Avem grija de sanatatea noastra? (III – Despre sarea din comert)

11:03 am Articole                                                     

Ganduri despre sarea din comert

Antiaglomerantii din sare

Principalii antiaglomeranti utilizati pentru sare si substituentii sai sunt:
E 535 – ferocianura de sodiu
E 536 – ferocianura de potasiu
E 538 – ferocianura de calciu

Doza recomandata este de 20 mg ferocianura de potasiu anhidra la fiecare kg sare

Principalele riscuri ale utilizarii ferocianurii sunt:
–         toxicitate redusa in conditii obisnuite (temperatura mediului ambiant, in absenta acizilor) – in stomacul uman acizii sunt foarte prezenti.
–         Nefrotoxic la sobolani

Doza zilnica admisibila pentru om este 0 – 0.025 mg/kilo-corp.[1]  Adica doza zilnica ar trebui sa fie zero!

Daca se ia limita maxima atunci o persoana de 50 kg ar trebui sa consume maxim 1.25 mg ferocianura pe zi adica 62,5 g sare pe zi (meniul zilnic include produse sarate ca mezeluri, branzeturi, ciorbe, fripturi, salatele,  condimente, foi napolitane, biscuiti  etc)

Iodul din sare

In anul 2002, cantitatea de iod cu care s-a stabilit sa fie amestecata sarea a fost de 20 mg iod/kg, respectiv 34 mg iodat de potasiu/kg sare. Pentru acel an, Centrul National de Statistica Medicala a raportat 3.127 de cazuri de hipertiroidie. Patru ani mai tarziu, prin H.G. nr. 1904, s-a majorat – in mod inexplicabil – concentratia de iod la 30 mg/kg, admis chiar pana la 40 mg/kg, respectiv 50 mg iodat de potasiu/kg sare. Asta in ciuda faptului ca numarul hipertiroidiilor aproape se dublase, ajungand la 6.387 de cazuri. In plus, obiceiul romanilor de a pune muraturi pentru iarna – stiut fiind faptul ca iodul inmoaie si deterioreaza aceste preparate traditionale – a fost considerat un simplu moft. [2]

O limita superioara de siguranta este de 1 mg/zi, existand riscul afectarii tiroidei in cazul depasirii acestei doze.

Vaporii de iod au actiune iritanta asupra ochilor si plamanilor. Concentratia permisibila maxima este de 1mg/m3. Elementul in sine este toxic, o doza de 2 grame fiind toxica. Pe de alta parte, iodurile sunt relativ sigure, desi chiar si ele pot produce reactii adverse daca sunt in exces. [4]

Asadar consumand 10 g de sare pe zi ingurgitam implicit si 0,3 – 0,4 mg de iod sintetic. Cei ce consuma 25 g/zi sunt in zona de intoxicare a glandei tiroide. Si asta se intampla la majoritatea romanilor avand in vedere meniul bazat pe preparate din carne (mezeluri, afumaturi), branzeturi, condimente (ex. knorr, vegeta),  paine, etc.

Cata sare contine:

* un varf de cutit – 1g
* o lingurita de cafea – 5 g
* o lingura de supa – 15 g [3]

Consecintele excesului de iod

  • hipertiroidii induse la eutiroidieni
  • cresterea numarului de cancere tiroidiene
  • cresterea volumului glandei tiroide
  • afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei
  • majorarea constanta a Basedow-ului autoimun
  • hipotiroidie indusa prin iod
  • tiroidita Hashimoto
  • cresterea cancerelor tiroidiene papilare. [2]

 

Tulburarile prin deficit de iod includ:

  • retard mental;

•  alte defecte in dezvoltarea sistemului nervos;

  • gusa (marirea de volum a tiroidei);
  • lentoare fizica;

•  incetinirea cresterii, chiar cu riscul de stagnare in crestere (nanism = statura scunda) si dezvoltare dismorfica a organismului;

  • sterilitate;

•  cresterea mortalitatii infantile; [6]Statistici ingrijoratoare

In 2007, la institutul„C.I. Parhon” au fost operati 2.417 pacienti. Dintre acestia, 229 au avut cancer. In 2008 au fost operati 2.577 pacienti. Dintre acestia, 276 au avut cancer. Interventii similare s-au desfasurat si la alte centre medicale din tara. Deci, trendul este unul ingrijorator de ascendent. Prof. dr. Pavel Chirila, dar si alti specialisti, considera ca excesul de iod le poate fi fatal bolnavilor de tiroida. Acestora li s-a lasat doar posibilitatea de a-si cumpara sare fara iod din magazinele tip Plafar, la cutii de 0,5 kg. Numai ca sarea iodata universal se gaseste in majoritatea produselor alimentare. Adica, tiroidienii au fost si ar fi in continuare otraviti cu buna stiinta, la fel ca si restul populatiei care nu inregistreaza deficitul acestei substante in organism. Ce este mai grav, masura iodarii universale a sarii n-ar fi avut la baza nici un studiu de specialitate, ci s-ar fi facut dupa ureche.[2]

Iodati cu de-a sila

Impotriva iodarii universale au protestat, in mai multe randuri, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, seful Institutului de Cercetari Alimentare, si mai ales prof. dr. Pavel Chirila. „In urma acestei norme totalitare si discriminatorii neintalnite nicaieri in lume nici chiar in timpul regimului comunist, s-a ajuns ca procentul imbolnavirilor de cancer tiroidian sa depaseasca dublul in ultimii ani. Nu este normal, nici drept, nici corect ca Guvernul Romaniei sa ii oblige pe cetateni sa manance ce vor membrii executivului. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, a drepturilor omului, o declarare a priori a poporului roman ca avand deficit de iod”, ne-a declarat specialistul.[2]

Consumam in medie 8,5 grame de sare pe zi, asta in conditiile in care nevoile noastre nu depasesc 1-2 grame. Aproape 23% dintre barbati si 5% dintre femei depasesc si pragul de 12 grame pe zi! Cum s-a ajuns aici?

Cu “ajutorul” alimentelor industrializate. Acestea contin mari cantitati de sare in mai toate alimentele, chiar si in cele dulci: carne, supe, branzeturi, toate bucatele preparate, pizza, sosuri, paine, biscuiti, prajituri. Motivul?

In primul rand, pentru conservarea si amplificarea gustului alimentelor (cum e pentru branzeturi, de exemplu). Adaugand sare, aromele fie devin mai intense, fie sunt mascate, la un pret foarte convenabil.

Pentru carne, ea este folosita in scopul retentiei de apa, crescandu-i astfel greutatea. Nu in ultimul rand, sarea accentueaza senzatia de foame si de sete, ceea ce duce la cresterea consumului de alimente sau bauturi industrializate [9]

Care sunt consecintele excesului de sare asupra sanatatii?
Sarea crestea presiunea sanguina si favorizeaza hipertensiunea – unul din principalii factori de risc cardiovasculari. Astfel, excesul de sare se face responsabil anual de 75.000 de accidente cardiovasculare, dintre care 25.000 de decese. Totodata, ea este implicata si in aparitia cancerului de stomac, osteoporoza, cataracta, piatra la rinichi si diabet.

Consumul sporit de iod sintetic adaugat in alimente creste incidenta unor afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide.

Consumul de iod produce alergie si mareste intoleranta la substantele care contin acest element (de exemplu, cele folosite in radiologie).
In Tasmania, tara care a “beneficiat” de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente, s-a remarcat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: este tratata cu E 535, adica…ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim.

Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce?

Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8543 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri.

Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?

Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni – cum sunt sulfonamidele si antipirina – sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: “de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta”. In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.

Si care sunt consecintele?

Sunt atat de numeroase si nefaste, incat trebuie sa vi le scriu, ca sa le redati stiintific. Iata, cateva dintre consecintele iodarii universale a sarii: hipertiroidii induse la eutiroidieni; cresterea ratei cancerelor tiroidiene (Drug Saf 2000 (2);89-95). Intr-un studiu din Tasmania rata a crescut de trei ori la persoanele peste 49 de ani (J. Clinica. Endocrinologie. Metabolism, 1973, 37 (6): 901-909; cresterea volumului glandei tiroide, de la 4,8 ml la 8,6 ml, intr-un studiu publicat de European Journal 2000 Ana de Premawardhana LD si colab. (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; iodul urinar a crescut, dupa acelasi studiu de la 105 la 152 microg/l, (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; Tg Ab creste, dupa aceiasi autori de la 14,3% (la 11 ani) la 69,7% (la 16 ani) (pa0,03), (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei (pigmentul epitelial retinian) demonstrat de Singalavanija A. si colaboratorii folosindu-se de electronoretinografie, potentiale vizuale evocate (VEP) si angiografia fundului de ochi cu fluoresceina (FA), (Retina 200;20(4);378-83; cresterea constanta a Basedow-ului autoimun (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; hipotiroidie indusa prin iod (Annales d’Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; tiroidita Hashimoto (Annales d’Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare (Annales d’Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469) [9]

D.A. Kontras de la Departament of Clinical Therapeutics, Universitatea din Atena, care arata in “Retina 2000” faptul ca cercetatorii care au iodat 12 orase in Anglia, comunitati din Spania si Zair au trebuie sa intrerupa cercetarea pentru ca a crescut alarmant numarul de hipotiroidii si gusa multinodulara. Un alt caz: dupa o iodare profilactica in Salta (Argentina) a crescut numarul cancerelor tiroidiene papilare. Acelasi autor a iodat locuitorii unui sat din Grecia: inainte de administrarea iodului nici unul nu avea autoanticorpi tiroidieni; dupa cateva luni 50% din subiecti aveau autoanticorpi antitireoglobulina sau antimicrosomali. In Germania de Est, unde s-a facut la un moment dat iodarea populatiei, s-au gasit procente mult mai mari de antoanticorpi decat in Germania de Vest. Iodarea apei la astronautii eutiroidieni (cu functie tiroidiana normala) a indus o scadere a functiei tiroidiene, dupa cum publica Aviation Space & Environmental Medicine in numarul 71. [9]

Iodarea universala a sarii este un atentat la sanatatea publica a romanilor, deoarece analiza recenta a datelor statistice, dupa 4 ani de functionare a nefastei Hotarari de Guvern, arata urmatorul dezastru: numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006! Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006. Iar numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, a ramas neschimbat! Daca extindem analiza statistica pe media a 10 ani inainte de iodare si media pe 3 ani dupa iodare atunci observam ca tendinta evolutiva este inca mult mai grava: cancerul s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, hipotiroidia a crescut de 2,3 ori.[9]

În Germania de exemplu deja zeci şi chiar sute de mii de oameni au devenit alergici la iod din cauza dozelor excesive de iod din mâncare şi trebuie să-l evite în orice forma. (vezi pagina “bolnav din cauza iodului”  www.jod-krank.de).

Iodul în forma în care se află în alimente şi sare este după cum s-a dovedit o toxină care influenţează voinţa şi gândirea, distruge nervii şi celule creierului şi face omul pasiv, naiv şi “nătâng”. La astfel de oameni li se poate povesti şi vinde orice şi ei chiar se vor bucura dacă sunt înşelaţi.

Faptul că iodul este o otravă neurotoxică care influenţează psihicul omului în mod negativ este foarte bine cunoscut de toxicologi şi de ştiinţă. Problema este că doctorii nu ştiu sau ignoră acest lucru în mod sistematic. Doctorii nu se interesează de toxicologie şi alimentaţie în mod general, aşa că acest lucru nu trebuie să uimească pe nimeni.

În plus iodul creează sensibilitate mare la lumina soarelui şi multe alte substanţe din mediul înconjurător. Cine este sensibil la lumina soarelui are deci probleme cu glanda toroida din cauza excesului inconştient de iod care este pus la oameni şi la animale în sare şi mâncare.

Glanda tiroidă, care este foarte importantă pentru organism, primeşte zilnic o doză de iod mai mare de jumătate decât cantitatea totală din ea. Această doză nu poate fi asimilată în totalitate, ea intoxicând nervii, creierul şi corpul omului.

S-a dovedit de mult că problemele cu glandele tiroide care apăreau în trecut la anumiţi oameni se datorau de fapt hrănirii excesive sau unilaterale cu varză. Acest lucru se poate recunoaşte după gazele care le produce în corp. [10]

Ce ne spun etichetele
Cand cumparati un produs alimentar, cititi cu atentie eticheta. Daca mentioneaza un continut de peste 1,25 g de sare/100 g de aliment, inseamna ca respectivul produs are un continut ridicat de sare. Un continut mediu este cel de 0,25 g/100 g aliment, iar cel scazut este de 0,05 g de sare/100 g aliment.

Pana ce industria va tine cont si de sanatatea noastra, am face bine sa luam singuri niste masuri in acest scop:

– Sa limitam consumul de produse industriale (mai ales mezeluri) si sa consumam alimente naturale, preparate la domiciliu.
– Sa nu mai tinem sarea pe masa in timp ce mancam. Acest lucru ne influenteaza comportamentul fara sa ne dam macar seama.
– Sa nu saram mancarea fara a o gusta inainte. Poate suna un pic absurd, dar foarte multa lume scapa ceva mai multa sare in mancare tocmai pentru ca nu o gusta inainte!  [6]

– evitati alimentele foarte sarate, precum: muraturile, maslinele, mezelurile, branza, pestele sarat, conservele, etc.;
– evitati mancarea tip fast food;
– renuntati treptat la alimentele procesate;
– in sezon cumparati fructe si legume proaspete in locul celor conservate (iarna nu se gasesc legume sanatoase, probabil este mai bine a consuma muraturile din pivnita)
– nu adugati multa sare la prepararea mancarurilor. [7]

Fructele, legumele, cerealele si apa contin in mod natural iod. Din acestea organismul isi poate lua doza necesara de iod natural fara a fi nevoie de suplimenti pentru o persoana sanatoasa.

Produse naturale ce contin iod:

–         uleiul de floarea soarelui este caracterizate de un indice de iod de 132 [12]
–         nuca  [15]
–         frunzele de salata, ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, rosiile, perele si strugurii. [12]
–         polen [13]
–         miere [14]
–         peste
–         iaurt

Concluzie

Sarea este benefica in starea sa naturala dar in cantitati mici. Artificiile industriei moderne (antiaglomeranti pe baza de cianuri, adaugare de iod, transformare in sare extrafina) o fac putin mai periculoasa pentru organism.

Solutia la indemana fiecaruia este sa  o limitam consumul de sare avand in vedere ca sare (NaCl) gasim in mod natural in legumele si fructele ce le consumam.

De asemenea ar trebui sa putem gasi la plafar sau magazinele naturiste sare gema care este neiodata si nesaracita in magneziu. Acest tip de sare este recomandat a fi folosit la gatit, la muraturi, etc. A se evita sarea din import caci se pare ca aceasta are o concentratia prea mare de compusi ai calciului.

1. Studiul calitatii clorurii de sodiu iodate. Determinarea ferocianurii

http://www.agir.ro/buletine/336.pdf

2.Moartea din sare

http://www.qmagazine.ro/articole/3675/Moartea-din-sare.html

3. Sarea: prieten sau dusman ?

http://www.newgirl.ro/sarea-prieten-sau-dusman/

4. Iodul

http://ro.wikipedia.org/wiki/Iod

5.Sarea iodata

http://www.121.ro/articole/art3887-sarea-iodata.html

6.Excesul de sare in alimentatie

http://naturafarm.ro/Este+buna+sau+rea+sarea+pentru+alimentatie___60_articol.html

7. Excesul de sare in alimentatie

http://www.csid.ro/dieta/excesul-de-sare-in-alimentatie-4465886/

8. Sarea iodata: buna sau rea

http://www.alinablaga.com/medicina-alternativa/sarea-iodata-buna-sau-rea/

9. Prof Dr Pavel Chirila: Sarea iodata favorizeaza cancerul

http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=513&Itemid=75

10. Iodul şi glanda tiroidă

http://www.leacuri.net/html/farma/Iod.htm

11 Sarea iodata favorizeaza cancerul: Un om informat este pe jumatate salvat

http://www.urbaniulian.ro/2009/07/29/sarea-iodata-favorizeaza-cancerul-un-om-informat-este-pe-jumatate-salvat/

12. Salata verde

http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/Legume,Fructe/Legume/789/

13. Ce trebuie sa stim despre preparatele apicole

http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=58

14. Mierea

http://www.slabsaugras.ro/SitFiles/articol.php?id=111&idsec=8

15. Nuca

http://en.petitchef.com/recipes/nuca-fid-218772

Vezi si:

3 Raspunsuri

  1. Toto Says:

    Un continut mediu este cel de 0,25 g/100 g aliment, iar cel scazut este de 0,5 g de sare/100 g aliment.
    0.25 e mai mic decat 0.5 …

    R.: Multumim de atentionare. Am corectat.

  2. Razboi întru Cuvânt » CATRE UN NOU LAGAR? (Noutati de presa 11-13 august 2009) Says:

    […] Agnos: Avem grija de sanatatea noastra? (III) […]

  3. nistor sofia Says:

    In nici un articol pe care l-am citit nu este precizat faptul ca sarea gema naturala contine iod . Daca sunt diagnosticara cu hipotiroidie pot consuma sare gema neiodata?, sau care din ele?.

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>