Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Descoperirea si infatisarile noilor Sfinti Martiri Rafail, Nicolae si Irina </b>
Descoperirea si infatisarile noilor Sfinti Martiri Rafail, Nicolae si Irina
30,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mãnãstirea Tismana)
8,00RON

Nevoia recuper├úrii memoriei Sfinților

Vorbind despre recuperarea memoriei celor ├«nt├ómplate ├«n Gulagul sovietic, lag├úrul imens al Cercului Polar, unde gardianul cel mai nenorocit era natura și distanțele de iad dintre localit├úți (de la Kol├«ma prima localitate era situat├ú la 2000 de kilometri), prefaț├ónd cartea lui Nicolas Werth, Laurențiu Constantiniu scria, lucrurile put├ónd fi raportate și la realitatea rom├óneasc├ú: „Istoria Gulagului nu s-a constituit ca direcție de cercetare ├«n istoriografia sovietic├ú, nici chiar dup├ú apariția, ├«n 1962, a nuvelei lui Alexandr Soljeniț├«n, O zi din viața lui Ivan Denisovici, care aducea, pentru prima dat├ú și ├«n manier├ú literar├ú, ├«n atenția publicului sovietic, problematica condamnaților politici și a sistemului represiv din Uniunea Sovietic├ú. O istoriografie paralel├ú celei oficiale avea s├ú apar├ú și s├ú ia amploare ├«n samizdat, unde foștii locuitori ai insulelor Arhipelargului au ├«nceput s├ú pun├ú ├«n circulație propriile m├úrturii cu privire la lag├úrele de concentrare din URSS, contribuind astfel la scrierea a ceea ce Nicolae Iorga ar fi denumit istoria Gulagului „prin cei mici”, o istorie care avea s├ú culmineze cu apariția, ├«n Occident, ├«n 1973, a lucr├úr├úrii lui Soljeniț├«n, Arhipelargul Gulag. Imaginea Rom├óniei, un Arhipelarg al Gulagului fricii, din anii de ├«nceput ai comunismului, este p├ústrat├ú și ea prin astfel de fragmente vii, din caietele de notițe ale unor oameni, care au avut curajul de a nu arde ori arunca ├«n uitare materialele prin care au consemnat teologia rezistenței, prin ├Änviere, dinaintea molohului roșu, ├«nc├ú b├óntuitor.
P├úrintele Arsenie Boca a devenit cunoscut generației celei noi a Rom├óniei post-decembriste prin m├úrturii scrise și rostite, unele de ținut├ú, altele simple ├«ncopcieri de sensuri, ├«n care a contat mai mult fenomenalul dec├ót sfințenia P├úrintelui. O tensiune riscant├ú, ├«ntre mit și adev├úr, s-a n├úscut mai ales ├«n ultima vreme c├ónd au ap├úrut experți Arsenie cam ├«n toate studiourile de televiziune ale Rom├óniei. Oamenii care urc├ú panta de lumin├ú c├útre morm├óntul Avvei nu sunt purtați de astfel de jocuri de imagine. Ci de un adev├úr inalienabil: puterea dragostei P├úrintelui, care schimb├ú vieți.
├Äntr-una din zilele anului 2013, ├«n 18 sau 19 noiembrie, Maica Magdalena Ivan, pe aleile tomnatice ale Lavrei Tismanei, mi-a d├úruit caietul s├úu de ├«nsemn├úri, „s├ú-l folosesc cum voi vrea”. N-am așteptat s├ú plec pentru a citi r├óndurile scrise cu migal├ú, școl├úrește, cu evlavie de-a dreptul. Și am ├«nțeles, ├«nc├ú o dat├ú, cum s-a salvat Rom├ónia creștin├ú. Prin migala p├ústr├úrii icoanelor oamenilor care au d├úruit sfințenie vieții aproapelui. Pe r├ónd au ajuns sub ochii mei g├ónduri din ├«nt├ólnirea cu P├úrintele Arsenie Boca, pe care ne-am g├óndit s├ú vi le d├úruim ├«n aceast├ú carte.
Nu era prima dat├ú c├ónd intram ├«n contact cu viața din m├ún├ústirile vremii. Nu doar din lecturi, ci mai ales din poveștile pline de sev├ú cereasc├ú ale Maicii Ierusalima, Stareț├ú vreme ├«ndelungat├ú a Tismanei, a maicii Varvara ‒ minunata sor├ú de c├úlug├úrie a Maicii Magdalena, stins├ú ├«n lume pentru a se aprinde ├«n cerul cu har al M├ún├ústirii gorjene ‒, ale Maicii Paraschiva de la Schit, ale Maicii Evloghia ori ale Maicii Antonina (z├ómbetul Lavrei), urcate și ele ├«n lutul cimitirului m├ún├ústirii c├ót un miez de poian├ú a Raiului. Și din povestea tuturor celorlalte purt├útoare de rug├úciune smerit├ú c├útre Dumnezeu. Momentele cele mai ample ale recuper├úrii memoriei m├úrturisitoare pe care le-am tr├úit ├«n viața mea sunt legate de darul Maicilor Tismanei ├«n zorii Privegherilor, ├«n taina S├úpt├úm├ónilor Patimilor ori ├«n lucirea de Duh a S├úpt├úm├ónilor Luminate din ultimii 20 de ani.
Dintre ele, chipul Maicii Magdalena se desprinde ca al unui fulger la vreme de var├ú pe ├«n├úlțimile Cioclovinei. Vie și plin├ú de istorii minunate, ghid├ú m├ún├ústirii și florar de preț al frumuseții tism├únene, eclesiarh al Bisericii, plin├ú de cunoașterea Tipicului din r├ónduiala vie a slujbelor v├úzute și tr├úite, atent├ú și scrupuloas├ú, r├óvnitoare ├«n a sf├útui și a consemna suferințele credincioșilor care trec pragul M├ún├ústirii, Maica ne ofer├ú ├«nc├ú o dovad├ú c├ú monahismul este un efort continuu de tr├úire a bucuriei cu Hristos.
Paginile pe care vi le aducem dinainte sunt valoroase, ├«n primul r├ónd, pentru c├ú sunt o m├úrturie din „prima linie” a modului ├«n care P├úrintele Arsenie r├ónduia viața celor ce-și puneau sufletul ├«n m├óinile sale, pentru a se m├óntui. Textele omiletice și fulger├úrile de amintiri aduc, o dat├ú ├«n plus, o m├úrturie din perioada de arestare a creștinismului monahal rom├ónesc. Modul ├«n care s-a ├«nchegat ├«n jurul personalit├úților duhovnicești cu adev├úrat de marc├ú ale Ortodoxiei.
Sunt mulți care cred c├ú nu ar trebui publicat at├ót despre P├úrintele Arsenie. Am auzit despre stareți contemporani nou├ú care-i neag├ú lucrarea și ├«n├úlțimea duhovniceasc├ú. Alții au ales s├ú tac├ú despre Avv├ú, conserv├ónd un duh al comuniunii cu el vrednic a fi invidiat, ├«n sensul cel mai curat cu putinț├ú. Ca lucr├útor ├«n latura catehetic├ú și omiletic├ú a Bisericii ├«mi ├«ng├údui s├ú cred c├ú este nevoie de text arsenian, de dr├úmuit├ú ├«nțelegere a teologiei P├úrintelui tocmai pentru a nu ├«ng├údui virusarea moștenirii sale, apariția unei teologii paralele teologiei P├úrintelui.
Maica Magdalena Ivan d├ú m├úrturia memoriei sale duhovnicești. Anul ├«n care textele sunt consemnate ├«n caietul s├úu de „notițe”, 1949, Prislopul și școala sa duhovniceasc├ú de acolo sunt descrise inclusiv ├«n duhul cuvintelor P├úrintelui Arsenie. Putem s├ú ne ├«nchipuim cu ce emoții, de exemplu, Magdalena c├úlug├úrița va fi ascultat predica despre Maria Magdalena, cea ├«ntocmai cu Apostolii. Viu, dialogul ├«ntre suflete se sub├«nțelege. Se simte ├«n ce mod cultura ├«n Duh a P├úrintelui ├«ndemna spre schimbarea vieții, spre asumarea și tr├úirea Evangheliei. Vi se va p├úrea textul puțin? Așa și este! Din f├úr├ómiturile unor astfel de ospețe duhovnicești tr├úim bucuria ├Änvierii de acum.
S├úrut m├óna Maicii Magdalena pentru caietul-dar. S-a desp├úrțit cu lacrimi de caietul s├úu de notițe și de copia, tot ├«ntr-un caiet, a C├úr├úrii ├Ämp├úr├úției. ├Äi cer iertare pentru c├ú am pomenit-o at├ót de des. Notițele sale de la amvonul de smerenie al P├úrintelui ne sunt de folos slobozirii noastre din necunoaștere. Fie ca luciditatea lor s├ú ne ajute la discernerea valorilor, la creșterea noastr├ú ├«n școala Duhului și absolvirea Marelui Examen...

Pr. Constantin NECULA

Cuprins
Nevoia recuper├úrii memoriei Sfin├żilor
"Maicã Magdalena, tu eºti a Tismanei ºi Tismana e a ta!"
Cucernice amintiri
Tinere├że pus├ú ├«n slujba lui Hristos
Întâlnirea cu Pãrintele Arsenie Boca
"Nu vã fac nicio icoanã! Nu, cã n-am timp!"
"Era aspru doar cu cele care gre┬║eau..."
Maica Magdalena ┬║i Nicolae Ceau┬║escu
Cuvinte hotãrâtoare
Marele Examen
Cenzura invidiei
Mironosi├żele
Maria Magdalena
Moartea care dobândeºte Învierea
Extrase din Cartea Vie├żii

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 09 Octobrie, 2014.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu </b>
Pãrintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu
<b> Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
<b> Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului </b>
Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului
<b> Crestin de ocazie </b> <br> Pr. Constantin Necula
Crestin de ocazie
Pr. Constantin Necula
<b> Lumina Evangheliei. Exegeze la Evangheliile duminicale </b> <br> Pr. Prof. Vasile Mihoc
Lumina Evangheliei. Exegeze la Evangheliile duminicale
Pr. Prof. Vasile Mihoc
<b> Sfantul Spiridon Taumaturgul </b> <br> Sf. Simeon Metafrastul
Sfantul Spiridon Taumaturgul
Sf. Simeon Metafrastul
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mãnãstirea Tismana)
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic