Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Poet de contrabanda </b> <br> Cezar Haiura
Poet de contrabanda
Cezar Haiura

13,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
12,00RON

Zei, idoli, guru
Marile religii ale lumi vazute prin ochii crestinismului

de Klaus Kenneth

SCURT MANUAL DE SUPRAVIEȚUIRE

            Nici nu știu cum aș putea scrie o prefață la o mărturie zguduitoare prin fermitate și conținut. Un volum plin de luciditate care mi-a dovedit, ca preot, că duhul apologetic este una dintre  harismele prin care laicatul de astăzi poate să ajute demersul pastoral al Bisericii. Prin experiența și cultura sa duhovnicească Klaus Keneth dăruiește cititorului unul dintre cele mai frumoase manuale de supraviețuire duhovnicească. Discernământul și efortul ieșirii din bezna rătăcirilor care căutau să-i satisfacă setea de Dumnezeu sau, cum deseori mărturisește, golul din propria ființă, l-au purtat pe autor 2 milioane de kilometri în căutarea Adevărului (cum inspirat și-a intitulat o altă carte, apărută și ea la Ed. Agnos, 2009). Din pelerinajul acesta în căutarea identității sale veșnice s-a întors biruitor căci s-a lăsat biruit de Hristos Mântuitorul, Dumnezeul cel Viu.

De astă dată nu mai avem de a face cu o mărturie asupra propriei sale vieți ci de modul în care, pe parcursul acesteia, a gustat din anestezicul islamului și Meditației Transcedentale, Hinduismului și Yogei, Budhismului și Zenului, lăsându-se narcotizat de tăriile filosofiei ori misticismului oriental, descoperindu-ne prin analiza fiecărei astfel de construcții demonice frumusețea Ortodoxiei, care nu ne face mai buni decât ceilalți ci mai dăruiți, mai responsabili- atunci când noi înșine nu ne ținem de false tradiții și nu-l idolatrizăm pe Hristos, transformându-l, după chipul și asemănarea slăbiciunilor noastre, în ideologie simplistă ori sindicalizare a reacției pastorale.

Dintâi cartea aceasta este un dar făcut învățământului religios din România. La toate întâlnirile noastre cu „intelighentia” de serviciu a Dialogului Social ni se reproșează că nu îngăduim copiilor noștri să se școlească aconfesional, cu acest soi de cultură amalgamată, pe care Klaus Keneth o demască în toată rânjitura ei specifică. Căci la lipsa de mentalitate mărturisitoare în jocul căreia vrea să intrăm antrepriza de îndobitocire programată a poporului român, cu toate că nu excelează în studii de specialitate-încă nu am auzit de un istoric al religiei, la modul serios, fundamental impus în conștiința internațională, cartea lui Keneth este o avertizare. Pentru divinizatorii lui Mircea Eliade sau I.P. Culianu nu ar fi rău să îi rugăm să recitească actuala critică în domeniu și, dincolo de simpatiile subiective care ne încearcă, să remarce cam la ce nivel ne mai aflăm. Utopia sincretismului care caută să fie impus drept modă naște deja lipsa de verticalitate în care ne-am înșurubat  prin cerbicia politicianismului culturnic. Chiar când acesta are ca spațiu de emanație Occidentul, nu-i musai să renunțăm la analizarea sa în toate striațiile multiformalismului ucigător de suflet.  Lucrarea lui Keneth va deveni obligatorie unei „bune informări a populației”, ca să folosim terminologia la modă în demagogia actuală, iar părinții care vor citi lucrarea și vor mai subscrie diluării spirituale a sufletului copiilor lor cred că trebuie să înceapă să-și pună foarte serios problema propriei mântuiri.

Frumusețea scriiturii și modul respectuos de analizare a unor aspecte pe cât de populare pe atât de necunoscute cu adevărat în arealul nostru educațional, vor impune cartea. Nu prin note de subsol ci prin notele despre „subsolul” lumii în care trăim, dinspre care izbucnesc către noi toate mofturile anormale ale omului trecut demult în post-creștinism. Excelenta analiză este dublată de o cunoaștere din interior a fenomenelor descrise, dovedind luciditate și putere de rupere de minciuna și contrafacerile rudimentelor de religie în care, ca într-o pânză a celui mai de temut păianjen al lumii, țesută de veacuri în jurul omului, firea omenească se lasă coruptă. Structurări ca de fișă de lectură, dublate de articulări pertinente din textele specifice fiecărei religii sau culturi descrise, lipsit de răutate ori causticitate ieftină, Klaus Keneth rămâne un apologet crescut în Duhul Sfânt, duhul bunului simț. Descoperirea unei Ortodoxii vii, prin harul lui Hristos a văzut Ortodoxia dintâi prin ochii binecuvântați ai Părintelui Sofronie de la Essex sau ai Părintelui Zaharia Zaharou, l-a scutit de grimasele cu care ne întâmpinăm uneori convertiții. Bucuriile lui sunt și bucuriile comunității care l-a primit în mijlocul ei ca pe un dar de Sus. E important să înțelegem că fratele acesta al nostru nu trebuie „controlat” la Ortodoxie. Uneori e smintitor prin gesturi? S-au smintit câțiva de câteva dintre propozițiile sale? Interesant. Pentru că, prea cuminți ca să mai convertim tristețile și dezorientările semenilor noștri în bucurii mărturisitoare, am uitat de nebunia aceasta mărturisitoare, care ține vie viața de credință a Bisericii noastre. Mesajul celor nenăscuți (genetic) ortodocși este tot mai limpede: ne e dragă Ortodoxia dar nu ortodocșii care și-au transformat inimile din tron al lui Dumnezeu în stalactite ale părerii de sine, dispuși mereu la a converti pe alții, după măsura propriei împietriri, fără a face nici un efort personal, în linia propriului progres duhovnicesc.

Lucrarea aceasta ține în ea cheia de aur a oricărei predări a Istoriei Religiei, pe care uneori chiar școlile noastre de teologie o eludează prin false alinieri culturale. Nici o altă religie nu poate fi privită decât prin lentila de Har a Duhului Sfânt, prin experiența de har a Bisericii, și nu este cazul, niciodată și în nici o situație, să prevaleze diplomația falselor ecumenisme în defavoarea mărturisirii de credință. Aici este frumusețea nemaipomenită a cărții. Pentru tot soiul de cuconeturi și elitiști atrași de  ezoterisme ieftine - ale căror pericole autorul nostru le identifică foarte atent, pentru toți puștii atrași de softurile vieții spirituale, cartea  este un manual de supraviețuire. Personal cred că pentru slujitorii bisericii, indiferent de treapta în care se încadrează ei, cartea este un manual de abordare a problematicii generale și speciale a dramei sincretismului modern. Lipsit de ură și îngâmfare confesională, cred că de aceasta s-a vindecat dintâi, autorul cărții împletește remarcabil istoria culturii personale cu aceea a istoriei religiei. Lucru din care la noi s-a gustat foarte rar.

Dacă cineva m-ar întreba care este pagina cea mai de preț a lucrării nu aș ezita să-i spun că această carte este  cea mai de preț pagină a literaturii apologetice în domeniul istoriei religiei. Ideea editorului român de a iniția prin această carte o colecție apologetică apare mai mult decât fericită. Obligă la continuitate, la propunerea identificării unei linii ortodoxe a apologeticii care trebuie să treacă de la fază de combatere la aceea de dezbatere destinsă în Duh, fără învârtoșări urâtoare  ci înțelepțiți de harul Mântuitorului. Sper ca lucrarea aceasta să fie adusă dinaintea copiilor noștri, bucuros că ea există aș fi trist dacă bucuria aceasta n-aș împărți-o cu ei, copiii neliniștii noastre. Cred că prin această scriere Keneth se va înscrie pe linia unor contribuții luminoase la elucidarea unor linii de forță în dialogul cu societatea secularizată. Neuitând, nici o clipă, mărturisirea autorului: „Luminare cauți? Să știi cine ești? Atunci privește-ți luptele pierdute! Restul e har sau mândrie. Acesta este sfatul meu către toți pelerinii drumului înfundat al misticii și meditației asiatice, chiar dacă aceasta este și doar o simplă vizitare a unei librării cu cărți despre ezoterism. Cel care și-a văzut propriile slăbiciuni, greșeli, mizerii și lipsuri, va fi pregătit să ia asupra sa Crucea lui Hristos, pentru a se depărta de păcat și de trădarea dragostei lui Dumnezeu. O hotărâre necesară pentru a ne scoate din nevoie. Această ură de sine, purificatoare, ne va conduce la recunoașterea păcatului, pocăință și întoarcere în brațele iubitoare ale lui Hristos. Drumul în jos este drumul în Sus. Nu e comod, nu, însă e cea mai mare aventură pe care poate trăi un om. Mai ales din punct de vedere al biruinței și al certitudinii despre viața veșnică.”

Sper din toată inima să descoperiți în paginile acestei cărți bucuria mărturisirii care l-au adus pe fratele acesta al nostru în mijlocul poporului nostru, prin conferințe și scriitură. Cred că mărturisirea unuia care a gustat din biruința cea dinainte de Biruință este mai de preț decât expandarea frustrărilor noastre pastorale. Să reînvățăm a spune Hristos a Înviat nu ca pe un simplu salut pascal, ci ca pe o certitudine! Cartea aceasta, parte din argumentarea acestei certitudini.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Marți 04 Mai, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Marturia vietii mele</b> <br>Constantin Pânzaru
Marturia vietii mele
Constantin Pânzaru
<b>Homo Eticus</b> <br>Ieromonah Teofan Mada
Homo Eticus
Ieromonah Teofan Mada
<b> Dincolo de gratii... </b> <br> Romeo Petrașciuc
Dincolo de gratii...
Romeo Petrașciuc
<b>Detinutul Profet</b> <br>Ioan Ianolide
Detinutul Profet
Ioan Ianolide
<b> Libertate si mantuire </b> <br> Pr. Constantin Necula
Libertate si mantuire
Pr. Constantin Necula
<b> Cum sa citim Biblia in invatatura Sfintilor Parinti </b> <br> Arhim. Paulin Lecca
Cum sa citim Biblia in invatatura Sfintilor Parinti
Arhim. Paulin Lecca
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura