Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA EGUMENITA » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Mai aproape de Dumnezeu
Ierom. Serafim Rose
5,00RON


     ├Än mai 1981, cu un an ├«nainte de moartea sa, Parintele Serafim Rose a fost invitat sa tina o conferinta la Universitatea Santa Cruz din California. Auditoriul sau era format din studenti de la o sectie de religii comparate, numita Religiile lumii ├«n Statele Unite.
     Santa Cruz fusese un centru al miscarii de cautare spirituala din Statele Unite, care a atins punctul culminant la sf├órsitul anilor ‘60 si ├«nceputul anilor ‘70 si a continuat sa aiba ecouri p├óna ├«n anii ‘80. Prin urmare, tinerii care au venit sa asculte cuv├óntul Parintelui Serafim parcursesera deja o mare varietate de cai spirituale. La momentul respectiv, erau populari ├«n Santa Cruz diferiti guru care promiteau iluminarea si orbeau lumea cu miracole: Rajneesh, Muktananda, Sri Chinmoy si numerosi altii care dob├óndisera o faima trecatoare. Multi dintre tinerii „cautatori” de la universitate, ocolind disciplinele spirituale predate de acesti guru, cautau direct experienta religioasa prin droguri halucinogene. Altii, nesatisfacuti de saracia spirituala a culturii occidentale, cautau o realitate mai ├«nalta ├«n budismul tibetan si zen sau ├«n formele anglicizate ale samanismului indian american. ├Än sf├órsit, mai ram├óneau cei care doreau sa caute adevarul ├«n propria mostenire crestina. ├Än orice caz, crestinismul occidental se despartise de multa vreme de plinatatea traditiei sale stravechi si prin aceasta de constiinta principiilor spirituale si metafizice pe care se ├«ntemeiase. De aceea, cei care au ├«ncercat sa valorifice crestinismul occidental contemporan aveau tendinta sa se simta cumva inferiori ├«n fata tuturor traditiilor religioase orientale popularizate, despre ai caror ├«nvatatori am putea spune ca „aveau metafizica ├«n m├óneca”.
     Parintele Serafim a venit ├«n fata acestei varietati de curente spirituale av├ónd ceva diferit de spus, ceva care nu mai fusese prezentat niciodata ├«nainte auditorilor sai. El reprezenta crestinismul, traditia care (aproape inconstient) influenta ├«nca ├«ntreaga cultura occidentala, si totusi, ├«n discursul sau nu era vorba de crestinismul american, anemic si superficial, pe care ├«l parasisera at├ótia dintre cei ce cautau, dupa ce ├«si aruncasera privirile ├«n alta parte. ├Än experienta sa, parintele a pornit de la revelatia deplina a adevarului lui Hristos, transmisa de ├«nvatatorii iluminati de Dumnezeu de-a lungul ultimelor douazeci de secole. Crestinismului i „se daduse un nume prost” ├«n Occident; si totusi, c├ót de multi cautatori sinceri nu ar fi ezitat sa-l ├«mbratiseze daca ar fi cunoscut ce fusese cu adevarat?
     Ca si studentii carora li se adresa, Parintele Serafim fusese c├óndva un t├ónar american idealist ├«n cautarea adevarului. Dupa ce a respins credinta protestanta din anii sai de formare, a ├«ntreprins un studiu riguros al ├«ntelepciunii orientale, ├«nvat├ónd limba Chinei antice pentru a traduce textele religioase. Dar sufletul, asa cum a ├«nteles mai t├órziu, cauta ├«n mod firesc un Dumnezeu personal; ├«n felul acesta a fost condus, aproape ├«n pofida vointei sale, ├«napoi la adevarul irezistibil al lui Hristos. Cu toate acestea, convertirea sa nu s-ar fi petrecut niciodata daca nu ar fi descoperit Biserica Ortodoxa, care era cu totul necunoscuta ├«n societatea Occidentala. A ├«nteles ca aceasta Biserica era ├«ntr-adevar Biserica istorica ├«ntemeiata de Hristos si de Apostolii Sai, pentru ca numai aceasta a pastrat continuitatea si autenticitatea ├«nvataturii crestine stravechi. Cu toate acestea, nu at├ót marturia istorica l-a determinat sa ├«mbratiseze credinta ortodoxa, de vreme ce si alte religii ├«si pot sustine credinta pe baza originilor lor istorice; ci mai degraba faptul ca doar ortodoxia i-a putut satisface setea de adevar: l-a pus ├«n legatura vie cu harul lui Dumnezeu, i-a oferit o disciplina profunda prin care putea creste spiritual si, ├«n acelasi timp, i-a furnizat principiile metafizice prin care mintea sa patrunzatoare putea percepe universul ca pe un ├«ntreg coerent.
     Parintele Serafim se daruise ├«ntru totul acestei cautari a adevarului si, dupa ce l-a gasit, i-a slujit cu toata fiinta sa. ├Ämpreuna cu un alt crestin ortodox care avea aceeasi intentie a ├«ntemeiat ├«n San Francisco o fratie misionara, cu o librarie si un periodic (The Orthodox Word). Dupa c├ótiva ani, vr├ónd sa paraseasca tumultul lumii si sa-l caute pe Dumnezeu ├«n singuratate, fratia ortodoxa s-a mutat ├«n muntii din nordul Californiei, unde si-a continuat activitatea misionara prin intermediul cuv├óntului tiparit. A petrecut urmatorii treisprezece ani, ultimii din scurta sa viata, ca monah ├«n aceasta pustietate; timp ├«n care s-a integrat ├«ntr-un mod de viata aproape necunoscut ├«n zilele noastre. Aceasta transformare interioara a fost determinata de integrarea ├«n ciclul liturgic al Bisericii si de aprofundarea scrierilor mereu actuale al Sfintilor Parinti. Prin studiul plin de r├óvna al textelor patristice cu scopul aplicarii lor practice ├«n cresterea duhovniceasca, a devenit capabil sa g├óndeasca, sa simta si sa creada asa cum au facut-o primii Parinti ai Bisericii, ajung├ónd ├«n cele din urma sa devina unul dintre ei: un Sf├ónt Parinte al timpurilor moderne, unul dintre putinii transmitatori ai ├«ntelepciunii din totdeauna a lui Hristos pentru lumea contemporana.
     Iata valoarea omului care statea ├«n fata grupului de studenti de la Universitatea Santa Cruz. Cu ochii sai patrunzatori, cu barba lunga si cu haina neagra, aparitia sa era tot at├ót de frapanta ca a acelor guru ├«n jurul carora se adunau tinerii. Dar intentia sa nu a fost sa-i impresioneze la un nivel at├ót de exterior: el stia ca nici unul dintre studenti nu putea sa ajunga la plinatatea adevarului fara sa se petreaca ceva mai profund ├«n interiorul sau.
     Parintele Serafim era c├ót se poate de constient de insensibilitatea duhovniceasca a omului modern si stia ca oamenii au adesea nevoie de „fenomene supranaturale”, de experiente spirituale perceptibile la nivelul simturilor, pentru a trezi un ecou ├«n ei. Asa se face ca at├ót de multi tineri care ├Äl cautau pe Dumnezeu au urmat unor falsi „oameni sfinti” sau grupuri religioase datorita miracolelor pe care le faceau sau pentru rezultatele pe care le promiteau, tot acesta fiind motivul pentru care drogurile halucinogene, practicile oculte si asa-zisele experiente „harismatice” devenisera at├ót de populare. Parintele Serafim dorea sa le spuna studentilor ca aceasta dorinta de a experimenta sau de a vedea ceva „spiritual”, ceva care sa depaseasca viata mundana de fiecare zi, nu era motivul corect pentru a ├«ntreprinde o cautarea spirituala. Cine cauta sincer nu va dori altceva dec├ót plinatatea adevarului (asa cum a facut Parintele Serafim ├«nsusi) si nu se va opri la un stadiu unde are acces doar la un fragment de adevar, provoc├ónd un sentiment amagitor al satisfactiei.
     Este adevarat ca Parintele Serafim a fost martorul multor minuni de-a lungul vietii sale. Unul din calauzitorii sai, arhiepiscopul Ioan Maximovici, era un lucrator al minunilor ├«ntocmai ca primii Apostoli. Parintele Serafim le-a relatat studentilor c├óteva din aceste minuni, dar a facut-o numai pentru a-i conduce la consideratii mai profunde. Scopul sau ultim era, fireste, acela de a-i trezi pe oameni la ceea ce doreau ei cu adevarat: pe Hristos cel viu. El recunostea ca, ├«n ciuda opacitatii spirituale a omului occidental contemporan, convertirea sa nu se deosebea fundamental de cea din epocile anterioare. Convertirea are loc atunci c├ónd este atins ceva ├«n inima, c├ónd inima ├«ncepe sa „arda” la primirea adevarului revelat de Dumnezeu. ├Änainte de a se ├«nt├ómpla aceasta, persoana trebuie sa simta adesea absenta acestui adevar si sa cunoasca din experienta suferinta provocata de dorirea lui. Oamenii din prospera lume occidentala au adesea acest sentiment al suferintei spirituale, pe care ├«nsa constiinta ├«l reprima pentru a se putea preocupa linistiti de procurarea confortului si a stimulilor pentru viata aceasta. ├Än tarile unde oamenii sunt privati de libertate si confort, pe de alta parte, foamea spirituala a omului devine imediata si disperata. Astfel, Parintele Serafim a ├«nteles ca oamenii din lumea libera au de ├«nvatat o lectie importanta de la cei din spatele Cortinei de Fier ├«n ce priveste constiinta credintei religioase. Dar ar putea oare cei dint├ói, care traiesc ├«n ceea ce s-ar putea numi „paradisul nebunilor”, sa transpuna experienta reala si esentiala a celor din urma ├«ntr-o forma pe care sa o poata ├«ntelege? Parintele Serafim spera ca da, pentru ca era constient de faptul ca fara cunoasterea Golgotei si a Crucii nimeni nu poate ajunge la o reala cunoastere a lui Hristos, Dumnezeul cel ├«ntrupat. Una dintre intentiile Parintelui Serafim ├«n cuv├óntul sau catre studenti a fost sa le arate ca viata duhovniceasca nu este doar ceva care ├«ti provoaca „placere”, ci mai degraba un fel de c├ómp de lupta ├«n care sufletul se curateste prin suferinta. Pentru multi dintre studenti acesta era un concept nou; cine dintre personalitatile religioase ale timpurilor moderne, aflate ├«n goana dupa popularitate, ar fi chemat oamenii pe o cale a ne├«ncetatei suferinte si lupte? Totusi, acesta a fost drumul pe care l-a urmat Hristos ├Änsusi si pe care i-a ├«ndemnat pe oameni sa-l urmeze. Iar Parintele Serafim, arat├óndu-le studentilor aceasta cale ├«ngusta, i-a facut pe unii dintre ascultatorii sai sa-si ia crucea si sa mearga pe aceasta cale.
     Din pacate, judec├ónd dupa ├«ntrebarile care i s-au pus la sf├órsit, majoritatea studentilor pareau sa fi „scapat esentialul”. El vorbise despre realitatea elementara a vietii crestine, despre ceea ce ├«nseamna convertirea inimii si transformarea ei de catre Hristos. El a numit cautarea adevarului o „chestiune de viata si de moarte”. ├Än contrast cu aceasta urgenta, multe din ├«ntrebarile care i s-au pus erau motivate mai mult de o curiozitate desarta. A fost pus la zid cu ├«ntrebari despre diferitele organizatii crestine, despre unde se afla sau nu se afla Duhul Sf├ónt, despre cele „1001 de mici diferente” dintre Ortodoxie si Romano-Catolicism etc. – de parca ar fi ├«ncercat mai degraba sa „categorizeze” cuv├óntul sau, dec├ót sa se lase miscati de el. Ceea ce te ├«nsufleteste ├«nsa este ca, obligat sa raspunda la aceste ├«ntrebari, a continuat sa transmita adevarul ├«n dragoste, asa cum a facut pe parcursul ├«ntregii sale prelegeri si sa orienteze mintile oamenilor pe o cale mai duhovniceasca de ├«ntelegere a lucrurilor.

Pãrintele Damaschin

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 11 Ianuarie, 2008.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Lupta intre carne si duh </b> <br> Sfantul Tihon de Zadonsk
Lupta intre carne si duh
Sfantul Tihon de Zadonsk
<b> Sfaturi in vremuri de prigoana </b> <br> Staretul Nicon de la Optina
Sfaturi in vremuri de prigoana
Staretul Nicon de la Optina
<b> Tebaida Nordului. Sfintii calugari ai Nordului Rusiei. Ultimul staret de la Valaam, Ieroschimonahul Mihail </b> <br> Serghei Bolsakoff
Tebaida Nordului. Sfintii calugari ai Nordului Rusiei. Ultimul staret de la Valaam, Ieroschimonahul Mihail
Serghei Bolsakoff
<b>Caderea Angliei ortodoxe. Cronici, sfinte moaste, minuni </b> <br>Vladimir Moss
Caderea Angliei ortodoxe. Cronici, sfinte moaste, minuni
Vladimir Moss
<b> Minuni si lacrimi din Rusia insangerata. Viata Sfantului Tihon, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse </b> <br> Protoiereu Mihail Polski
Minuni si lacrimi din Rusia insangerata. Viata Sfantului Tihon, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse
Protoiereu Mihail Polski
<b>Invitatii la libertate</b> <br>Monahul Paulin
Invitatii la libertate
Monahul Paulin
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Mai aproape de Dumnezeu
Ierom. Serafim Rose
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura