Trei ierarhi au slujit la înmormântarea părintelui Ioan Iovan de la Recea

4:10 pm Audio, Marturisitori                                                     

Trei ierarhi au slujit la înmormântarea părintelui Ioan Iovan de la Recea

Trei ierarhi au oficiat astăzi, de la ora 12.00, slujba înmormântării Părintelui Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii de la Recea: IPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, IPS Bartolomeu al Clujului şi IPS Andrei al Alba Iuliei. Alături de cei trei ierarhi au participat peste 60 de preoţi şi mai mult de 700 de credincioşi veniţi din întreaga ţară.

Vă prezentăm un fragment din slujba invierii şi din cuvântările ţinute.

.

Cuvântul de învăţătură l-a rostit IPS Mitropolit Bartolomeu, care a vorbit despre legătura duhovnicească pe care a avut-o cu Părintele Ioan Iovan: „Ne-am întâlnit la Aiud, unde în 1962 am fost în aceiaşi secţie TBC mai multă vreme. Părintele Ioan spovedea şi împărtăşea … am fost foarte apropiaţi. Era ca un copil mare, avea un suflet de copil. Părintele Ioan a avut un singur „profil”, acela de duhovnic – şi aceasta este cea mai puternică instituţie a Bisericii. Se numără printre cei 5 – 6 mari duhovnici ai generaţiei mele.” În continuare IPS Bartolomeu a amintit de rugămintea colegului de suferinţă din temniţele comuniste – Ion Ianolide – care l-a rugat, înainte de moarte, să se roage pentru el pentru a nu fi singur dincolo. De atunci îl pomeneşte la fiecare rugăciune şi la fiecare Liturghie. „La fel va fi şi cu Părintele Ioan Iovan: şi pentru el se vor ruga miile şi zecile de mii de credincioşi care au trecut pe sub epitrahilul său. Şi el nu se va simţi singur” – a mai spus IPS Bartolomeu.

A urmat apoi cuvântul IPS Andrei al Alba Iuliei care a făcut o prezentare a vieţii şi misiunii Părintelui Ioan Iovan: „Părintele Ioan a făcut parte in pleiada preoţilor chinuiţi în temniţele comuniste şi batjocoriţi pentru curajul mărturisirii lui Hristos”. La final IPS Andrei a dat citire mai multor mesaje primite de la alţi ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Mitropolit Serafim din Germania, PS Casian de la Galaţi, PS Sofronie al Oradiei şi PS Visarion al Tulcei.

Vezi si:

3 Raspunsuri

 1. Doru Says:

  Parintele Ioan nu a murit!!
  Hristos a inviat si….despre un om care a crezut din strafundul rarunchilor chinuiti prin lagarele comuniste in Hristos si in Inviere, nu putem spune ca a murit. Cu atat mai putin despre cineva care L-a primit pe Hristos zilnic pe buzele sale de-o viata intrega si s-a incapatanat sá-L dea si tuturor celor ce-si plecau genunchii marturisindu-se. S-a mutat la Cel pe Care L-a iubit cu o bucurie, cu o putere si cu o credinta greu de intalnit in zilele noastre.
  Hristos Domnul sa-i dea odihna, bucuria si comuniunea vesnicá intre sfintii Lui, si noua tuturor celor pe care ne-a iubit sa ne ramana un parinte rugator asa cum ne-a fost si in viata pamanteasca.

 2. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei, 20.05.08 Says:

  […] Trei ierarhi au slujit la înmormântarea pãrintelui Ioan Iovan de la Recea […]

 3. Ana Says:

  Parintele Ioan l-a nascut pe parintele care m-a nascut si pe mine.

  Dumnezeu sa va rasplateasca!
  o fiica duhovniceasca a parintelui Emilian de la Ciolpani

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>