Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
12,00RON

Zei, idoli, guru
Marile religii ale lumi vazute prin ochii crestinismului

de Klaus Kenneth

SCURT MANUAL DE SUPRAVIE├×UIRE

            Nici nu ┬║tiu cum a┬║ putea scrie o prefa├ż├ú la o m├úrturie zguduitoare prin fermitate ┬║i con├żinut. Un volum plin de luciditate care mi-a dovedit, ca preot, c├ú duhul apologetic este una dintre  harismele prin care laicatul de ast├úzi poate s├ú ajute demersul pastoral al Bisericii. Prin experien├ża ┬║i cultura sa duhovniceasc├ú Klaus Keneth d├úruie┬║te cititorului unul dintre cele mai frumoase manuale de supravie├żuire duhovniceasc├ú. Discern├úm├óntul ┬║i efortul ie┬║irii din bezna r├út├úcirilor care c├úutau s├ú-i satisfac├ú setea de Dumnezeu sau, cum deseori m├úrturise┬║te, golul din propria fiin├ż├ú, l-au purtat pe autor 2 milioane de kilometri ├«n c├úutarea Adev├úrului (cum inspirat ┬║i-a intitulat o alt├ú carte, ap├úrut├ú ┬║i ea la Ed. Agnos, 2009). Din pelerinajul acesta ├«n c├úutarea identit├ú├żii sale ve┬║nice s-a ├«ntors biruitor c├úci s-a l├úsat biruit de Hristos M├óntuitorul, Dumnezeul cel Viu.

De ast├ú dat├ú nu mai avem de a face cu o m├úrturie asupra propriei sale vie├żi ci de modul ├«n care, pe parcursul acesteia, a gustat din anestezicul islamului ┬║i Medita├żiei Transcedentale, Hinduismului ┬║i Yogei, Budhismului ┬║i Zenului, l├ús├óndu-se narcotizat de t├úriile filosofiei ori misticismului oriental, descoperindu-ne prin analiza fiec├úrei astfel de construc├żii demonice frumuse├żea Ortodoxiei, care nu ne face mai buni dec├ót ceilal├żi ci mai d├úrui├żi, mai responsabili- atunci c├ónd noi ├«n┬║ine nu ne ├żinem de false tradi├żii ┬║i nu-l idolatriz├úm pe Hristos, transform├óndu-l, dup├ú chipul ┬║i asem├únarea sl├úbiciunilor noastre, ├«n ideologie simplist├ú ori sindicalizare a reac├żiei pastorale.

Dint├ói cartea aceasta este un dar f├úcut ├«nv├ú├ż├úm├óntului religios din Rom├ónia. La toate ├«nt├ólnirile noastre cu „intelighentia” de serviciu a Dialogului Social ni se repro┬║eaz├ú c├ú nu ├«ng├úduim copiilor no┬║tri s├ú se ┬║coleasc├ú aconfesional, cu acest soi de cultur├ú amalgamat├ú, pe care Klaus Keneth o demasc├ú ├«n toat├ú r├ónjitura ei specific├ú. C├úci la lipsa de mentalitate m├úrturisitoare ├«n jocul c├úreia vrea s├ú intr├úm antrepriza de ├«ndobitocire programat├ú a poporului rom├ón, cu toate c├ú nu exceleaz├ú ├«n studii de specialitate-├«nc├ú nu am auzit de un istoric al religiei, la modul serios, fundamental impus ├«n con┬║tiin├ża interna├żional├ú, cartea lui Keneth este o avertizare. Pentru divinizatorii lui Mircea Eliade sau I.P. Culianu nu ar fi r├úu s├ú ├«i rug├úm s├ú reciteasc├ú actuala critic├ú ├«n domeniu ┬║i, dincolo de simpatiile subiective care ne ├«ncearc├ú, s├ú remarce cam la ce nivel ne mai afl├úm. Utopia sincretismului care caut├ú s├ú fie impus drept mod├ú na┬║te deja lipsa de verticalitate ├«n care ne-am ├«n┬║urubat  prin cerbicia politicianismului culturnic. Chiar c├ónd acesta are ca spa├żiu de emana├żie Occidentul, nu-i musai s├ú renun├ż├úm la analizarea sa ├«n toate stria├żiile multiformalismului ucig├útor de suflet.  Lucrarea lui Keneth va deveni obligatorie unei „bune inform├úri a popula├żiei”, ca s├ú folosim terminologia la mod├ú ├«n demagogia actual├ú, iar p├úrin├żii care vor citi lucrarea ┬║i vor mai subscrie dilu├úrii spirituale a sufletului copiilor lor cred c├ú trebuie s├ú ├«nceap├ú s├ú-┬║i pun├ú foarte serios problema propriei m├óntuiri.

Frumuse├żea scriiturii ┬║i modul respectuos de analizare a unor aspecte pe c├ót de populare pe at├ót de necunoscute cu adev├úrat ├«n arealul nostru educa├żional, vor impune cartea. Nu prin note de subsol ci prin notele despre „subsolul” lumii ├«n care tr├úim, dinspre care izbucnesc c├útre noi toate mofturile anormale ale omului trecut demult ├«n post-cre┬║tinism. Excelenta analiz├ú este dublat├ú de o cunoa┬║tere din interior a fenomenelor descrise, dovedind luciditate ┬║i putere de rupere de minciuna ┬║i contrafacerile rudimentelor de religie ├«n care, ca ├«ntr-o p├ónz├ú a celui mai de temut p├úianjen al lumii, ├żesut├ú de veacuri ├«n jurul omului, firea omeneasc├ú se las├ú corupt├ú. Structur├úri ca de fi┬║├ú de lectur├ú, dublate de articul├úri pertinente din textele specifice fiec├úrei religii sau culturi descrise, lipsit de r├úutate ori causticitate ieftin├ú, Klaus Keneth r├úm├óne un apologet crescut ├«n Duhul Sf├ónt, duhul bunului sim├ż. Descoperirea unei Ortodoxii vii, prin harul lui Hristos a v├úzut Ortodoxia dint├ói prin ochii binecuv├ónta├żi ai P├úrintelui Sofronie de la Essex sau ai P├úrintelui Zaharia Zaharou, l-a scutit de grimasele cu care ne ├«nt├ómpin├úm uneori converti├żii. Bucuriile lui sunt ┬║i bucuriile comunit├ú├żii care l-a primit ├«n mijlocul ei ca pe un dar de Sus. E important s├ú ├«n├żelegem c├ú fratele acesta al nostru nu trebuie „controlat” la Ortodoxie. Uneori e smintitor prin gesturi? S-au smintit c├ó├żiva de c├óteva dintre propozi├żiile sale? Interesant. Pentru c├ú, prea cumin├żi ca s├ú mai convertim triste├żile ┬║i dezorient├úrile semenilor no┬║tri ├«n bucurii m├úrturisitoare, am uitat de nebunia aceasta m├úrturisitoare, care ├żine vie via├ża de credin├ż├ú a Bisericii noastre. Mesajul celor nen├úscu├żi (genetic) ortodoc┬║i este tot mai limpede: ne e drag├ú Ortodoxia dar nu ortodoc┬║ii care ┬║i-au transformat inimile din tron al lui Dumnezeu ├«n stalactite ale p├úrerii de sine, dispu┬║i mereu la a converti pe al├żii, dup├ú m├úsura propriei ├«mpietriri, f├úr├ú a face nici un efort personal, ├«n linia propriului progres duhovnicesc.

Lucrarea aceasta ├żine ├«n ea cheia de aur a oric├úrei pred├úri a Istoriei Religiei, pe care uneori chiar ┬║colile noastre de teologie o eludeaz├ú prin false alinieri culturale. Nici o alt├ú religie nu poate fi privit├ú dec├ót prin lentila de Har a Duhului Sf├ónt, prin experien├ża de har a Bisericii, ┬║i nu este cazul, niciodat├ú ┬║i ├«n nici o situa├żie, s├ú prevaleze diploma├żia falselor ecumenisme ├«n defavoarea m├úrturisirii de credin├ż├ú. Aici este frumuse├żea nemaipomenit├ú a c├úr├żii. Pentru tot soiul de cuconeturi ┬║i eliti┬║ti atra┬║i de  ezoterisme ieftine - ale c├úror pericole autorul nostru le identific├ú foarte atent, pentru to├żi pu┬║tii atra┬║i de softurile vie├żii spirituale, cartea  este un manual de supravie├żuire. Personal cred c├ú pentru slujitorii bisericii, indiferent de treapta ├«n care se ├«ncadreaz├ú ei, cartea este un manual de abordare a problematicii generale ┬║i speciale a dramei sincretismului modern. Lipsit de ur├ú ┬║i ├«ng├ómfare confesional├ú, cred c├ú de aceasta s-a vindecat dint├ói, autorul c├úr├żii ├«mplete┬║te remarcabil istoria culturii personale cu aceea a istoriei religiei. Lucru din care la noi s-a gustat foarte rar.

Dac├ú cineva m-ar ├«ntreba care este pagina cea mai de pre├ż a lucr├úrii nu a┬║ ezita s├ú-i spun c├ú aceast├ú carte este  cea mai de pre├ż pagin├ú a literaturii apologetice ├«n domeniul istoriei religiei. Ideea editorului rom├ón de a ini├żia prin aceast├ú carte o colec├żie apologetic├ú apare mai mult dec├ót fericit├ú. Oblig├ú la continuitate, la propunerea identific├úrii unei linii ortodoxe a apologeticii care trebuie s├ú treac├ú de la faz├ú de combatere la aceea de dezbatere destins├ú ├«n Duh, f├úr├ú ├«nv├órto┬║├úri ur├ótoare  ci ├«n├żelep├żi├żi de harul M├óntuitorului. Sper ca lucrarea aceasta s├ú fie adus├ú dinaintea copiilor no┬║tri, bucuros c├ú ea exist├ú a┬║ fi trist dac├ú bucuria aceasta n-a┬║ ├«mp├úr├żi-o cu ei, copiii nelini┬║tii noastre. Cred c├ú prin aceast├ú scriere Keneth se va ├«nscrie pe linia unor contribu├żii luminoase la elucidarea unor linii de for├ż├ú ├«n dialogul cu societatea secularizat├ú. Neuit├ónd, nici o clip├ú, m├úrturisirea autorului: „Luminare cau├żi? S├ú ┬║tii cine e┬║ti? Atunci prive┬║te-├żi luptele pierdute! Restul e har sau m├óndrie. Acesta este sfatul meu c├útre to├żi pelerinii drumului ├«nfundat al misticii ┬║i medita├żiei asiatice, chiar dac├ú aceasta este ┬║i doar o simpl├ú vizitare a unei libr├úrii cu c├úr├żi despre ezoterism. Cel care ┬║i-a v├úzut propriile sl├úbiciuni, gre┬║eli, mizerii ┬║i lipsuri, va fi preg├útit s├ú ia asupra sa Crucea lui Hristos, pentru a se dep├úrta de p├úcat ┬║i de tr├údarea dragostei lui Dumnezeu. O hot├úr├óre necesar├ú pentru a ne scoate din nevoie. Aceast├ú ur├ú de sine, purificatoare, ne va conduce la recunoa┬║terea p├úcatului, poc├úin├ż├ú ┬║i ├«ntoarcere ├«n bra├żele iubitoare ale lui Hristos. Drumul ├«n jos este drumul ├«n Sus. Nu e comod, nu, ├«ns├ú e cea mai mare aventur├ú pe care poate tr├úi un om. Mai ales din punct de vedere al biruin├żei ┬║i al certitudinii despre via├ża ve┬║nic├ú.”

Sper din toat├ú inima s├ú descoperi├żi ├«n paginile acestei c├úr├żi bucuria m├úrturisirii care l-au adus pe fratele acesta al nostru ├«n mijlocul poporului nostru, prin conferin├że ┬║i scriitur├ú. Cred c├ú m├úrturisirea unuia care a gustat din biruin├ża cea dinainte de Biruin├ż├ú este mai de pre├ż dec├ót expandarea frustr├úrilor noastre pastorale. S├ú re├«nv├ú├ż├úm a spune Hristos a ├Änviat nu ca pe un simplu salut pascal, ci ca pe o certitudine! Cartea aceasta, parte din argumentarea acestei certitudini.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Mar■i 04 Mai, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Metanii de dor</b> <BR>Maica Ecaterina<br>(Monica Fermo)
Metanii de dor
Maica Ecaterina
(Monica Fermo)
<b> Parintele Arsenie Boca. Fiti ingaduitori cu neputintele oamenilor
Parintele Arsenie Boca. Fiti ingaduitori cu neputintele oamenilor
<b> Parintele Craciun Opre. Marturisitorul cu nume de Sarbatoare </b>
Parintele Craciun Opre. Marturisitorul cu nume de Sarbatoare
<b> Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
<b> Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu </b>
Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu
<b> Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului </b>
Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic