Povestea zilei, 02.09.2009 – “Inainte-vederea Sfântului Columba din Iona”

12:18 pm Marturisitori                                                     

Inainte-vederea Sfântului Columba din Iona

din viaţa Sfântului Columba din Iona (521-597)

Columba nu numai că vedea ceea ce se afla în sufletul oamenilor, sau lucruri care aveau să se întâmple în viitor, ci avea şi darul de a şti lucruri care se petreceau la mare depărtare. De multe ori spunea celor ce se aflau împreună cu el despre bătălii şi lupte ce tocmai se purtau în alte ţinuturi. De pildă, odată, când era împreună cu ucenicul său Lugbe, a oftat din greu şi apoi a început să lăcrimeze.

Întrebat fiind despre pricina mâhnirii sale, a răspuns că tocmai atunci, în Irlanda, doi oameni de neam mare mureau din pricina rănilor pe care şi le făcuseră unul altuia. Când, după o săptămână, un bărbat a venit în insulă şi a povestit despre aceasta, Lugbe a început să-l întrebe pe cuvios, cu stăruinţă şi lacrimi, despre chipul în care primeşte aceste descoperiri. După multe rugăminţi, văzând hotărârea ucenicului său, sfântul a primit să-i arate cele cerute, însă doar dacă acesta avea să păstreze taina celor aflate până la moartea omului lui Dumnezeu.

„Sunt unii,” i-a descoperit apoi Columba, „deşi foarte puţini, cărora harul lui Dumnezeu le îngăduie să vadă în chip limpede şi lămurit întreaga întindere a lumii, şi să îmbrăţişeze înlăunutrul minţii lor, care are o putere în chip minunat mărită, cele mai din afară margini ale cerurilor şi ale pământului, ca şi cum toate ar fi luminate de o singură rază de soare.” Cu adevărat, şi sfântul strălucea din plin de acest dar, deşi se străduia mereu să ascundă aceasta.

Vlad Benea, “Vieţile Sfinţilor Ortodocşi din Apus”, editura Renaşterea, 2006

un raspuns

  1. Razboi întru Cuvânt » Antidepresive duhovnicesti (Recomandari bloguri ortodoxe - inceput de septembrie) Says:

    […] Povestea zilei, 02.09.2009 – “Inainte-vederea Sfântului Columba din Iona” […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>