Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Ce va da omul in schimb pentru sufletul sau
Pr. Constantin Necula
15,00RON

De drag de Cuvânt, cuvinte...

Ceea ce veți citi sunt gânduri-editorial, vreme de un an și mai bine, la Taina Duminicii din Ortodoxia noastră. Sunt predici în 3000 de semne, cât îngăduie coloana unui ziar, Evenimentul Muscelean și Sibiu 100% fiind gazdele săptămânale ale acestor rânduri rostite în tipar. Ele mi-au adus aminte de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Ar fi trebuit să n-avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viață atât de curată, încât harul Duhului să fi ținut locul Scripturilor în sufletele noastre. Și după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot așa ar fi trebuit ca și inimile noastre să fi fost scrise, cu Duhul cel Sfânt. (...) Dumnezeu n-a vorbit prin scrieri cu Noe, cu Avraam și cu urmașii lui, cu Iov și cu Moise, ci a vorbit cu ei față către față, pentru că a găsit curat sufletul lor. Când însă întregul popor a căzut în păcate grele, atunci da, atunci a fost nevoie de scrieri, de table, de însemnarea în scris a tuturor faptelor și cuvintelor lui Dumnezeu. Și vei vedea că același lucru s-a petrecut nu numai pe vremea sfinților din Vechiul Testament, ci și pe vremea sfinților din Noul Testament. Dumnezeu n-a dat ceva scris apostolilor, ci și în loc de scrieri le-a făgăduit că le va da harul Duhului, zicând Acela vă va aduce aminte de toate (Ioan 14, 26)" . Apoi Gura de Aur a Duhului Sfânt continuă: „Cu vremea, însă, oamenii s-au abătut de la drumul cel drept; unii din pricina învățăturilor greșite, iar alții din pricina vieții și purtării lor; de aceea a fost nevoie să fie iarăși consemnate în scris faptele și cuvintele lui Dumnezeu. Gândește-te cât de rău am ajuns! Noi, care eram datori să viețuim atât de curat încât să nu mai avem nevoie de Sfintele Scripturi, ci în loc de hârtie să fi dat Duhului inimile noastre spre a scrie pe ele, am pierdut cinstea aceasta și am ajuns să avem nevoie de scrieri. Și, cu toate acestea, nici de acest al doilea leac, de Sfintele Scripturi, nu ne-am folosit cum trebuie. Noi suntem de vină că am avut trebuință de Sfintele Scripturi și că n-am atras asupra inimilor noastre harul Duhului. Gândește-te acum ce mare vină avem că nu voim să dobândim Duhului, nici după ce am primit ajutorul Sfintelor Scripturi, ba dimpotrivă, disprețuim Scripturile, socotindu-le zadarnice și fără rost! Dar ca să nu se întâmple asta, să citim cu toată atenția cele scrise în Scripturi și să cunoaștem cum a fost dată Legea Veche și cum a fost dat Noul Testament" . Mă tem că și dorința mea de a scrie vine din aceeași neputință, a menținerii Duhului Sfânt în inima mea vreme mai îndelungată. De aici și predicile acestea oftat, de bucurie și obidă - pe alocuri -, dinaintea marii provocări la care este supusă pastorala și acțiunea catehumenală a Bisericii. Oamenii ne așteaptă vii, de dragul Evangheliei.
E limpede că suntem dinaintea unei noi sensibilități formative, nouă provocare de educare a inimilor noastre întru ascultarea, trăirea și transmiterea Adevărului Revelat, singurul Adevăr, departe de imagistica media ori de zvonul bârfit care ne cotropesc inimile ascultării. Creștinul de astăzi, la fel de doritor de Împărăție, are obligația duhovnicească de a se întreba cât valorează sufletul său, Cine a plătit pentru așezarea sa întru slava Tatălui, în ce chip buna vestire a Împărăției Cerurilor ori propovăduirea tainei vieții Mântuitorului Iisus Hristos este comandament definitoriu numai pentru clerici. E momentul pastoral prea tensionat pentru a ne mai gândi la mântuire? Sunt cuvintele vocabularului creștin prea tari pentru promotorii noii imorale sociale, fixate absolut în afara cheilor morale ale Evangheliei? Ce vom da la schimb pentru sufletul nostru?
Dintre toate bucuriile creștinismului activ, care umple astăzi lumea, propovăduirea pare cea mai gustată. Suntem părtași unei revărsări de mărturisire vocală - uneori prea vocală - și suntem convinși că o rostire corectă a gramaticii propovăduirii poate încă ține trează conștiința creștină a lumii. Pentru omul care căută pe Mântuitorul Hristos, lucrurile nu pot fi simplificate atât de ușor. Emoția propovăduirii nu poate activa convertirea dacă nu duce către inima ascultătorului cultura iubirii și discernământului duhovnicesc, izvorul liniștii de care avem nevoie pentru ca pacea de sus să crească în noi mântuirea sufletelor noastre.
Pentru mulți, izvorul predicii este Sfânta Scriptură, unică și neracordată la niciun alt izvor. Am auzit chiar pe unii dintre cei care accesează amvonul și care sunt convinși că a face predică din predici, construite din surse secundare și ele, e suficient. Ori o spusă a Sfântului Siluan îmi pare extrem de importantă în acest context. El spune că rugăciunea pentru lume este sânge, vărsare de sânge, transfuzie de sânge. Iar când sângele tău, al propovăduitorului, se încarcă din lucrarea Sângelui și Trupului lui Hristos, Cuvântul Întrupat, atunci această putere, multă, trece spre ascultători și-i cheamă la schimbarea vieții. A crede că doar construirea unui discurs plăcut e suficient să schimbi în cumințenie nebunia lumii este cel puțin naiv. Și un soi de disprețuire a Harului dăruit nouă de Mântuitorul pentru a binevesti Evanghelia mântuirii. Ori, mai grav, încrâncenarea mediocră și guralivă pe teme cel puțin penibile. Propovăduirea este parte a exercițiului duhovnicesc propus de Sfântul Ioan Evanghelistul, care scrie: „Și aceasta este vestea pe care am auzit-o de la El și v-o vestim: Dumnezeu este lumină și în El nu este deloc întuneric. Dacă spunem că suntem în comuniune cu El, dar umblăm întru întuneric, mințim și nu împlinim adevărul. Dar dacă umblăm în lumină, după cum El este în lumină, suntem în comuniune unii cu alții și sângele lui Iisus, Fiul Lui, ne curăță de orice păcat. Dacă spunem că nu avem păcat, ne înșelăm și adevărul nu este întru noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice vină. Însă dacă spunem că nu am păcătuit, Îl facem mincinos și cuvântul Lui nu este în noi" (I Ioan 1, 5-10). Pentru aceea, predica, pentru a fi propovăduire în efortul Evangheliei Împărăției Cerului, trebuie să mențină în miezul său pocăința, darul smereniei lui Dumnezeu, Care Este Smerenie. A socoti că e suficient să știi ca să propovăduiești aduce aminte de cel care crede că poate conduce mașina doar pentru că știe semnele de circulație ori doar legislația cu privire la circulație. Sunt convins că mulți au pierit pe șosele tobă de carte, neatenți la conținuturile vieții ca atare, obosiți la volan ori alcoolizați, neadaptând viteza la condiții de trafic ori forțând depășiri anarhice.
Un gând al lui Albert Schweitzer mi-a pătruns în gând cu bucurie: Fericiți sunt doar cei care au găsit un loc să slujească. Să împlinească minunata chemare a Mântuitorului. De a fi ceea ce El cere să fie. Ori Dumnezeul nostru nu ne cere să fim cârcotași cu orice preț, nici bârfitori, nici fals rugători. A insista să crezi că ai dreptate doar pentru că dreptatea ta este aplaudată de alții, să crezi că dreptatea pe care o supraestimezi e mai importantă decât iubirea care estimează adevărata propovăduire, care conferă tărie cerească rostirii tale pământești. Pentru toți acei care, umplând cuvântul cu vorbe și teologia cu păreri, cred că fac un serviciu de vestire aproapelui, gândul mă îndeamnă la mărturia aceasta. Nu doar mândria naște secte, ci și interpretările tendențioase ale oricărei mărturisiri, ale oricărei deschideri de inimă. Ale oricărei încercări de recuperare a celor pierduți din turma frățietății bucuroase, tot din motiv de mediocritate a propovăduirii. Iertat să fiu că uneori prefer să lupt pentru sufletul fratelui meu, decât să-l arunc în gheene ale indiferenței și judecății de context. Fie cuvântul nostru cu putere multă!

Pr. Constantin NECULA

Cuprins

De drag de Cuvânt, cuvinte...
"Și ce poate da omul în schimb pentru sufletul său?"
Vindecarea prin Cuvânt, cuvântul vindecării...
"Nu vor crede nici dacă ar învia cineva din morți..."
"Nu-L mai obosi pe Învățătorul"
"Ce să fac ca să moștenesc viața veșnică?"
"Ale cui vor fi cele pe care le-ai pregătit?"
"Apoi vino și urmează-Mi..."
"Nu trebuia oare să fie dezlegată de legătura ei chiar și în zi de sâmbătă?"
"Fericit cel ce va sta la masă în Împărăția lui Dumnezeu!"
"Iar Nașterea lui Hristos a fost așa..."
"Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea..."
Și a fost Iisus copil...
"Iată Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii..."
"Și, în timp ce mergeau, s-au curățit..."
Băgăreții spirituali. Convertirea lui Zaheu Vameșul
"Și iată o femeie cananeancă..."
"Pentru unii care se credeau drepți și disprețuiau pe ceilalți"
"Era mort și a înviat, era pierdut și s-a aflat..."
"Veniți, binecuvântații Tatălui Meu..."
"Acolo va fi și inima voastră..."
Spre Înviere, prăznuind Ortodoxia!
"Cine poate să ierte păcatele, afară de singur Dumnezeu?"
"Ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul lui?"
"Binecuvântată ești tu între femei!..."
"Iar cel ce vrea să fie primul între voi..."
"Bucură-te, Ierusalime!..."
"Bucurați-vă!"
"Și nu fii necredincios, ci credincios!"
"A înviat, nu este aici!"
"Doamne, nu am pe nimeni..."
"Eu sunt, Cel care vorbește..."
"Cine a greșit?..."
Duminica Crezului, plinătatea Ortodoxiei
Rusaliile, răsturnarea Babelului
"Cine nu-și ia crucea și nu vine după Mine..."
"Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni..."
"Așa a făcut Domnul în ziua în care S-a îndurat de mine..."
Vindecarea slugii dușmanului...
Sindromul Gadara
"Îndrăznește! Iertate sunt păcatele tale..."
"Da, Doamne! Și s-au deschis ochii lor..."
"N-au nevoie să plece..."
"Îndrăzniți, Eu sunt! Nu vă temeți!"
Credința cât un grăunte de muștar
"Dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său..."
Hristos Domnul, în chipul săracului...
"Împărăția lui Dumnezeu vă va fi luată!..."
"Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea..."
"Dacă voiește cineva să vină după Mine..."
Tăcerea vinovată a Bisericii? Când Hristos spune: "Nu vă temeți!"
Cum să dobândești Raiul
"Tinere, îți spun, ridică-te!..."
"Ce este această parabolă?"
Iisus versus Tarzan sau... Întreg la minte, la picioarele lui Iisus
Înviere pe Calea Învierii
Săracul cunoscut de Dumnezeu pe nume
Ospătăria din Calea Ierihonului
Taina rodirii țarinii
"Îți mai lipsește un lucru..."
"Împărăția Cerurilor se va asemăna cu un om..."
Prima duminică după... Sfântul Nicolae
"...S-au rușinat toți care erau împotriva Lui!"
"Veniți, că iată, toate sunt gata!..."
Biruiți indiferența și bârfa
"Doar străinul acesta?!"
"I-au răspuns că trece Iisus din Nazaret..."
Întâmpinarea Domnului, Domnul Întâmpinării
Fiecăruia după puterea lui...
"Dă-i drumul, fiindcă strigă după noi!..."
"...Pentru unii care se credeau drepți"
Tatăl ce Se risipește iubirii
"Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici..."

Notificari Curente: 1
Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 26 Aprilie, 2013.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula
<b>Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii</b><br> Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula
<b> Părintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu </b>
Părintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu
<b> 200 de intamplari nostime din viata Parintilor </b> <br> Romeo Petrasciuc
200 de intamplari nostime din viata Parintilor
Romeo Petrasciuc
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Ce va da omul in schimb pentru sufletul sau
Pr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
<b> Ce va da omul in schimb pentru sufletul sau </b> <br> <b> Pr. Constantin Necula
_strong_Bridesm-
aid Dresses: Spring/Summer 2014 Styles From T ..

1 de 5 stele!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro