Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)
8,00RON

Nevoia recuperării memoriei Sfinților

Vorbind despre recuperarea memoriei celor întâmplate în Gulagul sovietic, lagărul imens al Cercului Polar, unde gardianul cel mai nenorocit era natura și distanțele de iad dintre localități (de la Kolîma prima localitate era situată la 2000 de kilometri), prefațând cartea lui Nicolas Werth, Laurențiu Constantiniu scria, lucrurile putând fi raportate și la realitatea românească: „Istoria Gulagului nu s-a constituit ca direcție de cercetare în istoriografia sovietică, nici chiar după apariția, în 1962, a nuvelei lui Alexandr Soljenițîn, O zi din viața lui Ivan Denisovici, care aducea, pentru prima dată și în manieră literară, în atenția publicului sovietic, problematica condamnaților politici și a sistemului represiv din Uniunea Sovietică. O istoriografie paralelă celei oficiale avea să apară și să ia amploare în samizdat, unde foștii locuitori ai insulelor Arhipelargului au început să pună în circulație propriile mărturii cu privire la lagărele de concentrare din URSS, contribuind astfel la scrierea a ceea ce Nicolae Iorga ar fi denumit istoria Gulagului „prin cei mici”, o istorie care avea să culmineze cu apariția, în Occident, în 1973, a lucrărării lui Soljenițîn, Arhipelargul Gulag. Imaginea României, un Arhipelarg al Gulagului fricii, din anii de început ai comunismului, este păstrată și ea prin astfel de fragmente vii, din caietele de notițe ale unor oameni, care au avut curajul de a nu arde ori arunca în uitare materialele prin care au consemnat teologia rezistenței, prin Înviere, dinaintea molohului roșu, încă bântuitor.
Părintele Arsenie Boca a devenit cunoscut generației celei noi a României post-decembriste prin mărturii scrise și rostite, unele de ținută, altele simple încopcieri de sensuri, în care a contat mai mult fenomenalul decât sfințenia Părintelui. O tensiune riscantă, între mit și adevăr, s-a născut mai ales în ultima vreme când au apărut experți Arsenie cam în toate studiourile de televiziune ale României. Oamenii care urcă panta de lumină către mormântul Avvei nu sunt purtați de astfel de jocuri de imagine. Ci de un adevăr inalienabil: puterea dragostei Părintelui, care schimbă vieți.
Într-una din zilele anului 2013, în 18 sau 19 noiembrie, Maica Magdalena Ivan, pe aleile tomnatice ale Lavrei Tismanei, mi-a dăruit caietul său de însemnări, „să-l folosesc cum voi vrea”. N-am așteptat să plec pentru a citi rândurile scrise cu migală, școlărește, cu evlavie de-a dreptul. Și am înțeles, încă o dată, cum s-a salvat România creștină. Prin migala păstrării icoanelor oamenilor care au dăruit sfințenie vieții aproapelui. Pe rând au ajuns sub ochii mei gânduri din întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca, pe care ne-am gândit să vi le dăruim în această carte.
Nu era prima dată când intram în contact cu viața din mănăstirile vremii. Nu doar din lecturi, ci mai ales din poveștile pline de sevă cerească ale Maicii Ierusalima, Stareță vreme îndelungată a Tismanei, a maicii Varvara ‒ minunata soră de călugărie a Maicii Magdalena, stinsă în lume pentru a se aprinde în cerul cu har al Mănăstirii gorjene ‒, ale Maicii Paraschiva de la Schit, ale Maicii Evloghia ori ale Maicii Antonina (zâmbetul Lavrei), urcate și ele în lutul cimitirului mănăstirii cât un miez de poiană a Raiului. Și din povestea tuturor celorlalte purtătoare de rugăciune smerită către Dumnezeu. Momentele cele mai ample ale recuperării memoriei mărturisitoare pe care le-am trăit în viața mea sunt legate de darul Maicilor Tismanei în zorii Privegherilor, în taina Săptămânilor Patimilor ori în lucirea de Duh a Săptămânilor Luminate din ultimii 20 de ani.
Dintre ele, chipul Maicii Magdalena se desprinde ca al unui fulger la vreme de vară pe înălțimile Cioclovinei. Vie și plină de istorii minunate, ghidă mănăstirii și florar de preț al frumuseții tismănene, eclesiarh al Bisericii, plină de cunoașterea Tipicului din rânduiala vie a slujbelor văzute și trăite, atentă și scrupuloasă, râvnitoare în a sfătui și a consemna suferințele credincioșilor care trec pragul Mănăstirii, Maica ne oferă încă o dovadă că monahismul este un efort continuu de trăire a bucuriei cu Hristos.
Paginile pe care vi le aducem dinainte sunt valoroase, în primul rând, pentru că sunt o mărturie din „prima linie” a modului în care Părintele Arsenie rânduia viața celor ce-și puneau sufletul în mâinile sale, pentru a se mântui. Textele omiletice și fulgerările de amintiri aduc, o dată în plus, o mărturie din perioada de arestare a creștinismului monahal românesc. Modul în care s-a închegat în jurul personalităților duhovnicești cu adevărat de marcă ale Ortodoxiei.
Sunt mulți care cred că nu ar trebui publicat atât despre Părintele Arsenie. Am auzit despre stareți contemporani nouă care-i neagă lucrarea și înălțimea duhovnicească. Alții au ales să tacă despre Avvă, conservând un duh al comuniunii cu el vrednic a fi invidiat, în sensul cel mai curat cu putință. Ca lucrător în latura catehetică și omiletică a Bisericii îmi îngădui să cred că este nevoie de text arsenian, de drămuită înțelegere a teologiei Părintelui tocmai pentru a nu îngădui virusarea moștenirii sale, apariția unei teologii paralele teologiei Părintelui.
Maica Magdalena Ivan dă mărturia memoriei sale duhovnicești. Anul în care textele sunt consemnate în caietul său de „notițe”, 1949, Prislopul și școala sa duhovnicească de acolo sunt descrise inclusiv în duhul cuvintelor Părintelui Arsenie. Putem să ne închipuim cu ce emoții, de exemplu, Magdalena călugărița va fi ascultat predica despre Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii. Viu, dialogul între suflete se subînțelege. Se simte în ce mod cultura în Duh a Părintelui îndemna spre schimbarea vieții, spre asumarea și trăirea Evangheliei. Vi se va părea textul puțin? Așa și este! Din fărâmiturile unor astfel de ospețe duhovnicești trăim bucuria Învierii de acum.
Sărut mâna Maicii Magdalena pentru caietul-dar. S-a despărțit cu lacrimi de caietul său de notițe și de copia, tot într-un caiet, a Cărării Împărăției. Îi cer iertare pentru că am pomenit-o atât de des. Notițele sale de la amvonul de smerenie al Părintelui ne sunt de folos slobozirii noastre din necunoaștere. Fie ca luciditatea lor să ne ajute la discernerea valorilor, la creșterea noastră în școala Duhului și absolvirea Marelui Examen...

Pr. Constantin NECULA

Cuprins
Nevoia recuperării memoriei Sfinților
"Maică Magdalena, tu ești a Tismanei și Tismana e a ta!"
Cucernice amintiri
Tinerețe pusă în slujba lui Hristos
Întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca
"Nu vă fac nicio icoană! Nu, că n-am timp!"
"Era aspru doar cu cele care greșeau..."
Maica Magdalena și Nicolae Ceaușescu
Cuvinte hotărâtoare
Marele Examen
Cenzura invidiei
Mironosițele
Maria Magdalena
Moartea care dobândește Învierea
Extrase din Cartea Vieții

Acest produs a fost adaugat la data de Joi 09 Octobrie, 2014.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> In cautarea Legiunii pierdute </b> <br> Razvan Codrescu
In cautarea Legiunii pierdute
Razvan Codrescu
<b> Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului </b>
Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2
Sf. Nicolae Velimirovici
<b> Suflet de copil </b> <br> Monahia Parascheva
Suflet de copil
Monahia Parascheva
<b> Părintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu </b>
Părintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1
Sf. Nicolae Velimirovici
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro