Povestea zilei, 31.08.2009 – “Sfântul Patrick şi lumina de Paşti”

9:34 am Povestea zilei                                                     

Sfântul Patrick şi lumina de Paşti

din Viaţa Sfântului Patrick, luminătorul Irlandei (381-480)

Adunarea de la Tara urma să fie ţinută chiar în ziua de Paşti a acelui an. Regele dăduse o hotărâre în întreaga ţară, ca toate focurile din insulă să fie stinse cu o zi înainte. În dimineaţa zilei de duminică, acestea trebuiau să fie aprinse din nou de la focul ce ardea în casa regelui. Încă de sâmbătă s-au adunat la Tara toate căpeteniile insulei, alături de mulţimi nenumărate de druizi şi oameni de rând. Patrick a ajuns către seară şi s-a dus, împreună cu însoţitorii săi, pe un deal aflat la mică depărtare de Tara.

Fiind Sâmbăta Mare, la miezul nopţii a început să slujească, alături de ucenicii săi, slujba Învierii. Când a împărţit credincioşilor lumina de Paşti, întreaga vale din Tara s-a umplut de o lumină strălucitoare şi minunată. Văzând aceasta, regele s-a aprins de mânie cumplită şi a întrebat cine era cel ce îndrăznise să aprindă focul înaintea lui. Înştiinţaţi prin vrăjile lor de venirea omului lui Dumnezeu, druizii i-au răspuns regelui cine era cel ce făcuse nelegiuirea, vestindu-i totodată că dacă în seara aceea nu va stinge focul ce fusese aprins, acela nu va mai putea fi stins vreodată. Leoghaire, peste măsură de furios, a trimis oameni ca să-i omoare pe cei ce îi încălcaseră porunca. Dumnezeu însă i-a păzit nevătămaţi pe slujitorii Săi, astfel că ostaşii trimişi s-au întors în scurtă vreme, spunând că o putere nevăzută nu îi lăsa să se apropie de adunarea creştinilor. Auzind astfel de cuvinte, Leoghaire le-a poruncit druizilor să-şi folosească toate vrăjile şi descântecele pentru a-l birui pe Patrick şi pe ucenicii săi. În fel şi chip s-au străduit preoţii păgâneşti să stingă lumina Învierii, însă nimic din toată puterea vrăjmaşului nu îi atingea pe creştini. Sfântul a continuat liniştit slujba de Paşti, terminând-o de-abia când se luminase de ziuă. După aceasta, adunarea creştinilor, avându-l în frunte pe Benen, care ducea în mâini o Evanghelie, s-a îndreptat spre Tara, unde se afla palatul regelui. Văzându-i venind, druizii au început să-şi folosească cu mai multă putere meşteşugirile drăceşti pentru a-i opri.

Sub privirile înfricoşate ale irlandezilor, au acoperit întreaga vale cu o pâclă deasă şi întunecoasă. Creştinii însă înaintau liniştiţi, cântând cu putere „Hristos a înviat!”, şi când Patrick a intrat în norul de ceaţă, acesta s-a risipit de îndată, dând la iveală razele strălucitoare ale soarelui. Atunci, mai-marele druizilor, pe nume Lochru, vrând să-şi arate puterea, s-a ridicat în văzduh, asemeni lui Simon Magul mai înainte, şi s-a îndreptat spre Patrick. Omul lui Dumnezeu a îngenuncheat netulburat la rugăciune, şi de îndată ce a ridicat mâinile spre cer, druidul a căzut din zborul său, zdrobindu-se de pietre.

În cele din urmă Patrick a ajuns nevătămat la palat şi a început să propovăduiască întregii curţi vestea cea bună a mântuirii. Mulţi dintre cei ce erau acolo, auzind cuvintele pline de Duh ale sfântului, au crezut în Hristos, văzând şi minunile cele slăvite ce se lucrau prin puterea Dumnezeului creştinilor.

Vlad Benea, “Vieţile Sfinţilor Ortodocşi din Apus”, editura Renaşterea, 2006

un raspuns

  1. Razboi întru Cuvânt » Antidepresive duhovnicesti (Recomandari bloguri ortodoxe - inceput de septembrie) Says:

    […] Povestea zilei, 31.08.2009 – “Sfântul Patrick şi lumina de Paşti” […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>