Priviti la esenta lucrurilor – Monahul Atanasie (Petru Voda)

4:55 pm Audio, Marturisitori                                                     

Priviti la esenta lucrurilor
Monahul Atanasie de la Manastirea Petru Voda

A trecut la Domnul in 29 februarie 2008, de ziua Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian Românul şi Gherman din Dobrogea lasand un gol in randul reperelor morale ale naţiunii române.

Alexandru Ştefănescu – Monah Atanasie (n.1919), originar din comuna Orlea (Oroles-Vulturul), judeţul Romanaţi, urmează Liceul din oraşul Corabia şi este eliminat pentru organizarea unui grup FDC. Face parte dintr-o familie de legionari, tatăl său a fost aghiotantul Generalului Cantacuzino. Din 1937, este secretarul şefului de judeţ Alexandru Cristian Tell. Participă la tabăra de la Uria, având peste 100 de ore de muncă la şantierul sediului din Gutenberg. La propunerea şefului de judeţ i se acordă gradul de legionar. După asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, este însărcinat să refacă legătura cu capitala. Urmărit în Bucureşti, se refugiază la Iaşi unde este arestat şi condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. Este mutat la închisoarea pentru disciplinari Chişinău, unde îi întâlneşte pe Ovidiu Găină, Eugen Şăgoreanu, Dumitru Groza, Ilie Niţu, Lucian Caramlău ş.a. Este eliberat o dată cu cedarea Basarabiei. Participă la acţiunea de la 3-6 septembrie 1940, de răsturnare a regelui Carol al II-lea, în grupul de bucovineni, alături de Ovidiu Găină, Dumitru Leonteş, Hoinic, Totoescu. Cu ajutorul comandantului George Macrin şi al instructorului Gheorghe Tudorache, preia Casa Verde. Trimis în judeţul Romanaţi, este numit şef de sector. Este persecutat de colonelul Rioşanu, care se implică direct în ancheta din 1941, anul rearestării sale, fiind condamnat la 15 ani muncă silnică. Pedeapsa o execută la Aiud, fiind printre primii deţinuţi politic închişi acolo. Datorită refuzului de a se desolidariza de Mişcarea Legionară, este dus la Zarcă, unde stă până la venirea ruşilor. În celula de la Aiud a stat cu dr. Uţă şi cu Constantin Dumitrescu-Fakirul. A fost mâna dreaptă a doctorului Uţă, ajutându-l în tratarea deţinuţilor bolnavi şi învăţând de la acesta mai mult decât într-o Faculatate de Medicină. Cunoştinţele şi practica medicală dobândite în închisoare le va folosi apoi după eliberare ajutând şi mângâind mulţi bolnavi, cu multă pricepere.

m_atanasie2.jpgÎn 1948, este eliberat, prin rejudecarea procesului. După eliberare, revine la Aiud şi se ocupă de memoriile Generalului Petrovicescu. Ajută, totodată, şi familia Coco Dumitrescu, tatăl lui Radu Gyr, soţia şi fiica lui. Rearestat în 1952 şi dus la Canal, lucrează pe şantier cu inginerul Nicola, şeful lui din judeţ. A trecut prin şase lagăre. La Poarta Albă, participă la greva-cursă întinsă de securişti pentru a-i selecţiona pe cei în stare de acţiune şi este condamnat din nou la 20 de ani muncă silnică. În 1956, ia parte la Aiud, la celebra grevă a legionarilor. În momentul reînceperii reeducării din Aiud, este trimis din nou la Zarcă. În 1964, este eliberat cu ultimul lot. Împreună cu inginerul Nicola începe să organizeze o reţea de rezistenţă în judeţul Romanaţi, numai cu cei din închisori. Până în 1989 mai este arestat de două ori şi eliberat. În 1990, ia legătura cu profesorul Mircea Nicolau, preşedintele Fundaţiei “George Manu” din Bucureşti, şi participă la o serie de reuniuni, conferinţe, lansări de carţi. Este autorul volumului Comentariu la Monografia Oraşului Corabia. Audiatur et Altera Pars (Bacău, Editura Babel, 2003). Decedându-i soţia, în anul 2005 intră în monahism ca monahul Atanasie, la Mânăstirea Petru-Vodă, păstorită de stareţul Iustin Pârvu.

La mănăstire se va dărui îngrijirii bolnavilor, vieţuitori ai obştii şi pelerini. Va face educaţie, de cea mai înaltă ţinută, tinerilor şi copiilor, care îl vor iubi în special. Va rămâne în amintirea tuturor pentru marea sa capacitate de a-i iubi pe oameni, pentru demnitatea sa aristocratică, pentru sinceritatea şi bucuria sufletului său. A petrecut ultimii ani într-o minunată ascultare şi supunere faţă de Părintele Iustin Pârvu, cel care îi era în acelaşi timp frate de suferinţă şi temniţă, prieten, duhovnic şi stareţ.

Unul din cuvintele sale era acesta: “În viaţă operăm cu trei categorii de valori: esenţiale, importante şi secundare. Esenţială este credinţa şi legătura cu Dumnezeu, care-i dau omului verticalitate, echilibru, pace. Importante sunt familia şi profesia. Secundare sunt cele care ţin de biologic: reproducere, nutriţie, distracţie… Şi încheia cu amărăciune: Problema majoră este că azi oamenii trăiesc în secundar…!”

Mai multe despre monahul Atanasie puteti citi aici.

Va prezentam mai jos o inregistrare cu monahul Atanasie intitulata Priviti la esenta lucrurilor.

.

 

Vezi si:

10 Raspunsuri

 1. Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Părintele Atanasie - Lumină de om şi de neam românesc Says:

  […] Priviti la esenta lucrurilor – Monahul Atanasie (Petru Voda) […]

 2. EinStein Says:

  Un parinte extraordinar.

 3. Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Parintele Atanasie - Despre oameni si fapte din vatra Aiudului Says:

  […] Priviti la esenta lucrurilor – Monahul Atanasie (Petru Voda) […]

 4. radu Says:

  a murit un om de o mare valoare……

 5. radu Says:

  nu te voi uita niciodata

 6. MIHAELA Says:

  Dupa cum spuneam si in alte comentarii, nu sunt cuvinte cunoscute de mine, atat de simple si sfinte, sa-mi descrie bunicul meu drag….pe parintele Atanasie….
  pentru ca noi doua, eu si fiica mea- Maria, am fost adoptate de acest om care a avut sute de copii pe pamint romanesc dar nici unul din sangele sau. De fiecare data cand il aud, prin puterea pe care mi-a dat-o intinzandu-mi mina sa de 80 si ceva de ani…ferma si puternica, mana care m-a tras la lumina si mi-a aratat calea. Rog pe toti cei care l-au cunoscut si au documente audio, foto, video, scrise cu Parintele Atanasie, sa ne bucure cu ele, punandu-le la dispozitie. Doamne ajuta!

 7. MIHAELA Says:

  Cine e RADU ? Eu sunt MIHAELA . Ne-om fi incrucisat candva in fata usii de la Farmacie? Ne-om fi privit in ochi la intrarea sau iesidea din chilia mereu aglomerata a Parintelui Atanasie? Esti Radu de la Aiud?

 8. Război întru Cuvânt » 2 ANI DE LA ADORMIREA INTRU DOMNUL A PARINTELUI ATANASIE STEFANESCU (PETRU-VODA): “Totul incepe de la marturisire… Nu rezista decat cei care cred nelimitat!” Says:

  […] Priviti la esenta lucrurilor – Monahul Atanasie (Petru Voda) (audio si text) […]

 9. Luminita luminita Says:

  Acum, la piederera celui mai mare duhovnic al românilor de la această data – PĂRINTELE IUSTIN şi tocmai acum în clipa înmormântării, descopăr atâtea informaţii despre Monahul Atanasie, uimită, de faptul că tocmai de dimineaţă le arătam colegelor fotografia(care este pe site)cu părintele Calciu şi Monah Atanasie pe care o am dăruită cu data de 30.04.2007 … păstrez cu drag corespondenţa primită şi de câte ori o răsfoiesc am regretul că am descoperit prea târziu un asemenea om.

 10. vasile Says:

  as dori cartea parintelui -COMENTAR LA MONOGRAFIA ORASULUI CORABIA-dar nu ma descurc,ajutati ma va rog

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>