Agnos - Editura si Librarie Contul meu  ConĢinutul coļului  Plateļte  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  ConĢinutul coļului  |  Plateļte   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
Nout„Ģi ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate noutaĢile
őn Cur‚nd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
C„utare
 
Cuvintele c„utate
InformaĢii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
ContactaĢi-ne
De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
15,00RON

G√Ęndind la o pastoral√£ decent√£ a doliului
Sunt tot mai cutremur√£toare morțile de care auzim, mulți citindu-le √ģn cheie apocaliptic√£. Suntem tot mai marcați de astfel de chei ale lecturii morții. De la filme la știri, de la documentare la c√£rți, suntem presați cu moartea. Cheia tr√£irii morții este √ģns√£ una eshatologic√£, legat√£ de √énviere, nu ca simplu exercițiu de mod√£, ci drept clip√£ ontologic√£, plin√£ de ad√Ęncime. Andrei Pleșu, √ģntr-o excelent√£ analiz√£ asupra morții și demnit√£ții, scrie: „Pentru mine, s√£rb√£torile de Paști nu se pot disocia de lecția morții asumate √ģn toat√£ scandaloasa ei indigenț√£. Citești Evanghelia și simți c√£, de vreme ce Iisus Și-a tr√£it moartea astfel, √ģți este și ție √ģng√£duit s√£ te temi, s√£ suferi, s√£ te am√£r√£ști, s√£ te lași cuprins de dezn√£dejde. Moartea omului √ģn varianta lui post-edenic√£ nu poate fi altfel: nu e o petrecere vesel√£, o piruet√£ cochet√£, o sear√£ de bal sau un gest solemn. E așa cum a fost și viața lui: plin√£ de neliniști și iluzii, de grij√£, speranț√£ și incertitudine. Da, avem voie s√£ ne temem de moarte, s√£ r√£bd√£m greu suferința, s√£ ne simțim p√£r√£siți, f√£r√£ s√£ ne pierdem, astfel, demnitatea. C√£ci, chiar c√Ęnd duhul este plin de r√Ęvn√£, carnea este neputincioas√£ (Matei 26, 41). Dac√£ Iisus ar fi ales moartea demn√£, √ģn accepțiunea de azi a termenului, ar fi intrat √ģn impun√£toarea galerie de sinucigași de elit√£, de la Socrate la Petroniu și Seneca, √ģns√£ n-ar fi m√Ęntuit pe nimeni. Moartea demn√£ e monumental√£, dar steril√£. Aseptic√£. Dimpotriv√£, abia din perspectiva sumbr√£ a morții tragice, exasperante, nemiloase, explozia √énvierii √ģși cap√£t√£ str√£lucirea și prețul adev√£rat. √énvierea e rezervat√£ oamenilor vii, adic√£ oamenilor care se √ģntreab√£, sper√£, se revolt√£ și mor. Statuile nu pot √ģnvia”. Cu acest g√Ęnd red√£ruiesc cititorului cartea aceasta, pornit√£ de la o remarc√£ a unui Patriarh, la București, dinaintea unei familii ce pl√Ęngea la pomenirea celui drag, plecat.
Nu este o carte model. Nici prima ediție nu s-a vrut aceasta. Ci doar un sprijin pentru tinerii preoți √ģn slujirea unor astfel de momente de viaț√£ pastoral√£. O scrisoare de √ģncurajare pentru familiile care trec prin astfel de momente de cump√£n√£, deloc ușoare, uneori epuizante și extrem de dureroase. Am reeditat lucrarea din dorința de a constitui un apel la o pastoral√£ de doliu decent√£, creștin√£ și uman√£ deopotriv√£. Nu o dat√£, ci √ģn repetate r√Ęnduri am pledat pentru vindecarea de cinism pastoral a slujirii preoțești. A ad√Ęnci durerea cu bombe omiletice lacrimogene, a submina Evanghelia de dragul punerii √ģn valoare a cunoștințelor de poetic√£ l√£crimoas√£, a uita s√£ predici, dar a nu uita s√£ iei iert√£ciuni, a √ģngreuna clipa desp√£rțirii prin predici interminabile, toate acestea aduc a cinism și neatenție. Cheia p√£storirii este discreția, cuv√Ęntul limpede, aerisit de snobisme, liberator de emoție, dar și plin de conținut creștin. Oamenii au nevoie s√£ fie sprijiniți și √ģnsoțiți √ģn drama lor. A reduce pastorala de doliu doar la predic√£ este o mare greșeal√£, iar a fi neatent √ģn construirea ei ține de o oarecare superficialitate, vecin√£ cu lipsa de bun simț.
√én timp, de la prima ediție, moartea unor apropiați și a tat√£lui meu mi-a √ģncercat cuvintele. M-am bucurat s√£ constat c√£ nu scriu una și reacționez altcum. Inima mea și-a aflat m√Ęng√Ęiere √ģn cuvintele Psaltirii și rug√£ciunii, √ģn țes√£tura de adev√£r a P√£rinților Bisericii. N√£d√£jduiesc s√£ fi p√£strat ceva din duhul lor √ģn scriitur√£, toate cele consemnate √ģn scris, cu excepția medalioanelor, fiind rostite, din tot cugetul meu și din toat√£ inima. Așa le d√£ruiesc mai departe, din dor de tat√£l meu și de cei care s-au așezat √ģn pomelnicul celor care ne așteapt√£.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de MarĢi 18 August, 2015.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii</b><br> Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula
<b>Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele</b> <br>Pr. Constantin Necula
Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele
Pr. Constantin Necula
<b> Pastoratia Bisericii in vreme de criza </b> <br> Preot Constantin Necula
Pastoratia Bisericii in vreme de criza
Preot Constantin Necula
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene
AnunĢuri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
P„reri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o p„rere despre carte!

Copyright © 2023 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului