Câteva cuvinte despre post

8:00 am Fragmente                                                     

De azi incepem postul Sfintilor Apostioli.
Vă prezentam citeva cuvinte depre post din cartea
: Părintele Iustin Pârvu – Viata şi invăţăturile unui mărturisitor de Gratia Lungu Constantineanu

Pentru că postul, dragii mei, este recomandat de sus şi până jos. Şi în lumea duhovnicească, şi în lumea de ştiinţa, şi de la vlădică la opincă şi de la studiul cel mai înalt recomandă această stare de odihnă a trupului şi a sufletului.

Păi eu nu pot posti, zice unul, că uite sunt bolnav de ficat, mă dor rinichii, ba inima. Pentru post, să ştiţi, nu există boală. După cum nici boală nu există la care postul să-i facă rău. Nu există, dar pornim de la ideea aceasta că suntem bolnavi şi că avem toate la îndemâna. Să ştiţi, chiar dacă ne dezleagă pe noi arhiereul sau preotul, dar rămâne fiecare cu conştiinţa lui. Şi atunci este oarecum în primejdie şi cel care dezleagă şi cel dezlegat.

„Îmi spune medicul că nu pot să postesc”, zice cineva. Nu am voie. Bine, dar dacă medicul acesta este un creştin cu adevărat şi care ştie măsura lucrurilor, apoi să ştii că nu va zice el să mănânci de dulce, carne şi grăsimi în timpul postului la boala pe care o ai. Dar dacă este un necreştin, sau este un om care n-a pus în experienţă niciodată nici boala şi nici postul, va spune: „nu poţi să posteşti, mănânci”. Apăi dacă te laşi să te mântuiască medicul e cam în primejdie mântuirea noastră. Să facem după conştiinţă şi după cum îţi dictează acest trup, după cum îl formezi, aşa te duce toată viaţa. Îl porneşti înfrânat, stăpânit, îl poţi dirija după cum vrei şi după cum sunt judecăţile canonice. Da, dar deja i-ai dat dezlegare, ai făcut uşurătatea aceasta, apoi el va merge şi te va duce în prăpastia neaşteptată şi a judecăţii lui Dumnezeu. Nu dupa cum trebuie să fie ci după cum ai făcut în viată.

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>