„Domnul să te blagoslovească” – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

4:06 pm Fragmente, Sfinti Romani                                                     

O vedenie frumoasă din viaţa Sfântului Teodor Tiron

– fragment din cartea Hrană Duhovnicească de sfântul Ioan Iacob Hozevitul

Pentru o mai bună lămurire am scris această minune a Sfântului Marelui Mucenic Teodor Tiron, care se găseşte scrisă în greceşte în cartea cu slujba Sfântului.

Un om oarecare, bogat şi evlavios, avea mare credinţă la Sf. Marele Mucenic Teodor Tiron. Acest om avea un servitor bun şi cinstit, pe care, pentru că a fugit pe ascuns, îl căuta şi nu-1 găsea şi din această pricină era în mare întristare. Atunci alergă către Sfântul cu rugăciuni şi Liturghii, rugându-l pe el ca să-i arate pe servitorul lui. După ce a rămas în Biserica trei zile şi trei nopţi, nu i s-a arătat lui Sfântul si stăpanu se scârbea şi îşi pierdea răbdarea. În a treia noapte arătându-se Sfântul înaintea lui, îi zise: „Ce te superi şi cârteşti împotriva mea, că nu ascult rugăciunile tale pentru servitorul tău. Nu am fost aici, căci Dumnezeu mi-a poruncit să mă duc în Constantinopol pentru că Sfântul Iosif, scriitorul de cântări, om îmbunătăţit şi cu temere de Dumnezeu a murit. Acela, care mult a cinstit şi a slăvit pe toţi Sfinţii în lumea aceasta, pe Prooroci şi pe Apostoli, pe Cuvioşi şi Mucenici şi pe toţi care au fost plăcuţi lui Hristos, adevăratul Dumnezeu, bărbaţi şi femei, alcătuind pentru ei Tropare şi Condace, cu cunoştinţă şi înţelepciune, care i-a fost dată lui de la Dumnezeu. De aceea am fost chemaţi toate cetele Sfinţilor să însoţim sufletului lui la ceruri, cu multă cinste şi slavă, întorcându-i dragostea şi cinstea cu care el ne-a cinstit pe noi în lumea aceasta.

Din această cauză nu am fost aici, pentru servitorul tău, însă nu te scârbi, ci du-te în cutare loc şi ai să-l găseşti pe el”.

Tot cam în felul acesta cred că s-a întâmplat şi la ieşirea sufletului Cuviosului Părintelui nostru Ieroschimonahul Ioan Iacob. Căci o jumătate de ceas, după ce i se legase limba si nu mai putea vorbi, a ţinut mâna ridicată în sus, blagoslovind şi făcând semnul Sfintei Cruci. Şi mai sus şi mai jos, şi în dreapta şi în stânga, după cum blagosloveşte Preotul în vremea Sfintei Liturghii, când zice: „Pace tuturor .

Căci el aşa avea obiceiul. Când venea cineva la dansul şi-i cerea blagoslovenie el mai întâi îi făcea semnul Sfintei Cruci cu mana deasupra capului, dacă cel ce a venit era creştin Ortodox. Pe urmă, dădea mâna (să o sărute), zicând: „Domnul să te blagoslovească”.

Şi eu aşa cred, că aceia pe care îi blagoslovea erau Sfinţii pe care i-a lăudat şi i-a slăvit în scrierile lui. (scrisa de monahul loanichie)

(din: Sfantul Ioan Iacob Romanul,Hrana duhovniceasca“, Editura Lumina din Lumina, 2006)

* Icoanele sunt pictate de măicuţele de la Mănastirea Diaconesti.

un raspuns

  1. Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Sfântul Ioan cel Nou de la Neamţ (Hozevitul) (†1960) Says:

    […] „Domnul să te blagoslovească” – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>