Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
15,00RON

Gândind la o pastorală decentă a doliului
Sunt tot mai cutremurătoare morțile de care auzim, mulți citindu-le în cheie apocaliptică. Suntem tot mai marcați de astfel de chei ale lecturii morții. De la filme la știri, de la documentare la cărți, suntem presați cu moartea. Cheia trăirii morții este însă una eshatologică, legată de Înviere, nu ca simplu exercițiu de modă, ci drept clipă ontologică, plină de adâncime. Andrei Pleșu, într-o excelentă analiză asupra morții și demnității, scrie: „Pentru mine, sărbătorile de Paști nu se pot disocia de lecția morții asumate în toată scandaloasa ei indigență. Citești Evanghelia și simți că, de vreme ce Iisus Și-a trăit moartea astfel, îți este și ție îngăduit să te temi, să suferi, să te amărăști, să te lași cuprins de deznădejde. Moartea omului în varianta lui post-edenică nu poate fi altfel: nu e o petrecere veselă, o piruetă cochetă, o seară de bal sau un gest solemn. E așa cum a fost și viața lui: plină de neliniști și iluzii, de grijă, speranță și incertitudine. Da, avem voie să ne temem de moarte, să răbdăm greu suferința, să ne simțim părăsiți, fără să ne pierdem, astfel, demnitatea. Căci, chiar când duhul este plin de râvnă, carnea este neputincioasă (Matei 26, 41). Dacă Iisus ar fi ales moartea demnă, în accepțiunea de azi a termenului, ar fi intrat în impunătoarea galerie de sinucigași de elită, de la Socrate la Petroniu și Seneca, însă n-ar fi mântuit pe nimeni. Moartea demnă e monumentală, dar sterilă. Aseptică. Dimpotrivă, abia din perspectiva sumbră a morții tragice, exasperante, nemiloase, explozia Învierii își capătă strălucirea și prețul adevărat. Învierea e rezervată oamenilor vii, adică oamenilor care se întreabă, speră, se revoltă și mor. Statuile nu pot învia”. Cu acest gând redăruiesc cititorului cartea aceasta, pornită de la o remarcă a unui Patriarh, la București, dinaintea unei familii ce plângea la pomenirea celui drag, plecat.
Nu este o carte model. Nici prima ediție nu s-a vrut aceasta. Ci doar un sprijin pentru tinerii preoți în slujirea unor astfel de momente de viață pastorală. O scrisoare de încurajare pentru familiile care trec prin astfel de momente de cumpănă, deloc ușoare, uneori epuizante și extrem de dureroase. Am reeditat lucrarea din dorința de a constitui un apel la o pastorală de doliu decentă, creștină și umană deopotrivă. Nu o dată, ci în repetate rânduri am pledat pentru vindecarea de cinism pastoral a slujirii preoțești. A adânci durerea cu bombe omiletice lacrimogene, a submina Evanghelia de dragul punerii în valoare a cunoștințelor de poetică lăcrimoasă, a uita să predici, dar a nu uita să iei iertăciuni, a îngreuna clipa despărțirii prin predici interminabile, toate acestea aduc a cinism și neatenție. Cheia păstoririi este discreția, cuvântul limpede, aerisit de snobisme, liberator de emoție, dar și plin de conținut creștin. Oamenii au nevoie să fie sprijiniți și însoțiți în drama lor. A reduce pastorala de doliu doar la predică este o mare greșeală, iar a fi neatent în construirea ei ține de o oarecare superficialitate, vecină cu lipsa de bun simț.
În timp, de la prima ediție, moartea unor apropiați și a tatălui meu mi-a încercat cuvintele. M-am bucurat să constat că nu scriu una și reacționez altcum. Inima mea și-a aflat mângâiere în cuvintele Psaltirii și rugăciunii, în țesătura de adevăr a Părinților Bisericii. Nădăjduiesc să fi păstrat ceva din duhul lor în scriitură, toate cele consemnate în scris, cu excepția medalioanelor, fiind rostite, din tot cugetul meu și din toată inima. Așa le dăruiesc mai departe, din dor de tatăl meu și de cei care s-au așezat în pomelnicul celor care ne așteaptă.

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Marți 18 August, 2015.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Carte de rugaciuni
Carte de rugaciuni
<b> Pastoratia Bisericii in vreme de criza </b> <br> Preot Constantin Necula
Pastoratia Bisericii in vreme de criza
Preot Constantin Necula
<b> Bucuria insingurarii </b> <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria insingurarii
Pr. Constantin Necula
<b>Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele</b> <br>Pr. Constantin Necula
Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele
Pr. Constantin Necula
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula
<b> Ganduri si miride </b> <br> Pr. Constantin Necula
Ganduri si miride
Pr. Constantin Necula
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura