Presa ortodoxă
Decembrie 30, 2008 11:15 am AnunturiCE ESTE ŞI CE VREA PRESA ORTODOXĂ?
Presa Ortodoxă îşi propune să treacă realitatea în care credinciosul zilelor noastre trăieşte zi de zi prin filtrul perspectivei Adevărului, al ortodoxiei.
Considerăm că în aceste timpuri este în joc, după cum scria Mircea Vulcănescu în 1935, într-un text publicat în numărul pilot al revistei, nu doar existenţa unui stat, sau a unor valori, a neamului etc. ci se joacă însăşi condiţia omului, firea sa profundă, chipul şi asemănarea cu Dumnezeu.
Presa Ortodoxă, aşadar, îşi propune să abordeze realitatea imediată dintr-un punct de vedere ortodox. Se întâmplă atâtea în timpurile noastre, se vorbeşte de crize mondiale, de sisteme politice continentale (UE), de legi restrictive faţă de libertatea de exprimare sau de sisteme de control ce par a suprima libertăţile civile, se aud zvonuri de războaie şi câte şi mai câte. Ce să facă creştinul în faţa atâtor evenimente? Să le ignore? Sau să se lase dus (şi manipulat) de ritmul ameţitor al mediilor de informare care tratează realitatea în mod interesat?
Credem că „tactica struţului”, anume, de a eluda realitatea prin tot felul de subterfugii şi pretexte, este deosebit de păguboasă şi poate duce chiar la pierderea vieţii duhovniceşti. Şi ne aducem aminte de Cuvântul cel Veşnic: Cine va căuta să-şi scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va dobândi. (Luca 17, 33). În schimb, găsim puterea de a privi realitatea aşa acum este, oricât de întunecată, neaplicându-i farduri, nu în noi înşine sau în priceperea noastră, ci în Dumnezeu, Izbăvitorul nostru.
Presa Ortodoxă este o revistă de informare şi atitudine cu apariţie bilunară.
Revista se adresează publicului creştin şi nu numai, având o abordare largă şi deschisă asupra realităţilor contemporane.
ÎNDEMN LA ÎMPREUNĂ-LUCRARE!
Presa Ortodoxă este o iniţiativă a oamenilor din Biserică pentru Biserică.
Publicaţia are un caracter misionar, bazându-se pe dorinţa credincioşilor de a participa la această lucrare a cuvântului.
Lansăm invitaţia tuturor celor care au darul sau fac jertfa transmiterii cuvântului care zideşte.
De altfel, avem încredinţarea, tot mai mult, că rezistenţa noastră, a credincioşilor, poate avea o şansă în faţa acestui tăvălug al lumii doar în măsura în care reuşim să avem legături vii, personale, comunitare şi autonome faţă de tot ce înseamnă structurile oficiale existente.
CE PUBLICĂ “PRESA ORTODOXĂ”?
Conţinutul publicaţiei este dinamic şi flexibil, având însă câteva direcţii constante ce vor fi aprofundate în fiecare număr.
Direcţiile de aprofundare din Presa Ortodoxă sunt:
• evenimentele şi tendinţele actuale din Biserică.
• evoluţiile majore din economia şi politica globală
• legislaţiile şi valorile anti-creştine promovate de diferite sisteme de putere
• ingineria socială, controlul populaţiei, politicile de planificare şi educaţie sexuală
• şcoala, educaţia copiilor, familia contemporană, psiho-pedagogie etc.
• sănătatea omului contemporan: cauzele bolilor, experimentele medicale, “mitologii” şi falsuri promovate drept ştiinţă, etc.
NUMĂRUL PILOT – CUPRINS
Cuprinsul pentru numărul semnal din Presa Ortodoxă:
• Întâmpinare către cititor
• Editorial
• Fericitul Martir Mircea Vulcănescu: gânduri de Crăciun – articol care reuneşte câteva rânduri de o mare simţire creştinească dar şi de o nelinişte cutremurătoare faţă de direcţia în care merge lumea, în ajunul unui Crăciun al timpului nostru.
• Cum pregăteşte CERN-ul Apocalipsa – O analiză care dă în vileag rădăcinile gnostice şi, de altfel, demne de literatura S.F. de duzină ce stă la baza “experimentului de la Geneva”, experiment ce îşi propune să găsească nimic mai puţin decât „particula lui Dumnezeu”.
• Instituţionalizarea reeducării românilor prin I.C.R. Experimentul Piteşti folosea, pe lângă violenţa fizică şi groaznice torturi morale, prin înscenarea unor blasfemii şocante cu deţinuţii ca „actori” sau „spectatori”. La 18 ani de la strigătul „Vom muri şi vom fi liberi”, un Institut care se pretinde reprezentativ pentru cultura română propagă, pe bani publici, coşmarurile hulitoare ale torţionarilor din Piteşti, acum în formă de „artă”…
• Iuda sau despre omul european ateu – Figura lui Iuda spânzurat şi asumat de unul din „artiştii” expoziţiilor blasfematoare propagate de ICR este o figură întoarsă pe dos a martiriului şi jertfei. Este „jertfa” satanei… Articolul tratează bolnava identificare cu Iuda a „omului european”.
• Hristos încă mai are răbdare cu noi – Un text din Proloage care ne dă înţelegerea îndelungii răbdări a lui Hristos.
• Criza ca pretext pentru o guvernare mondială – Ce se ascunde în spatele planurilor de „reconstrucţie” financiară şi la ce ne putem aştepta de la această mult-discutată criză mondială? O analiză lucidă şi succintă a câtorva mecanisme şi direcţii decriptate din evenimentele şi declaraţiile liderilor politici „mondiali”.
• Parlamentul European şi Turnul Babel – Un fragment antologic din scrierile Sf. Nicolae Velimirovici, profetic în descrierea amalgamului „demn” de Turnul Babel al construcţiilor şi sistemelor europene.
• Obama – repetiţie pentru liderul mondial ce va veni – Barack Obama nu este doar încă un preşedinte american. Reacţiile unor comentatori, declaraţiile unor lideri politici, isteria populară creată în jurul personajului, anunţă ca Obama este parte a unei repetiţii scenice de mare amploare pentru pregătirea apariţiei unui lider mondial.
• Cauzele cancerului – O analiză obiectivă şi introductivă pentru o temă ce va fi constant abordată în revista P.O.: cauzele cancerului şi a altor boli care fac ravagii în zilele noastre.
• Dragostea doamnei Albright (sau despre cum se sterilizează poporul român) – Campania cu vaccinul controversat Gardasil a fost impusă de autorităţile române în urma unui lobby efectuat la cel mai înalt nivel. Articolul descrie implicaţiile mai puţin cunoscute ale campaniei de vaccinări în masă.
• De ce nu putem crede în Gardasil – O analiză detaliată a efectelor adverse, ţinute la „secret” de autorităţile de stat.
• Despre români şi România cu p. Dionisie duhovnicul – Părintele Dionisie de la Colciu priveşte îndurerat, de la înălţimea Sfântului Munte Athos, zbaterea neamului său în ghearele stăpânitorului acestei lumi…
• Actualitatea religioasă: Dintre subiectele atinse enumerăm: interviul acordat de mitr. Nicolae Corneanu publicaţiei italiene Il Regno; moartea patriarhului Alexie al Rusiei şi mizele alegerii noului patriarh ş.am.d.
• Actualitatea laică: Dintre subiectele abordate: ultimele evoluţii înregistrate în campania de vaccinare cu Gardasil; cum se pregăteşte, la nivel internaţional, o legislaţie care promovează eutanasia ş.a.m.d.
CINE EDITEAZĂ PRESA ORTODOXĂ?
Revista este editată de Asociaţia Pentru Apărarea Familiei şi Copilului, cu sprijinul următoarelor asociaţii:
• Asociaţia „PRO VITA pentru născuţi şi nenăscuţi”
• Asociaţia Logos
• Şcoala Brâncovenească
• Asociaţia Ortodoxă Prologos
• Asociaţia Prietenii Muntelui Athos
• Asociaţia Brâncoveanu
• Asociaţia Arsenie Boca
• Asociaţia Metamorfosis
• Asociaţia Filantropică Medicală Christiana
• Asociaţia Dascălilor din România
• Predania
Grupul redacţional:
Redactor şef:
Mihai Cristea
Redactori:
Ioan Bucur
Petru Molodeţ-Jitea
Reporter: Mircea Constantinescu
Layout & DTP:
Radu Hagiu
CONTACT
Dacă doriţi să colaboraţi la Presa Ortodoxă, puteţi contacta grupul redacţional la adresele de e-mail:
presa.ortodoxa at gmail.com
presa.ortodoxa at yahoo.com
ABONAMENTE
Telefoane contact:
0766500986 / 0766500985
Abonamente: Presa Ortodoxă oferă, pentru cei care se abonează începând cu primul număr al revistei din ianuarie 2009, posibilitatea unui abonament de 40 RON pentru următoarele 12 numere ale revistei.
Pentru abonare, trebuie să trimiteţi un e-mail la presa.ortodoxa at gmail.com, cu subiectul pentru abonare, în cadrul căruia să scrieţi clar adresa şi codul poştal. Plata se face ramburs, începând cu primul număr ce vă va fi livrat.
Ianuarie 12th, 2009 at 5:20 pm
Am citit si eu primul numar din revista “Presa Ortodoxa” si din pacate sunt putin dezamagit.
Nu sunt expert in presa dar in foarte multe din articole am observat o serie de tehnici de exprimare si de constructie a frazeiu specifice mai degraba “manipularii” decat “Adevarului”
Enunt cateva:
1. Cel mai des la autorul Ioan Bucur parerile proprii sunt prezentate ca adevaruri. Si nu e vorba de dogme de credinta. Eu unul as face distinctie cand scriu un material de o parere priooprie (pe care as prezentao ca atare) si fapte, care trebuie sa fie verificabile cu usurinta de cel care citeste materialul scris. Atentie: fapte si nu interpretari ale unor fapte. Ex. fapt: Obama a fost ales presendinte, alegerea a fost primita cu entuziasm de foarte multa lume in toata lumea;
interpretare fapt: din cele de mai sus inseamna ca se pregateste un presedinte planetar???
de unde pana unde???
2. Sunt prezentate ca adevarate afirmatii pentru care nu se prezinta sursa acestora. Sunt astfel plauzibile de a fi doar pareri personale.
Din lipsa de timp, risc ca in acest comentariu sa cad si eu in greselile pe care le critic. Precizez numai ca nu vreau sa intru intr-o polemica. Nu am ca intentie a acestui comentariu sa atac si sa dezavuez aceasta initiativa. Vreau doar sa imi exprim ingrijorarea referitor la calitatea materialelor.
“In slujba Adevarului” banuiesc ca implica si calitatea scrierii jurnalistice, nu?
Inchei, in speranta ca intentia comentariului meu este bine inteleasa si se va face auzita ci poate mai mult chiar va gasi un raspuns, fie prin evitarea celor pe cre le reclam fie prin aratarea unor argumente mai solide sau a unei fundamentari in cazul in care considerati eronate observatiile mele.
Ianuarie 15th, 2009 at 10:08 am
Eu am citit revista si mi s-a parut foarte onesta cu cititorii si cu ortodoxia.
E foarte ciudat ca fratele de mai sus se sminteste de unele articole si pune pe seama P.O. manipulari de care se pare ca el se face de fapt vinovat. De ce?
In primul rand, revista este …ortodoxa, deci punctele de vedere sunt asumat ortodoxe. As vrea si eu sa vad un ziar din mass/media noastra masonica asumandu/si faptul ca reprezinta punctul de vedere al masonilor.
In al doilea rand, toate afirmatiile facute acolo sunt date cu sursa si sunt verificabile. Apoi, articolele sunt comentarii la aceste fapte, declaratii, sunt articole de OPINIE, nu sunt doar strict informative.
Practic, este un neadevar (ca sa nu spun minciuna) ce spune fratele mai sus, anume, ca nu se prezinta sursa declaratiilor. Am observat ca pana si la mult prea cunoscutukl interviu al al lui Corneanu redactorii de acolo nu l-au preluat pur si simplu de pe internet, ci au contactat pe insusi IPS Nicolae pentru a verifica veridicitatea interviului.
Aceasta este parerea mea despre Presa Ortodxa.
Doamne, ajuta!
Ianuarie 16th, 2009 at 7:55 pm
Revin cu un comentariu la comentariul lui Veniamin (asta e numele tau real?)
1. Intentia mea a fost sa imi manifest niste nedumeriri/ nemultumiri legate de continutul primului numar atat ca tematica aleasa cat si ca mod de exprimare a unor “opinii”.
Daca a iti exprima o nelamurire si a face niste asemanari de limbaj, inseamna a manipula atunci imi cer iertare catre cei care au fost lezati.
2. Dupa parerea mea, opinia este un lucru si interpretarea unor fapte un alt lucru. Opinie ai atunci cand crezi ca o cale de urmat este mai buna decat alta. (De ex. in articolul “Criza ca pretext pentru o guvernare mondială – Ce se ascunde în spatele planurilor de „reconstrucţie” de Ioan Bucur, transpare opinia – neafirmata clar- ca autorul nu este de acord cu socialismul, sau ca social democratia/ doctrina partidului democrat din SUA, sunt tot una cu socialismul) – sa ma ierte respectivul autor daca gresesc – sau eventual sa ma corecteze (daca nu este de aceasta opinie). Si ca exemplu opinia mea este ca aceste lucruri nu sunt identice (socialismul cu social democratia). Intrepretare personala este ceea ce face acelasi autor cand afirma ca:
a. summitul sefilor de state membre ale G20 (sunt cele mai bogate 20 de state de pe pamant) intrunit acum o luna sau doua – nu tin minte exact (se poate insa verifica dand un search pe google cu “summit g20”) – cu scopul de a rediscuta o serie de mecanisme financiare internationale, reprezinta “mai multe intruniri care au avut loc” – nu a fost deocmandata decat unul, si au scopul de a lucra la o guvernare mondiala ?!!! Daca cumva autorul este prooroc si cunoaste intentiile si scopurile exacte (mai mult decat ce s-a declarat) pentru care oamenii aceia s-au adunat acolo, precum si cate summit-uri vor mai urma pe aceeasi tema, nu am nimic de zis. Altfel acest lucru eu il numesc interpretare personala si nu cea mai fericita. De ce? Oricine are dreptul la pareri si interpretari personale. Atat ca atunci cand le faci publice in presa si influentezi constiinte, mi se pare onest sa faci diferenta intre faptele exacte si interpretarile proprii asupra lor si sa spui asta explicit in articol.
Un alt exemplu de “interpretare personala” este afirmatia lui Veniamin ca “mass/media noastra masonica […]reprezinta punctul de vedere al masonilor”. Eu unul nu stiu daca ziaristii din presa masonica (oare toti asa la gramada sunt si ei masoni?) au fost toti la vreo intalnire masonica sau daca au citit / studiat/ aplicat idei masonice, deci nu pot sa fac aceasta afirmatie. Nu pot face insa nici afirmatia contrara. Din moment ce tu poti face o asemenea afirmatie care se refera la un grup foarte mare de persoane, te rog sa imi dai voie sa fiu rezervat in a o crede si a o incadra dupa standardele mele la opinii personale bazate pe interpretari mai mult sau mai putin corecte ale realitatii. Ai citit tu oare toate articolele din “presa noastra” ca sa poti eticheta o intreaga clasa de oameni?
In final, tocmai la acest gen de exprimari/ catalogari la gramada/ interpretari bazate pe prea putin fapte verificabile si folsoind logici subrede ma refeream in primul meu comentariu. La exprimari de catalogare fara a avea si prezenta dovezi concrete. Adica nu putem sa ii numim masoni pe toti asa la gramada pentru ca banuiesc ca daca toti ar fi masoni organizatia asta si-ar pierde caracaterul secret. Ce rost are un secret cand il stie toata lumea? Si, am avut impresia ca in multe din articolele din primul numar tonul era unul de acest gen – nu despre masonierie.
Ca o apreciere personala aproximativ jumatate din articolele din revista aveau in substrat sau pe fata interpretari apocaliptice ale realitatii actuale.
Am apreciat totusi articolul privitor la parintele Dionisie…
Inca odata vreau sa precizez ca nu scriu toate acestea pentru a critica ci doar pentru a exprima o nedumerire, nemultumire fata de ceva ce m-ai palcea. Citesc de exemplu cu multa placere revista “Lumea credintei” care are un ton si o podere a articolelor mult mai echilibrata (asta e o parere proprie). Mi-ar palcea ca aceasta revista, PO, sa se ocupe mai mult cu afirmarea unei identitati ortodoxe, in mod constructiv, si mai putin cu articole despre cat de rai si ce intentii malefice or avea ceilalti.
Astea cred ca le stie Dumnezeu cel mai bine. In plus, pentru mine personal, cel mai mare pericol in calea mantuirii mele nu cred ca este nici o conspiratie care se produce nu stiu unde, si contra careia nu prea vad ce pot face. Sunt in schimb un mare pericol, patimile mele, care sunt ale mele, si nu e nimeni resposabil pentru ca le am, in fara de mine.
Ianuarie 17th, 2009 at 11:11 pm
Tocmai am citit din revista… nu vreau sa intru in polemici, singurul lucru este ca vreau sa-mi fac un abonament, insa pana atunci as vrea macar sa stiu ceva despre cei care scriu. Cine sunteti? Ce formare aveti, ma gandesc ca trebuie sa am o incredere in acesti oamnei, nu pot face abonament asa fara sa stiu nici macar ce profesie aveti.
Ianuarie 19th, 2009 at 5:34 pm
Subscriu si eu la ce spune gggg.