Părintele Arsenie despre Sfintii Brâncoveni

11:19 am Articole                                                     

Cum a murit Sf. Constantin Brâncoveanu şi copiii săi

 

Penipotenţiarul Veneţian la Ţarigrad, Andrea Nenno, a fost de faţă, în dimineaţa zilei de 15 august 1714, la execuţia lui Constantin Brâncoveanu Vodă şi a membrilor familiei sale, ucişi din porunca sultanului Ahmed.

În scrisoarea sa către Dogele Veneţiei, plenipotenţiarul său, raportează astfel:

„Duminică, 15 august, de dimi­nea­ţă, s-a tăiat capul bătrânului Principe al Vlahiei, tuturor fiilor lui şi unui boier care-i era vistier. Iată cum s-a făcut: Încă de dimineaţă, sultanul Ahmed se puse într-un caiac împărătesc şi veni la seraiul zis „foişorul lui Ialilsiacos”, pe canalul Mării Negre, în faţa căreia era o piaţă, unde i-a adus pe Brâncoveanu Voievod, pe cei 4 băieţi ai lui şi pe vistierul Văcărescu. I-au pus în genunchi unul lângă altul la oarecare depărtare. Un gâde le-a scos căciulile din cap, şi sultanul i-a mustrat, făcân­du‑i haini. Apoi le dădu voie a face o scurtă rugăciune.

Înainte de a se ridica securea asupra capului, au fost întrebaţi dacă voiesc să se facă turci şi atunci vor fi iertaţi.

Glasul cel înăbuşit de credinţă al Brâncoveanului răsună şi zise înspăi­mân­tat de această insultă: «Fiii mei, iată, avuţiile şi tot ce am avut am pierdut! Să nu ne pierdem însă sufletele! Staţi tari şi bărbăteşte, dragii mei, şi nu băgaţi în seamă moartea. Priviţi la Hristos, Mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi şi cu ce moarte de ocară a murit! Credeţi tare întru Acesta şi nu vă mişcaţi, nici nu vă clintiţi în credinţa cea pravos­lavnică, pentru viaţa şi lumea aceasta».

La aceste cuvinte, Ahmed se făcu ca un leu turbat şi porunci să li se taie capetele. Gâdele înfiorător ridică securea şi capul marelui vistiernic Enache Văcărescu se rostogoli la pământ. Apoi începu uciderea copiilor, începând cu cel mai mare. Când gâdele ridică securea la capul celui mai tânăr dintre copii, Beizadea Mateiaş, numai de 16 ani, acesta se îngrozi de spaimă. Sărmanul copil, văzând atâta sânge de la fraţii lui şi de la Văcărescu, se rugă de sultan să-l ierte, făgăduindu-i că se va face turc. Însă părintele său, Domnul Brâncoveanu, al cărui cap a căzut la urmă, îl înfruntă pe copilul său şi-i zise: «Mai bine să mori în legea creştinească, decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos, pentru a trăi câţiva ani mai mult pe pământ».

Copilul ascultă şi, ridicând capul, cu glas îngeresc, zise gâdelui: «Vreau să mor creştin! Loveşte!». În urmă, ucise şi pe Brâncoveanul.

O, Doamne, Doamne! Pana-mi tremură când vă descriu execuţia ce am văzut şi mă întreb: putut-a fi de faţă cineva şi să nu fi plâns, văzând capul nevinovatului Mateiaş, tânăr-tinerel, rostogolindu-se pe jos lângă capul părintelui său, care se apropiase de al copilului, părând a-l îmbrăţişa?

Gâdele, stropit cu sânge creştinesc, face un salut sultanului Ahmed, apoi se retrage. Sultanul, însoţit de pleni­potenţiarii Germaniei, Rusiei şi Angliei, se ridică să plece. Văzându-mă cu ochii înlăcrimaţi, sultanul spuse că acum regretă ce a făcut.”

 

Ieromonah Arsenie BOCA«Fiii învierii» p. 135

4 Raspunsuri

 1. Gavril Nistea Says:

  Pentru ca am ocazia sa lucrez cu multi straini, pot spune ca românii au facut o mare greseala ca au luptat împotriva turcilor si nu de partea lor,închipuiti-va ce putere care ar fi dominat tot vestul….

 2. admin Says:

  Romanii au luptat impotriva trucilor pentru a cuceri independenta. Daca nu luptau cu ei m-ai eram acuma independenti? Sau crezi ca robi la turci o duceam mai bine?

 3. Sanda Says:

  Sunt ani de cand au fost facute aceste comentarii opuse ca parere.Abia acum le-am citit si poate le va mai citi si cineva de acum incolo.Pentru mine exemplul martirilor Brancoveni este dovada de cea mai mare credinta a pe care un om o poate darui Tatalui Ceresc!Ma uit la marele domnitor care avea averi cu care putea cumpara intreaga Poarta Otomana,avea intelepciune cu care putea sa-si salveze familia si domnia dar avea intai de toate inalta constiinta de domnitor,de crestin adevarat,de exemplu de sacrificiu in numele credintei pe care s-a simtit dator s-o dea mai departe urmasilor.Si iata ca peste veacuri ne este asa cum a dorit ..exemplu!Sunt si eu mama si ma cutremur la ce tarie a putut sa aiba acel om!Cum a putut el sa-si vada toti baietii decapitati in fata lui nu pricep!!!Sa-i odihneasca Dumnezeu si sa le dea rasplati ceresti inalte pentru credinta lor puternica!In legatura cu cele scrise de Gavril…are dreptate daca se refera la acele timpuri.Turcii au avut un fel aparte de relatie cu noi si nu am fost niciodata pasalac desi ne-ar fi putut spulbera daca ar fi dorit-o neaparat.De independenta de acum nu putem vorbi pt. ca acum nu mai exista independenta a nici unei tari .Iar marii nostri aliati ne-au vandut pe nimic de fiecare data asa cum ne vand si acum.Dumnezeu insa are planurile Sale cu fiecare asa ca sunt sigura ca lucrurile s-au asezat asa cum a fost voia Sa sa se aseze!

 4. abel Says:

  Unde putem gasi cartea “Fiii învierii” ?

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>