Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Crestin de ocazie </b> <br> Pr. Constantin Necula
Crestin de ocazie
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Dosarul "Mitropolitul Galaction Cordun". Aventurier in reverenda, agent secret sau victima a comunismului?
Florian Bichir
20,00RON

Dincolo de Povești, cercetarea...

De ani de zile, Florian Bichir, publicistul și prietenul, ne „amenință” cu această carte. Acuzat mereu că el însuși „nu e în regulă” cu Calendarul, Florian se ține departe de vociferări pe tema „stilismului” în România și, mai ales în ultimii ani, a ales calea – justă, zicem noi – a cercetării. Nu e ușor. Pentru că, dincolo de emoția oricărui discurs asupra problemelor reale de istorie și canonicitate, stau oameni, cu nevoile lor pastorale și cu dorința lor de mântuire. Prin cartea aceasta, Florian Bichir încearcă să finalizeze un demers nu foarte ușor de parcurs. Descoperirea unor adevăruri istorice în contextul nevoii de limpezire a mesajului de credință al Ortodoxiei românești, cu smerenie și drag de adevăr, fără a ascunde rănile reciproce și fără a cultiva ocultarea adevărului, de dragul mistificării unui personaj.
Obișnuiții „culturii google”, deservenți ai diferitelor structuri de blog care se impun în cercuri de tipul „­rezervație mistică”, vor avea desigur un material numai bun de comentat. Efortul lui Florian Bichir de a elucida momente din istoria stilismului românesc, despre care afirmă că ține într-însul ortodocși ca noi, sută la sută; ca mărturisire, trăire, însă nu și din punct vedere canonic, m-a „scandalizat” și pe mine și m-a obligat să citesc cartea până la capăt. Stilul de documentare, de presă de investigație, paginile de istorie cunoscută și, mai ales, necunoscută din viața lui Galaction Cordun, de la atitudinea antipapală și antigermană la căutarea dreptății prin crearea propriei schisme, de la personajul harismatic în misiune la până acum necunoscutul om, cu toate ale omului, paginile cărții elucidează o serie de date de istorie bisericească și umană care meritau să fie abordate. Ca unul ce am străbătut satele Moldovei, mai ales dinspre Târgul Neamțului, de la Brusturi până la Boroaia ori Groși ori Probota, mereu am avut nevoie de argumente în a le vorbi oamenilor de acolo de ce generația mea de preoți nu poate rămâne sub acuzele unei istorii nemeritate de nimeni, dar făptuite prin excese de formalism; am avut nevoie să învăț copii din zonele acelea de ce au nevoie unii de alții, că în numele lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, nimeni nu este superior nimănui și de ce e nevoie să nu moștenească conflicte care nu ne definesc ca Neam și ca Biserică.
Cartea aceasta propune, în fapt, o reevaluare a raportului de gândire și mentalitate în ce privește misiunea noastră, ca Biserică, în relație cu cei rupți din noi, fie că vorbim de stiliști – ca schismă –, fie de alții – ca secte. Vedem astăzi cum rigorismul și fundamentalismul stiliștilor, părut naiv, câștigă teren formal, parohii pentru credincioși inexistenți și episcopii fictive, doar să dea la număr, buruienind în toate colțurile țării. Vedem că discursul revanșard nu se termină niciodată și, am simțit asta în propria mea experiență pastorală, ortodocșii „pe nou” continuăm să fim niște rebuturi duhovnicești în raport cu ei, sfinții ce se încred în lucrarea Calendarului. Cu toate că Scriptura și cărțile de cult în limba română și învățăturile de credință și chiar Pidalionul – pe care-l ridică la rang de unică lucrare a adevărului –, de la noi, din biblioteca osârdiei noastre, le au. Dinspre noi, aceeași repulsie pastorală, augmentată în primul rând de necunoaștere. În Duhul Sfânt avem obligația cunoașterii celuilat, fie și pentru a ne apăra cu demnitate, fără vehemență mediocră.
Din acest punct de vedere, lucrarea lui Florian Bichir – care se alătură celei a Părintelui Radu Petre Mureșan, Stilismul în România (1924-2010), editată tot de Agnos – vine să ne propună o abordare personală a unui specialist cu preocupări în domeniu. Extrem de sensibilă, problema stilismului în România e departe de a fi limpezită. Deși ca număr nu impresionează, efortul lor de a se constitui ca biserică paralelă în Neamul românesc mă duce mereu cu gândul la acela care face tot ce poată ca să rupă, nu neapărat în două, orice unitate. Câtă vreme lipsa de școală, aroganța mediocrității și temporalitatea rămân valori de nezdruncinat în conștiința unor oameni, nu va putea fi construit un dialog real. Poate că e momentul să naștem cât mai multe astfel de lucrări, să abordăm cât mai precis terminologia și conținuturile mărturiei noastre, pentru ca bucuria Bisericii să redevină deplină.
Dincolo de cuvintele noastre, căutarea adevărului de dragul Adevărului – și nu al adevărurilor partinice – trebuie să rămână o preocupare constantă. Luați și citiți. Incitant și documentat, Florian Bichir caută. Aflați împreună. Și, crescuți în cunoaștere, continuați cercetarea. Adânciți-o. Faceți-o să fie mai actuală, coerentă și fidelă adevărului. Nu doar istoric.

Pr. Constantin Necula

Prefață
Și-a băgat Maica Rusia coada?

Aș fi un ipocrit dacă nu aș recunoaște că îi privesc pe frații noștri ortodocși de stil vechi cu o deosebită simpatie. Asta însă nu m-a împiedicat să fac o cercetare atentă, onestă, aproape chirurgicală a acestui fenomen. Și în prezent există tratate onorabile de istorie sau misiologie bisericească ce îi confundă pe românii de stil vechi, adepți ai calendarului iulian, cu ortodocșii de rit vechi (lipovenii), o mișcare schismatică a Bisericii Ruse. În ciuda atacurilor sau calomniilor la care au fost supuși, stiliștii sunt doar niște ortodocși români tradiționaliști.
De altfel, fără falsă modestie, eu am fost cel care a publicat întâiul studiu academic postrevoluționar despre credincioșii de stil vechi, Ortodocșii de lângă noi. Studiu istoric și canonic al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. Documente inedite din Arhiva Securității (Ed. Mirton, 2011). Meritul volumului este acela că se bazează pe documente unice din Arhiva Siguranței Statului (ASS), din Arhiva Direcției de Securitate a Statului (ADSS) și a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Singurul teolog care s-a încumetat să studieze cât de cât obiectiv acest domeniu este Părintele Radu Petre Mureșan, care a publicat volumul Stilismul în România (1924-2010), publicat tot de prestigioasa editură Agnos. Din păcate, Părintele Radu Mureșan nu a putut cerceta documente CNSAS, iar din acest motiv, volumele sunt complementare. Evident, cele două lucrări, plus prezenta, pot avea lacune, dar ele ridică o cortină a tăcerii și pun în dezbatere publică un subiect tabú până în 1989: stilismul! Deși sunt un pionier al domeniului, mă rog Bunului Dumnezeu ca, în cel mai scurt timp posibil, să apară și alte studii, poate mult mai bine articulate și structurate, în acest domeniu! Calea-i bătătorită!
Galaction Cordun este cunoscut de istoriografia bisericescă, dar și de marele public, drept primul lider al ortodocșilor de stil vechi din România, stiliștii, cum sunt ei denumiți în mod popular. S-a născut pe 30 august 1883, în satul Brehuiești-Hancea, județul Botoșani, și a trecut la cele veșnice în iulie 1959, la Mănăstirea Slătioara.
Galaction a fost preot celibatar pentru Catedrala Mitropolitană din București, unde a slujit până la alegerea sa ca arhiereu vicar. A fost hirotonit întru arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului – Noul Severin, cu titlul de Craioveanul. Evenimentul a avut loc în Biserica Domnița Bălașa din capitală, în ziua de 31 martie 1935. Ulterior, a fost numit în funcția de secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
În septembrie 1940, PS Galaction a fost numit duhovnic al Familiei Regale, fapt care nu i-a mai permis să fie episcop al unei eparhii. A continuat să slujească doar ca arhiereu invitat.
În perioada ianuarie - noiembrie 1942, el a îndeplinit funcția de locțiitor de episcop al Eparhiei Tomisului, iar ulterior a fost numit stareț al Mănăstirii Neamț. În această calitate, l-a hirotonit pe monahul Cleopa Ilie ca ierodiacon, pe 27 decembrie 1944, și apoi ca ieromonah, pe 23 ianuarie 1945.
La data de 1 ianuarie 1949, Patriarhul Justinian Marina era obligat să pensioneze pentru limită de vârstă, printre alți arhierei, și pe arhiereul Galaction Cordun, secretarul Sf. Sinod. Nemulțumit de faptul că a fost pensionat, cel mai propabil și ca urmare a influenței comuniste, Galaction Codun a devenit, în 1947, întâistătător al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.
Arhiereul pensionar a anunțat trecerea sa la vechiul calendar, făcându-și publică intenția printr-un act legalizat la Notariatul de Stat din București, la data de 5 aprilie 1955.
Sinodul BOR avea să-l declare „neascultător și nesupus”, apoi să-l caterisească și să-l depună din treaptă pe PS Galaction în cadrul ședinței din 14 aprilie 1955.
După îndelungi persecuții din partea organelor comuniste și dese arestări, Galaction Cordun a trecut la cele veșnice în ziua de 8 iulie 1959. A fost înmormântat în secret, noaptea, lângă biserica de la Mănăstirea Slătioara.
Nimeni nu contestă curajul de care a dat dovadă sau persecuția la care a fost supusă mișcarea stilistă, dar și primul ei ierarh, Galaction Cordun. Arhivele descoperite recent arată însă și o altă față a episcopului. Astfel, într-o scrisoare referitoare la Galaction Cordun, adresată Patriarhului Justinian Marina, arhiereul vicar Emilian Antal îi face acestuia o biografie completă. Ca inspector la Ministerul Cultelor, Emilian Antal fusese cel care s-a ocupat de dosarul lui Cordun, depus la candidatura acestuia ca arhiereu-vicar.
În timpul strângerii materialelor necesare, fusese informat de către preotul Negulescu, de la Biserica Batiștei, despre faptul că „actele de studii pe care le are sunt false sau primite de complezență, ca spion al regimului țarist din Rusia”.
Emilian Antal, la rândul lui, studiază toate actele candidatului la treapta arhieriei, descoperind mai multe aspecte neclare. Astfel, se poate dovedi doar faptul că Galaction Cordun a făcut două clase gimnaziale, după care se pare că a intrat în monahism. Cu toate acestea, el deține o diplomă de absolvire a opt clase, obținută la Odessa, în numai doi ani, precum și o licență la Petrograd, Sankt Petersburg, pe care o primește în doar un an.
Nu există însă niciun act care să dovedească absolvirea vreunui seminar teologic, deși tocmai în virtutea acestei pregătiri ceruse, prin cererile 2949 și 2986 / 1911, să fie numit în postul de diacon, mai întâi la Mănăstirea Neamț, apoi la Agapia.
Există și o sentință a Tribunalului București, din 21 iulie 1941, prin care Gordun recunoaște paternitatea fiului doamnei Lucia Călin, născută Bălășescu, din Iași. Toate aceste date ar putea fi interpretate drept tendențioase de cei ce susțin cauza arhiereului Galaction Cordun și a mișcării stiliste, însă ele sunt susținute de documente oficiale, fapt ce schimbă total optica asupra arhiereului în cauză!
Primul mitropolit stilist, Galaction Cordun, are o biografie ciudată, fiind foarte sensibil la Maica Rusia, ba chiar apărând ca un agent al ei! După parcurgerea anexelor și a studiului, vă veți convinge că „dușmanul nostru natural”, după cum a denumit Take Ionescu Rusia, a avut tot interesul – și probabil încă îl are are – de a sprijini discret o biserică paralelă, o dizidență. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că mișcarea vechilor-calendariști, care își are originea în Grecia, este o creație a Kremlinului! Sau că zecile sau sutele de mii de drept-măritori ortodocși români adepți ai calendarului iulian sunt unelte inconștiente ale panslavismului! O bună cunoaștere a stilismului, documentată academic, nu după ureche, ne va demostra că sunt ortodocși ca și noi, sută la sută. Ca mărturisire, trăire, însă nu și din punct de vedere canonic.
Deși se vor găsi destui să comenteze, afirm cu toată tăria că demersul meu știnținfic este făcut exclusiv din dragoste față de Biserica noastră Ortodoxă Română și cu nepieritoare admirație față de frații noștri ortodocși de stil vechi.
Trebuie precizat din capul locului că, din lipsă de spațiu editorial, nu am publicat decât câteva file din dosarele CNSAS, stilismul „bucurându-se” de atenția Securității în mii de pagini!
Țin să mulțumesc Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care m-a ajutat prin deschiderea sa și prin profesionalism și atunci când eram simplu cercetător, și acum, când sunt membru al Colegiului CNSAS. Și, nu în ultimul rând, Editurii Agnos și prietenilor mei, Romeo Petrașciuc, Raluca Toderel și Pr. Constantin Necula, trei suflete mari care-mi încălzesc inima tăbăcită de epigonii și vulgul cotidian!

Florian Bichir
Membru al Colegiului CNSAS
București, 20 mai 2012

Cuprins
Dincolo de Povești, cercetarea...
Prefața
Și-a băgat Maica Rusia coada?
Fișa Galaction Cordun
Mitropolitul Galaction Cordun
Activitatea sa după Primul Război Mondial
Hirotonirea întru arhiereu
Arhiereul Galaction Cordun, duhovnic al Casei Regale a României
Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Hirotonia de episcopi și preoți
Lucrări publicate
Note
Fișă despre Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România
Istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din punctul de vedere al Mitropoliei Slătioara
Introducerea calendarului gregorian în uzul Bisericii Ortodoxe
Persecuția asupra susținătorilor calendarului iulian
Hirotonia de episcopi și preoți în Biserica Ortodoxă de Stil Vechi
Situația actuală a Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Ecleziologia Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Despre hirotonie
Despre botez
Hotărâri sinodale
Respingem erezia ecumenismului
Studiul nostru
Crearea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Disensiuni în cadrul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Probleme canonice invocate în disputa dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România
Problema calendarului: dificultate dogmatică sau canonică?
Legitimitatea separării Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România de Biserica Ortodoxă Română
Acceptul episcopului Galaction Cordun de a conduce Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România. Caterisirea acestuia
Hirotoniile săvârșite în cadrul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România
Săvârșirea Sfintelor Taine în Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România și validitatea lor canonică
Problema comuniunii între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România
Biserica Ortodoxă de Stil Vechi după 1989
Situația canonică actuală
Recunoașterea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi de către Statul Român
Relația dintre Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România și Biserica Ortodoxă Română după 1989
Relația Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România cu alte Biserici Ortodoxe
Dosarul „Mitropolitul Galaction Cordun”
Dosar 1-1908

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 24 August, 2012.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Canoanele Maicii Domnului</b>
Canoanele Maicii Domnului
<b>Familia - ultimul bastion.</b><Br> Raspunsuri la intrebari ale tinerilor
Familia - ultimul bastion.
Raspunsuri la intrebari ale tinerilor
<b> Conflictele familiale. Prevenire si rezolvare </b> <br> Pr. Pavel Gumerov
Conflictele familiale. Prevenire si rezolvare
Pr. Pavel Gumerov
<b>Teologia rusa din diaspora</b> <br>Ciprian Iulian Toroczkai
Teologia rusa din diaspora
Ciprian Iulian Toroczkai
<b>Dumnezeiasca Liturghie.  Calauza catre Imparatia cea vesnica</b> <br> Stelian Gombos
Dumnezeiasca Liturghie. Calauza catre Imparatia cea vesnica
Stelian Gombos
<b>Minimonografie</b> <br> Pr. Arsenie Boca
Minimonografie
Pr. Arsenie Boca
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Dosarul "Mitropolitul Galaction Cordun". Aventurier in reverenda, agent secret sau victima a comunismului?
Florian Bichir
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2019 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului