Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » 0 Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Iisus Hristos curajul nostru </b> <br> Pr. Constantin Necula
Iisus Hristos curajul nostru
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Tablitele de la Maraton
Alexandru Rusu
[0]
20,00RON

Prefață sau postdemocrație și libertatea de expresie

Căci beat e împăratul de zeci de ani de-orgie!
Și-a spus: „Eu Libertatea voi stinge-o în curând
Ca pe o lumânare, așa, cu gingășie!",
Dar Libertatea-nvie! Și el se simte-nfrânt!
Arthur Rimbaud, Opere, „Mâniile Cezarului”, Polirom, 2003

La început a fost cuvântul! Săptămânal, duminică după duminică, Maratonul a făcut istorie. A prezentat și re-prezentat situații interesante, a inițiat dezbateri, a comentat evenimente, a creat polemici. Apoi a intrat în istorie, fiind desființat pentru a face loc unui tip de radio, un așa-zis radio comercial. Dacă astăzi nu mai putem asculta Maratonul duminică, o să putem în schimb citi o bună parte a editorialelor cu care această emisiune începea. Pentru a lăsa o urmă a trecerii sale prin istoria agitată a spațiului mediatic românesc o emisiune cu audiența Maratonului își dezvăluie acum o parte din farmecul său. Alexandru Rusu, cel care a realizat această emisiune vreme de opt ani, publică scurtele și incitantele sale editoriale cu care deschidea Maratonul. O culegere de texte care prezintă fapte și stări de spirit ce se întind între februarie 2006 și octombrie 2013.
Dincolo de textul propriu-zis, această carte vorbește despre evoluția libertății de expresie în România contemporană. Încet, editorial după editorial, o lume peste care se așternuse uitarea unui prezent continuu decuplat de trecut și de viitor, reînvie. Alexandru Rusu, prezintă, prin mijlocirea Maratonului și a editorialelor sale, stagiile evoluției României pe parcursul unui deceniu deloc liniștit. În tot acest timp, criza politică permanentă cu care politicienii ne-au ocupat timpul pentru a ne distrage atenția, a fost brăzdată de mici bucurii efemere, dar accentuată mai apoi de Marea Criză care a schimbat și lumea și societatea românească fără să ne dăm seama. Vedem cum pe parcursul paginilor, editorialele devin din ce în ce mai precise, căci evenimentele deveniseră și ele din ce în ce mai fierbinți. Atât de fierbinți încât libertatea presei însăși devenea o victimă.
Dacă pentru presa privată românească criza economică a fost devastatoare, pentru presa publică situația ar fi trebuit să fie mai bună. Dar, privind retrospectiv, nici pentru mass-media publică situația nu a fost mai bună. Dacă pentru mass-media privată interesele patronatului și slaba sindicalizare au deschis spațiul excesului și a permis unui autoritarism editorial să transforme libertatea de expresie în subordonare ierahică, politizarea excesivă a reprezentării în consiliile de administrație ale radioului și televiziunii publice a lăsat urme, autocenzura sau o cenzură discretă, postdemocratică, punând jurnaliștii în fața unor alegeri limită. În același timp, violența discursului public a influențat viziunea opiniei publice despre politică.
În (post)ideologia postdemocratică discursul despre reformă (reforma radioului public de exemplu) ar trebui să țină locul reformei, dar mai ales să inducă o nouă viziune asupra politicilor. În fond, strategiile postdemocratice despre necesitatea reformelor acoperă lipsa de consistență a politicilor și re-construcția inegalitară a societății. în acest sens postdemocrația nefiind decât perpetuarea iluziei democratice într-o epocă în care egalitatea și libertatea, cheile de boltă ale oricărei organizări democratice, sunt depreciate în numele eficienței economice (audiență, raiting, etc.) și a pieței.
Dacă în Occident mimarea democrației de după democrație, care caracterizează capitalismul târziu, se confruntă cu rezistența reminiscențelor „vechii democrații”, la noi a fost când prea devreme, când prea târziu pentru democrație. A fost prea devreme în secolul al XIX-lea când „formele” erau „fără fond” sau în prima jumătate a secolului al XX-lea când altele erau prioritățile istorice. Și a fost prea târziu la sfârșitul secolului al XX-lea când democrația era deja subordonată obiectivelor capitalismului. Ori, capitalismul presupune legitimarea inegalităților, iar capitalismul târziul, divinizarea acestora. Deloc paradoxal, inegalitatea și limitarea libertății de expresie sunt strict corelate.
„Accidentele” de parcurs, cum a fost și cazul eliminării Maratonului din grila Radio România Actualități în toamna anului 2013 nu se înscriu doar într-o strategie post-demcoratică de eludare a dezbaterii critice prin promovarea divertismentului, ci corespund și unei orientări partitocratice care alterează funcționarea societății românești.

Cristian Pîrvulescu

Cristian Pîrvulescu este profesor de științe politice, comentator al vieții politice românești, președinte de onoare al Asociației Pro Democrația, decanul Facultății de Științe Politice de la S.N.S.P.A., a fost titularul rubricii „Mâine este astăzi” în cadrul Maratonului.

Nașterea și moartea Maratonului

Maratonul a mai murit o dată în 2004, pentru a renaște în 2005. Maraton de duminică la Radio România Actualități a continuat într-o variantă mai restrânsă orar ceea ce a fost Maraton blue-jeans la Radio România Tineret, program încheiat în toamna lui 2004, odată cu desființarea postului de radio, mascată printr-o trecere exclusiv pe internet.
Pamfletele politice au traversat trei regimuri: Iliescu, Constantinescu (la Radio România Tineret) și Băsescu (la Radio România Actualități). Îndemnat de bunul meu prieten și excelentul autor de interviuri Marin Constantin, pamfletele de la Maraton de duminică au fost strânse și văd acum lumina tiparului. Cartea se completează și desăvârșește cu desenele politice ale lui Ion Barbu. Caricaturistul din Petrila este una dintre tușele cele mai puternice și penițele cele mai acide politic. Desene sale au apărut în România Liberă, Academia Cațavencu, Dilema, Dilema Veche, Ziua, Adevărul. A publicat zilnic, timp de 25 de ani, ceea ce înseamnă chiar mai mult decât a scrie un editorial, caricatura cerând obligatoriu poanta.
Maraton de duminică a însemnat, timp de opt ani, până în noiembrie 2013, când a fost scos din grila RRA, o tribună a liberei exprimări și a pluralității de opinii, un spațiu de analiză a lumii în care trăim, un loc rezervat personalităților autentice. Au fost la Maraton diplomați, oameni de cultură, academicieni, oameni politici reali, personalități din societatea civilă, performeri din sport. Peste 300… Campaniile Maraton au însemnat adevărata luptă pentru interesul național împotriva intereselor de clan politic. Mi-amintesc cu drag vorbele regretatului Ioan Grigorescu: „Sunteți ca Polonia în al doilea război mondial, le stați ca osul în gât; nici nu pot să vă scuipe, nici nu pot să vă înghită”. Sau definiția lui Ion Cristoiu: „Sunteți independentul de serviciu”. Și afirmațiile lui Dan Puric: „Ceea ce faceți dumneavoastră este întocmai ca misiunea apostolilor: folosiți cuvântul pentru a răspândi adevărul; Maratonul este o emisiune de o vigoare excepțională”.
Maratonul a stat vertical împotriva fie și a celei mai mici ingerințe, iar ascultătorii care au participat în emisiune în direct, neselectați și necenzurați, pot depune mărturie.
Aud astăzi că radioul este industrie și cântă. Rămân consecvent la ideea că radioul este creativitate și pasiune și că, în primul rând, trebuie să vorbească. Și nu e doar o nostalgie!
Legenda spune că după ce a rostit Nenikikamen! (am învins!), soldatul grec Filipide a murit. În cheie creștină, moartea este Înviere. Și pentru ca timpul până la aceasta să treacă mai ușor, vă ofer paginile următoare...
Până la (re)audiție plăcută, lectură plăcută!

Alexandru Rusu

Postfață sau, mai bine zis, O cupă cu șampanie

Farmecul profesiei de radiojurnalist este aidoma unei cupe cu șampanie. Indiferent a câta oară te așezi la microfon, te simți în smoking sau în rochie de seară. O cupă de cuvinte, închinată ascultătorului, va crea convingeri, va deborda imaginația, va rodi în inimile la care nici nu te aștepți. Prețul plătit este însă unul imens. Istoria nu consemnează cuvântul rostit, iar despre roadele din inima ascultătorilor nu vei afla niciodată.
Răspunderea profesiei de radiojurnalist este însă o cruce, pe care Hristos însuși te invită s-o porti: Ia-ți crucea ta și urmează Mie! Căci pentru fiecare cuvânt vei da socoteală, dacă este neroditor.
Înțelepciunea profesiei de radiojurnalist este – atunci cînd îți vine mintea la cap – aceea de a așterne pe hârtie ceea ce ai rostit cândva la microfon și s-a dizolvat în eter. Astfel dai posibilitate istoriei să consemneze cuvântul rostit, poți afla de la cititorii tăi dacă a rodit cuvântul tău în inima lor și poți, frunzărind, să recitești oricând cuvintele pentru care vei da socoteală.
Și iată ce decide să facă, înțelepțit, colegul meu de breaslă Alexandru Rusu: să extragă din emisiunea de brand pe care a realizat-o mai bine de șapte ani la Radio România Actualități – Maraton de Duminică – detaliul care i-a conferit savoare și să-l transforme într-o carte. Abia acum, când scripta manent, se poate verifica veridicitatea celor afirmate și, mai presus de orice, puterea de sinteză a jurnalistului.
A spune mult în cuvinte puține poate fi o calitate sau... o pacoste, mai ales atunci când intuiești adevărul, întotdeauna incomod, sub glazura minciunii. Pentru Alexandru Rusu a fost și una și alta. Rostite uneori cu umor, alteori cu amar, în funcție de contextul săptămînii care trebuia să încapă într-o linguriță de cuvinte, comentariile de deschidere a emisiunii aveau nu rareori rol de bobârnac peste nasul politic și aparent destinul bulelor din cupa de șampanie. Acum însă, când se lasă citite în volum, îșirate precum perluțele pe firul de mătase, alcătuiesc o savuroasă cronică de moravuri și exprimă un dureros adevăr: în toți acești ani politicul românesc de toate culorile și dezbinările posibile s-a învârtit în jurul cozii, prinzînd în vârtejul abandonului social poporul român obosit de atâta zădărnicie.
Ce zice prima perluță din capul șirului, datată 5 februarie 2006? „Se lasă gerul! Îngheț. Între Europa și lumea islamică. Gheață la mal între PNL și PD. Vifor prin PSD. Pod de gheață. Între Iran și restul lumii.” E ceva nou sub soare de opt ani încoace? Și ce zice ultima perluță din coada șirului, datată 20 octombrie 2013? Între altele că „…s-a pus gaz de șist peste focul de la Roșia Montană…” S-a rezolvat cumva umilința de colonie a României?
Deci, quod erat demonstrandum!
Abia acum, când scripta manent, se poate verifica veridicitatea celor afirmate și, mai presus de orice, puterea de sinteză a jurnalistului. Iată de ce înțelepciunea profesiei de radiojurnalist este aceea de a așterne pe hârtie ‒ la vreme rînduită ‒ ceea ce ai rostit cândva la microfon și s-a dizolvat în eter.
Tăblițele de la Maraton. O cupă de cuvinte închinată astăzi, la lansare, și unui altfel de public. Maratonul Maratonului de Duminică s-a încheiat; începe cursa pentru inimile cititorilor. Cât de fin se confirmă înțelepciunea străbună cuprinsă în proverbele noastre românești... Când Dumnezeu închide o ușă, deschide întotdeauna o fereastră!

Doina Jalea

Doina Jalea este jurnalist radio, a fost profesor de jurnalism radio la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a realizat numeroase emisiuni de comentariu și analiză politică, a fost redactor-șef la Radio Romania Actualități în perioada 2005-2012.

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 19 Ianuarie, 2015.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> In asteptarea zorilor de luna. Versuri </b> <br> Constantin V. Necula
In asteptarea zorilor de luna. Versuri
Constantin V. Necula
<b> Anatomia sufletului </b> <br> Pr. Constantin Necula
Anatomia sufletului
Pr. Constantin Necula
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Tablitele de la Maraton
Alexandru Rusu
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2019 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului