Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » 0 Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Tablitele de la Maraton
Alexandru Rusu
[0]
20,00RON

Prefa├ż├ú sau postdemocra├żie ┬║i libertatea de expresie

Cãci beat e împãratul de zeci de ani de-orgie!
┬¬i-a spus: „Eu Libertatea voi stinge-o ├«n cur├ónd
Ca pe o lumânare, aºa, cu gingãºie!",
Dar Libertatea-nvie! ªi el se simte-nfrânt!
Arthur Rimbaud, Opere, „M├óniile Cezarului”, Polirom, 2003

La ├«nceput a fost cuv├óntul! S├úpt├úm├ónal, duminic├ú dup├ú duminic├ú, Maratonul a f├úcut istorie. A prezentat ┬║i re-prezentat situa├żii interesante, a ini├żiat dezbateri, a comentat evenimente, a creat polemici. Apoi a intrat ├«n istorie, fiind desfiin├żat pentru a face loc unui tip de radio, un a┬║a-zis radio comercial. Dac├ú ast├úzi nu mai putem asculta Maratonul duminic├ú, o s├ú putem ├«n schimb citi o bun├ú parte a editorialelor cu care aceast├ú emisiune ├«ncepea. Pentru a l├úsa o urm├ú a trecerii sale prin istoria agitat├ú a spa├żiului mediatic rom├ónesc o emisiune cu audien├ża Maratonului ├«┬║i dezv├úluie acum o parte din farmecul s├úu. Alexandru Rusu, cel care a realizat aceast├ú emisiune vreme de opt ani, public├ú scurtele ┬║i incitantele sale editoriale cu care deschidea Maratonul. O culegere de texte care prezint├ú fapte ┬║i st├úri de spirit ce se ├«ntind ├«ntre februarie 2006 ┬║i octombrie 2013.
Dincolo de textul propriu-zis, aceast├ú carte vorbe┬║te despre evolu├żia libert├ú├żii de expresie ├«n Rom├ónia contemporan├ú. ├Äncet, editorial dup├ú editorial, o lume peste care se a┬║ternuse uitarea unui prezent continuu decuplat de trecut ┬║i de viitor, re├«nvie. Alexandru Rusu, prezint├ú, prin mijlocirea Maratonului ┬║i a editorialelor sale, stagiile evolu├żiei Rom├óniei pe parcursul unui deceniu deloc lini┬║tit. ├Än tot acest timp, criza politic├ú permanent├ú cu care politicienii ne-au ocupat timpul pentru a ne distrage aten├żia, a fost br├úzdat├ú de mici bucurii efemere, dar accentuat├ú mai apoi de Marea Criz├ú care a schimbat ┬║i lumea ┬║i societatea rom├óneasc├ú f├úr├ú s├ú ne d├úm seama. Vedem cum pe parcursul paginilor, editorialele devin din ce ├«n ce mai precise, c├úci evenimentele deveniser├ú ┬║i ele din ce ├«n ce mai fierbin├żi. At├ót de fierbin├żi ├«nc├ót libertatea presei ├«ns├ú┬║i devenea o victim├ú.
Dac├ú pentru presa privat├ú rom├óneasc├ú criza economic├ú a fost devastatoare, pentru presa public├ú situa├żia ar fi trebuit s├ú fie mai bun├ú. Dar, privind retrospectiv, nici pentru mass-media public├ú situa├żia nu a fost mai bun├ú. Dac├ú pentru mass-media privat├ú interesele patronatului ┬║i slaba sindicalizare au deschis spa├żiul excesului ┬║i a permis unui autoritarism editorial s├ú transforme libertatea de expresie ├«n subordonare ierahic├ú, politizarea excesiv├ú a reprezent├úrii ├«n consiliile de administra├żie ale radioului ┬║i televiziunii publice a l├úsat urme, autocenzura sau o cenzur├ú discret├ú, postdemocratic├ú, pun├ónd jurnali┬║tii ├«n fa├ża unor alegeri limit├ú. ├Än acela┬║i timp, violen├ża discursului public a influen├żat viziunea opiniei publice despre politic├ú.
├Än (post)ideologia postdemocratic├ú discursul despre reform├ú (reforma radioului public de exemplu) ar trebui s├ú ├żin├ú locul reformei, dar mai ales s├ú induc├ú o nou├ú viziune asupra politicilor. ├Än fond, strategiile postdemocratice despre necesitatea reformelor acoper├ú lipsa de consisten├ż├ú a politicilor ┬║i re-construc├żia inegalitar├ú a societ├ú├żii. ├«n acest sens postdemocra├żia nefiind dec├ót perpetuarea iluziei democratice ├«ntr-o epoc├ú ├«n care egalitatea ┬║i libertatea, cheile de bolt├ú ale oric├úrei organiz├úri democratice, sunt depreciate ├«n numele eficien├żei economice (audien├ż├ú, raiting, etc.) ┬║i a pie├żei.
Dac├ú ├«n Occident mimarea democra├żiei de dup├ú democra├żie, care caracterizeaz├ú capitalismul t├órziu, se confrunt├ú cu rezisten├ża reminiscen├żelor „vechii democra├żii”, la noi a fost c├ónd prea devreme, c├ónd prea t├órziu pentru democra├żie. A fost prea devreme ├«n secolul al XIX-lea c├ónd „formele” erau „f├úr├ú fond” sau ├«n prima jum├útate a secolului al XX-lea c├ónd altele erau priorit├ú├żile istorice. ┬¬i a fost prea t├órziu la sf├ór┬║itul secolului al XX-lea c├ónd democra├żia era deja subordonat├ú obiectivelor capitalismului. Ori, capitalismul presupune legitimarea inegalit├ú├żilor, iar capitalismul t├órziul, divinizarea acestora. Deloc paradoxal, inegalitatea ┬║i limitarea libert├ú├żii de expresie sunt strict corelate.
„Accidentele” de parcurs, cum a fost ┬║i cazul elimin├úrii Maratonului din grila Radio Rom├ónia Actualit├ú├żi ├«n toamna anului 2013 nu se ├«nscriu doar ├«ntr-o strategie post-demcoratic├ú de eludare a dezbaterii critice prin promovarea divertismentului, ci corespund ┬║i unei orient├úri partitocratice care altereaz├ú func├żionarea societ├ú├żii rom├óne┬║ti.

Cristian Pîrvulescu

Cristian P├«rvulescu este profesor de ┬║tiin├że politice, comentator al vie├żii politice rom├óne┬║ti, pre┬║edinte de onoare al Asocia├żiei Pro Democra├żia, decanul Facult├ú├żii de ┬¬tiin├że Politice de la S.N.S.P.A., a fost titularul rubricii „M├óine este ast├úzi” ├«n cadrul Maratonului.

Na┬║terea ┬║i moartea Maratonului

Maratonul a mai murit o dat├ú ├«n 2004, pentru a rena┬║te ├«n 2005. Maraton de duminic├ú la Radio Rom├ónia Actualit├ú├żi a continuat ├«ntr-o variant├ú mai restr├óns├ú orar ceea ce a fost Maraton blue-jeans la Radio Rom├ónia Tineret, program ├«ncheiat ├«n toamna lui 2004, odat├ú cu desfiin├żarea postului de radio, mascat├ú printr-o trecere exclusiv pe internet.
Pamfletele politice au traversat trei regimuri: Iliescu, Constantinescu (la Radio Rom├ónia Tineret) ┬║i B├úsescu (la Radio Rom├ónia Actualit├ú├żi). ├Ändemnat de bunul meu prieten ┬║i excelentul autor de interviuri Marin Constantin, pamfletele de la Maraton de duminic├ú au fost str├ónse ┬║i v├úd acum lumina tiparului. Cartea se completeaz├ú ┬║i des├úv├ór┬║e┬║te cu desenele politice ale lui Ion Barbu. Caricaturistul din Petrila este una dintre tu┬║ele cele mai puternice ┬║i peni├żele cele mai acide politic. Desene sale au ap├úrut ├«n Rom├ónia Liber├ú, Academia Ca├żavencu, Dilema, Dilema Veche, Ziua, Adev├úrul. A publicat zilnic, timp de 25 de ani, ceea ce ├«nseamn├ú chiar mai mult dec├ót a scrie un editorial, caricatura cer├ónd obligatoriu poanta.
Maraton de duminic├ú a ├«nsemnat, timp de opt ani, p├ón├ú ├«n noiembrie 2013, c├ónd a fost scos din grila RRA, o tribun├ú a liberei exprim├úri ┬║i a pluralit├ú├żii de opinii, un spa├żiu de analiz├ú a lumii ├«n care tr├úim, un loc rezervat personalit├ú├żilor autentice. Au fost la Maraton diploma├żi, oameni de cultur├ú, academicieni, oameni politici reali, personalit├ú├żi din societatea civil├ú, performeri din sport. Peste 300… Campaniile Maraton au ├«nsemnat adev├úrata lupt├ú pentru interesul na├żional ├«mpotriva intereselor de clan politic. Mi-amintesc cu drag vorbele regretatului Ioan Grigorescu: „Sunte├żi ca Polonia ├«n al doilea r├úzboi mondial, le sta├żi ca osul ├«n g├ót; nici nu pot s├ú v├ú scuipe, nici nu pot s├ú v├ú ├«nghit├ú”. Sau defini├żia lui Ion Cristoiu: „Sunte├żi independentul de serviciu”. ┬¬i afirma├żiile lui Dan Puric: „Ceea ce face├żi dumneavoastr├ú este ├«ntocmai ca misiunea apostolilor: folosi├żi cuv├óntul pentru a r├úsp├óndi adev├úrul; Maratonul este o emisiune de o vigoare excep├żional├ú”.
Maratonul a stat vertical ├«mpotriva fie ┬║i a celei mai mici ingerin├że, iar ascult├útorii care au participat ├«n emisiune ├«n direct, neselecta├żi ┬║i necenzura├żi, pot depune m├úrturie.
Aud astãzi cã radioul este industrie ºi cântã. Rãmân consecvent la ideea cã radioul este creativitate ºi pasiune ºi cã, în primul rând, trebuie sã vorbeascã. ªi nu e doar o nostalgie!
Legenda spune cã dupã ce a rostit Nenikikamen! (am învins!), soldatul grec Filipide a murit. În cheie creºtinã, moartea este Înviere. ªi pentru ca timpul pânã la aceasta sã treacã mai uºor, vã ofer paginile urmãtoare...
P├ón├ú la (re)audi├żie pl├úcut├ú, lectur├ú pl├úcut├ú!

Alexandru Rusu

Postfa├ż├ú sau, mai bine zis, O cup├ú cu ┬║ampanie

Farmecul profesiei de radiojurnalist este aidoma unei cupe cu ┬║ampanie. Indiferent a c├óta oar├ú te a┬║ezi la microfon, te sim├żi ├«n smoking sau ├«n rochie de sear├ú. O cup├ú de cuvinte, ├«nchinat├ú ascult├útorului, va crea convingeri, va deborda imagina├żia, va rodi ├«n inimile la care nici nu te a┬║tep├żi. Pre├żul pl├útit este ├«ns├ú unul imens. Istoria nu consemneaz├ú cuv├óntul rostit, iar despre roadele din inima ascult├útorilor nu vei afla niciodat├ú.
R├úspunderea profesiei de radiojurnalist este ├«ns├ú o cruce, pe care Hristos ├«nsu┬║i te invit├ú s-o porti: Ia-├żi crucea ta ┬║i urmeaz├ú Mie! C├úci pentru fiecare cuv├ónt vei da socoteal├ú, dac├ú este neroditor.
├Än├żelepciunea profesiei de radiojurnalist este – atunci c├«nd ├«├żi vine mintea la cap – aceea de a a┬║terne pe h├órtie ceea ce ai rostit c├óndva la microfon ┬║i s-a dizolvat ├«n eter. Astfel dai posibilitate istoriei s├ú consemneze cuv├óntul rostit, po├żi afla de la cititorii t├úi dac├ú a rodit cuv├óntul t├úu ├«n inima lor ┬║i po├żi, frunz├úrind, s├ú recite┬║ti oric├ónd cuvintele pentru care vei da socoteal├ú.
┬¬i iat├ú ce decide s├ú fac├ú, ├«n├żelep├żit, colegul meu de breasl├ú Alexandru Rusu: s├ú extrag├ú din emisiunea de brand pe care a realizat-o mai bine de ┬║apte ani la Radio Rom├ónia Actualit├ú├żi – Maraton de Duminic├ú – detaliul care i-a conferit savoare ┬║i s├ú-l transforme ├«ntr-o carte. Abia acum, c├ónd scripta manent, se poate verifica veridicitatea celor afirmate ┬║i, mai presus de orice, puterea de sintez├ú a jurnalistului.
A spune mult ├«n cuvinte pu├żine poate fi o calitate sau... o pacoste, mai ales atunci c├ónd intuie┬║ti adev├úrul, ├«ntotdeauna incomod, sub glazura minciunii. Pentru Alexandru Rusu a fost ┬║i una ┬║i alta. Rostite uneori cu umor, alteori cu amar, ├«n func├żie de contextul s├úpt├úm├«nii care trebuia s├ú ├«ncap├ú ├«ntr-o linguri├ż├ú de cuvinte, comentariile de deschidere a emisiunii aveau nu rareori rol de bob├órnac peste nasul politic ┬║i aparent destinul bulelor din cupa de ┬║ampanie. Acum ├«ns├ú, c├ónd se las├ú citite ├«n volum, ├«┬║irate precum perlu├żele pe firul de m├útase, alc├útuiesc o savuroas├ú cronic├ú de moravuri ┬║i exprim├ú un dureros adev├úr: ├«n to├żi ace┬║ti ani politicul rom├ónesc de toate culorile ┬║i dezbin├úrile posibile s-a ├«nv├órtit ├«n jurul cozii, prinz├«nd ├«n v├órtejul abandonului social poporul rom├ón obosit de at├óta z├úd├úrnicie.
Ce zice prima perlu├ż├ú din capul ┬║irului, datat├ú 5 februarie 2006? „Se las├ú gerul! ├Änghe├ż. ├Äntre Europa ┬║i lumea islamic├ú. Ghea├ż├ú la mal ├«ntre PNL ┬║i PD. Vifor prin PSD. Pod de ghea├ż├ú. ├Äntre Iran ┬║i restul lumii.” E ceva nou sub soare de opt ani ├«ncoace? ┬¬i ce zice ultima perlu├ż├ú din coada ┬║irului, datat├ú 20 octombrie 2013? ├Äntre altele c├ú „…s-a pus gaz de ┬║ist peste focul de la Ro┬║ia Montan├ú…” S-a rezolvat cumva umilin├ża de colonie a Rom├óniei?
Deci, quod erat demonstrandum!
Abia acum, c├ónd scripta manent, se poate verifica veridicitatea celor afirmate ┬║i, mai presus de orice, puterea de sintez├ú a jurnalistului. Iat├ú de ce ├«n├żelepciunea profesiei de radiojurnalist este aceea de a a┬║terne pe h├órtie ‒ la vreme r├«nduit├ú ‒ ceea ce ai rostit c├óndva la microfon ┬║i s-a dizolvat ├«n eter.
T├úbli├żele de la Maraton. O cup├ú de cuvinte ├«nchinat├ú ast├úzi, la lansare, ┬║i unui altfel de public. Maratonul Maratonului de Duminic├ú s-a ├«ncheiat; ├«ncepe cursa pentru inimile cititorilor. C├ót de fin se confirm├ú ├«n├żelepciunea str├úbun├ú cuprins├ú ├«n proverbele noastre rom├óne┬║ti... C├ónd Dumnezeu ├«nchide o u┬║├ú, deschide ├«ntotdeauna o fereastr├ú!

Doina Jalea

Doina Jalea este jurnalist radio, a fost profesor de jurnalism radio la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a realizat numeroase emisiuni de comentariu ┬║i analiz├ú politic├ú, a fost redactor-┬║ef la Radio Romania Actualit├ú├żi ├«n perioada 2005-2012.

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 19 Ianuarie, 2015.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Anatomia sufletului </b> <br> Pr. Constantin Necula
Anatomia sufletului
Pr. Constantin Necula
<b> In asteptarea zorilor de luna. Versuri </b> <br> Constantin V. Necula
In asteptarea zorilor de luna. Versuri
Constantin V. Necula
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Tablitele de la Maraton
Alexandru Rusu
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro