Povestea zilei, 27-04-2010 – “Rugăciune şi muncă”

11:33 am Articole                                                     

Rugăciune şi muncă

Pe când Sfântul Antonie cel Mare era încă foarte tânăr şi începător în nevoinţe, a căzut în acedie. Se lupta de unul singur, în adâncul pustiei, şi, fără de călăuză, cugetele ajunseseră să-l tulbure foarte tare. Însă el nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu, ci, îngenunchind, s-a rugat cu aceste cuvinte:
– Doamne, vreau să mă mântuiesc, însă cugetele nu-mi dau pace nici o clipă! Nu am pe nimeni în afară de Tine, Doamne al meu, să mă înveţe ce să fac! Nu mă lăsa la vreme de necaz!
Mult l-a mai uşurat rugăciunea! Pe dată a căpătat şi răspunsul pe care îl ceruse. Îndată ce s-a ridicat, în colţul odăii a văzut un alt Antonie ce şedea pe un scăunel împletind rafie! Stătea plictisit şi-l privea. În scurt timp l-a văzut lăsând lucrul mâinii, începând a se ruga cu mâinile ridicate la cer. Apoi s-a aşezat la loc, văzându-şi mai departe de lucru, după care iar a prins a se ruga. În cele din urmă s-a întors spre Sfântul Antonie cel Mare spunându-i:
– Fă si tu întocmai cum fac eu! După care se făcu nevăzut…
Atunci pricepu Sfântul că Dumnezeu i-a trimis înger să-l înveţe ce are de făcut. Prinzând, aşadar, curaj, cu mai multă răbdare şi râvnă s-a îndreptat spre asceză.
(Pateric)

“Darurile Sfântului Duh” II, editura Sophia, 2006 – Darul vedeniilor

Acedia corespunde unei stari de lenevie, de plictiseala, de dezgust, de aversiune, de oboseala, de demoralizare, de descurajare, de apatie, de lâncezeala, de nepasare, de somnolenta, de apasare a trupului, ca si a sufletului. Aceasta îl face pe om instabil din punct de vedere fizic si psihic. Când e singur, nu mai suporta sa ramâna în locul în care se gaseste: patima îl împinge sa iasa, sa se deplaseze, sa mearga dintr-un loc în altul. În general, el cauta cu orice pret contactul cu semenii.

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>