugari de rând – sunt transferati la Manastirea Putna, unde se aduc si cele mai multe din obiectele de pret ale schitului: vesminte, carti, vase de cult, documente, inscriptii etc..

Patru ani mai târziu, în 1789, catapeteasma si stranele bisericii de la Sihastria Putnei se transfera la biserica din Mamaiestii Noi (sau Mamaiestii de jos).

Cuviosul Paisie nu a plecat de lânga mormintele cuviosilor parinti, ci a ramas de straja în Sihastria Putnei pâna ce a trecut si el la cele vesnice, încheind o pagina minunata din viata schitului.

Piatra sa de mormânt si sfintele sale oseminte au fost gasite în 1990 chiar lânga ruinele vechii biserici a schitului (în dreptul naosului); inscriptia a ramas necompletata pâna la capat: „ Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, si au raposat la valeat 17… ”.

Dupa moartea lui, biserica si chiliile, ramase pustii si date uitarii, s-au degradat, încetul cu încetul, si au ajuns ruine. Uitarea s-a asternut peste filele de istorie ale Sihastriei de la Putna, locul s-a umplut de iarba, si doar pietrele bisericii surpate mai aminteau privitorilor ca aici, odata, au trait oameni care si-au închinat întreaga lor viata slujirii lui Dumnezeu.

Vezi si :

Sfantul Cuvios Sila Ieroschimonahul
Sfantul Cuvios Natan

* Icoanele sunt pictate de maicutele de la Manastirea Diaconesti

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>