Agnos - Editura si Librarie Contul meu  ConĢinutul coļului  Plateļte  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  ConĢinutul coļului  |  Plateļte   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Nout„Ģi ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate noutaĢile
őn Cur‚nd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
C„utare
 
Cuvintele c„utate
InformaĢii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
ContactaĢi-ne
De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
15,00RON

G√Ęndind la o pastoral√£ decent√£ a doliului
Sunt tot mai cutremur√£toare morțile de care auzim, mulți citindu-le √ģn cheie apocaliptic√£. Suntem tot mai marcați de astfel de chei ale lecturii morții. De la filme la știri, de la documentare la c√£rți, suntem presați cu moartea. Cheia tr√£irii morții este √ģns√£ una eshatologic√£, legat√£ de √énviere, nu ca simplu exercițiu de mod√£, ci drept clip√£ ontologic√£, plin√£ de ad√Ęncime. Andrei Pleșu, √ģntr-o excelent√£ analiz√£ asupra morții și demnit√£ții, scrie: „Pentru mine, s√£rb√£torile de Paști nu se pot disocia de lecția morții asumate √ģn toat√£ scandaloasa ei indigenț√£. Citești Evanghelia și simți c√£, de vreme ce Iisus Și-a tr√£it moartea astfel, √ģți este și ție √ģng√£duit s√£ te temi, s√£ suferi, s√£ te am√£r√£ști, s√£ te lași cuprins de dezn√£dejde. Moartea omului √ģn varianta lui post-edenic√£ nu poate fi altfel: nu e o petrecere vesel√£, o piruet√£ cochet√£, o sear√£ de bal sau un gest solemn. E așa cum a fost și viața lui: plin√£ de neliniști și iluzii, de grij√£, speranț√£ și incertitudine. Da, avem voie s√£ ne temem de moarte, s√£ r√£bd√£m greu suferința, s√£ ne simțim p√£r√£siți, f√£r√£ s√£ ne pierdem, astfel, demnitatea. C√£ci, chiar c√Ęnd duhul este plin de r√Ęvn√£, carnea este neputincioas√£ (Matei 26, 41). Dac√£ Iisus ar fi ales moartea demn√£, √ģn accepțiunea de azi a termenului, ar fi intrat √ģn impun√£toarea galerie de sinucigași de elit√£, de la Socrate la Petroniu și Seneca, √ģns√£ n-ar fi m√Ęntuit pe nimeni. Moartea demn√£ e monumental√£, dar steril√£. Aseptic√£. Dimpotriv√£, abia din perspectiva sumbr√£ a morții tragice, exasperante, nemiloase, explozia √énvierii √ģși cap√£t√£ str√£lucirea și prețul adev√£rat. √énvierea e rezervat√£ oamenilor vii, adic√£ oamenilor care se √ģntreab√£, sper√£, se revolt√£ și mor. Statuile nu pot √ģnvia”. Cu acest g√Ęnd red√£ruiesc cititorului cartea aceasta, pornit√£ de la o remarc√£ a unui Patriarh, la București, dinaintea unei familii ce pl√Ęngea la pomenirea celui drag, plecat.
Nu este o carte model. Nici prima ediție nu s-a vrut aceasta. Ci doar un sprijin pentru tinerii preoți √ģn slujirea unor astfel de momente de viaț√£ pastoral√£. O scrisoare de √ģncurajare pentru familiile care trec prin astfel de momente de cump√£n√£, deloc ușoare, uneori epuizante și extrem de dureroase. Am reeditat lucrarea din dorința de a constitui un apel la o pastoral√£ de doliu decent√£, creștin√£ și uman√£ deopotriv√£. Nu o dat√£, ci √ģn repetate r√Ęnduri am pledat pentru vindecarea de cinism pastoral a slujirii preoțești. A ad√Ęnci durerea cu bombe omiletice lacrimogene, a submina Evanghelia de dragul punerii √ģn valoare a cunoștințelor de poetic√£ l√£crimoas√£, a uita s√£ predici, dar a nu uita s√£ iei iert√£ciuni, a √ģngreuna clipa desp√£rțirii prin predici interminabile, toate acestea aduc a cinism și neatenție. Cheia p√£storirii este discreția, cuv√Ęntul limpede, aerisit de snobisme, liberator de emoție, dar și plin de conținut creștin. Oamenii au nevoie s√£ fie sprijiniți și √ģnsoțiți √ģn drama lor. A reduce pastorala de doliu doar la predic√£ este o mare greșeal√£, iar a fi neatent √ģn construirea ei ține de o oarecare superficialitate, vecin√£ cu lipsa de bun simț.
√én timp, de la prima ediție, moartea unor apropiați și a tat√£lui meu mi-a √ģncercat cuvintele. M-am bucurat s√£ constat c√£ nu scriu una și reacționez altcum. Inima mea și-a aflat m√Ęng√Ęiere √ģn cuvintele Psaltirii și rug√£ciunii, √ģn țes√£tura de adev√£r a P√£rinților Bisericii. N√£d√£jduiesc s√£ fi p√£strat ceva din duhul lor √ģn scriitur√£, toate cele consemnate √ģn scris, cu excepția medalioanelor, fiind rostite, din tot cugetul meu și din toat√£ inima. Așa le d√£ruiesc mai departe, din dor de tat√£l meu și de cei care s-au așezat √ģn pomelnicul celor care ne așteapt√£.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de MarĢi 18 August, 2015.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula
<b>Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii</b><br> Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
Alegerea Patriarhului - 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
<b> Carte de rugaciuni
Carte de rugaciuni
<b> Pastoratia Bisericii in vreme de criza </b> <br> Preot Constantin Necula
Pastoratia Bisericii in vreme de criza
Preot Constantin Necula
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula
<b>Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele</b> <br>Pr. Constantin Necula
Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele
Pr. Constantin Necula
AnunĢuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
P„reri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o p„rere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro