Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Dosarul "Mitropolitul Galaction Cordun". Aventurier in reverenda, agent secret sau victima a comunismului?
Florian Bichir
20,00RON

Dincolo de Pove┬║ti, cercetarea...

De ani de zile, Florian Bichir, publicistul ┬║i prietenul, ne „amenin├ż├ú” cu aceast├ú carte. Acuzat mereu c├ú el ├«nsu┬║i „nu e ├«n regul├ú” cu Calendarul, Florian se ├żine departe de vocifer├úri pe tema „stilismului” ├«n Rom├ónia ┬║i, mai ales ├«n ultimii ani, a ales calea – just├ú, zicem noi – a cercet├úrii. Nu e u┬║or. Pentru c├ú, dincolo de emo├żia oric├úrui discurs asupra problemelor reale de istorie ┬║i canonicitate, stau oameni, cu nevoile lor pastorale ┬║i cu dorin├ża lor de m├óntuire. Prin cartea aceasta, Florian Bichir ├«ncearc├ú s├ú finalizeze un demers nu foarte u┬║or de parcurs. Descoperirea unor adev├úruri istorice ├«n contextul nevoii de limpezire a mesajului de credin├ż├ú al Ortodoxiei rom├óne┬║ti, cu smerenie ┬║i drag de adev├úr, f├úr├ú a ascunde r├únile reciproce ┬║i f├úr├ú a cultiva ocultarea adev├úrului, de dragul mistific├úrii unui personaj.
Obi┬║nui├żii „culturii google”, deserven├żi ai diferitelor structuri de blog care se impun ├«n cercuri de tipul „┬şrezerva├żie mistic├ú”, vor avea desigur un material numai bun de comentat. Efortul lui Florian Bichir de a elucida momente din istoria stilismului rom├ónesc, despre care afirm├ú c├ú ├żine ├«ntr-├«nsul ortodoc┬║i ca noi, sut├ú la sut├ú; ca m├úrturisire, tr├úire, ├«ns├ú nu ┬║i din punct vedere canonic, m-a „scandalizat” ┬║i pe mine ┬║i m-a obligat s├ú citesc cartea p├ón├ú la cap├út. Stilul de documentare, de pres├ú de investiga├żie, paginile de istorie cunoscut├ú ┬║i, mai ales, necunoscut├ú din via├ża lui Galaction Cordun, de la atitudinea antipapal├ú ┬║i antigerman├ú la c├úutarea drept├ú├żii prin crearea propriei schisme, de la personajul harismatic ├«n misiune la p├ón├ú acum necunoscutul om, cu toate ale omului, paginile c├úr├żii elucideaz├ú o serie de date de istorie bisericeasc├ú ┬║i uman├ú care meritau s├ú fie abordate. Ca unul ce am str├úb├útut satele Moldovei, mai ales dinspre T├órgul Neam├żului, de la Brusturi p├ón├ú la Boroaia ori Gro┬║i ori Probota, mereu am avut nevoie de argumente ├«n a le vorbi oamenilor de acolo de ce genera├żia mea de preo├żi nu poate r├úm├óne sub acuzele unei istorii nemeritate de nimeni, dar f├úptuite prin excese de formalism; am avut nevoie s├ú ├«nv├ú├ż copii din zonele acelea de ce au nevoie unii de al├żii, c├ú ├«n numele lui Iisus Hristos, M├óntuitorul nostru, nimeni nu este superior nim├únui ┬║i de ce e nevoie s├ú nu mo┬║teneasc├ú conflicte care nu ne definesc ca Neam ┬║i ca Biseric├ú.
Cartea aceasta propune, ├«n fapt, o reevaluare a raportului de g├óndire ┬║i mentalitate ├«n ce prive┬║te misiunea noastr├ú, ca Biseric├ú, ├«n rela├żie cu cei rup├żi din noi, fie c├ú vorbim de stili┬║ti – ca schism├ú –, fie de al├żii – ca secte. Vedem ast├úzi cum rigorismul ┬║i fundamentalismul stili┬║tilor, p├úrut naiv, c├ó┬║tig├ú teren formal, parohii pentru credincio┬║i inexisten├żi ┬║i episcopii fictive, doar s├ú dea la num├úr, buruienind ├«n toate col├żurile ├ż├úrii. Vedem c├ú discursul revan┬║ard nu se termin├ú niciodat├ú ┬║i, am sim├żit asta ├«n propria mea experien├ż├ú pastoral├ú, ortodoc┬║ii „pe nou” continu├úm s├ú fim ni┬║te rebuturi duhovnice┬║ti ├«n raport cu ei, sfin├żii ce se ├«ncred ├«n lucrarea Calendarului. Cu toate c├ú Scriptura ┬║i c├úr├żile de cult ├«n limba rom├ón├ú ┬║i ├«nv├ú├ż├úturile de credin├ż├ú ┬║i chiar Pidalionul – pe care-l ridic├ú la rang de unic├ú lucrare a adev├úrului –, de la noi, din biblioteca os├órdiei noastre, le au. Dinspre noi, aceea┬║i repulsie pastoral├ú, augmentat├ú ├«n primul r├ónd de necunoa┬║tere. ├Än Duhul Sf├ónt avem obliga├żia cunoa┬║terii celuilat, fie ┬║i pentru a ne ap├úra cu demnitate, f├úr├ú vehemen├ż├ú mediocr├ú.
Din acest punct de vedere, lucrarea lui Florian Bichir – care se al├útur├ú celei a P├úrintelui Radu Petre Mure┬║an, Stilismul ├«n Rom├ónia (1924-2010), editat├ú tot de Agnos – vine s├ú ne propun├ú o abordare personal├ú a unui specialist cu preocup├úri ├«n domeniu. Extrem de sensibil├ú, problema stilismului ├«n Rom├ónia e departe de a fi limpezit├ú. De┬║i ca num├úr nu impresioneaz├ú, efortul lor de a se constitui ca biseric├ú paralel├ú ├«n Neamul rom├ónesc m├ú duce mereu cu g├óndul la acela care face tot ce poat├ú ca s├ú rup├ú, nu neap├úrat ├«n dou├ú, orice unitate. C├ót├ú vreme lipsa de ┬║coal├ú, arogan├ża mediocrit├ú├żii ┬║i temporalitatea r├úm├ón valori de nezdruncinat ├«n con┬║tiin├ża unor oameni, nu va putea fi construit un dialog real. Poate c├ú e momentul s├ú na┬║tem c├ót mai multe astfel de lucr├úri, s├ú abord├úm c├ót mai precis terminologia ┬║i con├żinuturile m├úrturiei noastre, pentru ca bucuria Bisericii s├ú redevin├ú deplin├ú.
Dincolo de cuvintele noastre, c├úutarea adev├úrului de dragul Adev├úrului – ┬║i nu al adev├úrurilor partinice – trebuie s├ú r├úm├ón├ú o preocupare constant├ú. Lua├żi ┬║i citi├żi. Incitant ┬║i documentat, Florian Bichir caut├ú. Afla├żi ├«mpreun├ú. ┬¬i, crescu├żi ├«n cunoa┬║tere, continua├żi cercetarea. Ad├ónci├żi-o. Face├żi-o s├ú fie mai actual├ú, coerent├ú ┬║i fidel├ú adev├úrului. Nu doar istoric.

Pr. Constantin Necula

Prefa├ż├ú
ªi-a bãgat Maica Rusia coada?

A┬║ fi un ipocrit dac├ú nu a┬║ recunoa┬║te c├ú ├«i privesc pe fra├żii no┬║tri ortodoc┬║i de stil vechi cu o deosebit├ú simpatie. Asta ├«ns├ú nu m-a ├«mpiedicat s├ú fac o cercetare atent├ú, onest├ú, aproape chirurgical├ú a acestui fenomen. ┬¬i ├«n prezent exist├ú tratate onorabile de istorie sau misiologie bisericeasc├ú ce ├«i confund├ú pe rom├ónii de stil vechi, adep├żi ai calendarului iulian, cu ortodoc┬║ii de rit vechi (lipovenii), o mi┬║care schismatic├ú a Bisericii Ruse. ├Än ciuda atacurilor sau calomniilor la care au fost supu┬║i, stili┬║tii sunt doar ni┬║te ortodoc┬║i rom├óni tradi├żionali┬║ti.
De altfel, f├úr├ú fals├ú modestie, eu am fost cel care a publicat ├«nt├óiul studiu academic postrevolu├żionar despre credincio┬║ii de stil vechi, Ortodoc┬║ii de l├óng├ú noi. Studiu istoric ┬║i canonic al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Rom├ónia. Documente inedite din Arhiva Securit├ú├żii (Ed. Mirton, 2011). Meritul volumului este acela c├ú se bazeaz├ú pe documente unice din Arhiva Siguran├żei Statului (ASS), din Arhiva Direc├żiei de Securitate a Statului (ADSS) ┬║i a Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS). Singurul teolog care s-a ├«ncumetat s├ú studieze c├ót de c├ót obiectiv acest domeniu este P├úrintele Radu Petre Mure┬║an, care a publicat volumul Stilismul ├«n Rom├ónia (1924-2010), publicat tot de prestigioasa editur├ú Agnos. Din p├úcate, P├úrintele Radu Mure┬║an nu a putut cerceta documente CNSAS, iar din acest motiv, volumele sunt complementare. Evident, cele dou├ú lucr├úri, plus prezenta, pot avea lacune, dar ele ridic├ú o cortin├ú a t├úcerii ┬║i pun ├«n dezbatere public├ú un subiect tab├║ p├ón├ú ├«n 1989: stilismul! De┬║i sunt un pionier al domeniului, m├ú rog Bunului Dumnezeu ca, ├«n cel mai scurt timp posibil, s├ú apar├ú ┬║i alte studii, poate mult mai bine articulate ┬║i structurate, ├«n acest domeniu! Calea-i b├út├útorit├ú!
Galaction Cordun este cunoscut de istoriografia bisericesc├ú, dar ┬║i de marele public, drept primul lider al ortodoc┬║ilor de stil vechi din Rom├ónia, stili┬║tii, cum sunt ei denumi├żi ├«n mod popular. S-a n├úscut pe 30 august 1883, ├«n satul Brehuie┬║ti-Hancea, jude├żul Boto┬║ani, ┬║i a trecut la cele ve┬║nice ├«n iulie 1959, la M├ún├ústirea Sl├útioara.
Galaction a fost preot celibatar pentru Catedrala Mitropolitan├ú din Bucure┬║ti, unde a slujit p├ón├ú la alegerea sa ca arhiereu vicar. A fost hirotonit ├«ntru arhiereu-vicar al Episcopiei R├ómnicului – Noul Severin, cu titlul de Craioveanul. Evenimentul a avut loc ├«n Biserica Domni├ża B├úla┬║a din capital├ú, ├«n ziua de 31 martie 1935. Ulterior, a fost numit ├«n func├żia de secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Rom├óne (BOR).
În septembrie 1940, PS Galaction a fost numit duhovnic al Familiei Regale, fapt care nu i-a mai permis sã fie episcop al unei eparhii. A continuat sã slujeascã doar ca arhiereu invitat.
├Än perioada ianuarie - noiembrie 1942, el a ├«ndeplinit func├żia de loc├żiitor de episcop al Eparhiei Tomisului, iar ulterior a fost numit stare├ż al M├ún├ústirii Neam├ż. ├Än aceast├ú calitate, l-a hirotonit pe monahul Cleopa Ilie ca ierodiacon, pe 27 decembrie 1944, ┬║i apoi ca ieromonah, pe 23 ianuarie 1945.
La data de 1 ianuarie 1949, Patriarhul Justinian Marina era obligat s├ú pensioneze pentru limit├ú de v├órst├ú, printre al├żi arhierei, ┬║i pe arhiereul Galaction Cordun, secretarul Sf. Sinod. Nemul├żumit de faptul c├ú a fost pensionat, cel mai propabil ┬║i ca urmare a influen├żei comuniste, Galaction Codun a devenit, ├«n 1947, ├«nt├óist├út├útor al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Rom├ónia.
Arhiereul pensionar a anun├żat trecerea sa la vechiul calendar, f├úc├óndu-┬║i public├ú inten├żia printr-un act legalizat la Notariatul de Stat din Bucure┬║ti, la data de 5 aprilie 1955.
Sinodul BOR avea s├ú-l declare „neascult├útor ┬║i nesupus”, apoi s├ú-l cateriseasc├ú ┬║i s├ú-l depun├ú din treapt├ú pe PS Galaction ├«n cadrul ┬║edin├żei din 14 aprilie 1955.
Dup├ú ├«ndelungi persecu├żii din partea organelor comuniste ┬║i dese arest├úri, Galaction Cordun a trecut la cele ve┬║nice ├«n ziua de 8 iulie 1959. A fost ├«nmorm├óntat ├«n secret, noaptea, l├óng├ú biserica de la M├ún├ústirea Sl├útioara.
Nimeni nu contest├ú curajul de care a dat dovad├ú sau persecu├żia la care a fost supus├ú mi┬║carea stilist├ú, dar ┬║i primul ei ierarh, Galaction Cordun. Arhivele descoperite recent arat├ú ├«ns├ú ┬║i o alt├ú fa├ż├ú a episcopului. Astfel, ├«ntr-o scrisoare referitoare la Galaction Cordun, adresat├ú Patriarhului Justinian Marina, arhiereul vicar Emilian Antal ├«i face acestuia o biografie complet├ú. Ca inspector la Ministerul Cultelor, Emilian Antal fusese cel care s-a ocupat de dosarul lui Cordun, depus la candidatura acestuia ca arhiereu-vicar.
├Än timpul str├óngerii materialelor necesare, fusese informat de c├útre preotul Negulescu, de la Biserica Bati┬║tei, despre faptul c├ú „actele de studii pe care le are sunt false sau primite de complezen├ż├ú, ca spion al regimului ├żarist din Rusia”.
Emilian Antal, la r├óndul lui, studiaz├ú toate actele candidatului la treapta arhieriei, descoperind mai multe aspecte neclare. Astfel, se poate dovedi doar faptul c├ú Galaction Cordun a f├úcut dou├ú clase gimnaziale, dup├ú care se pare c├ú a intrat ├«n monahism. Cu toate acestea, el de├żine o diplom├ú de absolvire a opt clase, ob├żinut├ú la Odessa, ├«n numai doi ani, precum ┬║i o licen├ż├ú la Petrograd, Sankt Petersburg, pe care o prime┬║te ├«n doar un an.
Nu exist├ú ├«ns├ú niciun act care s├ú dovedeasc├ú absolvirea vreunui seminar teologic, de┬║i tocmai ├«n virtutea acestei preg├útiri ceruse, prin cererile 2949 ┬║i 2986 / 1911, s├ú fie numit ├«n postul de diacon, mai ├«nt├ói la M├ún├ústirea Neam├ż, apoi la Agapia.
Exist├ú ┬║i o sentin├ż├ú a Tribunalului Bucure┬║ti, din 21 iulie 1941, prin care Gordun recunoa┬║te paternitatea fiului doamnei Lucia C├úlin, n├úscut├ú B├úl├ú┬║escu, din Ia┬║i. Toate aceste date ar putea fi interpretate drept tenden├żioase de cei ce sus├żin cauza arhiereului Galaction Cordun ┬║i a mi┬║c├úrii stiliste, ├«ns├ú ele sunt sus├żinute de documente oficiale, fapt ce schimb├ú total optica asupra arhiereului ├«n cauz├ú!
Primul mitropolit stilist, Galaction Cordun, are o biografie ciudat├ú, fiind foarte sensibil la Maica Rusia, ba chiar ap├úr├ónd ca un agent al ei! Dup├ú parcurgerea anexelor ┬║i a studiului, v├ú ve├żi convinge c├ú „du┬║manul nostru natural”, dup├ú cum a denumit Take Ionescu Rusia, a avut tot interesul – ┬║i probabil ├«nc├ú ├«l are are – de a sprijini discret o biseric├ú paralel├ú, o diziden├ż├ú. Asta nu ├«nseamn├ú, bine├«n├żeles, c├ú mi┬║carea vechilor-calendari┬║ti, care ├«┬║i are originea ├«n Grecia, este o crea├żie a Kremlinului! Sau c├ú zecile sau sutele de mii de drept-m├úritori ortodoc┬║i rom├óni adep├żi ai calendarului iulian sunt unelte incon┬║tiente ale panslavismului! O bun├ú cunoa┬║tere a stilismului, documentat├ú academic, nu dup├ú ureche, ne va demostra c├ú sunt ortodoc┬║i ca ┬║i noi, sut├ú la sut├ú. Ca m├úrturisire, tr├úire, ├«ns├ú nu ┬║i din punct de vedere canonic.
De┬║i se vor g├úsi destui s├ú comenteze, afirm cu toat├ú t├úria c├ú demersul meu ┬║tin├żinfic este f├úcut exclusiv din dragoste fa├ż├ú de Biserica noastr├ú Ortodox├ú Rom├ón├ú ┬║i cu nepieritoare admira├żie fa├ż├ú de fra├żii no┬║tri ortodoc┬║i de stil vechi.
Trebuie precizat din capul locului c├ú, din lips├ú de spa├żiu editorial, nu am publicat dec├ót c├óteva file din dosarele CNSAS, stilismul „bucur├óndu-se” de aten├żia Securit├ú├żii ├«n mii de pagini!
├×in s├ú mul├żumesc Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS), care m-a ajutat prin deschiderea sa ┬║i prin profesionalism ┬║i atunci c├ónd eram simplu cercet├útor, ┬║i acum, c├ónd sunt membru al Colegiului CNSAS. ┬¬i, nu ├«n ultimul r├ónd, Editurii Agnos ┬║i prietenilor mei, Romeo Petra┬║ciuc, Raluca Toderel ┬║i Pr. Constantin Necula, trei suflete mari care-mi ├«nc├úlzesc inima t├úb├úcit├ú de epigonii ┬║i vulgul cotidian!

Florian Bichir
Membru al Colegiului CNSAS
Bucure┬║ti, 20 mai 2012

Cuprins
Dincolo de Pove┬║ti, cercetarea...
Prefa├ża
ªi-a bãgat Maica Rusia coada?
Fi┬║a Galaction Cordun
Mitropolitul Galaction Cordun
Activitatea sa dupã Primul Rãzboi Mondial
Hirotonirea întru arhiereu
Arhiereul Galaction Cordun, duhovnic al Casei Regale a României
Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Hirotonia de episcopi ┬║i preo├żi
Lucrãri publicate
Note
Fiºã despre Biserica Ortodoxã de Stil Vechi din România
Istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din punctul de vedere al Mitropoliei Slãtioara
Introducerea calendarului gregorian în uzul Bisericii Ortodoxe
Persecu├żia asupra sus├żin├útorilor calendarului iulian
Hirotonia de episcopi ┬║i preo├żi ├«n Biserica Ortodox├ú de Stil Vechi
Situa├żia actual├ú a Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Rom├ónia
Ecleziologia Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Despre hirotonie
Despre botez
Hotãrâri sinodale
Respingem erezia ecumenismului
Studiul nostru
Crearea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Disensiuni în cadrul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Probleme canonice invocate în disputa dintre Biserica Ortodoxã Românã ºi Biserica Ortodoxã de Stil Vechi din România
Problema calendarului: dificultate dogmaticã sau canonicã?
Legitimitatea separãrii Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România de Biserica Ortodoxã Românã
Acceptul episcopului Galaction Cordun de a conduce Biserica Ortodoxã de Stil Vechi din România. Caterisirea acestuia
Hirotoniile sãvârºite în cadrul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Sãvârºirea Sfintelor Taine în Biserica Ortodoxã de Stil Vechi din România ºi validitatea lor canonicã
Problema comuniunii între Biserica Ortodoxã Românã ºi Biserica Ortodoxã de Stil Vechi din România
Biserica Ortodoxã de Stil Vechi dupã 1989
Situa├żia canonic├ú actual├ú
Recunoaºterea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi de cãtre Statul Român
Rela├żia dintre Biserica Ortodox├ú de Stil Vechi din Rom├ónia ┬║i Biserica Ortodox├ú Rom├ón├ú dup├ú 1989
Rela├żia Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Rom├ónia cu alte Biserici Ortodoxe
Dosarul „Mitropolitul Galaction Cordun”
Dosar 1-1908

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 24 August, 2012.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Teologia rusa din diaspora</b> <br>Ciprian Iulian Toroczkai
Teologia rusa din diaspora
Ciprian Iulian Toroczkai
<b>Dumnezeiasca Liturghie.  Calauza catre Imparatia cea vesnica</b> <br> Stelian Gombos
Dumnezeiasca Liturghie. Calauza catre Imparatia cea vesnica
Stelian Gombos
<b>Minimonografie</b> <br> Pr. Arsenie Boca
Minimonografie
Pr. Arsenie Boca
<b> Botezul in Traditia Patristica </b> <br> Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu
Botezul in Traditia Patristica
Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu
<b>Cuvinte vechi talcuite in timpuri noi</b><br> Preot Ion Petrica
Cuvinte vechi talcuite in timpuri noi
Preot Ion Petrica
<b>Ogorul cu ingeri</b> <br>Pr. Constantin Necula
Ogorul cu ingeri
Pr. Constantin Necula
Co║ul dvs. »
1 x G├ónduri ┬║i miride
Pr. Constantin Necula
12,00RON
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Dosarul "Mitropolitul Galaction Cordun". Aventurier in reverenda, agent secret sau victima a comunismului?
Florian Bichir
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2023 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului