Sfantul Mucenic Hermes din Bononia (Vidin)

4:33 pm Sfinti Romani, Sinaxar                                                     

31 decembrie

Sf. hermesSfântul Mucenic Hermes a slujit cu smerenie si adânca evlavie lui Hristos în biserica cetatii Bononia, fiind exorcist. El se învrednicise de acest dar de la Hristos, si ca atare avea un mare rol în pregatirea celor care doreau sa primeasca botezul crestin, citind rugaciunile de lepadare si alungare a duhurilor celor rele din trupurile si sufletele lor.

Neînfricosându-se de asprele masuri de prigonire a închinatorilor si slujitorilor lui Hristos, luate de împaratul Diocletian, exorcistul Hermes primea în biserica pe cei stapâniti de duhurile rele, si prin harul divin si puterea rugaciunii, le alunga si-i tamaduia pe acestia. Hermes va arata prigonitorilor Bisericii folosul slujirii sale în biserica si va primi cu bucurie si curaj sfârsitul mucenicesc al vietii sale pamântesti, atunci când calaii pagâni i-au taiat capul, în ziua de 31 decembrie.

Astfel, Mucenicul lui Hristos, Hermes s-a dovedit a fi vrednic de cinstire de-a lungul veacurilor, nu numai în cetatea sa, ci si în cea apropiata, Rataria, si oriunde traiau suflete crestine, ce cautau mântuirea cu ajutorul confratilor, ce se rugau din cer pentru ei.

 

* Icoana este pictata de maicutele de la Manastirea Diaconesti, judetul Bacau

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>