Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Profunzimi si suprafete. Constiinta si tinutul curat al inimii
Preot Bogdan Constantin Taifas
15,00RON

Cuvânt înainte

Citind ┬║i recitind cartea z├úmislit├ú de Pr. Bogdan Taifas, biblioteca dumneavoastr├ú, iubi├żi cititori, se va ├«mbog├ú├żi cu o carte trezitoare, o oper├ú mistic├ú, psihologic├ú ┬║i filosofic├ú, o bijuterie de ├«n├żelepciune cre┬║tin├ú ┬║lefuit├ú de un creator cutez├útor. Conceptul princeps care str├úbate ca un fir de g├ónd ├«ntreaga lucrare este con┬║tien├ża christic├ú. Cutezan├ża creatoare, inven├żia inovatoare, interoga├żia r├úscolitoare sunt atitudinile creative ale autorului. Este impresionant├ú cultura sa psihologic├ú ┬║i filosofic├ú, dincolo de virtu├żile teologice.
Ne referim la o carte ├«n care ideile alearg├ú din ad├óncime la suprafa├ż├ú ┬║i reversibil. Este o carte care rezoneaz├ú cu Maestrul Interior al fiec├úruia, potrivit├ú cu aceste vremuri ale transform├úrii, o lucrare cre┬║tin├ú ├«n care cititorul va g├úsi pagini care i se adreseaz├ú lui ┬║i numai lui. Mie ├«mi pare a fi o carte care face inima s├ú vibreze la fiecare pagin├ú ┬║i care nu va p├úr├úsi cur├ónd noptiera, o carte care poate deveni un reper ┬║i o c├úl├úuz├ú.
Cu talent literar-artistic, autorul ne convinge, dup├ú ample ┬║i subtile argument├úri, c├ú lumina con┬║tien├żei christice este calea primordial├ú a vie├żii cre┬║tine, este c├úl├úuz├ú sigur├ú spre cunoa┬║terea Sinelui. Sinele este ├Ämp├úr├ú├żia cerurilor.
Psihologia transpersonal├ú define┬║te con┬║tien├ża ca trezire a Sinelui. Lectur├ónd aceast├ú carte am tr├úit o „coinciden├ż├ú semnificant├ú”. ├Än prezent, eu redactez un tratat intitulat Conscientica synergetica, ├«n care un capitol amplu (peste 70 de pg.) este consacrat con┬║tien├żei christice. Am scris c├ú Iisus Hristos este Con┬║tien├ża care sparge ├«n dou├ú istoria: ├«nainte de era noastr├ú ┬║i dup├ú era noastr├ú. Iisus Hristos despic├ú ├«n dou├ú istoria con┬║tien├żei: con┬║tien├ża prehristic├ú ┬║i con┬║tien├ża hristic├ú. ├Än con┬║tien├ża hristic├ú se ├«nt├ólnesc cosmosul ┬║i istoria p├úm├óntean├ú. E. Schure se refer├ú la Cosmicul Hristos ┬║i Istoricul Iisus.
Con┬║tien├ża Christic├ú este, ├«nainte de orice, trezitoare. Este nedrept ca doar lui Buddha s├ú-i atribuim calitatea de Trezitor ┬║i lui Iisus Hristos doar pe aceea de M├óntuitor (salvator). Iisus Hristor este Trezitorul care m├óntuie┬║te! Con┬║tien├ża Christic├ú este ┬║i trezitoare ┬║i m├óntuitoare.
Autorul are uneori intui├żii prosinergetice. Psihologia sinergetic├ú se refer├ú la psihosinergie ca la o conlucrare a tuturor proceselor psihice: „├«mpreun├ú ┬║i deodat├ú, unele prin altele nu unele dup├ú altele” (I. M├ónzat). Astfel ├«ntregul este mai mult dec├ót suma p├úr├żilor. Or con┬║tien├ża Christic├ú este eminamemte sinergizatoare: ea pune la lucru „├«mpreun├ú ┬║i deodat├ú” con┬║tientul ┬║i incon┬║tientul, supracon┬║tientul ┬║i transcon┬║tientul. Iar sinergizorul suprem este Sinele, care este centrare (la psihologii umani┬║ti A. Maslow, C. R. Rogers ┬║i C.G. Jung) ┬║i ex-centrare (extinderea centrului, la transpersonali┬║tii S. Grof ┬║i K. Wilber). Astfel, Sinele cuprinde ├«n el „divinul l├úuntric sau ├Ämp├úr├ú├żia cerurilor”.
Autorul analizeaz├ú cu ad├óncime ipostasurile con┬║tien├żei: drum pentru toat├ú via├ża, c├úutare spre ├«n├úuntru, puterea de a-L c├úuta pe Dumnezeu ├«n sufletul nostru ┬║i a ajunge la Sine. Sf├óntul Augustin medita asupra „├Änv├ú├ż├útorului l├úuntric”. Suntem de acord cu ideea autorului c├ú „Sinele este un chip al lui Dumnezeu ├«n om”.
Este interesantã interpretarea spovedaniei dostoievskiene. Se pare cã ideea psihanalizei a fost inspiratã de spovedanie. Arãtam, într-o carte dedicatã lui Doostoievski, cã spovedania este o psihanalizã sacralizatã, iar psihanaliza o spovedanie profanã.
Apreciem efortul autorului de a analiza psihologic p├úcatul ┬║i iertarea. P├úcatul, din perspectiva psihologiei, este privarea sufletului de con┬║tien├ża de Sine. ├Äntr-adev├úr, iertarea asigur├ú pacea con┬║tien├żei. Am st├úruit, ├«n mai multe studii, asupra sinergiei dintre minte ┬║i inim├ú, ca o tr├ús├útur├ú definitorie a con┬║tien├żei christice (de exemplu, rug├úciunea inimii ┬║i rug├úciunea duhovniceasc├ú).
Cu fiecare r├úsuflare, ├«n Iisus Hristos respir├ú Dumnezeu. Chintesen├ża con┬║tien├żei Sale este con├żinut├ú ├«n aceste cuvinte: „Eu ┬║i cu Tat├úl una suntem!” Aceasta este sinergia dumnezeiasc├ú.
Cartea lui Bogdan Taifas este o pledoarie pentru tinere├żea spiritului. Con┬║tien├ża Christic├ú este lucrare pentru ├«ntinerire. Credin├ża intrinsec├ú este secretul tinere├żii eterne. Con┬║tien├ża Christic├ú este tinere├że ve┬║nic├ú. „Tinerere├żea este un soare care-┬║i prelunge┬║te r├ús├úritul” (V. Hugo). Hristos este con┬║tien├ża care lumineaz├ú ├«nve┬║nicit, care r├úsare de-a pururi f├úr├ú s├ú apun├ú vreodat├ú, este R├ús├úritul ├«n vecii vecilor.

Prof. Dr. Ion Mânzat

Metafora, ca exercițiu ├«n Duhul Bisericii și al lui Hristos

Rar se ├«nt├ómpl├ú s├ú-ți fie fric├ú s├ú scrii o prefaț├ú, ca s├ú nu strici cartea c├úreia ai vrea s├ú-i dai un plus de bucurie cu r├óndurile tale. E frica mea de acum. Un preot ascuns ├«n faldurile unui z├ómbet nesf├órșit, jenat parc├ú de faptul c├ú are harisma excepțional├ú a scrisului f├úr├ú ├«ncr├óncen├úri, firav ca un pui de m├úr ├«n livad├ú, toamna, rodește ├«nc├ú o carte. Un vraf de metafore cu iz de realism și pl├ónse la coțul ochiului rug├útor. Cu un nume f├úcut s├ú t├ólcuiasc├ú lumi (pe P├úrintele Bogdan actele de stare civil├ú ├«l strig├ú Taifas), t├ón├úrul Avv├ú scrie ca o rug├úciune. Distins și smerit, filigramat și t├úios deopotriv├ú, ├«ntr-o doz├ú de lumin├ú pe care nu o ├«nveți la clas├ú și nici la alte școli, oric├ót ar fi de ├«nalte.
Un Hristos normal, f├úr├ú aure falsificate de rigorisme ieftine ori ├«nflorituri dulcege ├«ți umple retina g├óndului de bucurie. Se ascunde ├«n text o sfial├ú liturgic├ú faț├ú de Scriptur├ú, un realism catehumenal faț├ú de ├«nv├úț├útura s├ún├útoas├ú, limpede, z├ómbitoare. Un soi rar de nuntire a cuv├óntului omenesc cu Cel dumnezeiesc. Profunzimi și suprafețe...
Pentru un preot timpul de scris e firav tare. ├Äntre chemarea lui Dumnezeu și chem├úrile ‒ cu timp ori f├úr├ú, cu rost și c├ónd par f├úr├ú rost ‒ oamenilor, ├«ngrijat de nevoile familiei, cuminec├útor ├«n agonii și straj├ú de n├údejde la vremuri grele, preotul are un timp al ├«nsingur├úrii continue. Din el a fr├ónt și P├úrintele Bogdan, un fel de mirid├ú de veghe, cartea aceasta. Nu o putem cinsti doar citind-o, ci și bucur├óndu-ne c├ú ne poate schimba viața, optica de viaț├ú duhovniceasc├ú. O intimitate cu Hristos sporit├ú prin iubire, o prietenie cu preoția fireasc├ú, veți zice, rar├ú, v├ú voi spune, care-l ține lucid, luminos. Atent la cei ai casei, preoteas├ú și pruncii de p├ón├ú acum, P├úrintele pare c├ú t├úif├úsuiește ├«mpreun├ú cu ei. Simplu, liniștit, p├úrintește, iubitor. E important s├ú ne bucur├úm de cartea aceasta ca de un semn de normalitate.
C├ónd un preot scrie, nu uit├ú de rug├úciune. De aceea, c├ónd citim scriitura lui n-avem a uita s├ú ne rug├úm pentru el. S├ú se țin├ú smerit, și ├«n profunzimi și ├«n suprafețe, apropiat de Izvorul cuvintelor convertitoare care nu poate fi dec├ót Unul, Hristos-Domnul. Bucurie dar, cititorule, prietenie dar, scriitorule!

Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 19 Ianuarie, 2015.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Viata mea in Hristos</b> <br>Sf. Ioan de Kronstandt
Viata mea in Hristos
Sf. Ioan de Kronstandt
<b> Intelesuri ale Evangheliei </b> <br> Pr. Cristian Muntean
Intelesuri ale Evangheliei
Pr. Cristian Muntean
<b>Homo Eticus</b> <br>Ieromonah Teofan Mada
Homo Eticus
Ieromonah Teofan Mada
<b>Privegheri</b> <br>Pr. Constantin Necula
Privegheri
Pr. Constantin Necula
<b>Oglinda inimii omului</b> <br>Pr. Iosif Trifa
Oglinda inimii omului
Pr. Iosif Trifa
<b> Cum sa iesim din mediocritate </b> <br> Pr. Constantin Necula
Cum sa iesim din mediocritate
Pr. Constantin Necula
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Profunzimi si suprafete. Constiinta si tinutul curat al inimii
Preot Bogdan Constantin Taifas
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2022 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura