Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
12,00RON

Cuvânt la cuvintele ce vor urma

De foarte multă vreme am primit de la Dumnezeu un dar pentru care trebuie, mereu și mereu, să-I mulțumesc: răbdarea ascultătorilor mei. Și această carte, alcătuită din conferințele ținute la Brașov, orașul față de care spiritual și misionar am mari datorii neplătite pentru copilăria și adolescența minunată pe care mi le-au îngăduit, dinaintea tinerilor și mai puțin tinerilor mei prieteni în Hristos, este o carte crescută din răbdarea lor. Obosit de zgomotul din jur, rănit nu de puține ori de neputința de a oferi răspunsurile de care prietenii au  nevoie, atins de scenarita multora dintre criticii mei, răbdătorii mei umplu sala, mă obligă discret cu dragostea lor la dragostea rostirii mele. Și adevărul acesta este. Mă bucură enorm prezența lor, răspunsul lor de a fi împreună.

Sunt concentrate în paginile cărții pe care vă invit să o răsfoiți măcar, trei conferințe a căror oralitate m-am străduit să o atenuez pentru a nu mai supăra pe nimeni. Am remarcat că aceste cărți, pe care mulți dintre colegii mei le încadrează la maculatură, bucură pe acei care nu acceptă îngrădirea teologiei doar la preocupări academice. Multe din întrebările puse din sală, unele fără nicio legătură cu subiectul tratat, arată că, dincolo de emisia unei teologii subțiate de permanenta prelucrare a teologiei pre-existente, ca text și pretext pastoral, poporul are nevoie de mângâiere, în sensul apostolic al propovăduirii. Că Dumnezeul cel Viu ne obligă să descoperim acele pârghii ale propovăduirii catehumenale, de alfabetizare asupra unor teme importante, în primul rând, pentru popor. Care de foarte multe ori nu conțin preocupările teologiei metodice, academice, scolastice. Devine tot mai greu să parcurgi centrele universitare ale țării, să comunici cu pruncii academici ai marilor orașe, dacă nu le înțelegi foamea după dragostea smerită, fără  ifose, după disponibilitatea de a sta cu ei, de a răspunde la of-urile lor, unele puerile, poate, dar arzătoare pentru mântuirea lor. Oamenii viitorului Bisericii și Neamului sunt fragili și dornici de bucurii duhovnicești, care să le șteargă din grimasa de greață pe care cursurile false ori falsa vocație profesorală a multora dintre cei care le vorbesc trei, patru ani, care-i examinează la examene fără nicio finalitate în meseria lor viitoare, le-o aduce pe chipul adolescenței lor studioase. Personal cred, ca preot și universitar, că facem extrem de puțin pentru valorificarea tinereții lor în Biserică, în viața universitară vocațională. Uneori pare că ne e frică de ei și de judecata lor. Uneori mi-e teamă că-i judec prea aspru, laolaltă  cu toți ceilalți.

De cele mai multe ori am conștiința unui zâmbet larg. M-am descoperit prea teatral, ori bufon, ca să citez din mai marii teologiei blogg-iste (noua formă a delațiunii anonime!). Și cred sincer că va veni o vreme când va trebui să mă maturizez, pentru a evita hohotele de râs care, de foarte multe ori, le stârnesc în sălile de conferințe. Dar voi mai fi eu, voi mai simți aceeași împlinire duhovnicească și pedagogică? Sau mă voi așeza pe piedestalul pe care l-am recuzat din plin, al suficienței, al mediocrizării mesajului de dragul unei politici pastorale scorțoase și fără rezonanță în cutia toracică a tinerilor mei confrați, alergători de cursă lungă pe cărările mântuirii? Mi-e teamă că prea adesea sufocăm vivacitatea vestirii în emfaze ieftine, acreditate drept duhovnicești. De aceea îmi prinde teribil de bine răbdarea prietenilor mei tineri, ascultătorilor mei. Zâmbetul larg pe care încerc să-l transmit ține de dorința mea simplă și firească de a-i ține aproape de Taina Bisericii și Ortodoxiei pe seama libertății, darul cel mai de preț al tinereții.

Dinaintea valului de sinucideri și alcoolizări, de prostituție datorate liberalizării moralei din căminele studențești, dinaintea liberalizării moralei drogului și falsificării sistemului de valori din notarea muncii intelectuale a studentului, răspunsul Bisericii nu poate fi aglutinarea unor datorii în plus, inconsecvente și incongruente, ci limpezirea unei mărturii vii, maleabilă în formele sale exterioare, tocmai pentru a nu fragmenta în interiorul și așa fragil și rănit al tânărului. Dacă Hristos Domnul devine doar un stereotip lipsit de chemarea la viață veșnică, dacă a fi membru ASCOR înseamnă doar a te sectariza de colegii tăi, care nu-L cunosc, dar caută înfometați pe Dumnezeu, dacă morala creștină crezi că nu izvorăște decât dintr-o experiență izolată, dacă ești convins că a mărturisi pe Hristos înseamnă a insulariza prezența Lui, fără a fi convins de universalitatea mesajului Său, sunt sigur că te voi dezamăgi.

Căutând să limpezească aspecte ale vieții în Hristos, cu specială privire la creșterea duhovnicească  a călugărului,  Sfântul Nil Sorski consemna: „Am scris ca să-mi aduc mie însumi aminte, totuși, nu ca un plinitor cu lucrul: eu, nepăsătorul și leneșul, niciodată nu am făcut un lucru bun, ci deșert am fost atât duhovnicește, cât și trupește, neavând vreo virtute, și am fost ca un rob cumpărat al patimilor ce nu se cad, în toate fiind lor supus…”[1].  Cum aș putea crede despre mine mai mult?

Am consemnat dar aceste conferințe din dorința de a nu uita de răbdarea ascultătorilor mei dragi. Din dorința de a fi mereu alături de ei. Cu tot dragul unei iubiri care ne unește și ne urnește din indiferența din jur. Și din cea de jur-împrejur.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 30 Septembrie, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene
<b> Carte de rugaciuni
Carte de rugaciuni
<b> Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul </b> <br> Pr. Constantin Necula
Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul
Pr. Constantin Necula
<b> Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula
Coșul dvs. »
1 x  Despre vise si vedenii si despre Sfanta Impartasanie
Arhim. Cleopa Ilie
12,00RON
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2019 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro