Luare de poziţie a Mitropoliei Ardealului în privinţa vaccinării

11:14 am IPS Laurentiu Streza, Predici                                                     

Pastorala Inaltpreasfinţiei Sale Dr. Laurenţiu Streza cu ocazia prăznuirii Sfantului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei

† LAURENŢIU

DIN MILA LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL SIBIULUI

ŞI MITROPOLIT AL ARDEALULUI

Cinului monahal, prea cucernicilor protopopi şi preoţi şi tuturor dreptcredincioşilor creştini ortodocşi din de Dumnezeu păzita noastră eparhie: har, milă, pace şi spor întru toate de la Dumnezeu, iar de la noi arhierească binecuvântare!

Iubiţii mei fii sufleteşti,

După rânduiala Sfintei noastre Biserici Orto­doxe, am intrat cu ajutorul lui Dumnezeu în Sfântul Post al Naşterii Domnului sau al Crăciunului, perioadă în care ne pregătim să întâmpinăm venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos.

Ca în fiecare an, în aceastăperioadăpregă­ti­toare, pe care se cuvine săo trăim cu adâncăevla­vie, Biserica ne pune în faţa ochilor sufleteşti pilda grăitoare a unuia dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii, Sf. Nicolae, arhiereul din Mira Lichiei.

Viaţa şi activitatea Sf. Nicolae ne sunt bine­cunos­cute, din Vieţile sfinţilor, din slujba praz­nicului, din acatistul şi paraclisul prin care îl cinstim şi îl rugăm ca pe un păstor şi părinte duhov­nicesc care s-a asemănat cu „Păstorul cel bun care îşi pune sufletul pentru oile sale” (Ioan 10, 11).

Sf. Ierarh Nicolae a fost un aprig apărător al dreptei credinţe în dumnezeirea Mântuitorului Hristos, participând la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde l-a înfruntat pe Arie ereticul.

Dar Sf. Nicolae străluceşte mai ales prin faptele sale de milostenie, ca binefăcător al săracilor şi al celor lipsiţi, al celor nedreptăţiţi şi al celor în pri­mejdii, al bolnavilor şi al celor deznădăjduiţi. Prin tot ceea ce a împlinit în viaţa sa cu cuvântul şi cu fapta, Sf. Nicolae s-a arătat „îndreptător al credinţei”, „pildă a blândeţilor”, „învăţător al înfrânării, câş­ti­gând „cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate”, do­bân­dind sfinţenia vieţii.

Izvorul milostivirii lui Dumnezeu, care se revarsă în viaţa noastră prin mijlocirea sfinţilor, se împărtăşeşte şi mai puternic după adormirea lor.

Iubiţi credincioşi,

Sf. Nicolae a fost şi este un mare ocrotitor al tinerilor, îndeosebi al tinerelor fete.Viaţa sa ne descoperă chipul minunat în care sfântul a sărit în sprijinul unui tată necăjit, pe care sărăcia l-a împins la hotărârea necugetată de a-şi obliga fiicele să practice prostituţia. Intervenind prompt, Sf. Nicolae i-a izbăvit pe toţi din păcatul de moarte, protejându-le nu numai sănătatea sufletească, ci şi pe cea trupească.

Trăim în aceste zilele o situaţie asemănătoare în anumite privinţe, dar cu implicaţii mult mai grave. O autoritate publică naţională, a cărei menire este promovarea sănătăţii cetăţenilor ţării, a luat hotărârea necugetată de a vaccina peste 100.000 de fetiţe din clasa a IV-a cu un vaccin controversat pe plan mondial, ale cărui efecte se află încă în stadiul de experiment. Vaccinul (denumit Silgard sau Cervarix) este destinat prevenirii unei infecţiei cu un virus transmis pe cale sexuală numit virusul papiloma uman (HPV), considerat răspunzător de apariţia cancerului de col uterin. Aşa cum prevede legea fundamentală a ţării, Constituţia, cetăţenii, părinţi şi copii, au dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la informaţie şi la libertatea conştiinţei. În numele acestor drepturi inalienabile, campania naţională de vaccinare împotriva virusului papi­lo­ma uman trebuie respinsă din următoarele motive principale:

1) Legătura dintre infecţia cu acest virus şi cancerul de col uterin nu este încă deplin elucidată. Deocamdată este evident doar că virusul reprezintă un factor de risc, alături de alţi factori precum relaţiile sexuale cu mai mulţi parteneri, persistenţa unor boli cu transmitere sexuală, începerea vieţii sexuale la o vârstă tânără, fumatul, consumul de anticoncepţionale, stresul, scăderea imunităţii, poluarea, care constituie factori favorizanţi ai oricărui maladii canceroase.

2) Nu se cunoaşte durata imunizării oferite de acest vaccin, dacă este permanentă sau vaccinul va trebui repetat după o anumită perioadă, cu toate riscurile aferente, boala cancerului de col uterin apărând după vârsta de 35 de ani.

3) S-au înregistrat efecte adverse la circa 83% dintre cei vaccinaţi, iar 6% dintre acestea au fost considerate efecte grave, fiind raportate chiar cazuri mortale! Pânăacum nu a existat niciun vaccin pe piaţăcare sămanifeste atât de multe reacţii adverse şi de o variabilitate atât de mare, putând fi afectate aproape toate aparatele şi sistemele organismului uman.

4) Nu există studii privind efectele adverse asupra fertilităţii. Posibilitatea ca vaccinul să provoace sterilitate ar transforma campania începută într-o tragedie naţională de proporţii.

Există şi alte semne de întrebare asupra acestui vaccin şi a campaniei de vaccinare. În această situaţie, niciun părinte nu îşi poate lua responsabilitatea pentru o procedură medicală ale cărei beneficii privind sănătatea copiilor săi sunt atât de incerte, iar riscurile atât de mari, cu atât mai mult cu cât nici producătorii vaccinului respectiv, nici ministerul de resort nu îşi asumă responsabilitatea pentru efectele secundare adverse.

Sănătatea copiilor este o datorie sfântă a oricărui părinte creştin. În faţa pericolului reprezentat de cancerul de col uterin, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a asigura tinerei generaţii o educaţie morală şi sanitară adecvată, singura care poate preveni, sigur şi fără efecte secundare, apariţia acestei boli, educaţie prin care să se promoveze castitatea până la căsătorie şi fidelitatea conjugală, păstrarea igienei şi efectuarea periodică a controalelor medicale necesare.

Mulţimea milioanelor de euro din bugetul naţional destinată vaccinării poate fi folosită mai benefic pentru campanii de educare a tinerilor pentru oprirea degradării morale prin sex şi pornografie, care au ajuns să afecteze însăşi esenţa biologică a poporului nostru.

Nu este o ipocrizie să pretindem prevenirea unei infecţii cu transmitere sexuală şi în acelaşi timp să promovăm o campanie împotriva fumatului prin sugerarea înlocuirii acestuia cu un păcat şi mai mare, păcatul desfrâului, aşa cum suntem îndemnaţi prin imagini de mari dimensiuni afişate fără nici o jenă în oraşele noastre?

Iubiţi credincioşi,

Pilda Sf. Ierarh Nicolae se cuvine să fie urmată şi de către noi, creştinii de astăzi. Să-i urmăm în credinţă, în nădejde, dar mai ales în dragoste. Iar dragostea să ne-o arătăm mai întâi prin responsabilitatea faţă de familiile şi copiii noştri, faţă de integritatea lor fizică şi psihică, morală şi spirituală, şi apoi prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri, lipsuri şi încercări.

A devenit o frumoasă tradiţie organizarea cu prilejul acestui praznic a Colectei generale pentru constituirea Fondul Filantropic Eparhial, destinat operei filantropice, sociale şi misionare, mai ales în vremuri de recesiune pe care le trăim şi în care destui semeni ai noştri sunt lipsiţi de cele necesare traiului, solicitându-ne ajutorul.

În acest an, ca şi în cei anteriori, au fost acordate prin sectorul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei noastre ajutoare substanţiale familiilor sărace şi nevoiaşe, oamenilor bolnavi care aveau nevoie de sprijin pentru procurarea de medicamente, elevilor şi studenţilor cu o situaţie materială precară.

Suntem pe deplin convinşi că şi în acest an generozitatea Dumneavoastră va fi mare, că veţi jertfi cu dragoste pentru ajutorarea celor aflaţi în nevoi, bine ştiind că „Dumnezeu îl iubeşte pe cel ce dă de bună voie” (II Corinteni 9, 7).

Fie ca Sf. Ierarh Nicolae să ne fie tuturor cald folositor şi rugător către Domnul, iar prin mijlocirea lui să ne învrednicim cu pace, cu sănătate şi cu bucurie multă, să petrecem aceste sfinte zile ale postului Crăciunului, spre folosul nostru sufletesc şi trupesc, şi să ajungem şi la ziua cea sfântă şi luminoasă a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia să-i fie slava în vecii vecilor. Amin.

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor şi rugător către Domnul,

† Dr. LAURENŢIU STREZA

Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

11 Raspunsuri

 1. cristina.catrina Says:

  Felicitari si la multi ani intru Hristos,Domnul nostru,Preasfintitului Laurentiu.Sper sa inchida Preasintia Sa gura vrasmasilor. Intru multi ani Stapane!!!!

 2. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei, 8.12.08 Says:

  […] Luare de pozitie a Mitropoliei Ardealului în privinta vaccinarii […]

 3. Adriana Scripcariu Says:

  BRAVO Mitropolitului Ardealului ca nu tace! Bine ar fi daca s-ar lua aceasta pozitie in mod oficial de catre Biserica in toata tara si ea ar ajunge mai ales … la tara. Zona rurala este cea mai expusa acestei campanii iresponsabile, datorita lipsei de informatie si a a autoritaii reprezentantilor institutiilor care promoveaza vaccinul.
  Mila lui Dumnezeu sa fie cu parintii si sa le dea gandul cel bun!

 4. Razboi întru Cuvânt » Surpriza de la Sibiu (Noutati 8 decembrie 2008) Says:

  […] papi­lo­ma uman trebuie respinsă din următoarele motive principale: (…)” (vezi: http://www.agnos.ro/blog […]

 5. Îndrumări tip “net” « Memento mori! Says:

  […] http://www.agnos.ro/blog/2008/12/08/luare-de-pozitie-a-mitropoliei-ardealului-in-privinta-vaccinarii… […]

 6. maria Says:

  Felicitari Sfiintia Voastra .Luptati cu orice chip , faceti hora mare si invitatii pe toti care dorm (…sa se trezeasca: doctori , Patriarh ,
  ministerul sanatati , ministerul invatamintului profesori , ziaristi ,radio , tv, parinti,… sa fie informati toti , si sa nu permita mutilarea fetitelor , si nici sa faca experienta cu noi romanini. Ce vor sa faca din Ramania , o noua Africa ? Domnii masoni vor sa distruga Africa dindule prezevative defecte( gurite) ca sa moara de sida ,sa-i termine repede pe toti iar dupa aceea sa fie ocupata Africa de …marile puteri ale luimii. Cu noi ce planuri au??? …Sa nu le ingaduie Bunul Dumnezeu planurile viclene .Desteaptate Romane… Doamne Ajuta

 7. madmax Says:

  Este o luare de pozitie surprinzatoare si necesara. IPS Laurentiu a pus degetul pe rana, cum se spune. Tot asa si la mai mare!

  Doamne ajuta!

 8. prodromos Says:

  Doamne ajuta.

  Gura pacatosului adevar graieste.
  Iata ca Dumnezeu inca lucreaza prin alesii Sai, poate fara ca ei sa stie.
  Exemplu Arhiereul Caiafa proorocea ca : (parafrazez) “mai bine sa moara un Om pentru popor decat sa dispara nemul”. De asemenea stim ca in Vechiul Testament Dumnezeu a vorbit printr-un magar unuia dintre alesii Sai care nu voia sa asculte Cuvantul Sau.

  Deci nu va mirati de ce a spus acest ierarh ci dati Slava lui Dumnezeu ca inca ne mai cerceteaza.

 9. dumitru Says:

  Dumnezeu Sa Va ajute in toate pentru binele tuturor romanilor.
  Doamne ajuta!!!!

 10. PRO-VITA GALAŢI « Puscasu Vlad Irimie Says:

  […] Luare-de-pozitie-a-mitropoliei-ardealului-in-privinta-vaccinarii/ […]

 11. † IPS LAURENŢIU – Împotriva VACCINĂRII | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară Says:

  […] MITROPOLIT AL ARDEALULUI sursa : http://www.agnos.ro/blog Articole asemănătoare:ALERTA NATIONALA: Revine vaccinul Gardasil! Ministerul Sanatatii vrea […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>