Agnos - Editura si Librarie Contul meu  ConĢinutul coļului  Plateļte  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  ConĢinutul coļului  |  Plateļte   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
Nout„Ģi ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutaĢile
őn Cur‚nd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
C„utare
 
Cuvintele c„utate
InformaĢii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
ContactaĢi-ne
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
12,00RON

„Eu iubesc cu dragoste sf√Ęnt√£ pe toți, pentru c√£ √ģn iubire st√£ totul!”
Ni l-a trimis Dumnezeu √ģn viața noastr√£ √ģndat√£ dup√£ trecerea la cele veșnice a Fratelui Gheorghe Precupescu, p√£r√Ęnd c√£ e modul Bunicului Ghiț√£ de a mai r√£m√Ęne √ģntre noi. Romeo Petra¬ļciuc, animat de dragostea lui dint√Ęi, jurnalismul de investigație, l-a urmat la Corod, la chilia sa. De acolo, √ģn lungile noastre peregrin√£ri prin Țar√£, mi-a povestit √ģnt√Ęlnirea cu P√£rintele Valerian Grec. O revelație de omenie și de credinț√£. Cuminte și ad√Ęnc ancorat √ģn taina m√£rturisirii cu s√Ęnge a M√Ęntuitorului, B√£tr√Ęnul ne-a redat √ģn cuvinte simple abnegația unor mucenici pentru Hristos.
Paginile pe care le veți citi sunt un adev√£rat Pomelnic de martiri, un soi de colib√£ taboric√£. Numai √ģn Lumina √énvierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere la lumin√£. Veți citi g√Ęnduri despre oameni (P√£rintele Ioan Iovan, P√£rintele Arsenie Boca, P√£rintele Ilie L√£c√£tușu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori frații de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Și despre tr√£d√£rile din Biseric√£. Unele av√Ęnd chip de arhierei, protopopi ori preoți. Nu ne sunt așezate s√£ judec√£m, c√Ęt s√£ asum√£m √ģn rug√£ciune greșelile, s√£ purt√£m √ģn Liturghie rug√£ciuni pentru vindecarea de lașitate a unui Neam care ades, prea ades, √ģși uit√£ istoria. P√£rintele Valerian insist√£ și pe caralii sistemului, pe infatuații nimeni care se credeau dumnezei. Revigorant √ģn descriere, lucid – extrem de lucid pentru anii s√£i √ģnaintați –, el caut√£ vindecarea noastr√£ de uitare. Chiar dac√£, pe alocuri, m√£rturia sa ne doare ca ortodocși vii √ģn Biseric√£, √ģn toat√£ m√£rturia sa e mult√£, mult√£ vindecare. Credința mea este, dup√£ mulți ani de lectur√£ și deseori lectur√£ de arhiv√£, c√£ ne afl√£m dinaintea uneia dintre cele mai sintetice m√£rturii a creștinului √ģntemnițat. Exilat din Rai √ģn iad, P√£rintele continu√£ s√£ refuze desc√£lirea din c√£lug√£rie; r√£m√Ęne un c√£lug√£r liber √ģntr-o lume a morții, a durerii și suferinței. Refuz√£ s√£ fie √ģnchin√£tor la idolul ce str√£juie Absurdistanul, n√£t√Ęnga țar√£ a comunismului. Limpezit √ģn vorb√£ de multa rug√£ciune, B√£tr√Ęnul – lui chiar i se potrivește numele de Gheronda dinaintea inflației ce ne-a cuprins – face din toate propozițiile p√Ęrghii care scot din mina suferinței diamante de preț. Pentru orice t√Ęn√£r rom√Ęn, cartea lui este manual de istorie. Pentru adulți, medicament de vindecare a amneziei istorice √ģn care ne sc√£ld√£m lașitatea. E liniștit, pentru c√£ și-a √ģmplinit misiunea.
Sunt o serie de personaje √ģn aceste pagini care merit√£ reținute. Securiști notorii, redescoperiți √ģn timp printre fricoșii sistemului din libertate, caralii și b√£t√£uși care par desprinși din manualele de patologie psihiatric√£. Corodul natal pare c√£ devine pentru el un centru al lumii libere. √énvaț√£ din forța de iertare a mamei sale, iubește misiunea m√£rturisitoare a P√£rintelui Ioan Iovan, calmul celest al P√£rintelui Arsenie Boca ori istețimea profetic√£ a Maicii Veronica. Cartea devine astfel un tonic duhovnicesc, o reașezare √ģn ordinea adev√£rului a unor momente și a unor persoane inalienabile altor istorii. At√Ęt c√£ tot el ne-aduce aminte de uciderea din culp√£ a acestor profeți, √ģn indiferența laș√£ a comunit√£ții noastre de cultur√£ rom√Ęneasc√£. Sunt descrieri ale suferinței at√Ęt de vii √ģnc√Ęt, √ģn ciuda unui veritabil simț al ironiei luminoase a autorului, gustul de ur√£ nu te las√£ s√£ te liniștești. P√£rțile acestea sunt fracturate pozitiv de o inegalabil√£ forț√£ interioar√£ a povestașului. Cartea red√£ cea mai elocvent√£ ieșire din fric√£, din obsesia fricii. Avva Valerian contribuie, prin interviul s√£u prelung, la echilibrarea de lașitate a unui Neam.
Paginile finale ni-l descoper√£ ca monah. Cu ispitele sale, povestite cu un firesc vecin cu Patericul, cu inspiratele prelu√£ri din P√£rintele Ioan ori din P√£rintele Arsenie Boca. Am citit, √ģntr-o critic√£ adus√£ P√£rintelui Arsenie, susținut√£ de o referire la P√£rintele Arsenie Papacioc, f√£r√£ nicio conotație scris√£, ci doar de b√Ęrf√£, cum c√£ Ardeleanul de la Prislop nu mai avea Duhovnic. Citiți cartea, veți vedea √ģn ce mod oamenii aceștia se susțineau reciproc, cum √ģși construiau plasa de rezistenț√£ dinaintea Securit√£ții și lucr√£rii ei diavolești și veți √ģnțelege care este rostul unor astfel de recuper√£ri. Pentru mine lectura acestor pagini nu este altceva dec√Ęt recitirea unei declarații de dragoste la adresa Bisericii, la adresa c√£lug√£riei, a portului preoțesc și a fr√£țiet√£ții creștine. Nu m√£ pot desprinde de carte dec√Ęt ca s√£-i s√£rut r√£nita m√Ęn√£ Avvei Valerian.
Efortul f√£cut de jurnalistul de investigație ce se ascunde √ģn Romeo Petra¬ļciuc a dat roade. Din drumul și zdroaba lui se naște acest prim volum de recuperare a memoriei creștine din temnițele comuniste. Nu trebuie s√£ cerșim modele de rezistenț√£ de la nici un neam și de la nici o alt√£ Biseric√£. Anul acesta, 2017, dedicat Martirilor din Temnițele comuniste, avem obligația de a ne aduce aminte. Pentru copiii și nepoții noștri, pentru ca niciodat√£ un t√Ęn√£r s√£ nu poat√£ fi rupt de iubirea lui pentru Biseric√£ și Hristos. Dac√£ acum ne povestește, s√£ nu uitați c√£ P√£rintele Valerian Grec a trecut prin iad. Pentru c√£ ne iubește ne spune cum a fost acolo, pentru ca focul nestins al r√£ut√£ții, triumfalismului și urii s√£ nu ne mai fr√Ęng√£ viețile. O ectenie de libertate și de izb√£vire de fric√£! Schij√£ de lumin√£ din Liturghia Neamului rom√Ęnesc.

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 24 Aprilie, 2017.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
AnunĢuri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
P„reri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o p„rere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro