Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
12,00RON

Zei, idoli, guru
Marile religii ale lumi vazute prin ochii crestinismului

de Klaus Kenneth

SCURT MANUAL DE SUPRAVIE├×UIRE

            Nici nu ┬║tiu cum a┬║ putea scrie o prefa├ż├ú la o m├úrturie zguduitoare prin fermitate ┬║i con├żinut. Un volum plin de luciditate care mi-a dovedit, ca preot, c├ú duhul apologetic este una dintre  harismele prin care laicatul de ast├úzi poate s├ú ajute demersul pastoral al Bisericii. Prin experien├ża ┬║i cultura sa duhovniceasc├ú Klaus Keneth d├úruie┬║te cititorului unul dintre cele mai frumoase manuale de supravie├żuire duhovniceasc├ú. Discern├úm├óntul ┬║i efortul ie┬║irii din bezna r├út├úcirilor care c├úutau s├ú-i satisfac├ú setea de Dumnezeu sau, cum deseori m├úrturise┬║te, golul din propria fiin├ż├ú, l-au purtat pe autor 2 milioane de kilometri ├«n c├úutarea Adev├úrului (cum inspirat ┬║i-a intitulat o alt├ú carte, ap├úrut├ú ┬║i ea la Ed. Agnos, 2009). Din pelerinajul acesta ├«n c├úutarea identit├ú├żii sale ve┬║nice s-a ├«ntors biruitor c├úci s-a l├úsat biruit de Hristos M├óntuitorul, Dumnezeul cel Viu.

De ast├ú dat├ú nu mai avem de a face cu o m├úrturie asupra propriei sale vie├żi ci de modul ├«n care, pe parcursul acesteia, a gustat din anestezicul islamului ┬║i Medita├żiei Transcedentale, Hinduismului ┬║i Yogei, Budhismului ┬║i Zenului, l├ús├óndu-se narcotizat de t├úriile filosofiei ori misticismului oriental, descoperindu-ne prin analiza fiec├úrei astfel de construc├żii demonice frumuse├żea Ortodoxiei, care nu ne face mai buni dec├ót ceilal├żi ci mai d├úrui├żi, mai responsabili- atunci c├ónd noi ├«n┬║ine nu ne ├żinem de false tradi├żii ┬║i nu-l idolatriz├úm pe Hristos, transform├óndu-l, dup├ú chipul ┬║i asem├únarea sl├úbiciunilor noastre, ├«n ideologie simplist├ú ori sindicalizare a reac├żiei pastorale.

Dint├ói cartea aceasta este un dar f├úcut ├«nv├ú├ż├úm├óntului religios din Rom├ónia. La toate ├«nt├ólnirile noastre cu „intelighentia” de serviciu a Dialogului Social ni se repro┬║eaz├ú c├ú nu ├«ng├úduim copiilor no┬║tri s├ú se ┬║coleasc├ú aconfesional, cu acest soi de cultur├ú amalgamat├ú, pe care Klaus Keneth o demasc├ú ├«n toat├ú r├ónjitura ei specific├ú. C├úci la lipsa de mentalitate m├úrturisitoare ├«n jocul c├úreia vrea s├ú intr├úm antrepriza de ├«ndobitocire programat├ú a poporului rom├ón, cu toate c├ú nu exceleaz├ú ├«n studii de specialitate-├«nc├ú nu am auzit de un istoric al religiei, la modul serios, fundamental impus ├«n con┬║tiin├ża interna├żional├ú, cartea lui Keneth este o avertizare. Pentru divinizatorii lui Mircea Eliade sau I.P. Culianu nu ar fi r├úu s├ú ├«i rug├úm s├ú reciteasc├ú actuala critic├ú ├«n domeniu ┬║i, dincolo de simpatiile subiective care ne ├«ncearc├ú, s├ú remarce cam la ce nivel ne mai afl├úm. Utopia sincretismului care caut├ú s├ú fie impus drept mod├ú na┬║te deja lipsa de verticalitate ├«n care ne-am ├«n┬║urubat  prin cerbicia politicianismului culturnic. Chiar c├ónd acesta are ca spa├żiu de emana├żie Occidentul, nu-i musai s├ú renun├ż├úm la analizarea sa ├«n toate stria├żiile multiformalismului ucig├útor de suflet.  Lucrarea lui Keneth va deveni obligatorie unei „bune inform├úri a popula├żiei”, ca s├ú folosim terminologia la mod├ú ├«n demagogia actual├ú, iar p├úrin├żii care vor citi lucrarea ┬║i vor mai subscrie dilu├úrii spirituale a sufletului copiilor lor cred c├ú trebuie s├ú ├«nceap├ú s├ú-┬║i pun├ú foarte serios problema propriei m├óntuiri.

Frumuse├żea scriiturii ┬║i modul respectuos de analizare a unor aspecte pe c├ót de populare pe at├ót de necunoscute cu adev├úrat ├«n arealul nostru educa├żional, vor impune cartea. Nu prin note de subsol ci prin notele despre „subsolul” lumii ├«n care tr├úim, dinspre care izbucnesc c├útre noi toate mofturile anormale ale omului trecut demult ├«n post-cre┬║tinism. Excelenta analiz├ú este dublat├ú de o cunoa┬║tere din interior a fenomenelor descrise, dovedind luciditate ┬║i putere de rupere de minciuna ┬║i contrafacerile rudimentelor de religie ├«n care, ca ├«ntr-o p├ónz├ú a celui mai de temut p├úianjen al lumii, ├żesut├ú de veacuri ├«n jurul omului, firea omeneasc├ú se las├ú corupt├ú. Structur├úri ca de fi┬║├ú de lectur├ú, dublate de articul├úri pertinente din textele specifice fiec├úrei religii sau culturi descrise, lipsit de r├úutate ori causticitate ieftin├ú, Klaus Keneth r├úm├óne un apologet crescut ├«n Duhul Sf├ónt, duhul bunului sim├ż. Descoperirea unei Ortodoxii vii, prin harul lui Hristos a v├úzut Ortodoxia dint├ói prin ochii binecuv├ónta├żi ai P├úrintelui Sofronie de la Essex sau ai P├úrintelui Zaharia Zaharou, l-a scutit de grimasele cu care ne ├«nt├ómpin├úm uneori converti├żii. Bucuriile lui sunt ┬║i bucuriile comunit├ú├żii care l-a primit ├«n mijlocul ei ca pe un dar de Sus. E important s├ú ├«n├żelegem c├ú fratele acesta al nostru nu trebuie „controlat” la Ortodoxie. Uneori e smintitor prin gesturi? S-au smintit c├ó├żiva de c├óteva dintre propozi├żiile sale? Interesant. Pentru c├ú, prea cumin├żi ca s├ú mai convertim triste├żile ┬║i dezorient├úrile semenilor no┬║tri ├«n bucurii m├úrturisitoare, am uitat de nebunia aceasta m├úrturisitoare, care ├żine vie via├ża de credin├ż├ú a Bisericii noastre. Mesajul celor nen├úscu├żi (genetic) ortodoc┬║i este tot mai limpede: ne e drag├ú Ortodoxia dar nu ortodoc┬║ii care ┬║i-au transformat inimile din tron al lui Dumnezeu ├«n stalactite ale p├úrerii de sine, dispu┬║i mereu la a converti pe al├żii, dup├ú m├úsura propriei ├«mpietriri, f├úr├ú a face nici un efort personal, ├«n linia propriului progres duhovnicesc.

Lucrarea aceasta ├żine ├«n ea cheia de aur a oric├úrei pred├úri a Istoriei Religiei, pe care uneori chiar ┬║colile noastre de teologie o eludeaz├ú prin false alinieri culturale. Nici o alt├ú religie nu poate fi privit├ú dec├ót prin lentila de Har a Duhului Sf├ónt, prin experien├ża de har a Bisericii, ┬║i nu este cazul, niciodat├ú ┬║i ├«n nici o situa├żie, s├ú prevaleze diploma├żia falselor ecumenisme ├«n defavoarea m├úrturisirii de credin├ż├ú. Aici este frumuse├żea nemaipomenit├ú a c├úr├żii. Pentru tot soiul de cuconeturi ┬║i eliti┬║ti atra┬║i de  ezoterisme ieftine - ale c├úror pericole autorul nostru le identific├ú foarte atent, pentru to├żi pu┬║tii atra┬║i de softurile vie├żii spirituale, cartea  este un manual de supravie├żuire. Personal cred c├ú pentru slujitorii bisericii, indiferent de treapta ├«n care se ├«ncadreaz├ú ei, cartea este un manual de abordare a problematicii generale ┬║i speciale a dramei sincretismului modern. Lipsit de ur├ú ┬║i ├«ng├ómfare confesional├ú, cred c├ú de aceasta s-a vindecat dint├ói, autorul c├úr├żii ├«mplete┬║te remarcabil istoria culturii personale cu aceea a istoriei religiei. Lucru din care la noi s-a gustat foarte rar.

Dac├ú cineva m-ar ├«ntreba care este pagina cea mai de pre├ż a lucr├úrii nu a┬║ ezita s├ú-i spun c├ú aceast├ú carte este  cea mai de pre├ż pagin├ú a literaturii apologetice ├«n domeniul istoriei religiei. Ideea editorului rom├ón de a ini├żia prin aceast├ú carte o colec├żie apologetic├ú apare mai mult dec├ót fericit├ú. Oblig├ú la continuitate, la propunerea identific├úrii unei linii ortodoxe a apologeticii care trebuie s├ú treac├ú de la faz├ú de combatere la aceea de dezbatere destins├ú ├«n Duh, f├úr├ú ├«nv├órto┬║├úri ur├ótoare  ci ├«n├żelep├żi├żi de harul M├óntuitorului. Sper ca lucrarea aceasta s├ú fie adus├ú dinaintea copiilor no┬║tri, bucuros c├ú ea exist├ú a┬║ fi trist dac├ú bucuria aceasta n-a┬║ ├«mp├úr├żi-o cu ei, copiii nelini┬║tii noastre. Cred c├ú prin aceast├ú scriere Keneth se va ├«nscrie pe linia unor contribu├żii luminoase la elucidarea unor linii de for├ż├ú ├«n dialogul cu societatea secularizat├ú. Neuit├ónd, nici o clip├ú, m├úrturisirea autorului: „Luminare cau├żi? S├ú ┬║tii cine e┬║ti? Atunci prive┬║te-├żi luptele pierdute! Restul e har sau m├óndrie. Acesta este sfatul meu c├útre to├żi pelerinii drumului ├«nfundat al misticii ┬║i medita├żiei asiatice, chiar dac├ú aceasta este ┬║i doar o simpl├ú vizitare a unei libr├úrii cu c├úr├żi despre ezoterism. Cel care ┬║i-a v├úzut propriile sl├úbiciuni, gre┬║eli, mizerii ┬║i lipsuri, va fi preg├útit s├ú ia asupra sa Crucea lui Hristos, pentru a se dep├úrta de p├úcat ┬║i de tr├údarea dragostei lui Dumnezeu. O hot├úr├óre necesar├ú pentru a ne scoate din nevoie. Aceast├ú ur├ú de sine, purificatoare, ne va conduce la recunoa┬║terea p├úcatului, poc├úin├ż├ú ┬║i ├«ntoarcere ├«n bra├żele iubitoare ale lui Hristos. Drumul ├«n jos este drumul ├«n Sus. Nu e comod, nu, ├«ns├ú e cea mai mare aventur├ú pe care poate tr├úi un om. Mai ales din punct de vedere al biruin├żei ┬║i al certitudinii despre via├ża ve┬║nic├ú.”

Sper din toat├ú inima s├ú descoperi├żi ├«n paginile acestei c├úr├żi bucuria m├úrturisirii care l-au adus pe fratele acesta al nostru ├«n mijlocul poporului nostru, prin conferin├że ┬║i scriitur├ú. Cred c├ú m├úrturisirea unuia care a gustat din biruin├ża cea dinainte de Biruin├ż├ú este mai de pre├ż dec├ót expandarea frustr├úrilor noastre pastorale. S├ú re├«nv├ú├ż├úm a spune Hristos a ├Änviat nu ca pe un simplu salut pascal, ci ca pe o certitudine! Cartea aceasta, parte din argumentarea acestei certitudini.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Mar■i 04 Mai, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Dincolo de gratii... </b> <br> Romeo Petra┬║ciuc
Dincolo de gratii...
Romeo Petra┬║ciuc
<b>Detinutul Profet</b> <br>Ioan Ianolide
Detinutul Profet
Ioan Ianolide
<b> Libertate si mantuire </b> <br> Pr. Constantin Necula
Libertate si mantuire
Pr. Constantin Necula
<b> Cum sa citim Biblia in invatatura Sfintilor Parinti </b> <br> Arhim. Paulin Lecca
Cum sa citim Biblia in invatatura Sfintilor Parinti
Arhim. Paulin Lecca
<b> Biserica si scoala in politica Rusiei de la Lenin la Kuraev. Lectie de religie pentru politicieni </b> <br> Savatie Bastovoi
Biserica si scoala in politica Rusiei de la Lenin la Kuraev. Lectie de religie pentru politicieni
Savatie Bastovoi
<b>Marturia vietii mele</b> <br>Constantin Pânzaru
Marturia vietii mele
Constantin Pânzaru
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro