Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Dincolo de gratii...
Romeo Petra┬║ciuc
12,00RON

Dincolo de gratii...
Pastorația Bisericii ├«n penitenciare – Romeo Petrașciuc
Prefaț├ú Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Flori la umbra zidurilor...

Acum zece ani ├«n urm├ú p├ú┬║eam pentru prima oar├ú ├«ntr-un penitenciar. Se ├«nt├ómpla s├ú fie Aiudul, una din temni├żele care, p├ón├ú atunci, pentru mine avea o sintax├ú a individualit├ú├żilor amputate, a neg├úrilor absolute, a represiunii carcerale ajuns├ú expresie ultim├ú a dezumaniz├úrii.
Am ├«nt├ólnit ├«ns├ú atunci, acolo, ┬║i oameni care mi-au dovedit, ├«nc├ú o dat├ú, c├ú schimbarea e singura constant├ú a fiin├żei umane ┬║i c├ú lacrimile c├úzute ├«n├úuntru au puterea de a restaura lumea sau, cel pu├żin, de a salva lumea unor oameni care, la cap├útul dezn├údejdii lor, au (re)g├úsit m├óna de dragoste mereu ├«ntins├ú de Dumnezeu.
De aici a pornit apoi totul... Vreme de c├ó├żiva ani – cu sprijinul Administra├żiei Na├żionale a Penitenciarelor –, am fost acreditat s├ú colind penitenciarele ├ż├úrii, pentru a povesti ceea ce se ├«nt├ómpl├ú, ├«n panul misiunii Bisericii Ortodoxe Rom├óne, ├«n aceste spa├żii de deten├żie. Au fost experien├że fascinante, cu oameni care acolo, dincolo de gratii, ┬║i-au aflat adev├úrata libertate, aceea de a se pozi├żiona ├«n Hristos ┬║i ├«n afara p├úcatului asumat...
├Än general, am peregrinat prin penitenciarele de maxim├ú siguran├ż├ú, acolo unde, de altfel, ┬║i cazurile de ├«ntoarcere la Hristos sunt mult mai vizibile ┬║i mai statornice. ┬¬i nu au fost deloc pu├żine situa├żiile ├«n care am z├úbovit ore ├«n ┬║ir ├«n c├óte un penitenciar, furat de istorisirile celor de aici, de dramele ┬║i bucuriile pe care rar mi-a fost dat s├ú le ├«nt├ólnesc dincoace de gratii, ├«n libertatea conven├żional├ú.
Parte din aceste experien├że le-am adunat ├«n aceste pagini... Ele au ap├úrut, ini├żial, ├«n cadrul rubricii „Flori la umbra zidurilor”, al s├úpt├úm├ónalului Iisus Biruitorul. Jonc├żiunea lor ├«ntre coperte de carte s-a f├úcut de la sine, cu insesizabile adnot├úri sau inerente diortosiri, specifice unei astfel de transla├żii.
Am ├«ncercat s├ú surprind, pe parcursul descinderilor ├«n penitenciare, parte din experien├żele pastorale ale preo├żilor de aici, considera├żii ale cadrelor ori conducerii din sistemul penitenciar ┬║i, mai ales, schimb├úri atitudinale de vie├żi ale anumitor de├żinu├żi.
├Än cazul celor ├«ncarcera├żi, din considerente obiective, nu am reprodus ├«n cuprinsul c├úr├żii dec├ót ini├żialele numelui. De asemenea, imaginile inserate ├«n volum respect├ú ├«ntru totul rigorile legale impuse ├«n accesarea unor astfel de spa├żii.
├×in s├ú mul├żumesc pe aceast├ú cale conducerii Administra├żiei Na├żionale a Penitenciarelor (din cadrul Ministerului Justi├żiei), care a f├úcut posibil acest periplu ├«n penitenciarele din ├żar├ú, precum ┬║i personajelor fiec├úrui reportaj ├«n parte. Al├úturi de ele, de aceste destine ├«ncarcerate, am ├«nv├ú├żat poate mai bine ca niciodat├ú c├ót de relativ├ú ┬║i lipsit├ú de sens e no├żiunea de libertate.
Sau, altfel spus, c├ót├ú plin├útate comport├ú acest concept, indiferent de factualiz├úri temporare sau spa├żiale, dac├ú el se semnific├ú dinspre Hristos ├«nspre om...

Romeo PETRAªCIUC

Dincolo de gratii, tot Dumnezeu ni-i frate...


Ani de zile, trebuie s├ú recunosc, l-am invidiat pe autorul reportajelor de faț├ú, Romeo Petrașciuc, pentru c├ú avea darul lui Dumnezeu de a vorbi cu oamenii de dincolo de zidurile ├«ncondeiate cu gratii. Venea de-acolo transfigurat, descoperind mereu c├ú dincolo de linia libert├úții sociale erau oameni care-L descopereau pe Dumnezeu, adev├úrata Libertate. Apoi m-a primit și pe mine p├úrtaș, ├«n parte, acelorași pelerinaje. Și sufletul meu a ├«nțeles, o dat├ú ├«n plus, darul Iubirii care umple de sens Libertatea. Eram, ├«n urm├ú cu ceva ani, la Schitul Rom├ónesc Prodromu, ├«n miezul de tain├ú al Privegherii de Rusalii. Ascultam c├óntarea și sufletul meu c├ónta; am primit binecuv├óntarea de a sluji la Liturghie și Rusalii de Duh mi-au umplut inima și sensul preoției s-a ├«nc├úrcat iar și iar de bucurie. Vecernia Rusaliilor mi-a sporit bucuria, aduc├óndu-m├ú la ├«mbujorare emoțional├ú și inima mea p├úrea c├ú nu mai are nevoie de mai mult. Am cobor├ót coasta de lumin├ú a Athosului și, invitat de P├úrintele Petru din Gherla, ├«mpreun├ú cu r├óvnitoarea sa soție, am mers s├ú le vorbesc celor din Penitenciar. Nu era prima dat├ú, pentru c├ú la Bac├úu sau Codlea, ├«n situații de pastorație, personajele ce populau ├«nchisorile nu-mi erau str├úine. Dar atunci, dup├ú praznicul de foc și tr├úirea d├úruit├ú de r├óvnitorii P├úrinți ai inimii rom├ónești din Athos, parc├ú mi s-au deschis ochii. Și acelși Duh, al rug├úciunii și aprinderii de Viaț├ú, mi-a umplut sufletul. Am v├úzut atunci cum Evanghelia M├óntuitorului e Una. O latur├ú de rug├úciune și viaț├ú liturgic├ú și alta de cercetare a celui aflat departe de rug├úciune și viaț├ú liturgic├ú, uitat și anulat. Dincolo de descoperirea unui loc, cu ├«ntemnițați ├«n cele din urm├ú, descopeream p├úrt├úșia, aproape mistic├ú, ├«ndr├úznesc s├ú spun, cu Domnul Hristos, Cel Care ne-a spus: „├Än temniț├ú am fost și m-ați cercetat...” sau, parc├ú și mai aproape Rusaliilor. Apoi, pentru c├ú era sf├órșit de an școlar, am stat la premierea unor școlari speciali. Unul dintre ei avea cu mult peste 50 de ani, absolvise clasa I-a și, cu o emoție pe care n-o pot cuprinde ├«n cuvinte, s├úruta diloma și spunea, pl├óng├ónd: Unde este mama, s├ú vad├ú c├ú am ├«nv├úțat s├ú scriu și s├ú citesc?! Mi-au disp├úrut, ├«n rușine, toate mofturile de demotivați ale studenților mei, ale celorlați studenți ariviști și r├úniți de incultura carierei.
Astfel de momente mi-au d├úruit, mai apoi, toate pelerinajele... dincolo de gratii. Cartea aceasta a lui Romeo Petrasciuc este desprins├ú din astfel de ├«nt├ólniri, necontraf├úcute și vii. ├Än paginile ei veți cunoaște oameni. Unii dintre ei și-au pus viața ├«n joc pentru aproapele lor, greșitul dinaintea aproapelui și a lui Dumnezeu, deseori, p├ústr├ónd intact├ú n├údejdea și lucrarea pentru m├óntuire. Alții sunt ├«ntemnițați. ├Äntemnițați liberi. Liberi s├ú se ├«nt├ólneasc├ú cu El, Dumnezeul Care ne cheam├ú s├ú-L c├úut├úm ├«n pușc├úrie. S├ú ne descoperim adev├úrata libertate, libertatea faț├ú de p├úcat (P├úrintele Arsenie Boca). S├ú ne ├«nțelegem. Ce veți citi nu e un Pateric al temnițelor, cum ar trebui s├ú edit├úm unul cu m├úrturiile și faptele de foc ceresc ale celor ├«ntemnițați și uciși de comunism sau de orice alt├ú structur├ú politic├ú care terorizeaz├ú libertatea uman├ú (├«n Ardeal, ├«nainte de dictatura comunist├ú am avut martiri ├«ntemnițați pentru credinț├ú, de c├útre un dicteu austro-ungar cu nimic mai democrat). Pușc├úria nu e o livad├ú duhovniceasc├ú, dar niciun pustiu f├úr├ú rod. Nu e m├ún├ústire, dar oric├ónd, sub harul lucr├úrii Duhului Sf├ónt, poate deveni un Ermon, un Carmel, unTabor.
├Äntre ziduri, oameni. Gardieni, cadre didactice, psihologi ori buc├útari sunt linia ├«nt├ói ├«n a le dovedi c├ú r├úm├ón oameni, oric├ót de inumani s-au ar├útat pentru o clip├ú ori pentru o vreme. O singur├ú familie, marcat├ú de foarte multe ori de preotul de penitenciar. I-am cunoscut mai aproape acolo, ├«n capele, pe culuare, ├«n galeria c├óte unei ├«ncerc├úri de revenire sufleteasc├ú. I-am cunoscut și foarte oficial, c├ónd am organizat Conferința Internațional├ú Strengthening the soul (psalm 137/8.3). International Prison Chaplain s Association, Europe, ├«n iunie 2012, la M├ún├ústirea Br├óncoveanu, de la S├ómb├úta de Sus. M-au fascinat ca forț├ú de viaț├ú, cu istețimea lor pastoral├ú, cu optimismul lor transmisibil, cu elocința lor duhovniceasc├ú. Discreți și uitați, uneori neb├úgați ├«n seam├ú dec├ót atunci c├ónd facem parad├ú de misiunea noastr├ú ‒ prea redus├ú ‒, ├«n penitenciare, oamenii aceștia stau ├«n prima linie a m├úrturiei, remarcabil. Nici ei nu sunt sfinți și n-au timp s├ú se prefac├ú. Ar fi amendați imediat de colegii de mediu, extrem de exigenți c├ónd e vorba de viața celorlalți. E dificil s├ú ├«nțelegi c├ú predica și pastorația lor nu are nicio doz├ú de „caterinc├ú” ori „abureal├ú”, c├ú familiile lor ├«i v├úd rar, obosiți și r├úniți de rana celor ce-i p├ústoresc. ├Än fond, din nefericire, penitenciarele au r├úmas cam singurele parohii ├«n care num├úrul de enoriași nu scade, iar focul este continuu. Cartea lui Romeo Petrasciuc ni-i aduce aproape, cu toat├ú smerita lor singur├útate.
Cum tot singur├út├úții ├«i par a fi poeme și m├úrturisirile celor arestați, aflați ├«n executarea sentinței, departe nu doar de cas├ú, ci și de toate visele libert├úții lor. Au r├úmas oameni. Pl├óng, r├ód, scriu, picteaz├ú... Unii chiar nu știau c├ú pot toate acestea, c├ú lucreaz├ú ├«n ei un dar la care ei nu conlucrau. Multora Biserica le-a redat demnitatea și z├ómbetul. Hristos S-a așezat cu ei sub cheie. Și p├ón├ú acum lucreaz├ú...
C├ónd m-au ├«ntrebat deținuții de la Gherla cum se pot ruga, le-am spus c├ú pentru ei exist├ú, sigur, o rug├úciune special├ú: Doamne, pentru rug├úciunile celor care sub comunism au murit ├«n celula mea, miluiește-m├ú și fii Libertatea mea!
Cartea lui Romeo Petrasciuc, cu multele ei facsimile r├úsp├óndite ├«n Iisus Biruitorul ori alte publicații, provoac├ú. S├ú treci duhovnicește de la indiferenț├ú la rug├úciune pentru ei, deținuții...
Dincolo de gratii, Hristos le rãmâne Frate!

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Mar■i 22 Octobrie, 2013.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele</b> <br>Pr. Constantin Necula
Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele
Pr. Constantin Necula
<b> Ganduri si miride </b> <br> Pr. Constantin Necula
Ganduri si miride
Pr. Constantin Necula
<b>Ostrovul. Acolo unde se termin├ú filmul…</b> <br>Pr. Constantin Necula <br>Maica Ecaterina (Monica Fermo) <br>Romeo Petra┬║ciuc
Ostrovul. Acolo unde se termin├ú filmul…
Pr. Constantin Necula
Maica Ecaterina (Monica Fermo)
Romeo Petra┬║ciuc
<b>Doua milioane kilometri în cãutarea Adevãrului</b> <br>Klaus Kenneth
Doua milioane kilometri în cãutarea Adevãrului
Klaus Kenneth
<b> Libertate si mantuire </b> <br> Pr. Constantin Necula
Libertate si mantuire
Pr. Constantin Necula
<b>Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii</b><br> Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Dincolo de gratii...
Romeo Petra┬║ciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic