IPS Andrei, Pr. Prof. Ilie Moldovan si Pr. Jan Nicolae despre parintele Ioan Iovan

3:25 pm Articole, Marturisitori                                                     

Părintele Ioan Iovan un mare mărturisitor şi misionar – Înaltpreasfinţitul Andrei al Alba Iuliei

IPS Andrei al Alba Iuliei ne-a vorbit despre misiunea şi curajul Părintelui Ioan Iovan:

Părintele Ioan Iovan, duhovnicul nostru de la Recea, a fost un mărturisitor al lui Hristos. Cu orice risc şi în temniţă şi în libertate şi-a exprimat crezul său şi pe lângă faptul că a fost un mărturisitor, a fost un mare misionar şi misiunea lui şi-a tras seva, puterea din convingerea pe care o avea şi anume aceea că se poate regenera viaţa noastră duhovnicească printr-o regăsire a comuniunii cu Hristos în Sfânta Euharistie.

A fost un misionar care l-a propovăduit pe Domnul Hristos euharistic şi în jurul potirului i-a adunat pe toţi necăjiţii şi pe toţi doritorii de Hristos şi de mântuire.

Acum că pleacă la Domnul Hristos, pe care L-a slujit o viaţă, noi nădăjduim că Domnul Hristos îl va face părtaş al Ospăţului Credinţei cel veşnic şi neapus, acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.
Mai sunt puţini mărturisitori din generaţia lui, de fermitatea lui, care şi-au pus viaţa pentru misiunea pe care au îmbrăţişat-o.

Chiar aşa monah fiind, era dârz şi neînfricat pentru că la urma urmei definiţia pe care i-o dă Părintele Stăniloae călugărului este aceea de „cavaler al Duhului Sfânt”, luptător neînfricat în lupta cu răul. Un asemenea om a fost Părintele Ioan Iovan, duhovnicul de la Recea. Şi plecarea lui dintre noi va lăsa un mare gol, nu numai în Mănăstirea de Recea, unde a fost preţuit de maica stareţă şi de soborul de maici, ci în toată zona şi la urma urmei în toată în ţara, pentru că mulţi ucenici l-au preţuit, l-au iubit şi au încercat să-i pună în practică învăţămintele.

Programul duhovnicesc al Părintelui Ioan Iovan – învierea neamului românesc şi Sfânta Euharistie

Părintele Profesor Ilie Moldovan din Sibiu ne-a vorbit despre câteva trăsături duhovniceşti ale Părintelui Ioan Iovan:

Prea Cuviosul Părinte Ioan Iovan a aflat pentru sine calea învierii lui Hristos. Două lucruri pot să spun acum în legătură cu acest ceas surprinzător al morţii Părintelui: cel dintâi priveşte tocmai această vreme în care iubitul nostru părinte şi-a făcut anunţată plecarea pentru veşnicie: ne aflăm în această perioadă deosebit de luminoasă dintre Paşti şi Rusalii; porţile iadului, în această perioadă, după Tradiţie, sunt deschise, biruinţa Învierii este transmisă ca un sunet înalt în cer şi pe pământ, este un anunţ al îngerilor Domnului. Nu cred că poate fi alt testament al prea cuvioşiei Părintelui Ioan, altul decât acela de a crede cu tărie în învierea neamului, adevăr pentru care nu numai a trăit în această lume, dar şi a pătimit. Preacuviosul Părintele Ioan este cel care şi-a înscris viaţa pe portativul acestei credinţe supreme în Învierea lui Hristos.

Al doilea lucru de care ţine semnificaţia anunţului de a cunoaşte trecerea Preacuvioşiei Sale a Părintelui Ioan la cele veşnice, nu poate fi decât acela care priveşte certitudinea absolută, care a fost şi programul duhovnicesc al Preacuvioşiei Sale: Sfânta Cuminecătură, pentru care Hristos Domnul S-a Întrupat, a pătimit, a murit şi a înviat pentru noi în a ne rândui viaţă veşnică, zic, a fost programul Părintelui celui adormit.

Sufletul Părintelui Ioan se îndreaptă acum spre împărtăşirea bucuriei de a dobândi această viaţă veşnică, pe care tocmai Sfânta Cuminecătură, este cea care ne-o prilejuieşte şi tot această viaţă veşnică care e sărbătorită încă în această a treia săptămână după Paşti.

Să-l însoţim cu rugăciunile noastre pe acest drum, care nu poate să-nsemne decât loc luminat, loc cu verdeaţă, loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinul. Amin.

Părintele Ioan Iovan a fost un adevărat părinte pascal al românilor.

Părintele Jan Nicolae, un ucenic al Părintelui Ioan Iovan, ne-a vorbit despre chipul luminos al Părintelui Ioan Iovan:

Părintele Ioan Iovan a avut o viaţă de mărturisitor adevărat pentru Hristos, o viaţă de părinte duhovnicesc pentru toţi românii, acest părinte, eu socotesc un fel de Sfântul Ioan de Kronştadt al românilor, un părinte pe care nu mi-l pot închipui decât cu potirul în mână sau stând pe acel scăunel la sfat duhovnicesc până la epuizare, ore şi ore întregi zâmbind, binecuvântând, dezlegând plin de voie bună, după mai bine de zece ani petrecuţi în închisorile comuniste.

Dacă Eminescu a fost modul voivodal de a fi al limbii române, modul acesta voievodal, maiestos, cu adevărat românesc de a fi duhovnicesc îl văd întruchipat în Părintele Ioan de la Recea. Un părinte al cuvântului cald, al întâmpinării adevărate, un părinte care a încurajat, înainte de închisorile comuniste, în închisoare, în aceste catacombe prin care au trecut românii în vremea comunistă a încurajat comuniunea autentică cu Hristos. Un părinte care, când predica arăta către Sfântul Altar şi către potir, un părinte cununat cu Altarul lui Hristos, un părinte pentru care ar trebui să mulţumim lui Dumnezeu şi să socotim trecerea aceasta a lui deplină la Hristos ca o zi de Paşti.

Îl socotesc un adevărat părinte pascal al românilor, dăruit de Dumnezeu într-o vreme de mare cumpănă.

Hristos este viu în Părintele Ioan în acest moment în care el a trecut deplin către Hristos, viaţa sa a fost plină de dragostea lui Hristos, de râvna aceasta pentru Biserică. Cuvintele sale au fost semănate în atâţia şi atâţia oameni de toate rangurile. Am văzut episcopi venind la spovedania părintelui, am văzut patriarhi; cu câtă dragoste l-a îmbrăţişat pe Patriarhul Teoctist şi pe Patriarhul Petros al Alexandriei când s-a sfinţit Mănăstirea Recea. L-am văzut bucurându-se ca un copil când s-a pus piatra de temelie a bisericii, văzând cum se înalţă biserica, cum i se umezesc ochii de bucurie văzând tineri în curtea mănăstirii, la Universităţile de vară, însoţiţi de Părintele Ilie Moldovan. Sunt multe bucurii strânse în aceşti ani, dar o să rămânem mulţi cu privirea aceasta a Părintelui Ioan plină de lumina lui Dumnezeu.

Este poate unul dintre cei mai importanţi predicatori populari, cu cuvinte simple de înţeles pentru tot poporul, cu cuvinte adânci. Este unul dintre cei mai iubiţi părinţi care au pătimit în închisorile comuniste.

Sursa: reintregirea.ro

Vezi si:

4 Raspunsuri

 1. Doru Says:

  Parintele Ioan nu a murit!!
  Hristos a inviat si….despre un om care a crezut din strafundul rarunchilor chinuiti prin lagarele comuniste in Hristos si in Inviere, nu putem spune ca a murit. Cu atat mai putin despre cineva care L-a primit pe Hristos zilnic pe buzele sale de-o viata intrega si s-a incapatanat sá-L dea si tuturor celor ce-si plecau genunchii marturisindu-se. S-a mutat la Cel pe Care L-a iubit cu o bucurie, cu o putere si cu o credinta greu de intalnit in zilele noastre.
  Hristos Domnul sa-i dea odihna, bucuria si comuniunea vesnicá intre sfintii Lui, si noua tuturor celor pe care ne-a iubit sa ne ramana un parinte rugator asa cum ne-a fost si in viata pamanteasca.

 2. teodora Says:

  Din pacate nu l-am cunoscut dar am auzit din povestirile celor care l-au cunoscut direct si azi chiar de la parintele meu duhovnic, care ne-a spus ca a slujit o singura data alaturi de parintele Ioan si a simtit atunci Duhul Sfant coborand peste ei. Privea si, toate erau la fel, cuvintele Sfintei Liturghii aceleasi si totusi… Nu a putut uita ceea ce a simtit atunci in prezenta parintelui Ioan de la Recea. Dupa o viata de martir, Dumnezeu l-a luat la odihna Sa, in Bucuria Sa. In Duhul Sfant coborat atunci pentru o clipa peste ei.

 3. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei, 20.05.08 Says:

  […] IPS Andrei, Pr. Prof. Ilie Moldovan si Pr. Jan Nicolae despre parintele Ioan Iovan […]

 4. Ramona Says:

  Dumnezeu sa-l ierte.
  “portile Raiului sunt acum deschise”.

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>