Negoţ cu Hristos, de Sărbătoare

2:53 pm Articole, Romeo                                                     

Negoţ cu Hristos, de Sărbătoare

La o manifestare religioasă de amploare, care a avut loc de curând, într-una din regiunile cu veche tradiţie duhovnicească ale ţării, m-am nimerit, pentru câteva ore, între comercianţii, colportorii de carte şi obiecte religioase. Nu era prima dată când mi s-a întâmplat asta. Uneori, ajung şi la astfel de manifestări. De fiecare dată însă (sau aproape de fiecare dată), manifestările acestea îmi lasă şi un gust amar. De pildă, de data aceasta, la una din tarabele pline de icoane, căţui, vase liturgice, un conaţional puţin mai „colorat” nu pregeta să îşi laude marfa, cu o ţigară aprinsă în mâna dreaptă, cu care gesticula abitir deasupra mărfii. Ceva mai încolo, un altul, puţin retras în spatele cortului, vorbea la un telefon mobil de ultimă generaţie într-un limbaj mai mult decât trivial. Nu mai vorbesc de preţuri, care urcaseră vertiginos cu prilejul marii manifestări, de te gândeai că eşti într-o piaţă de consum mult mai evoluată chiar acelei mult trâmbiţate Uniuni Europene. E adevărat, erau şi tarabe ceva mai retrase în cuminţenie şi bun simţ, însă pe acelea nu le prea căuta multă lume. Şi de această dată, reclama îşi spunea cuvântul.

E destul de dureros să constaţi că pentru unii religia a devenit doar o afacere, din care să poţi să-ţi finanţezi patimile, orgoliul, nesimţirea. Comercianţi pentru care Hristos Se vinde bine încă. Iude, în cel mai clasic sens al cuvântului, pentru care arginţii zornăie atât de îmbietor, încât le-au atrofiat toate celelalte simţuri, sentimente, căi reale de acces către Dumnezeu. Icoane şi tutun, carte de binecuvântare şi înjurătură slobodă, seninătate a sărbătorii şi încrâncenare a sufletului. Toate acestea, în miez de Sărbătoare.

Nu îmi doresc, mai niciodată, să nimeresc în Sărbătoare în astfel de momente. De dragul festivismului, nu prea mai găseşti pe nicăieri Sărbătoarea. Ne-am obişnuit să gândim astfel de momente în cheia contabilizării numărului de pelerini, al importanţei oficialităţilor prezente, al implicării politicii, vedetismului gregar şi mizei mediatice. Acum se înghesuie mai toate personalităţile să pozeze în credincioşi rasaţi, mecenaţi de marcă şi atenţi la of-urile celorlalţi. Inclusiv oameni ai Bisericii se pierd mai mult în contingentul organizării administrative (fără a fi, nici ei, lipsiţi de exces de zel), eludând tocmai partea pur duhovnicească a lucrurilor.

Uneori, astfel de momente se urzesc în jurul câte unui sfânt. Pentru mulţi, sfinţenia a ajuns prilej de căpătuială. Dincolo de comercianţii aceştia „religioşi”, care nu au nici o treabă cu Dumnezeu, sunt ceilalţi, mulţi, foarte mulţi, făcătorii de mici, de bere, de celelalte toate, care îşi gândesc Sărbătoarea numai prin prisma stomacului, buzunarului mereu nesătul. Despre aceştia, nici nu are rost să facem vorbire.

Mă gândesc mereu cât de îndureraţi trebuie să fie Sfinţii în mijlocul acestor manifestări… Ei, care, de cele mai multe ori fugeau în pustie, departe de orice gest de festivism, de aglomeraţie, de lume! Acum, lumea, măcar după trecerea la cele veşnice, încearcă să îi sufoce, din nou, cu ale ei. De la pustia lor fertilă (pentru că ei se retrăgeau tocmai pentru a fertiliza duhovniceşte lumea), ajung astăzi în pustia pustietoare, pierzătoare a generaţiei hamburgher, rangă, mangă, şi toate celelalte.

Ne mai mirăm că nu ne mai încap Sfinţii nici măcar în icoane!… Nu o mai fac pentru că noi îi izgonim cu sărbătoririle noastre. În astfel de momente, ai vaga senzaţie că trăieşti Sărbătoarea fără sărbătorit. O sărbătoare prin delegaţie. În acele momente, cred că Sfântul se retrage din nou în pustie, rugându-se ca Dumnezeu să nu piardă lumea. Acolo, în pustie, în îmbobocirea bucuriei lui Hristos, ei se fac cu adevărat Sărbătoare. Şi astfel, dăinuiesc în lume, pentru lume. Nădăjduind mereu că cineva, poate, le va vedea şi viaţa, sfinţenia, lumina…

Romeo PETRAŞCIUC

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>