Puterea neinvinsa

10:06 am Povestea zilei                                                     

Puterea neinvinsa

Mitropolitul Hrisostom Delianopolos (+ 1985) savarsea stagiul militar ca preot in Albania, in timpul razboiului greco-italian in anii ’40.
Relatarile care urmeaza sunt luate din jurnalul sau si din povestirile sale.
Demonstreaza cum Sfanta Liturghie era pe campul de lupta un scut pentru luptatorii greci.

…. 9 martie 1940. Duminica. “Duminica Ortodoxiei si a celor 40 de Sfinti”.

Pe campul de lupta, in Albania, este prezent Mussolini si conduce personal renumita actiune.
Simt o imbratisare spirituala amestecata cu o acuta nervozitate. Pe cand ne pregateam de dimineata sa facem Sfanta Liturghie, in casa unde locuiam, deodata artileria inamica a inceput sa atace.
– Parintele, imi spune comandantul, cum sa facem azi Sfanta Liturghie?
– Exact astazi e necesar sa facem Sfanta Liturghie, ca sa intram sub protectia lui Dumnezeu, am raspuns eu.
Comandantul a acceptat si astfel am gustat Sfanta Euharistie impreuna cu un sublim cor de soldati, in timp ce imprejurarile s-au transformat intr-un iad de foc.
in aceasta Liturghie am trait minunata prezenta a lui Hristos: de doua ori obuzele artileriei inamice au sters peretii casei noastre, cazand in gradina alaturata si s-au infipt in pamant fara sa explodeze. Daca ar fi explodat, toti cei din casa am fi fost omorati… In aceasta zi s-au impartasit loctiitorul, locotenentul si multi soldati.
Terminandu-se Sfanta Liturghie, un fapt ingrozitor ne-a dat o lectie. Cativa soldati, in loc sa vina la Sfanta Liturghie, au preferat sa se adaposteasca intr-un beci. Si pe cand toate imprejurimile erau presarate cu obuze, unul din acestea a omorat trei soldati si a ranit pe alti trei care se gaseau in beci. Unul dintre ei a fost decapitat…
Duminica, 3 martie 1941, am pornit foarte de dimineata catre primul regiment unde am savarsit Sfanta Liturghie si am predicat. S-au impartasit in jur de 500 soldati. Mana mea a amortit si ma durea ingrozitor din cauza greutatii Sfantului Potir.
Altadata am fost nevoit sa fac Sfanta Liturghie in genunchi intr-un cort, deoarece afara era o ploaie torentiala. Soldatii au asistat la Sfanta Liturghie in ploaie iar la sfarsit s-au impartasit cu Sfintele Taine.
Ce priveliste emotionanta! În muntii vitregi, in ploaia torentiala, soldatii se rugau si se uneau cu Hristos.

(“Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii”)

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>