Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA EGUMENITA » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti </b> <br> Romeo Petrasciuc
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc

12,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Mai aproape de Dumnezeu
Ierom. Serafim Rose
5,00RON


     În mai 1981, cu un an înainte de moartea sa, Parintele Serafim Rose a fost invitat sa tina o conferinta la Universitatea Santa Cruz din California. Auditoriul sau era format din studenti de la o sectie de religii comparate, numita Religiile lumii în Statele Unite.
     Santa Cruz fusese un centru al miscarii de cautare spirituala din Statele Unite, care a atins punctul culminant la sfârsitul anilor ‘60 si începutul anilor ‘70 si a continuat sa aiba ecouri pâna în anii ‘80. Prin urmare, tinerii care au venit sa asculte cuvântul Parintelui Serafim parcursesera deja o mare varietate de cai spirituale. La momentul respectiv, erau populari în Santa Cruz diferiti guru care promiteau iluminarea si orbeau lumea cu miracole: Rajneesh, Muktananda, Sri Chinmoy si numerosi altii care dobândisera o faima trecatoare. Multi dintre tinerii „cautatori” de la universitate, ocolind disciplinele spirituale predate de acesti guru, cautau direct experienta religioasa prin droguri halucinogene. Altii, nesatisfacuti de saracia spirituala a culturii occidentale, cautau o realitate mai înalta în budismul tibetan si zen sau în formele anglicizate ale samanismului indian american. În sfârsit, mai ramâneau cei care doreau sa caute adevarul în propria mostenire crestina. În orice caz, crestinismul occidental se despartise de multa vreme de plinatatea traditiei sale stravechi si prin aceasta de constiinta principiilor spirituale si metafizice pe care se întemeiase. De aceea, cei care au încercat sa valorifice crestinismul occidental contemporan aveau tendinta sa se simta cumva inferiori în fata tuturor traditiilor religioase orientale popularizate, despre ai caror învatatori am putea spune ca „aveau metafizica în mâneca”.
     Parintele Serafim a venit în fata acestei varietati de curente spirituale având ceva diferit de spus, ceva care nu mai fusese prezentat niciodata înainte auditorilor sai. El reprezenta crestinismul, traditia care (aproape inconstient) influenta înca întreaga cultura occidentala, si totusi, în discursul sau nu era vorba de crestinismul american, anemic si superficial, pe care îl parasisera atâtia dintre cei ce cautau, dupa ce îsi aruncasera privirile în alta parte. În experienta sa, parintele a pornit de la revelatia deplina a adevarului lui Hristos, transmisa de învatatorii iluminati de Dumnezeu de-a lungul ultimelor douazeci de secole. Crestinismului i „se daduse un nume prost” în Occident; si totusi, cât de multi cautatori sinceri nu ar fi ezitat sa-l îmbratiseze daca ar fi cunoscut ce fusese cu adevarat?
     Ca si studentii carora li se adresa, Parintele Serafim fusese cândva un tânar american idealist în cautarea adevarului. Dupa ce a respins credinta protestanta din anii sai de formare, a întreprins un studiu riguros al întelepciunii orientale, învatând limba Chinei antice pentru a traduce textele religioase. Dar sufletul, asa cum a înteles mai târziu, cauta în mod firesc un Dumnezeu personal; în felul acesta a fost condus, aproape în pofida vointei sale, înapoi la adevarul irezistibil al lui Hristos. Cu toate acestea, convertirea sa nu s-ar fi petrecut niciodata daca nu ar fi descoperit Biserica Ortodoxa, care era cu totul necunoscuta în societatea Occidentala. A înteles ca aceasta Biserica era într-adevar Biserica istorica întemeiata de Hristos si de Apostolii Sai, pentru ca numai aceasta a pastrat continuitatea si autenticitatea învataturii crestine stravechi. Cu toate acestea, nu atât marturia istorica l-a determinat sa îmbratiseze credinta ortodoxa, de vreme ce si alte religii îsi pot sustine credinta pe baza originilor lor istorice; ci mai degraba faptul ca doar ortodoxia i-a putut satisface setea de adevar: l-a pus în legatura vie cu harul lui Dumnezeu, i-a oferit o disciplina profunda prin care putea creste spiritual si, în acelasi timp, i-a furnizat principiile metafizice prin care mintea sa patrunzatoare putea percepe universul ca pe un întreg coerent.
     Parintele Serafim se daruise întru totul acestei cautari a adevarului si, dupa ce l-a gasit, i-a slujit cu toata fiinta sa. Împreuna cu un alt crestin ortodox care avea aceeasi intentie a întemeiat în San Francisco o fratie misionara, cu o librarie si un periodic (The Orthodox Word). Dupa câtiva ani, vrând sa paraseasca tumultul lumii si sa-l caute pe Dumnezeu în singuratate, fratia ortodoxa s-a mutat în muntii din nordul Californiei, unde si-a continuat activitatea misionara prin intermediul cuvântului tiparit. A petrecut urmatorii treisprezece ani, ultimii din scurta sa viata, ca monah în aceasta pustietate; timp în care s-a integrat într-un mod de viata aproape necunoscut în zilele noastre. Aceasta transformare interioara a fost determinata de integrarea în ciclul liturgic al Bisericii si de aprofundarea scrierilor mereu actuale al Sfintilor Parinti. Prin studiul plin de râvna al textelor patristice cu scopul aplicarii lor practice în cresterea duhovniceasca, a devenit capabil sa gândeasca, sa simta si sa creada asa cum au facut-o primii Parinti ai Bisericii, ajungând în cele din urma sa devina unul dintre ei: un Sfânt Parinte al timpurilor moderne, unul dintre putinii transmitatori ai întelepciunii din totdeauna a lui Hristos pentru lumea contemporana.
     Iata valoarea omului care statea în fata grupului de studenti de la Universitatea Santa Cruz. Cu ochii sai patrunzatori, cu barba lunga si cu haina neagra, aparitia sa era tot atât de frapanta ca a acelor guru în jurul carora se adunau tinerii. Dar intentia sa nu a fost sa-i impresioneze la un nivel atât de exterior: el stia ca nici unul dintre studenti nu putea sa ajunga la plinatatea adevarului fara sa se petreaca ceva mai profund în interiorul sau.
     Parintele Serafim era cât se poate de constient de insensibilitatea duhovniceasca a omului modern si stia ca oamenii au adesea nevoie de „fenomene supranaturale”, de experiente spirituale perceptibile la nivelul simturilor, pentru a trezi un ecou în ei. Asa se face ca atât de multi tineri care Îl cautau pe Dumnezeu au urmat unor falsi „oameni sfinti” sau grupuri religioase datorita miracolelor pe care le faceau sau pentru rezultatele pe care le promiteau, tot acesta fiind motivul pentru care drogurile halucinogene, practicile oculte si asa-zisele experiente „harismatice” devenisera atât de populare. Parintele Serafim dorea sa le spuna studentilor ca aceasta dorinta de a experimenta sau de a vedea ceva „spiritual”, ceva care sa depaseasca viata mundana de fiecare zi, nu era motivul corect pentru a întreprinde o cautarea spirituala. Cine cauta sincer nu va dori altceva decât plinatatea adevarului (asa cum a facut Parintele Serafim însusi) si nu se va opri la un stadiu unde are acces doar la un fragment de adevar, provocând un sentiment amagitor al satisfactiei.
     Este adevarat ca Parintele Serafim a fost martorul multor minuni de-a lungul vietii sale. Unul din calauzitorii sai, arhiepiscopul Ioan Maximovici, era un lucrator al minunilor întocmai ca primii Apostoli. Parintele Serafim le-a relatat studentilor câteva din aceste minuni, dar a facut-o numai pentru a-i conduce la consideratii mai profunde. Scopul sau ultim era, fireste, acela de a-i trezi pe oameni la ceea ce doreau ei cu adevarat: pe Hristos cel viu. El recunostea ca, în ciuda opacitatii spirituale a omului occidental contemporan, convertirea sa nu se deosebea fundamental de cea din epocile anterioare. Convertirea are loc atunci când este atins ceva în inima, când inima începe sa „arda” la primirea adevarului revelat de Dumnezeu. Înainte de a se întâmpla aceasta, persoana trebuie sa simta adesea absenta acestui adevar si sa cunoasca din experienta suferinta provocata de dorirea lui. Oamenii din prospera lume occidentala au adesea acest sentiment al suferintei spirituale, pe care însa constiinta îl reprima pentru a se putea preocupa linistiti de procurarea confortului si a stimulilor pentru viata aceasta. În tarile unde oamenii sunt privati de libertate si confort, pe de alta parte, foamea spirituala a omului devine imediata si disperata. Astfel, Parintele Serafim a înteles ca oamenii din lumea libera au de învatat o lectie importanta de la cei din spatele Cortinei de Fier în ce priveste constiinta credintei religioase. Dar ar putea oare cei dintâi, care traiesc în ceea ce s-ar putea numi „paradisul nebunilor”, sa transpuna experienta reala si esentiala a celor din urma într-o forma pe care sa o poata întelege? Parintele Serafim spera ca da, pentru ca era constient de faptul ca fara cunoasterea Golgotei si a Crucii nimeni nu poate ajunge la o reala cunoastere a lui Hristos, Dumnezeul cel întrupat. Una dintre intentiile Parintelui Serafim în cuvântul sau catre studenti a fost sa le arate ca viata duhovniceasca nu este doar ceva care îti provoaca „placere”, ci mai degraba un fel de câmp de lupta în care sufletul se curateste prin suferinta. Pentru multi dintre studenti acesta era un concept nou; cine dintre personalitatile religioase ale timpurilor moderne, aflate în goana dupa popularitate, ar fi chemat oamenii pe o cale a neîncetatei suferinte si lupte? Totusi, acesta a fost drumul pe care l-a urmat Hristos Însusi si pe care i-a îndemnat pe oameni sa-l urmeze. Iar Parintele Serafim, aratându-le studentilor aceasta cale îngusta, i-a facut pe unii dintre ascultatorii sai sa-si ia crucea si sa mearga pe aceasta cale.
     Din pacate, judecând dupa întrebarile care i s-au pus la sfârsit, majoritatea studentilor pareau sa fi „scapat esentialul”. El vorbise despre realitatea elementara a vietii crestine, despre ceea ce înseamna convertirea inimii si transformarea ei de catre Hristos. El a numit cautarea adevarului o „chestiune de viata si de moarte”. În contrast cu aceasta urgenta, multe din întrebarile care i s-au pus erau motivate mai mult de o curiozitate desarta. A fost pus la zid cu întrebari despre diferitele organizatii crestine, despre unde se afla sau nu se afla Duhul Sfânt, despre cele „1001 de mici diferente” dintre Ortodoxie si Romano-Catolicism etc. – de parca ar fi încercat mai degraba sa „categorizeze” cuvântul sau, decât sa se lase miscati de el. Ceea ce te însufleteste însa este ca, obligat sa raspunda la aceste întrebari, a continuat sa transmita adevarul în dragoste, asa cum a facut pe parcursul întregii sale prelegeri si sa orienteze mintile oamenilor pe o cale mai duhovniceasca de întelegere a lucrurilor.

Părintele Damaschin

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 11 Ianuarie, 2008.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Parintele Arsenie Boca. Marturia parintelui Pantelimon
Parintele Arsenie Boca. Marturia parintelui Pantelimon
<b>Psaltirea Maicii Domnului</b>
Psaltirea Maicii Domnului
<b>Invitatii la libertate</b> <br>Monahul Paulin
Invitatii la libertate
Monahul Paulin
<b>Psaltire <br>(mare, caronata)</b>
Psaltire
(mare, caronata)
<b>Psaltirea (mijlocie)</b>
Psaltirea (mijlocie)
<b> Acesta este trupul meu... </b> <br>Jean-Claude Larchet
Acesta este trupul meu...
Jean-Claude Larchet
Coșul dvs. »
1 x Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
12,00RON
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Mai aproape de Dumnezeu
Ierom. Serafim Rose
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2019 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro