Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989) 40,00RON

Final de poveste. Dar ce poveste!....

C├ónd am ├«nceput ├«n 2013 aceast├ú aventur├ú spiritual├ú, al├úturi de iubi├żii mei prieteni Romeo Petra┬║ciuc ┬║i Raluca Toderel, Editura Agnos nu cunoscuse celebritatea dec├ót prin volumele excep├żionalului p├úrinte Constantin Necula, iar Rom├ónia nu era lovit├ú de Boca-manie. Vr├újitoarele nu umpleau ziarele la mic├ú publicitate cu anun├żuri precum „├«mi iau puterea de la morm├óntul sf├ónt de la Prislop”, nebunii nu se ├«ncumeteau s├ú-l dezegroape, iar tarabele nu se ├«ndoiau sub bro┬║uri ├«n care apar fabula├żii de genul: „P├úrintele zbura, l-am v├úzut eu, cu ochii mei”.
Demersul nostru a fost unul profund ┬║tiin├żific, academic. Pentru prima oar├ú se public├ú integral dosarul de securitate al P├úrintelui Arsenie Boca (cu toate numele sale adiacente cu care apare ├«n dosarele de urm├úrire: Arsenie Boca, Arsenie Boca Zian, Boka Zian, Zian V├úlean sau Boca V├úlean Zian, lucru care a sc├úpat numero┬║ilor editori sau autori). O cercetare academic├ú nu se poate face dec├ót studiind documentele ├«n integralitatea lor!
Iar acest lucru a fost posibil ca urmare a unui protocol al Editurii Agnos cu Consiliul Na├żional al Studierii Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS).
Primele dou├ú volume, ap├úrute ├«n 2013, respectiv 2014, au avut un succes colosal. Cum era de a┬║teptat, au avut parte ┬║i de pira├żi, care s-au gr├úbit s├ú le copieze, de┬║i n-au c├úlcat ├«n via├ża lor prin vreo arhiv├ú! De fapt e bine c├ú ├«ncet-├«ncet, via├ża acestui mare duhovic al Rom├óniei – poate cel mai mare – s├ú fie cunoscut├ú!
├Än acest an, 2016, dup├ú Hristos, ca urmare a demersurilor f├úcute de mai mul├żi zeci de mii de credincio┬║i, Sf├óntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Rom├óne a luat ├«n discu├żie posibila canonizare a celui denumit cu dragoste ┬║i evlavie Sf├óntul Ardealului. Lucr├úrile Comisiei canonice sunt ├«n plin toi...
Ca de obicei, acolo unde s├úl├úsluie┬║te Duhul Sf├ónt d├ú t├órcoale ┬║i Necuratul. Ca urmare a unor nes├úbui├żi sau ├«ndr├úci├żi (iertare s├ú-mi fie termenul cam dur, dar ├«l voi explicita), Sf├óntul Sinod a fost informat c├ú exist├ú dou├ú inconveniente pentru trecerea P├úrintelui Arsenie Boca ├«n r├óndul sf├ón├żilor, ├«n binecuv├óntatul Sinaxar rom├ónesc. Prima ar fi caterisirea sa, adic├ú excluderea din monahism, iar a doua o posibil├ú c├ús├útorie, dup├ú ce a fost for├żat s├ú p├úr├úseasc├ú cinul monahal.
Vom dezbate ┬║i desfiin├ża cele dou├ú minciuni, pas cu pas.
Cercet├útorii George Enache ┬║i Adrian Nicolae Petcu – autorii singurului singurul studiu cu preten├żii academice, P├úrintele Arsenie Boca ├«n aten├żia poli├żiei politice, Ed. Partener, Gala├żi, 2009 –, dar mai ales acest volum demonstreaz├ú c├ú vie├żuitorii de la Prislop aveau toate datele ca s├ú p├úr├úseasc├ú monahismul, conform prevederilor noului regulament monahal, impus de Departamentul Cultelor ├«n decembrie 1958, iar m├ún├ústirea era suficient de izolat├ú ca s├ú fie ├«nchis├ú. Astfel, ├«n mai 1959, P├úrintele Arsenie Boca ┬║i stare├ża Zamfira Constantinescu erau nevoi├żi s├ú p├úr├úseasc├ú m├ún├ústirea, iar maicile obligate s├ú intre ├«n lume.
Deci P├úrintele a fost for├żat s├ú p├úr├úseasc├ú m├ún├ústirea. ├Än mai 1959, prin actul Episcopiei Aradului, nr. 2407/1959, P├úrintele Arsenie Boca este ├«ndep├úrtat din m├ún├ústire, iar maicile sunt obligate „s├ú intre ├«n lume”. F├úr├ú a fi caterisit, i se interzice s├ú mai slujeasc├ú ┬║i chiar s├ú mai poarte haina monahal├ú. Este angajat la Biserica Sf├óntul Elefterie din Bucure┬║ti, ca pictor secund pe l├óng├ú me┬║terul Vasile Rudeanu. Abia ├«n 1961 este angajat la Atelierul de Pictur├ú al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. Pentru procesul de canonizare, printr-o simpl├ú h├órtie administrativ├ú a Episcopiei Devei ┬║i Hunedoarei, a┬║a-zisa problem├ú este rezolvat├ú.
A dou├ú m├ór┬║├úvie, cea a c├ús├útoriei dintre P├úrinte ┬║i fosta stare├ż├ú Zamfira este ┬║i ea spulberat├ú de acest volum. „Via├ża lui Arsenie Boca, de la plecarea din m├ún├ústire p├ón├ú la moartea sa, a stat sub semnul interdic├żiei dureroase de a nu mai putea ├«mbr├úca haina c├úlug├úreasc├ú ┬║i a se ├«ntoarce, sub aspect formal, ├«n chinovie, pentru a sluji al├úturi de fra├żii s├úi monahi. Securitatea a ├«n├żeles c├ú cel mai periculos lucru la acest om este extraordinara sa for├ż├ú ca simbol al tr├úirii cre┬║tine ┬║i a ├«ncercat, cel pu├żin sub aspect exterior, s├ú ┬║tearg├ú imaginea ascetului de odinioar├ú, cu barb├ú bogat├ú ┬║i ochi de foc. Noul Boca trebuia s├ú fie un om de lume, b├úrbierit, ├«mbr├úcat la costum, cu ochelari de soare ┬║i, nu ├«n ultimul r├ónd, c├ús├útorit. Ca ┬║i cum, ├«n mod obligatoriu, forma exterioar├ú rezoneaz├ú cu fondul interior. Cel pu├żin o perioad├ú, pentru a sc├úpa de urm├úrirea agasant├ú a Securit├ú├żii, Arsenie Boca a acceptat acest joc (mai t├órziu va reveni la aspectul s├úu tradi├żional), plimb├ónd prin Bucure┬║tiul stupefiat silueta unui dandy despre care lumea b├órfea c├ú s-a c├ús├útorit cu Julieta Constantinescu, fosta stare├ż├ú Zamfira. Toate zvonurile ┬║i r├úut├ú├żile au fost tratate de Boca cu umorul fin specific inteligen├żelor superioare ┬║i, ├«n foarte scurt timp, cei care au vrut s├ú vad├ú au constatat c├ú ├«n fa├ża lor, dincolo de aspectul de mirean, se afl├ú acela┬║i c├úlug├úr plin de tr├úire duhovniceasc├ú ┬║i de putere ├«n cuv├ónt. Din acel moment, oriunde ├«l vor purta pa┬║ii pe p├úrinte, ├«n vizit├ú prelungit├ú la o m├ún├ústire, la schela unei biserici care-┬║i a┬║tepta pictura sau la Sinaia, unde ┬║i-a g├úsit pacea ├«n mijlocul fostelor maici din soborul de la Prislop, o mul├żime fidel├ú ├«l va urma, pentru a fi al├úturi de el. ┬¬i, cum Arsenie Boca a peregrinat destul de mult ├«n cei peste 30 de ani de c├úlug├úrie alb├ú, Securitatea a fost nevoit├ú s├ú-i deschid├ú multe dosare de urm├úrire, ├«n func├żie de Direc├żia de Securitate sub a c├úrei jurisdic├żie intra.
Printre multele informa├żii, de mai mare sau mai mic├ú valoare, prezente ├«n dosarul de urm├úrire informativ├ú a lui Arsenie Boca, exist├ú c├óteva note care contureaz├ú ceea ce s-ar numi via├ża cotidian├ú a P├úrintelui imediat dup├ú plecarea din m├ún├ústire. Astfel, agentul „Floric├ú”, ├«n nota din 5 februarie 1965, ar├úta urm├útoarele: «Din anul 1959 a venit ├«n Bucure┬║ti dimpreun├ú cu fosta stare├ż├ú de la Prislop, Julieta Constantinescu. Unii spuneau chiar c├ú Arsenie Boca este c├ús├útorit cu aceasta. ├Än momentul de fa├ż├ú Boca este angajat la atelierul de pictur├ú de la Patriarhie. Nu are ├«nc├ú buletin de Bucure┬║ti. Acum a fost trecut pe tabel pentru a i se elibera buletin. El nu mai umbl├ú ├«n haine clericale ┬║i nici nu mai poart├ú barb├ú. Este ├«nc├ú devotat Bisericii ┬║i este privit de Patriarh ┬║i de ceilal├żi ┬║efi ai lui ca un om capabil ┬║i priceput ├«n arta picturii.
Particip├ú cu regularitate la slujbele religioase de la Patriarhie, ├«n s├úrb├útori. Se fere┬║te ├«ns├ú ca s├ú mai aib├ú leg├úturi cu diferi├żi credincio┬║i ┬║i credincioase, care ├«l admir├ú ┬║i ar vrea s├ú stea de vorb├ú cu el. El este destul de prudent ┬║i calculat. Din timpul de c├ónd era student, era socotit ca un om de caracter, cu mult├ú voin├ż├ú ┬║i destul de modest. Ori de c├óte ori am vorbit cu el, mi-a spus c├ú lumea i-a f├úcut o fals├ú reclam├ú, a exagerat anumite lucruri ┬║i din aceast├ú cauz├ú a avut de suferit»” . Deci nici vorb├ú de c├ús├útorie, fie ea ┬║i morganatic├ú!
Sper din toat├ú inima – ┬║i sunt convins c├ú a┬║a se va ├«nt├ómpla – c├ú P├úrintele va ├«mbog├ú├żi ceata sfin├żilor rom├óni din Cer. Nu ┬║tiu dac├ú azi, dar cu certitudine m├óine, oric├ót de departe ar fi acest m├óine! Noi ┬║tim doar c├ú ne-am adus o modest├ú contribu├żie la acest monument de demnitate rom├óneasc├ú ┬║i tr├úire ortodox├ú.
├Än ├«ncheiere a┬║ dori s├ú le mul├żumesc at├ót colegilor din Colegiul CNSAS pentru disponibilitate ┬║i deschiderea ar├útat├ú, c├ót ┬║i Editurii Agnos, care a realizeazat un lucru excep├żional. Editura Agnos a pus la dispozi├żia istoricilor, cercet├útorilor ┬║i, de ce nu, a cititorilor, dosarul de securitate al celui denumit cu dragoste Sf├óntul Ardealului, f├úr├ú a omite sau a eluda vreun document. Pentru prima oar├ú, iat├ú, avem la dispozi├żie un opis complet.

