Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » Editura Agnos » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Dincolo de gratii...
Romeo Petra┬║ciuc
12,00RON

Dincolo de gratii...
Pastorația Bisericii ├«n penitenciare – Romeo Petrașciuc
Prefaț├ú Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Flori la umbra zidurilor...

Acum zece ani ├«n urm├ú p├ú┬║eam pentru prima oar├ú ├«ntr-un penitenciar. Se ├«nt├ómpla s├ú fie Aiudul, una din temni├żele care, p├ón├ú atunci, pentru mine avea o sintax├ú a individualit├ú├żilor amputate, a neg├úrilor absolute, a represiunii carcerale ajuns├ú expresie ultim├ú a dezumaniz├úrii.
Am ├«nt├ólnit ├«ns├ú atunci, acolo, ┬║i oameni care mi-au dovedit, ├«nc├ú o dat├ú, c├ú schimbarea e singura constant├ú a fiin├żei umane ┬║i c├ú lacrimile c├úzute ├«n├úuntru au puterea de a restaura lumea sau, cel pu├żin, de a salva lumea unor oameni care, la cap├útul dezn├údejdii lor, au (re)g├úsit m├óna de dragoste mereu ├«ntins├ú de Dumnezeu.
De aici a pornit apoi totul... Vreme de c├ó├żiva ani – cu sprijinul Administra├żiei Na├żionale a Penitenciarelor –, am fost acreditat s├ú colind penitenciarele ├ż├úrii, pentru a povesti ceea ce se ├«nt├ómpl├ú, ├«n panul misiunii Bisericii Ortodoxe Rom├óne, ├«n aceste spa├żii de deten├żie. Au fost experien├że fascinante, cu oameni care acolo, dincolo de gratii, ┬║i-au aflat adev├úrata libertate, aceea de a se pozi├żiona ├«n Hristos ┬║i ├«n afara p├úcatului asumat...
├Än general, am peregrinat prin penitenciarele de maxim├ú siguran├ż├ú, acolo unde, de altfel, ┬║i cazurile de ├«ntoarcere la Hristos sunt mult mai vizibile ┬║i mai statornice. ┬¬i nu au fost deloc pu├żine situa├żiile ├«n care am z├úbovit ore ├«n ┬║ir ├«n c├óte un penitenciar, furat de istorisirile celor de aici, de dramele ┬║i bucuriile pe care rar mi-a fost dat s├ú le ├«nt├ólnesc dincoace de gratii, ├«n libertatea conven├żional├ú.
Parte din aceste experien├że le-am adunat ├«n aceste pagini... Ele au ap├úrut, ini├żial, ├«n cadrul rubricii „Flori la umbra zidurilor”, al s├úpt├úm├ónalului Iisus Biruitorul. Jonc├żiunea lor ├«ntre coperte de carte s-a f├úcut de la sine, cu insesizabile adnot├úri sau inerente diortosiri, specifice unei astfel de transla├żii.
Am ├«ncercat s├ú surprind, pe parcursul descinderilor ├«n penitenciare, parte din experien├żele pastorale ale preo├żilor de aici, considera├żii ale cadrelor ori conducerii din sistemul penitenciar ┬║i, mai ales, schimb├úri atitudinale de vie├żi ale anumitor de├żinu├żi.
├Än cazul celor ├«ncarcera├żi, din considerente obiective, nu am reprodus ├«n cuprinsul c├úr├żii dec├ót ini├żialele numelui. De asemenea, imaginile inserate ├«n volum respect├ú ├«ntru totul rigorile legale impuse ├«n accesarea unor astfel de spa├żii.
├×in s├ú mul├żumesc pe aceast├ú cale conducerii Administra├żiei Na├żionale a Penitenciarelor (din cadrul Ministerului Justi├żiei), care a f├úcut posibil acest periplu ├«n penitenciarele din ├żar├ú, precum ┬║i personajelor fiec├úrui reportaj ├«n parte. Al├úturi de ele, de aceste destine ├«ncarcerate, am ├«nv├ú├żat poate mai bine ca niciodat├ú c├ót de relativ├ú ┬║i lipsit├ú de sens e no├żiunea de libertate.
Sau, altfel spus, c├ót├ú plin├útate comport├ú acest concept, indiferent de factualiz├úri temporare sau spa├żiale, dac├ú el se semnific├ú dinspre Hristos ├«nspre om...

Romeo PETRAªCIUC

Dincolo de gratii, tot Dumnezeu ni-i frate...


Ani de zile, trebuie s├ú recunosc, l-am invidiat pe autorul reportajelor de faț├ú, Romeo Petrașciuc, pentru c├ú avea darul lui Dumnezeu de a vorbi cu oamenii de dincolo de zidurile ├«ncondeiate cu gratii. Venea de-acolo transfigurat, descoperind mereu c├ú dincolo de linia libert├úții sociale erau oameni care-L descopereau pe Dumnezeu, adev├úrata Libertate. Apoi m-a primit și pe mine p├úrtaș, ├«n parte, acelorași pelerinaje. Și sufletul meu a ├«nțeles, o dat├ú ├«n plus, darul Iubirii care umple de sens Libertatea. Eram, ├«n urm├ú cu ceva ani, la Schitul Rom├ónesc Prodromu, ├«n miezul de tain├ú al Privegherii de Rusalii. Ascultam c├óntarea și sufletul meu c├ónta; am primit binecuv├óntarea de a sluji la Liturghie și Rusalii de Duh mi-au umplut inima și sensul preoției s-a ├«nc├úrcat iar și iar de bucurie. Vecernia Rusaliilor mi-a sporit bucuria, aduc├óndu-m├ú la ├«mbujorare emoțional├ú și inima mea p├úrea c├ú nu mai are nevoie de mai mult. Am cobor├ót coasta de lumin├ú a Athosului și, invitat de P├úrintele Petru din Gherla, ├«mpreun├ú cu r├óvnitoarea sa soție, am mers s├ú le vorbesc celor din Penitenciar. Nu era prima dat├ú, pentru c├ú la Bac├úu sau Codlea, ├«n situații de pastorație, personajele ce populau ├«nchisorile nu-mi erau str├úine. Dar atunci, dup├ú praznicul de foc și tr├úirea d├úruit├ú de r├óvnitorii P├úrinți ai inimii rom├ónești din Athos, parc├ú mi s-au deschis ochii. Și acelși Duh, al rug├úciunii și aprinderii de Viaț├ú, mi-a umplut sufletul. Am v├úzut atunci cum Evanghelia M├óntuitorului e Una. O latur├ú de rug├úciune și viaț├ú liturgic├ú și alta de cercetare a celui aflat departe de rug├úciune și viaț├ú liturgic├ú, uitat și anulat. Dincolo de descoperirea unui loc, cu ├«ntemnițați ├«n cele din urm├ú, descopeream p├úrt├úșia, aproape mistic├ú, ├«ndr├úznesc s├ú spun, cu Domnul Hristos, Cel Care ne-a spus: „├Än temniț├ú am fost și m-ați cercetat...” sau, parc├ú și mai aproape Rusaliilor. Apoi, pentru c├ú era sf├órșit de an școlar, am stat la premierea unor școlari speciali. Unul dintre ei avea cu mult peste 50 de ani, absolvise clasa I-a și, cu o emoție pe care n-o pot cuprinde ├«n cuvinte, s├úruta diloma și spunea, pl├óng├ónd: Unde este mama, s├ú vad├ú c├ú am ├«nv├úțat s├ú scriu și s├ú citesc?! Mi-au disp├úrut, ├«n rușine, toate mofturile de demotivați ale studenților mei, ale celorlați studenți ariviști și r├úniți de incultura carierei.
Astfel de momente mi-au d├úruit, mai apoi, toate pelerinajele... dincolo de gratii. Cartea aceasta a lui Romeo Petrasciuc este desprins├ú din astfel de ├«nt├ólniri, necontraf├úcute și vii. ├Än paginile ei veți cunoaște oameni. Unii dintre ei și-au pus viața ├«n joc pentru aproapele lor, greșitul dinaintea aproapelui și a lui Dumnezeu, deseori, p├ústr├ónd intact├ú n├údejdea și lucrarea pentru m├óntuire. Alții sunt ├«ntemnițați. ├Äntemnițați liberi. Liberi s├ú se ├«nt├ólneasc├ú cu El, Dumnezeul Care ne cheam├ú s├ú-L c├úut├úm ├«n pușc├úrie. S├ú ne descoperim adev├úrata libertate, libertatea faț├ú de p├úcat (P├úrintele Arsenie Boca). S├ú ne ├«nțelegem. Ce veți citi nu e un Pateric al temnițelor, cum ar trebui s├ú edit├úm unul cu m├úrturiile și faptele de foc ceresc ale celor ├«ntemnițați și uciși de comunism sau de orice alt├ú structur├ú politic├ú care terorizeaz├ú libertatea uman├ú (├«n Ardeal, ├«nainte de dictatura comunist├ú am avut martiri ├«ntemnițați pentru credinț├ú, de c├útre un dicteu austro-ungar cu nimic mai democrat). Pușc├úria nu e o livad├ú duhovniceasc├ú, dar niciun pustiu f├úr├ú rod. Nu e m├ún├ústire, dar oric├ónd, sub harul lucr├úrii Duhului Sf├ónt, poate deveni un Ermon, un Carmel, unTabor.
├Äntre ziduri, oameni. Gardieni, cadre didactice, psihologi ori buc├útari sunt linia ├«nt├ói ├«n a le dovedi c├ú r├úm├ón oameni, oric├ót de inumani s-au ar├útat pentru o clip├ú ori pentru o vreme. O singur├ú familie, marcat├ú de foarte multe ori de preotul de penitenciar. I-am cunoscut mai aproape acolo, ├«n capele, pe culuare, ├«n galeria c├óte unei ├«ncerc├úri de revenire sufleteasc├ú. I-am cunoscut și foarte oficial, c├ónd am organizat Conferința Internațional├ú Strengthening the soul (psalm 137/8.3). International Prison Chaplain s Association, Europe, ├«n iunie 2012, la M├ún├ústirea Br├óncoveanu, de la S├ómb├úta de Sus. M-au fascinat ca forț├ú de viaț├ú, cu istețimea lor pastoral├ú, cu optimismul lor transmisibil, cu elocința lor duhovniceasc├ú. Discreți și uitați, uneori neb├úgați ├«n seam├ú dec├ót atunci c├ónd facem parad├ú de misiunea noastr├ú ‒ prea redus├ú ‒, ├«n penitenciare, oamenii aceștia stau ├«n prima linie a m├úrturiei, remarcabil. Nici ei nu sunt sfinți și n-au timp s├ú se prefac├ú. Ar fi amendați imediat de colegii de mediu, extrem de exigenți c├ónd e vorba de viața celorlalți. E dificil s├ú ├«nțelegi c├ú predica și pastorația lor nu are nicio doz├ú de „caterinc├ú” ori „abureal├ú”, c├ú familiile lor ├«i v├úd rar, obosiți și r├úniți de rana celor ce-i p├ústoresc. ├Än fond, din nefericire, penitenciarele au r├úmas cam singurele parohii ├«n care num├úrul de enoriași nu scade, iar focul este continuu. Cartea lui Romeo Petrasciuc ni-i aduce aproape, cu toat├ú smerita lor singur├útate.
Cum tot singur├út├úții ├«i par a fi poeme și m├úrturisirile celor arestați, aflați ├«n executarea sentinței, departe nu doar de cas├ú, ci și de toate visele libert├úții lor. Au r├úmas oameni. Pl├óng, r├ód, scriu, picteaz├ú... Unii chiar nu știau c├ú pot toate acestea, c├ú lucreaz├ú ├«n ei un dar la care ei nu conlucrau. Multora Biserica le-a redat demnitatea și z├ómbetul. Hristos S-a așezat cu ei sub cheie. Și p├ón├ú acum lucreaz├ú...
C├ónd m-au ├«ntrebat deținuții de la Gherla cum se pot ruga, le-am spus c├ú pentru ei exist├ú, sigur, o rug├úciune special├ú: Doamne, pentru rug├úciunile celor care sub comunism au murit ├«n celula mea, miluiește-m├ú și fii Libertatea mea!
Cartea lui Romeo Petrasciuc, cu multele ei facsimile r├úsp├óndite ├«n Iisus Biruitorul ori alte publicații, provoac├ú. S├ú treci duhovnicește de la indiferenț├ú la rug├úciune pentru ei, deținuții...
Dincolo de gratii, Hristos le rãmâne Frate!

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Mar■i 22 Octobrie, 2013.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele</b> <br>Pr. Constantin Necula
Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele
Pr. Constantin Necula
<b> Ganduri si miride </b> <br> Pr. Constantin Necula
Ganduri si miride
Pr. Constantin Necula
<b>Ostrovul. Acolo unde se termin├ú filmul…</b> <br>Pr. Constantin Necula <br>Maica Ecaterina (Monica Fermo) <br>Romeo Petra┬║ciuc
Ostrovul. Acolo unde se termin├ú filmul…
Pr. Constantin Necula
Maica Ecaterina (Monica Fermo)
Romeo Petra┬║ciuc
<b> Cuviosul Siluan Athonitul </b> <br> Arhim. Sofronie Saharov
Cuviosul Siluan Athonitul
Arhim. Sofronie Saharov
<b> Libertate si mantuire </b> <br> Pr. Constantin Necula
Libertate si mantuire
Pr. Constantin Necula
<b>Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii</b><br> Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Dincolo de gratii...
Romeo Petra┬║ciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro