Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mãnãstirea Tismana)
8,00RON

Nevoia recuper├úrii memoriei Sfinților

Vorbind despre recuperarea memoriei celor ├«nt├ómplate ├«n Gulagul sovietic, lag├úrul imens al Cercului Polar, unde gardianul cel mai nenorocit era natura și distanțele de iad dintre localit├úți (de la Kol├«ma prima localitate era situat├ú la 2000 de kilometri), prefaț├ónd cartea lui Nicolas Werth, Laurențiu Constantiniu scria, lucrurile put├ónd fi raportate și la realitatea rom├óneasc├ú: „Istoria Gulagului nu s-a constituit ca direcție de cercetare ├«n istoriografia sovietic├ú, nici chiar dup├ú apariția, ├«n 1962, a nuvelei lui Alexandr Soljeniț├«n, O zi din viața lui Ivan Denisovici, care aducea, pentru prima dat├ú și ├«n manier├ú literar├ú, ├«n atenția publicului sovietic, problematica condamnaților politici și a sistemului represiv din Uniunea Sovietic├ú. O istoriografie paralel├ú celei oficiale avea s├ú apar├ú și s├ú ia amploare ├«n samizdat, unde foștii locuitori ai insulelor Arhipelargului au ├«nceput s├ú pun├ú ├«n circulație propriile m├úrturii cu privire la lag├úrele de concentrare din URSS, contribuind astfel la scrierea a ceea ce Nicolae Iorga ar fi denumit istoria Gulagului „prin cei mici”, o istorie care avea s├ú culmineze cu apariția, ├«n Occident, ├«n 1973, a lucr├úr├úrii lui Soljeniț├«n, Arhipelargul Gulag. Imaginea Rom├óniei, un Arhipelarg al Gulagului fricii, din anii de ├«nceput ai comunismului, este p├ústrat├ú și ea prin astfel de fragmente vii, din caietele de notițe ale unor oameni, care au avut curajul de a nu arde ori arunca ├«n uitare materialele prin care au consemnat teologia rezistenței, prin ├Änviere, dinaintea molohului roșu, ├«nc├ú b├óntuitor.
P├úrintele Arsenie Boca a devenit cunoscut generației celei noi a Rom├óniei post-decembriste prin m├úrturii scrise și rostite, unele de ținut├ú, altele simple ├«ncopcieri de sensuri, ├«n care a contat mai mult fenomenalul dec├ót sfințenia P├úrintelui. O tensiune riscant├ú, ├«ntre mit și adev├úr, s-a n├úscut mai ales ├«n ultima vreme c├ónd au ap├úrut experți Arsenie cam ├«n toate studiourile de televiziune ale Rom├óniei. Oamenii care urc├ú panta de lumin├ú c├útre morm├óntul Avvei nu sunt purtați de astfel de jocuri de imagine. Ci de un adev├úr inalienabil: puterea dragostei P├úrintelui, care schimb├ú vieți.
├Äntr-una din zilele anului 2013, ├«n 18 sau 19 noiembrie, Maica Magdalena Ivan, pe aleile tomnatice ale Lavrei Tismanei, mi-a d├úruit caietul s├úu de ├«nsemn├úri, „s├ú-l folosesc cum voi vrea”. N-am așteptat s├ú plec pentru a citi r├óndurile scrise cu migal├ú, școl├úrește, cu evlavie de-a dreptul. Și am ├«nțeles, ├«nc├ú o dat├ú, cum s-a salvat Rom├ónia creștin├ú. Prin migala p├ústr├úrii icoanelor oamenilor care au d├úruit sfințenie vieții aproapelui. Pe r├ónd au ajuns sub ochii mei g├ónduri din ├«nt├ólnirea cu P├úrintele Arsenie Boca, pe care ne-am g├óndit s├ú vi le d├úruim ├«n aceast├ú carte.
Nu era prima dat├ú c├ónd intram ├«n contact cu viața din m├ún├ústirile vremii. Nu doar din lecturi, ci mai ales din poveștile pline de sev├ú cereasc├ú ale Maicii Ierusalima, Stareț├ú vreme ├«ndelungat├ú a Tismanei, a maicii Varvara ‒ minunata sor├ú de c├úlug├úrie a Maicii Magdalena, stins├ú ├«n lume pentru a se aprinde ├«n cerul cu har al M├ún├ústirii gorjene ‒, ale Maicii Paraschiva de la Schit, ale Maicii Evloghia ori ale Maicii Antonina (z├ómbetul Lavrei), urcate și ele ├«n lutul cimitirului m├ún├ústirii c├ót un miez de poian├ú a Raiului. Și din povestea tuturor celorlalte purt├útoare de rug├úciune smerit├ú c├útre Dumnezeu. Momentele cele mai ample ale recuper├úrii memoriei m├úrturisitoare pe care le-am tr├úit ├«n viața mea sunt legate de darul Maicilor Tismanei ├«n zorii Privegherilor, ├«n taina S├úpt├úm├ónilor Patimilor ori ├«n lucirea de Duh a S├úpt├úm├ónilor Luminate din ultimii 20 de ani.
Dintre ele, chipul Maicii Magdalena se desprinde ca al unui fulger la vreme de var├ú pe ├«n├úlțimile Cioclovinei. Vie și plin├ú de istorii minunate, ghid├ú m├ún├ústirii și florar de preț al frumuseții tism├únene, eclesiarh al Bisericii, plin├ú de cunoașterea Tipicului din r├ónduiala vie a slujbelor v├úzute și tr├úite, atent├ú și scrupuloas├ú, r├óvnitoare ├«n a sf├útui și a consemna suferințele credincioșilor care trec pragul M├ún├ústirii, Maica ne ofer├ú ├«nc├ú o dovad├ú c├ú monahismul este un efort continuu de tr├úire a bucuriei cu Hristos.
Paginile pe care vi le aducem dinainte sunt valoroase, ├«n primul r├ónd, pentru c├ú sunt o m├úrturie din „prima linie” a modului ├«n care P├úrintele Arsenie r├ónduia viața celor ce-și puneau sufletul ├«n m├óinile sale, pentru a se m├óntui. Textele omiletice și fulger├úrile de amintiri aduc, o dat├ú ├«n plus, o m├úrturie din perioada de arestare a creștinismului monahal rom├ónesc. Modul ├«n care s-a ├«nchegat ├«n jurul personalit├úților duhovnicești cu adev├úrat de marc├ú ale Ortodoxiei.
Sunt mulți care cred c├ú nu ar trebui publicat at├ót despre P├úrintele Arsenie. Am auzit despre stareți contemporani nou├ú care-i neag├ú lucrarea și ├«n├úlțimea duhovniceasc├ú. Alții au ales s├ú tac├ú despre Avv├ú, conserv├ónd un duh al comuniunii cu el vrednic a fi invidiat, ├«n sensul cel mai curat cu putinț├ú. Ca lucr├útor ├«n latura catehetic├ú și omiletic├ú a Bisericii ├«mi ├«ng├údui s├ú cred c├ú este nevoie de text arsenian, de dr├úmuit├ú ├«nțelegere a teologiei P├úrintelui tocmai pentru a nu ├«ng├údui virusarea moștenirii sale, apariția unei teologii paralele teologiei P├úrintelui.
Maica Magdalena Ivan d├ú m├úrturia memoriei sale duhovnicești. Anul ├«n care textele sunt consemnate ├«n caietul s├úu de „notițe”, 1949, Prislopul și școala sa duhovniceasc├ú de acolo sunt descrise inclusiv ├«n duhul cuvintelor P├úrintelui Arsenie. Putem s├ú ne ├«nchipuim cu ce emoții, de exemplu, Magdalena c├úlug├úrița va fi ascultat predica despre Maria Magdalena, cea ├«ntocmai cu Apostolii. Viu, dialogul ├«ntre suflete se sub├«nțelege. Se simte ├«n ce mod cultura ├«n Duh a P├úrintelui ├«ndemna spre schimbarea vieții, spre asumarea și tr├úirea Evangheliei. Vi se va p├úrea textul puțin? Așa și este! Din f├úr├ómiturile unor astfel de ospețe duhovnicești tr├úim bucuria ├Änvierii de acum.
S├úrut m├óna Maicii Magdalena pentru caietul-dar. S-a desp├úrțit cu lacrimi de caietul s├úu de notițe și de copia, tot ├«ntr-un caiet, a C├úr├úrii ├Ämp├úr├úției. ├Äi cer iertare pentru c├ú am pomenit-o at├ót de des. Notițele sale de la amvonul de smerenie al P├úrintelui ne sunt de folos slobozirii noastre din necunoaștere. Fie ca luciditatea lor s├ú ne ajute la discernerea valorilor, la creșterea noastr├ú ├«n școala Duhului și absolvirea Marelui Examen...

Pr. Constantin NECULA

Cuprins
Nevoia recuper├úrii memoriei Sfin├żilor
"Maicã Magdalena, tu eºti a Tismanei ºi Tismana e a ta!"
Cucernice amintiri
Tinere├że pus├ú ├«n slujba lui Hristos
Întâlnirea cu Pãrintele Arsenie Boca
"Nu vã fac nicio icoanã! Nu, cã n-am timp!"
"Era aspru doar cu cele care gre┬║eau..."
Maica Magdalena ┬║i Nicolae Ceau┬║escu
Cuvinte hotãrâtoare
Marele Examen
Cenzura invidiei
Mironosi├żele
Maria Magdalena
Moartea care dobândeºte Învierea
Extrase din Cartea Vie├żii

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 09 Octobrie, 2014.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Detinutul Profet</b> <br>Ioan Ianolide
Detinutul Profet
Ioan Ianolide
<b> In cautarea Legiunii pierdute </b> <br> Razvan Codrescu
In cautarea Legiunii pierdute
Razvan Codrescu
<b> Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu </b>
Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1
Sf. Nicolae Velimirovici
<b> Vietile sfintilor - povestiri pentru copii. Vol. 1 </b> <br> Ileana Vasilescu
Vietile sfintilor - povestiri pentru copii. Vol. 1
Ileana Vasilescu
<b>Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie</b> <br>Dyonysios Farasiotis
Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie
Dyonysios Farasiotis
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mãnãstirea Tismana)
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro