Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii 30,00RON

În sfârºit, Dosarul integral!
Una dintre cele mai harismatice figuri ale Ortodoxiei rom├óne┬║ti, P├úrintele Arsenie Boca este considerat pe bun├ú dreptate cel mai mare duhovnic rom├ón al secolului al XX-lea. Un reper al Rom├óniei curate, nebol┬║evizate, o temelie a cre┬║tinismului autentic. Evident, dup├ú evenimentele din decembrie 1989, personalitatea P├úrintelui Arsenie Boca a ├«nceput s├ú fie cunoscut├ú marelui public, ie┬║ind de sub obrocul t├úcerii, din underground-ul spa├żiului public, dar ┬║i din cel bisericesc. S-a scris mult despre P├úrintele Arsenie Boca, de la volume hagiografice p├ón├ú la unele cu atitudini de inchizi├żie, care-i repro┬║au P├úrintelui o anumit├ú afinitate politic├ú ├«n tinere├że. C├óteodat├ú, de la Zenit la Nadir nu-i dec├ót un pas...
Este meritul prestigioasei Edituri Agnos, care ├«n urma unui protocol de colaborare cu Consiliul Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS) a decis publicarea integral├ú a Dosarului de Securitate al P├úrintelui Arsenie Boca. P├ón├ú ├«n prezent, din cele ┬║ase volume ale dosarului de securitate al P├úrintelui au ap├úrut fragmentar fi┬║e sau note ├«n zecile de volume care au inundat pia├ża rom├óneasc├ú. Trebuie remarcat c├ú, p├ón├ú ├«n prezent, singurul studiu cu preten├żii academice este cel al istoricilor George Enache ┬║i Adrian Nicolae Petcu: P├úrintele Arsenie Boca ├«n aten├żia poli├żiei politice, Ed. Partener, Gala├żi, 2009.
De data aceasta, Editura Agnos a decis s├ú pun├ú la dispozi├żia istoricilor, cercet├útorilor ┬║i, de ce nu, a cititorilor dosarul de securitate al celui denumit cu dragoste Sf├óntul Ardealului, f├úr├ú a omite sau a eluda vreun document. Pentru prima oar├ú, iat├ú, avem la dispozi├żie un opis complet, pentru c├ú cercetarea academic├ú nu se poate face dec├ót studiind documentele ├«n integralitatea lor.
Acest prim volum – din cele trei preconizate – con├żine perioada 1943 ┬║i p├ón├ú ├«n 1949, adic├ú p├ón├ú c├ónd intervine prima arestare, ├«n 1950. Demn de men├żionat este faptul c├ú P├úrintele Arsenie a suferit ┬║i ├«n aceast├ú perioad├ú. A fost arestat pentru prima oar├ú la R├ómnicu V├ólcea, pe 17 iulie 1945, dus la Bucure┬║ti ┬║i eliberat pe 30 iulie 1945, pentru c├ú nu i s-a g├úsit nicio vin├ú. Apoi a fost arestat ├«n 14 mai 1948, pentru vina de a-i fi ajutat cre┬║tine┬║te cu hran├ú pe lupt├útorii anticomuni┬║ti din Mun├żii F├úg├úra┬║ului. At├ót pentru aceste b├únuieli, c├ót ┬║i datorit├ú notoriet├ú├żii sale printre credincio┬║ii cre┬║tini, este schingiuit o lun├ú ┬║i jum├útate, silit s├ú dea repetate declara├żiii, fiind apoi eliberat. George Enache sus├żine c├ú prima arestare a P├úrintelui Arsenie a avut loc ├«n vara anului 1945 ┬║i c├ú totul a plecat de la excesul de zel al proasp├útului ministru al Cultelor, Constantin Burducea, care, pentru a se face util guvernului Groza, promisese c├ú va cur├ú├ża Biserica de persoanele vinovate de participarea la crime de r├úzboi ┬║i la dezastrul ├ż├úrii.
O altã noutate editorialã o reprezintã faptul cã, pentru prima oarã, au fost studiate toate dosarele Pãrintelui Arsenie Boca. Spunem toate, pentru cã douã dintre acestea au fost îndosariate de Securitate sub numele de Boka Zian. De altfel, numele Pãrintelui Arsenie Boca se mai regãseºte notat în Arhiva CNSAS nu doar ca Zian Boka, ci ºi ca Zian Vãlean sau Boca Vãlean Zian, lucru care a scãpat numeroºilor cercetãtori.
Cele ┬║ase volume, plus cele conexe, care-l privesc pe P├úrintele Arsenie Boca, demonstreaz├ú aten├żia pe care i-au dat-o autorit├ú├żile rom├óne, fie ele antonesciene sau comuniste. De altfel, P├úrintele Arsenie Boca a fost urm├úrit de Securitate ┬║i pe patul de moarte. ├Än perioada 1983-1989 a locuit la Sinaia. A f├úcut unele deplas├úri scurte ┬║i discrete ├«n ├żar├ú. ├Än aprilie 1989, fiind imobilizat de boal├ú la pat, este vizitat ultima dat├ú de securi┬║ti, iar la 28 noiembrie trece ├«n Biserica Biruitoare.
V├ú prezent├úm ├«n premier├ú dou├ú note informative, cu precizarea c├ú un raport asem├ún├útor – document olograf al ofi├żerului de Securitate care ├«l ┬║i semneaz├ú – a mai fost ├«ntocmit de acela┬║i ofi├żer de Securitate ├«n data de 28 septembrie 1989, dup├ú ce P├úrintele Boca suferise un infarct. Securitatea te veghea p├ón├ú la moarte!...
Informatorul T├ómplaru Ion consemna, ├«n nota informativ├ú nr. 193, predat├ú pe 4 iunie 1989 Securit├ú├żii ora┬║ului Sinaia: „Informez c├ú ├«n zilele de 18-25 mai a fost la domiciliul meu Bocazian V├úlean, preot c├úlug├úr pensionar, pictor bisericesc, pentru a desena modele de sculptur├ú pe care eu le sculptez, lucr├úri ce urmeaz├ú s├ú fie montate la casa construit├ú la Sinaia prin asociere cu alte c├úlug├úri├że. Cu aceast├ú ocazie mi-a relatat c├ú are domiciliul stabil ├«n Sinaia, strada Privighetorilor nr. 14. A mai precizat c├ú de┬║i are domiciliul la Sinaia, unde de fapt ┬║i locuie┬║te ┬║i ├«┬║i petrece cea mai mare parte a timpului, prime┬║te pensia de la Patriarhie, unde merge ├«n mod periodic. Nu ┬║i-a mutat pensia la Sinaia, motiv├ónd c├ú el este foarte cunoscut ca pictor bisericesc ┬║i l-ar fi solicitat prea mul├żi preo├żi pentru a le executa diferite lucr├úri de pictur├ú, ├«ns├ú el nu mai dore┬║te s├ú lucreze, fiind b├útr├ón ┬║i bolnav.
Cu acest prilej, mi-a vorbit despre via├ża ┬║i activitatea lui astfel: Mi-a povestit c├ú a fost preot la m├ún├ústirea Prislop (preot c├úlug├úr), c├ú ├«n tinere├że a fost c├úlug├úr pentru o perioad├ú ├«n Grecia, timp ├«n care a lucrat ┬║i pictur├ú religioas├ú. Printre altele mi-a povestit c├ú a fost arestat de organele de stat pentru o perioad├ú de un an ┬║i trimis la lucr├úrile canalului Dun├úre – Marea Neagr├ú. Pentru aceast├ú perioad├ú a precizat c├ú nu are ce s├ú repro┬║eze organelor de stat, ├«ntruc├ót s-a[u] comportat ├«ntr-un mod corespunz├útor cu el. Mi-a povestit c├ú ├«n acest timp, c├ót se afla la canal, a decedat mama sa ┬║i se zvonise c├ú el ar fi evadat de la canal, motiv pentru care organele de stat au c├úutat s├ú se conving├ú dac├ú este adev├úrat sau nu. ├Än realitate, el nu evadase ┬║i se afla la canal. A ar├útat c├ú a presim├żit c├ú s-a ├«nt├ómplat ceva acas├ú, dar nu a ┬║tiut p├ón├ú nu s-a comunicat oficial. Mi-a mai povestit c├ú at├ót la m├ún├ústirea Prislop, c├ót ┬║i la Bucure┬║ti, unde a domiciliat, a fost controlat ├«n permanen├ż├ú de securitate ┬║i dac├ú cineva s-ar interesa despre el s-ar putea convinge c├ú ┬║i-a v├úzut de treab├ú ┬║i nu a desf├ú┬║urat nici un fel de activitate.
├Än prezent duce o via├ż├ú retras├ú, nu face ┬║i nu prime┬║te vizite ┬║i este preocupat de starea s├ún├út├ú├żii, c├ót ┬║i pentru a m├ú ajuta ├«n executarea sculpturilor ┬║i altor lucr├úri pe care le are de f├úcut la cas├ú. Aduc├ónd vorba despre cei care pleac├ú ┬║i r├úm├ón ├«n Occident, Boca Zian-V├úlean a ar├útat c├ú el nu ar pleca din ├żara lui pentru nimic din lume, afirm├ónd c├ú ├«n Occident este un mare haos ┬║i pericol ┬║i nu ar renun├ża la lini┬║tea pe care o are ├«n ├żara noastr├ú”.
Atent├ú, Securitatea stabilea c├ú pe l├óng├ú informatorul T├ómplaru Ion, pe l├óng├ú P├úrintele Arsenie Boca „va fi dirijat cu sarcini” ┬║i informatorul Dobrin. Rezolu├żia dat├ú de ofi├żerul de securitate este urm├útoarea:
„Sarcini: S├ú stabileasc├ú dac├ú posed├ú la domiciliu literatur├ú necorespunz├útoare ┬║i legionar├ú; deplas├úrile pe care le face ┬║i scopul lor; comentariile ce le face; cu privire la rela├żiile ce le are cu diferi├żi preo├żi; dac├ú are un rol de ├«ndrumare ┬║i coordonare a activit├ú├żii celor 12 c├úlug├úri├że cu care domiciliaz├ú”.
Cu c├óteva luni ├«nainte de decembrie 1989, mai exact pe 10 aprilie 1989, Securitatea nu sc├úpa din ochi un ieromonah b├útr├ón ┬║i c├úzut la pat. „Ast├úzi, data de mai sus, m-am deplasat la domiciliul numitului Boka Zian-V├úlean din Sinaia, str. Privighetorilor, nr. 16, jud. Prahova, pentru a verifica datele furnizate de f.s. T├ómplaru. Cu acest prilej am constatat c├ú Boka Zian-V├úlean este paralizat ┬║i imobilizat la pat. Am ├«ncercat s├ú discut cu el, ├«ns├ú cu greu am putut comunica cu el deoarece are o parez├ú facial├ú ┬║i abia se poate percepe ce vrea s├ú spun├ú. Pe de alt├ú parte, fiind suferind cu inima este protejat pentru a nu se expune la eforturi fizice ┬║i emo├żii. ├Än discu├żiile purtate cu ├«ngrijitoarea sa, anume S├óngeorzan Ioana, aceasta a relatat c├ú Boka Zian-V├úlean nu prime┬║te vizite ┬║i se afl├ú sub supravegherea ei permanent├ú. ├Äntruc├ót aceasta a fost folosit├ú de organele noastre ├«n rezolvarea unor sarcini informative, a fost instruit├ú ┬║i i-a fost dat ├«n grij├ú numitul Boka Zian-V├úlean”. Cel care dorea s├ú-l verifice pe P├úrintele Arsenie Boca, s├ú vad├ú cu ochii lui dac├ú informatorii nu min├żeau, era ofi├żerul principal, maior Coc├órlea!
Pentru a ├«n├żelege aten├żia pe care i-au acordat-o de-a lungul anilor autorit├ú├żile Statului, trebuie s├ú ne raport├úm la cadrul istoric. ├Än acest prim volum vom discuta doar perioada consemnat├ú, 1943-1949. Trebuie subliniat faptul c├ú P├úrintele Arsenie a intrat ├«n vizorul autorit├ú├żilor ├«nc├ú de dinainte de instaurarea regimului comunist. Prima not├ú din dosarul s├úu apare pe 5 iunie 1943, fiind catalogat drept „un ├«nfocat legionar ┬║i credem c├ú face chiar parte din conducerea clandestin├ú legionar├ú”. Dup├ú cum bine remarcau editorii acestui volum: „termeni tari, precum ├«nfocat legionar, ├«i vom g├úsi destul de des folosi├żi de aparatul represiv, tocmai pentru a da greutate informa├żiilor furnizate. Pr. Arsenie Boca ┬║i problema legionarismului va fi un subiect uzitat mereu ├«n cadrul anchetelor, fiind unul din cele mai comode capete de acuzare nu doar ├«n cazul P├úrintelui Arsenie, ci al multora dintre persoanele incomode ale acelei perioade, av├ónd ├«n vedere facila ├«ncadrare juridic├ú pentru demararea anchetei, at├ót interogatoriile la care e supus P├úrintele Arsenie Boca (extrem de consecvente ├«n aceast├ú privin├ż├ú), c├ót ┬║i activitatea sa ulterioar├ú demont├ónd aceste supozi├żii. P├úrintele va justifica de fiecare dat├ú, de altfel, dup├ú cum se poate sesiza din formularea acestei note informative, c├ú implicarea sa ├«n Mi┬║carea Legionar├ú e doar o... b├únuial├ú, prezen├ża legionarilor la m├ún├ústire neav├ónd nicidecum scopuri politice, ci a┬║ez├óndu-se ├«n scopul misionar al unui P├úrinte care e p├ústorul tuturor credincio┬║ilor care ├«l frecventeaz├ú”.
Este acum bine ┬║tiut c├ú ani de zile Eugen Cristescu, ┬║eful Serviciului Special de Informa├żii (SSI), i-a indus o team├ú profund├ú Mare┬║alului Ion Antonescu, Conduc├útorul Statului, vizavi de legionari. Ba mai mult, pentru a ├«nt├úri aceast├ú fobie, a pus la punct atentate fantomatice, dup├ú cum relateaz├ú ┬║i cel mai bun istoric din domeniu, Cristian Troncot├ú.
├Än realitate, P├úrintele Arsenie Boca a fost o persoan├ú carismatic├ú ┬║i capabil├ú s├ú atrag├ú mul├żimile de credincio┬║i. Autoritatea puternic├ú, precum ┬║i capacitatea de convingere erau elemente de poten├żial pericol, chiar dac├ú nicio┬şdat├ú P├úrintele nu a f├úcut ceva dubios, dup├ú cum nota un cercet├útor: „Masele de oameni care se ├«ndreptau spre M├ún├ústirea Br├óncoveanu de la S├ómb├úta de Sus ├«n anii celui de-al Doilea R├úzboi Mondial puteau s├ú cuprind├ú ┬║i oameni poten├żial periculo┬║i pentru ordinea de Stat, at├ót de fragil├ú ├«n contextul istoric at├ót de delicat. Cum drumurile aveau drept ├żint├ú cel mai adesea pe p├úrintele Boca, ├«n mod firesc organele de ordine s-au ├«ntrebat cum ┬║i ├«n ce fel acest c├úlug├úr poate avea influen├ż├ú asupra oamenilor”.
Far c├úl├úuzitor al M├ón├ústirii Br├óncoveanu de la S├ómb├úta de Sus, P├úrintele Arsenie Boca ├«ncepe s├ú formeze – conform rug├úmin├żii ┬║i poruncii mitropolitului Nicolae B├úlan – o „pepinier├ú” de monahi, o m├ún├ústire model care s├ú permit├ú rena┬║terea spiritualit├ú├żii ortodoxe ├«ntr-un spa├żiu v├úduvit secole de-a r├óndul de prezen├ża benefic├ú a l├úca┬║elor monahale. Cum ├«n acele vremuri de r├úzboi circula printre autorit├ú├żile vremii duhul anti-legionarismului, iar m├ún├ústirea se afla aproape de noua grani├ż├ú rom├óno-maghiar├ú – tocmai pentru a nu exista suspiciuni sau dubii –, P├úrintele Arsenie Boca cere ca ├«n preajma m├ún├ústirii s├ú fie amplasat un post de jandarmi.
„…├Än ce m├ú prive┬║te, declar cu toat├ú con┬║tiin├ża ├«mp├úcat├ú c├ú: ├«n toat├ú perioada de la 1940, de c├ónd am venit la m├ún├ústire p├ón├ú ast├úzi, nu s-a ├żinut cu ┬║tirea sau ├«ncuviin├żarea mea nici o ┬║edin├ż├ú legionar├ú. N-a┬║ fi ├«ng├úduit treaba asta nici ├«n ruptul capului. Am auzit c├ú nu to├żi pelerinii sunt cumin├żi. Drept aceea am cerut verbal, ├«n repetate r├ónduri, D-lui Comandant al Legiunii de Jandarmi F├úg├úra┬║, un post fix de control, care s├ú cru├że m├ún├ústirea de implica├żii ├«ntr-un domeniu ne├«ng├úduit (…), ├«ntruc├ót preotul trebuie s├ú r├úm├ón├ú preot, dar nici certa├żii cu st├úp├ónirea s├ú nu poat├ú abuza de ├«ng├úduin├ża cre┬║tin├ú”. Declara├żia e dat├ú de P├úrintele Arsenie Siguran├żei ├«n data de 10 iunie 1948. Dac├ú agen├żii regimului Antonescu s-au l├úsat p├ón├ú la urm├ú p├úguba┬║i, de┬║i pecetea de legionar ├«l va urm├úri toat├ú via├ża ├«n notele Securit├ú├żii, nu acela┬║i lucru s-a ├«nt├ómplat cu noua or├ónduire comunist├ú! Am notat deja c├ú P├úrintele va suferi, la instigarea ministrului Cultelor, Constantin Burducea, o prim├ú arestare la R├ómnicu V├ólcea, pe 17 iulie 1945 (unde d├ú ┬║i prima declara├żie autobiografic├ú, redat├ú ├«n acest volum), fiind dus la Bucure┬║ti ┬║i eliberat pe 30 iulie 1945. A mai fost arestat pe 14 mai 1948, schingiuit o lun├ú ┬║i jum├útate, silit s├ú dea repetate declara├żii, fiind apoi eliberat. Toate acestea erau ├«ns├ú simple, chiar banale ├«ncerc├úri, fa├ż├ú de ceea ce va veni ┬║i ve├żi afla ├«n volumele viitoare...
├Än ├«ncheiere, ├żin s├ú le mul├żumesc at├ót colegilor din Colegiul CNSAS pentru disponibilitate ┬║i deschiderea ar├útat├ú, c├ót ┬║i Editurii Agnos, care realizeaz├ú un lucru minunat. Editorul Romeo Petra┬║ciuc, ├«n calitate de cercet├útor extern, a f├úcut nenum├úrate drumuri la sediul CNSAS, iar Raluca Toderel a transformat nop├żile ├«n zile, culeg├ónd ┬║i adnot├ónd meticulos mii de pagini. Efortul cred c├ú a meritat! Avem, ├«n sf├ór┬║it, la dispozi├żie un opis integral al Dosarului de securitate al P├úrintelui Arsenie Boca.
Iar acest lucru nu-i de ici, de colea!...

6 octombrie 2013

Dr. Florian BICHIR Membru al Colegiului CNSAS

Notã editorialã
Volumul acesta face parte dintr-un demers curajos ┬║i – n├úd├újduim noi – longeviv articulat al Editurii Agnos, acela de a publica o serie de documente aflate ├«n custodia Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS), cu privire la dimensiunea m├úrturisitoare a unor personalit├ú├żi-reper ale Ortodoxiei rom├óne┬║ti.
Seria P├úrintele Arsenie Boca ├«n Arhivele Securit├ú├żii. Opis de documente va fi structurat├ú ├«n trei volume, calchiate pe perioadele peregrin├úrilor Sf├óntului Ardealului la S├ómb├úta de Sus (1943-1949), Prislop (1950-1959) ┬║i Bucure┬║ti-Dr├úg├únescu-Sinaia (1960-1989).
├Än excursul nostru am ├«ncercat s├ú red├úm sistematic documentele dosarului personal al P├úrintelui Arsenie, corelate, totodat├ú, cu informa├żii pe care le-am identificat ┬║i ├«n alte (multe) dosare, ale unor persoane care au intrat la un moment dat ├«n conjunc├żie cu P├úrintele, elemente pe care le-am punctat, ├«n special, la note sau anexe.
Am folosit, la indicarea surselor arhivei CNSAS, formulãrile specifice încadrãrii dosarelor: I (informativ) ºi P (penal).
Datã fiind varietatea documentelor, precum ºi diferitele metode de scriere ºi notare, la culegerea acestora am folosit câteva artificii tehnice, cu scopul redãrii cât mai fidele a acestora.
Astfel, pentru orice not├ú aflat├ú ├«n arhive scris├ú de m├ón├ú am folosit caractere italice. Dac├ú pe o astfel de not├ú au fost f├úcute ├«nsemn├úri ulterioare de c├útre cei ├«ns├úrcina├żi cu rezolvarea lor (├«n spe├ż├ú, ofi├żeri de securitate), care se disting ├«n cadrul notei fie prin culoarea ├«nscrisurilor, fie prin alte semne specifice, pentru a le reda am folosit caractere bold-italice. Sublinierile, la culegerea notelor, le-am redat, de asemenea, folosindu-le uneori ┬║i pentru marcarea spa├żiilor ce urmau a fi completate ├«n documente-tip. Prin urmare, caracterele normale indic├ú faptul c├ú nota a fost redactat├ú la ma┬║ina de scris, iar not├úrile italice din acestea sunt specifica├żii ce s-au ad├úugat ulterior, ├«n general de c├útre alte persoane implicate ├«n urm├úrire sau anchet├ú.
Am respectat, ├«n cea mai mare parte, ortografia și punctuația documentelor ├«n sine (inclusiv erorile gramaticale sau de exprimare), ├«n intenția de a conferi o c├ót mai mare probitate și legitimitate cercet├úrii.
Pasajele de text care, din diferite motive, sunt prea ┬║terse pentru a fi lizibile au fost marcate prin cuv├óntul [Indescifrabil], ├«ncadrat ├«n paranteze p├útrate. Apari├żia acestui cuv├ónt ├«n afara parantezelor p├útrate [ ] indic├ú faptul c├ú el se reg├úse┬║te ┬║i pe nota de dosar, cu at├ót mai mult cu c├ót numeroase documente au fost ulterior copiate ┬║i b├útute la ma┬║in├ú, ambele variante fiind cuprinse apoi ├«n dosare.
├Än cazul declara├żiilor ├«n original (reg├úsite ┬║i ├«n copie scris├ú la ma┬║in├ú), am redat integral doar textul ini├żial, scris cu italic, iar ├«n nota de subsol am precizat celelalte locuri din arhiv├ú unde sunt p├ústrate copii ale respectivelor materiale.
├Än cadrul Anexelor am reprodus, cu predilec├żie, facsimile olografe ale P├úrintelui Arsenie Boca (declara├żii, coresponden├ż├ú, noti├że etc.), precum ┬║i parte din documentele organelor de anchet├ú cu relevan├ż├ú sus├żinut├ú ├«n derularea urm├úririi ┬║i ├«ncrimin├úrii obiectivului ├«n discu├żie.
Mul├żumim Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS) pentru sprijinul acordat ├«n derularea acestui proiect.
G├óndurile noastre de pre├żuire se ├«ndreapt├ú, ├«n special, c├útre domnii Florian Bichir ┬║i Lauren├żiu T├únase (membri ai Colegiului CNSAS), precum ┬║i c├útre ├«ntreaga echip├ú logistic├ú a Consiliului, co-p├úrta┬║├ú la editarea acestor volume.
De asemenea, mulțumim doamnei Linda Saskia Menczel, care ┬║i de aceast├ú dat├ú a dat viaț├ú copertei acestui volum, cu binecunoscuta-i noblețe și considerație pentru P├úrintele Arsenie.

Romeo PETRAªCIUC, cercetãtor extern CNSAS

Acest produs a fost adaugat la data de Miercuri 06 Noiembrie, 2013.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Detinutul Profet</b> <br>Ioan Ianolide
Detinutul Profet
Ioan Ianolide
<b> Despre felurite probleme de credinta si viata </b> <br> Sf. Teofan Zavoratul
Despre felurite probleme de credinta si viata
Sf. Teofan Zavoratul
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2
Sf. Nicolae Velimirovici
<b> Dialogul in psihoterapia ortodoxa </b> <br> Pr. Filothei Faros
Dialogul in psihoterapia ortodoxa
Pr. Filothei Faros
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1
Sf. Nicolae Velimirovici
<b> Suflet de copil </b> <br> Monahia Parascheva
Suflet de copil
Monahia Parascheva
Co║ul dvs. »
1 x Ogorul cu ingeri
Pr. Constantin Necula
12,00RON
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2022 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului