Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
20,00RON

Cuvânt la cuvintele ce vor urma

De foarte mult├ú vreme am primit de la Dumnezeu un dar pentru care trebuie, mereu ┬║i mereu, s├ú-I mul├żumesc: r├úbdarea ascult├útorilor mei. ┬¬i aceast├ú carte, alc├útuit├ú din conferin├żele ├żinute la Bra┬║ov, ora┬║ul fa├ż├ú de care spiritual ┬║i misionar am mari datorii nepl├útite pentru copil├úria ┬║i adolescen├ża minunat├ú pe care mi le-au ├«ng├úduit, dinaintea tinerilor ┬║i mai pu├żin tinerilor mei prieteni ├«n Hristos, este o carte crescut├ú din r├úbdarea lor. Obosit de zgomotul din jur, r├únit nu de pu├żine ori de neputin├ża de a oferi r├úspunsurile de care prietenii au  nevoie, atins de scenarita multora dintre criticii mei, r├úbd├útorii mei umplu sala, m├ú oblig├ú discret cu dragostea lor la dragostea rostirii mele. ┬¬i adev├úrul acesta este. M├ú bucur├ú enorm prezen├ża lor, r├úspunsul lor de a fi ├«mpreun├ú.

Sunt concentrate ├«n paginile c├úr├żii pe care v├ú invit s├ú o r├úsfoi├żi m├úcar, trei conferin├że a c├úror oralitate m-am str├úduit s├ú o atenuez pentru a nu mai sup├úra pe nimeni. Am remarcat c├ú aceste c├úr├żi, pe care mul├żi dintre colegii mei le ├«ncadreaz├ú la maculatur├ú, bucur├ú pe acei care nu accept├ú ├«ngr├údirea teologiei doar la preocup├úri academice. Multe din ├«ntreb├úrile puse din sal├ú, unele f├úr├ú nicio leg├útur├ú cu subiectul tratat, arat├ú c├ú, dincolo de emisia unei teologii sub├żiate de permanenta prelucrare a teologiei pre-existente, ca text ┬║i pretext pastoral, poporul are nevoie de m├óng├óiere, ├«n sensul apostolic al propov├úduirii. C├ú Dumnezeul cel Viu ne oblig├ú s├ú descoperim acele p├órghii ale propov├úduirii catehumenale, de alfabetizare asupra unor teme importante, ├«n primul r├ónd, pentru popor. Care de foarte multe ori nu con├żin preocup├úrile teologiei metodice, academice, scolastice. Devine tot mai greu s├ú parcurgi centrele universitare ale ├ż├úrii, s├ú comunici cu pruncii academici ai marilor ora┬║e, dac├ú nu le ├«n├żelegi foamea dup├ú dragostea smerit├ú, f├úr├ú  ifose, dup├ú disponibilitatea de a sta cu ei, de a r├úspunde la of-urile lor, unele puerile, poate, dar arz├útoare pentru m├óntuirea lor. Oamenii viitorului Bisericii ┬║i Neamului sunt fragili ┬║i dornici de bucurii duhovnice┬║ti, care s├ú le ┬║tearg├ú din grimasa de grea├ż├ú pe care cursurile false ori falsa voca├żie profesoral├ú a multora dintre cei care le vorbesc trei, patru ani, care-i examineaz├ú la examene f├úr├ú nicio finalitate ├«n meseria lor viitoare, le-o aduce pe chipul adolescen├żei lor studioase. Personal cred, ca preot ┬║i universitar, c├ú facem extrem de pu├żin pentru valorificarea tinere├żii lor ├«n Biseric├ú, ├«n via├ża universitar├ú voca├żional├ú. Uneori pare c├ú ne e fric├ú de ei ┬║i de judecata lor. Uneori mi-e team├ú c├ú-i judec prea aspru, laolalt├ú  cu to├żi ceilal├żi.

De cele mai multe ori am con┬║tiin├ża unui z├ómbet larg. M-am descoperit prea teatral, ori bufon, ca s├ú citez din mai marii teologiei blogg-iste (noua form├ú a dela├żiunii anonime!). ┬¬i cred sincer c├ú va veni o vreme c├ónd va trebui s├ú m├ú maturizez, pentru a evita hohotele de r├ós care, de foarte multe ori, le st├órnesc ├«n s├úlile de conferin├że. Dar voi mai fi eu, voi mai sim├żi aceea┬║i ├«mplinire duhovniceasc├ú ┬║i pedagogic├ú? Sau m├ú voi a┬║eza pe piedestalul pe care l-am recuzat din plin, al suficien├żei, al mediocriz├úrii mesajului de dragul unei politici pastorale scor├żoase ┬║i f├úr├ú rezonan├ż├ú ├«n cutia toracic├ú a tinerilor mei confra├żi, alerg├útori de curs├ú lung├ú pe c├úr├úrile m├óntuirii? Mi-e team├ú c├ú prea adesea sufoc├úm vivacitatea vestirii ├«n emfaze ieftine, acreditate drept duhovnice┬║ti. De aceea ├«mi prinde teribil de bine r├úbdarea prietenilor mei tineri, ascult├útorilor mei. Z├ómbetul larg pe care ├«ncerc s├ú-l transmit ├żine de dorin├ża mea simpl├ú ┬║i fireasc├ú de a-i ├żine aproape de Taina Bisericii ┬║i Ortodoxiei pe seama libert├ú├żii, darul cel mai de pre├ż al tinere├żii.

Dinaintea valului de sinucideri ┬║i alcooliz├úri, de prostitu├żie datorate liberaliz├úrii moralei din c├úminele studen├że┬║ti, dinaintea liberaliz├úrii moralei drogului ┬║i falsific├úrii sistemului de valori din notarea muncii intelectuale a studentului, r├úspunsul Bisericii nu poate fi aglutinarea unor datorii ├«n plus, inconsecvente ┬║i incongruente, ci limpezirea unei m├úrturii vii, maleabil├ú ├«n formele sale exterioare, tocmai pentru a nu fragmenta ├«n interiorul ┬║i a┬║a fragil ┬║i r├únit al t├ón├úrului. Dac├ú Hristos Domnul devine doar un stereotip lipsit de chemarea la via├ż├ú ve┬║nic├ú, dac├ú a fi membru ASCOR ├«nseamn├ú doar a te sectariza de colegii t├úi, care nu-L cunosc, dar caut├ú ├«nfometa├żi pe Dumnezeu, dac├ú morala cre┬║tin├ú crezi c├ú nu izvor├ú┬║te dec├ót dintr-o experien├ż├ú izolat├ú, dac├ú e┬║ti convins c├ú a m├úrturisi pe Hristos ├«nseamn├ú a insulariza prezen├ża Lui, f├úr├ú a fi convins de universalitatea mesajului S├úu, sunt sigur c├ú te voi dezam├úgi.

C├úut├ónd s├ú limpezeasc├ú aspecte ale vie├żii ├«n Hristos, cu special├ú privire la cre┬║terea duhovniceasc├ú  a c├úlug├úrului,  Sf├óntul Nil Sorski consemna: „Am scris ca s├ú-mi aduc mie ├«nsumi aminte, totu┬║i, nu ca un plinitor cu lucrul: eu, nep├ús├útorul ┬║i lene┬║ul, niciodat├ú nu am f├úcut un lucru bun, ci de┬║ert am fost at├ót duhovnice┬║te, c├ót ┬║i trupe┬║te, neav├ónd vreo virtute, ┬║i am fost ca un rob cump├úrat al patimilor ce nu se cad, ├«n toate fiind lor supus…”[1].  Cum a┬║ putea crede despre mine mai mult?

Am consemnat dar aceste conferin├że din dorin├ża de a nu uita de r├úbdarea ascult├útorilor mei dragi. Din dorin├ża de a fi mereu al├úturi de ei. Cu tot dragul unei iubiri care ne une┬║te ┬║i ne urne┬║te din indiferen├ża din jur. ┬¬i din cea de jur-├«mprejur.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 30 Septembrie, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene
<b> Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul </b> <br> Pr. Constantin Necula
Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul
Pr. Constantin Necula
<b> In asteptarea zorilor de luna. Versuri </b> <br> Constantin V. Necula
In asteptarea zorilor de luna. Versuri
Constantin V. Necula
<b> Iisus Hristos curajul nostru </b> <br> Pr. Constantin Necula
Iisus Hristos curajul nostru
Pr. Constantin Necula
<b> Crestin de ocazie </b> <br> Pr. Constantin Necula
Crestin de ocazie
Pr. Constantin Necula
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2023 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura