Povestea zilei, 13-06-2013 – “Viata amestecata”

12:22 pm Povestea zilei                                                     

– Cineva spunea despre noi, creştinii, că în biserică suntem îngeri, dar când ieşim pe stradă devenim demoni. Chiar am căzut în această amăgire a ipocriziei? Şi, dacă da, de ce ascundem acest lucru, în loc să încercăm să tratăm această boală sufletească? Unde se mai găseşte smerenia creştinului ortodox?

– Dragă, chestiunea este foarte simplă. Mai întâi de toate, nu trebuie să te orientezi după oamenii care nu văd decât răul. Este şi rău, şi bine, este viaţă amestecată. La noi la mânăstire era un părinte, Dumnezeu să-l odihnească, un om de la ţară, care a venit la mânăstire la bătrâneţe, la 64 de ani, şi a mai trăit în mânăstire încă 24 de ani, până la 88 de ani. Şi de la el ştiu o vorbă care mi-a plăcut foarte mult, şi anume: „Pe om, dacă-l cauţi de bun, bun îl găseşti, iar dacă-l cauţi de rău, şi rău îl găseşti”. Mi-a plăcut foarte mult. Cam aşa este cu toţi oamenii – sau cu cei mai mulţi oameni, pentru că sunt puţini aceia despre care se poate spune ca despre Cuviosul Amona, că „din multa bunătate, nu mai ştia ce-i răutatea”. Cei mai mulţi sunt în situaţia pe care-o are în vedere Cuviosul Macarie (sau se are în vedere în legătură cu Cuviosul Macarie): „Cu un cuvânt bun, şi pe cel rău îl faci bun, iar cu un cuvânt rău, şi pe cel bun îl faci rău”. Nu este aşa, că cei care merg la biserică sunt în biserică îngeri, iar în afară de biserică, demoni. Sunt oameni, şi în biserică, şi în afară de biserică, numai că poate sunt tentaţi şi spre rău, pentru că n-au ajuns la deplina bunătate. Nu trebuie să luăm lucrurile în tragic, ci, când vedem lucruri care arată şi scăderi, să nu luăm aminte la ele; şi să ne rugăm pentru cei care nu pot să fie şi în afară de biserică aşa cum sunt în biserică.

arhim. Teofil Părăian – Din ospăţul credinţei

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>