Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
20,00RON

Cuvânt la cuvintele ce vor urma

De foarte mult├ú vreme am primit de la Dumnezeu un dar pentru care trebuie, mereu ┬║i mereu, s├ú-I mul├żumesc: r├úbdarea ascult├útorilor mei. ┬¬i aceast├ú carte, alc├útuit├ú din conferin├żele ├żinute la Bra┬║ov, ora┬║ul fa├ż├ú de care spiritual ┬║i misionar am mari datorii nepl├útite pentru copil├úria ┬║i adolescen├ża minunat├ú pe care mi le-au ├«ng├úduit, dinaintea tinerilor ┬║i mai pu├żin tinerilor mei prieteni ├«n Hristos, este o carte crescut├ú din r├úbdarea lor. Obosit de zgomotul din jur, r├únit nu de pu├żine ori de neputin├ża de a oferi r├úspunsurile de care prietenii au  nevoie, atins de scenarita multora dintre criticii mei, r├úbd├útorii mei umplu sala, m├ú oblig├ú discret cu dragostea lor la dragostea rostirii mele. ┬¬i adev├úrul acesta este. M├ú bucur├ú enorm prezen├ża lor, r├úspunsul lor de a fi ├«mpreun├ú.

Sunt concentrate ├«n paginile c├úr├żii pe care v├ú invit s├ú o r├úsfoi├żi m├úcar, trei conferin├że a c├úror oralitate m-am str├úduit s├ú o atenuez pentru a nu mai sup├úra pe nimeni. Am remarcat c├ú aceste c├úr├żi, pe care mul├żi dintre colegii mei le ├«ncadreaz├ú la maculatur├ú, bucur├ú pe acei care nu accept├ú ├«ngr├údirea teologiei doar la preocup├úri academice. Multe din ├«ntreb├úrile puse din sal├ú, unele f├úr├ú nicio leg├útur├ú cu subiectul tratat, arat├ú c├ú, dincolo de emisia unei teologii sub├żiate de permanenta prelucrare a teologiei pre-existente, ca text ┬║i pretext pastoral, poporul are nevoie de m├óng├óiere, ├«n sensul apostolic al propov├úduirii. C├ú Dumnezeul cel Viu ne oblig├ú s├ú descoperim acele p├órghii ale propov├úduirii catehumenale, de alfabetizare asupra unor teme importante, ├«n primul r├ónd, pentru popor. Care de foarte multe ori nu con├żin preocup├úrile teologiei metodice, academice, scolastice. Devine tot mai greu s├ú parcurgi centrele universitare ale ├ż├úrii, s├ú comunici cu pruncii academici ai marilor ora┬║e, dac├ú nu le ├«n├żelegi foamea dup├ú dragostea smerit├ú, f├úr├ú  ifose, dup├ú disponibilitatea de a sta cu ei, de a r├úspunde la of-urile lor, unele puerile, poate, dar arz├útoare pentru m├óntuirea lor. Oamenii viitorului Bisericii ┬║i Neamului sunt fragili ┬║i dornici de bucurii duhovnice┬║ti, care s├ú le ┬║tearg├ú din grimasa de grea├ż├ú pe care cursurile false ori falsa voca├żie profesoral├ú a multora dintre cei care le vorbesc trei, patru ani, care-i examineaz├ú la examene f├úr├ú nicio finalitate ├«n meseria lor viitoare, le-o aduce pe chipul adolescen├żei lor studioase. Personal cred, ca preot ┬║i universitar, c├ú facem extrem de pu├żin pentru valorificarea tinere├żii lor ├«n Biseric├ú, ├«n via├ża universitar├ú voca├żional├ú. Uneori pare c├ú ne e fric├ú de ei ┬║i de judecata lor. Uneori mi-e team├ú c├ú-i judec prea aspru, laolalt├ú  cu to├żi ceilal├żi.

De cele mai multe ori am con┬║tiin├ża unui z├ómbet larg. M-am descoperit prea teatral, ori bufon, ca s├ú citez din mai marii teologiei blogg-iste (noua form├ú a dela├żiunii anonime!). ┬¬i cred sincer c├ú va veni o vreme c├ónd va trebui s├ú m├ú maturizez, pentru a evita hohotele de r├ós care, de foarte multe ori, le st├órnesc ├«n s├úlile de conferin├że. Dar voi mai fi eu, voi mai sim├żi aceea┬║i ├«mplinire duhovniceasc├ú ┬║i pedagogic├ú? Sau m├ú voi a┬║eza pe piedestalul pe care l-am recuzat din plin, al suficien├żei, al mediocriz├úrii mesajului de dragul unei politici pastorale scor├żoase ┬║i f├úr├ú rezonan├ż├ú ├«n cutia toracic├ú a tinerilor mei confra├żi, alerg├útori de curs├ú lung├ú pe c├úr├úrile m├óntuirii? Mi-e team├ú c├ú prea adesea sufoc├úm vivacitatea vestirii ├«n emfaze ieftine, acreditate drept duhovnice┬║ti. De aceea ├«mi prinde teribil de bine r├úbdarea prietenilor mei tineri, ascult├útorilor mei. Z├ómbetul larg pe care ├«ncerc s├ú-l transmit ├żine de dorin├ża mea simpl├ú ┬║i fireasc├ú de a-i ├żine aproape de Taina Bisericii ┬║i Ortodoxiei pe seama libert├ú├żii, darul cel mai de pre├ż al tinere├żii.

Dinaintea valului de sinucideri ┬║i alcooliz├úri, de prostitu├żie datorate liberaliz├úrii moralei din c├úminele studen├że┬║ti, dinaintea liberaliz├úrii moralei drogului ┬║i falsific├úrii sistemului de valori din notarea muncii intelectuale a studentului, r├úspunsul Bisericii nu poate fi aglutinarea unor datorii ├«n plus, inconsecvente ┬║i incongruente, ci limpezirea unei m├úrturii vii, maleabil├ú ├«n formele sale exterioare, tocmai pentru a nu fragmenta ├«n interiorul ┬║i a┬║a fragil ┬║i r├únit al t├ón├úrului. Dac├ú Hristos Domnul devine doar un stereotip lipsit de chemarea la via├ż├ú ve┬║nic├ú, dac├ú a fi membru ASCOR ├«nseamn├ú doar a te sectariza de colegii t├úi, care nu-L cunosc, dar caut├ú ├«nfometa├żi pe Dumnezeu, dac├ú morala cre┬║tin├ú crezi c├ú nu izvor├ú┬║te dec├ót dintr-o experien├ż├ú izolat├ú, dac├ú e┬║ti convins c├ú a m├úrturisi pe Hristos ├«nseamn├ú a insulariza prezen├ża Lui, f├úr├ú a fi convins de universalitatea mesajului S├úu, sunt sigur c├ú te voi dezam├úgi.

C├úut├ónd s├ú limpezeasc├ú aspecte ale vie├żii ├«n Hristos, cu special├ú privire la cre┬║terea duhovniceasc├ú  a c├úlug├úrului,  Sf├óntul Nil Sorski consemna: „Am scris ca s├ú-mi aduc mie ├«nsumi aminte, totu┬║i, nu ca un plinitor cu lucrul: eu, nep├ús├útorul ┬║i lene┬║ul, niciodat├ú nu am f├úcut un lucru bun, ci de┬║ert am fost at├ót duhovnice┬║te, c├ót ┬║i trupe┬║te, neav├ónd vreo virtute, ┬║i am fost ca un rob cump├úrat al patimilor ce nu se cad, ├«n toate fiind lor supus…”[1].  Cum a┬║ putea crede despre mine mai mult?

Am consemnat dar aceste conferin├że din dorin├ża de a nu uita de r├úbdarea ascult├útorilor mei dragi. Din dorin├ża de a fi mereu al├úturi de ei. Cu tot dragul unei iubiri care ne une┬║te ┬║i ne urne┬║te din indiferen├ża din jur. ┬¬i din cea de jur-├«mprejur.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 30 Septembrie, 2010.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene
<b> Carte de rugaciuni
Carte de rugaciuni
<b> Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul </b> <br> Pr. Constantin Necula
Viata Sfantului Nicolae, Facatorul de minuni, Daruitorul
Pr. Constantin Necula
<b> In asteptarea zorilor de luna. Versuri </b> <br> Constantin V. Necula
In asteptarea zorilor de luna. Versuri
Constantin V. Necula
<b> Iisus Hristos curajul nostru </b> <br> Pr. Constantin Necula
Iisus Hristos curajul nostru
Pr. Constantin Necula
<b> Crestin de ocazie </b> <br> Pr. Constantin Necula
Crestin de ocazie
Pr. Constantin Necula
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Iubirea care ne urneste
Pr Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2022 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro