A murit Parintele Ilarion Felea – Aiud 1961

10:41 am Marturisitori                                                     

Era prin anii 1960-61, in celularul din Aiud. Intr-o zi se anunta, prin formele de mass-media, din puscarie, morse la perete si calorifer:
– a murit Parintele Ilarion Felea!

Cine nu-l cunostea pe parintele Felea in Aiud? Toti stiam, unul de la altul ca a fost profesor la Academia Teologica Ortodoxa din Arad, si mie mi-a fost profesor si mai ales pedagog. Il cunosteam noi bihorenii si aradenii, il cunosteau si bucurestenii si mai ales Academia Romana care i-a premiat cartile. A fost un predicator de performanta la catedrala din Arad si oriunde il chemau rosturile Bisericii. La catedrala credinciosii si studentii ar fi fost in stare sa reproduca predica lui din ziua aceea.

La Academia Teologica, catedra lui se transformase in amvon; avea si o voce baritonala care te cucerea. Douazeci de stilouri asterneau pe caiet toata lectia din ziua aceea. Fizic era o figura impunatoare de barbat, fata incadrata de barba, arata ca un cap de efigie, era generos si comunicativ, de aceea era simpatizat de toti.

Era mot, de la radacina, de pe valea Crisului Alb, poate ca si aceasta i-a dat destinul inalt pe care l-a avut. La manifestari si diferite ocazii, il invitau unii si altii:
– Parinte, canta-ne ceva din ale Iancului!

Si canta taraganat si duios si te ducea pe meleagurile Iancului si ale lui Horea in vremile de vrednicie ale motilor.

Scria cu duh deosebit despre cele sfinte a lui Dumnezeu si despre cele vrednice de istorie ale neamului nostru. Eu l-am luat ca mentor duhovnicesc in viata mea de preot si pastor de suflete, pe unde am trecut. De aceea era asa de cunoscut de multi si in lumea ortodoxa si la celelalte confesiuni. In Aiud si in cellelalte inchisori era cunoscut pentru expunerile si textele biblice pe care le transmitea pe banda mintii mai ales la cei tineri. In Aiud eru fete inalte din alte confesiuni dar nimeni nu avea popularitatea: parintelui Staniloae, a ieromonahului Anania si a parintelui Ilarion Felea, toti fiind in Aiud la ora aceea.

Cand moare cineva afara, vin toti cei dragi si-l petrec dupa toata randuiala crestineasca. Pe parintele Felea l-am petrecut, cu sufletele noi “fratii si rudeniile lui” de idealuri si suferinta. N-a fost batran dar a murit pentru ca nu I s-a dat asistenta medicala, asa “se planifica” in puscariile comuniste.

Oamenii, respective noi detinutii, am urmarit mersul bolnavului pana a inchis ochii.
Afland vestea mutarii sale la Domnul, am sta de veghe doua seri, pana l-au dus la groapa la “trei plopi”, cimitirul detinutilor politici. A doua seara au si dat alarma cei de jos de langa morga, unde era mortul:
– Acuma il duce la groapa pe parintele Felea!

Intr-adevar, se auzea o caruta, o drosca brasoveana, trasa de un cal cu doi gardieni pe capra ducandu-I sicriul. Erau trei porti pana la poarta principala si in linistea noptii se auzea mersul carului. Noi stateam sub patura, era dupa ora 10, ora stingerii, nu ne miscam. Acuma incepea “prohodul”. Toti cei 5000 de prizonieri politici din Aiud, asistati de cei 400 de preoti ortodocsi se rugau dupa randuiala: “Cu sfintii odihneste Doamne sufletul adormitului robului tau Ilarion preotul, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin ci viata fara de sfarsit”. Acestea le rosteau toti chiar daca in celula nu era preot, daca era si preot se facea o randuiala mai dezvoltata, tot sub patura.

Cei de jos ne comunicau ca s-a ajuns la poarta principala, unde se petrecea scena cea mai sinistra: venea ofiterul de serviciu cu o bara ascutita de fier si o infigea in inima mortului sa se convinga “stapanirea” de moartea omului. Ce scena sinistra si lugubra, demna de evul mediu si ea se petrecea in evul modern in era comunista.

Carul funebru se ducea la “Trei plopi”, la cap I se punea un stalp de lemn pe care se batea o tinichea cu numarul matricol din dosarul detinutului. Dupa codurile comuniste, atata mai ramanea din viata omului.

Cand se incheia prohodul cu cuvintele Amin!- se mai auzeau morsele la perete si calorifer:
– Dumnezeu sa-l ierte, in veci sa fie pomenirea lui!

(Telegraful roman nr. 31-34/1994, p. 4, Marturie a pr. IOAN BARDAS fost detinut politic la Inchisoarea din AIUD).

*Preluat de la Laurentiu Dumitru

6 Raspunsuri

 1. NICUSOR Says:

  mi se umple sufletul de durere cand citesc ceea ce au patimit acesti sfinti ai nostrii. ma intreb adesea, oare cum ar fi aratat tara noastra daca toate aceste genii ale acestui neam ar fi educat aceste generatii care suntem noi, cei de astazi. MULT A MAI AVUT DE PATIMIT ACEST NEAM AL NOSTRU, DAR IN ACELASI TIMP MULT AU MAI PATIMIT SI PARINTII NOSTRII, DOVEDIND INCA O DATA CA IUBIREA LUI HRISTOS E MAI PUTERNICA DECAT ORICE PE ACEST PAMANT TRECATOR. sper din tot sufletul sa invatam macar ceva, in parte de la acesti martiri vrednici de pomenire ai BISERICII si neamului nostru romanesc. SA LE POMENIM SFINTELE NUME CU EVLAVIE SI SA ZICEM PTR EI > DOAMNE POMENESTEI CU DREPTII PE ACESTI DREPTI AI TAI< AMIN.

 2. apostol daniel Says:

  da,asa e Nicusor,nu te cunosc dar asa e bine spus.Eu pot spune atat:ne aflam intr-un razboi aproape nevazut,cu cea mai “sireata” ,pe care mi-a fost dat sa o cunosc pana acum.Dar pentru mine acesti martiri si marturisitori ai credintei ortodoxe,fosti intemnitati,sant sfintiti si oameni drepti cu dreptul si vrednicia de a fi canonizati si care ne ajuta de acolo de unde se afla ei.Dumnezeu stie totusi cel mai bine,ce s-a petrecut in sufletul lor.Fie binecuvantati cu totii.Si sa ne fie noua tinerilor modele de comportament si spirit de jertfa si daruire duhovniceasca in veci.Dreptilor mucenici intariti si sufletele noastre in vremurile grele pe care le traim.Fiti alaturi de cei care va cer ajutor si bucurati-va de darul pe care sant sigur ca l-ati primit de la TATAL prin FIUL in DUHUL SFANT.Va asteptam in calendar.

 3. daniel Says:

  Daca-l respectam pe acest sfant, sa citim cu totii cartea ce-l reprezinta (pentru mine a fost cea mai reprezentativa carte ortodoxa romaneasca citita pana acum)- Spre Tabor. Si nu numai citind-o ci urmand mesajul cartii vom putea gusta si noi ca si el, parintele martir, intalnirea cu Hristos

 4. mariana Says:

  DOAMNE CIT AU MAI INDURAT ACESTI OAMENI LE ERA INTERZIS SI DREPTUL LA EXISTENTA CUM A FOST POSIBIL CA UN POPOR ASA VITEAZ CUM E POPORUL NOSTRU SA SE LASE CONDUS DE HIDRA COMUNISTA??????//////PINA CIND DOAMNE PINA CIND??//

 5. Margareta Teodorescu Says:

  Nu intamplator sufletele bune, sufletele de mare calitate duhovniceasca, sufletele de exceptie, au ajuns sa stie ce este chinul in locurile cele mai cumplite ale stapanirii cele urate(“stapanitorul lumii acesteia”) asupra careia Mantuitorul ne avertizeaza….
  Un mare Parinte al Bisericii spunea : “Aici arde-ma, aici taie-ma, aici nu ma cruta, numai sa ma cruti in vesnicie”

 6. Onoriu Felea Says:

  Ma bucur ca sunt oameni in zilele noastre care apreciaza ceea ce au facut candva cei pe care ii numim martiri. As aprecia orice informatie legata de pr. Ilarion Felea. Mobil 0729 098 800 sau office@ono.ro, Onoriu Felea – producator de film din Arad, nepot al Parintelui Ilarion Felea.

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>