Lect. Univ. Dr. Florian BICHIR,
Membru al Colegiului CNSAS

Bucure┬║ti, 2 martie 2016

Notã editorialã

Cu cel de-al treilea volum al documentelor despre Pr. Arsenie Boca, aflate ├«n custodia Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS), ├«ncheiem demersul privind, mai ales, dosarele personale ale Sf├óntului (de mult├ú vreme deja) de dincolo de Ardeal... Spune personale, pentru c├ú proiectul acesta a vizat cu prec├údere redarea, integral├ú, a dosarelor de securitate ale P├úrintelui Arsenie, ca opis-uri de documente ┬║i, colateral, punctarea anumitor elemente, ca note, pe care le-am g├úsit ├«n alte dosare aflate ├«n conjunc├żie cu ale sale.
Volumul ├«n discu├żie radiografiaz├ú perioada pribegiei P├úrintelui Arsenie dup├ú momentul Prislop, adic├ú anii 1960-1989, cu reperele sale: Bucure┬║ti, Dr├úg├únescu, Sinaia. Sunt ani nu neap├úrat tumulto┬║i sau genero┬║i ├«n informa├żie sub aspectul punerii sub urm├úrire sau a ac├żiunilor concrete ├«ntreprinse ├«mpotriva sa, c├ót punct├úri semnificative ale unei istorii ceva mai recente, ├«n care reg├úsim oameni, personaje, evenimente multe din ele explorate ca arie de cercetare, ├«ns├ú aici comport├ónd variante ┬║i vecin├út├ú├żi trecute prin v├úmuirile mai mult sau mai pu├żin conjuncturale ale Securit├ú├żii. Demersului nostru i s-au ad├úugat ulterior alte documente, informa├żii, dosare care ├«ntr-un fel sau altul s-au intersectat cu traiectul P├úrintelui Arsenie. Parte din aceste inedite referin├że vor ap├úrea ├«n cadrul Editurii Agnos ca volume distincte, secundare trilogiei P├úrintele Arsenie Boca ├«n Arhivele Securit├ú├żii. Opis de documente. Consider├úm c├ú vremea s-a plinit ┬║i pentru scoaterea la lumin├ú ┬║i a acestor documente.
Ca ºi în cazul celorlalte douã volume, datã fiind varietatea documentelor, precum ºi diferitele metode de scriere ºi notare, la culegerea acestora am folosit câteva artificii tehnice, cu scopul redãrii cât mai fidele a acestora.
Astfel, pentru orice not├ú aflat├ú ├«n arhive scris├ú de m├ón├ú am folosit caractere italice. Dac├ú pe o astfel de not├ú au fost f├úcute ├«nsemn├úri ulterioare de c├útre cei ├«ns├úrcina├żi cu rezolvarea lor (├«n spe├ż├ú, ofi├żeri de securitate), care se disting ├«n cadrul notei fie prin culoarea ├«nscrisurilor, fie prin alte semne specifice, pentru a le reda am folosit caractere bold-italice. Sublinierile, la culegerea notelor, le-am redat, de asemenea, folosindu-le uneori ┬║i pentru marcarea spa├żiilor ce urmau a fi completate ├«n documente-tip. Prin urmare, caracterele normale indic├ú faptul c├ú nota a fost redactat├ú la ma┬║ina de scris, iar not├úrile italice din acestea sunt specifica├żii ce s-au ad├úugat ulterior, ├«n general de c├útre ale persoane implicate ├«n urm├úrire sau anchet├ú. Pasajele de text care, din diferite motive, sunt prea ┬║terse pentru a fi lizibile au fost marcate prin cuv├óntul [Indescifrabil], ├«ncadrat ├«n paranteze p├útrate. Apari├żia acestui cuv├ónt ├«n afara parantezelor p├útrate [] indic├ú faptul c├ú el se reg├úse┬║te ┬║i pe nota de dosar, cu at├ót mai mult cu c├ót numeroase documente au fost ulterior copiate ┬║i b├útute la ma┬║in├ú, ambele variante fiind cuprinse apoi ├«n dosare.
├Än cazul declara├żiilor ├«n original (reg├úsite ┬║i ├«n copie scris├ú la ma┬║in├ú), am redat integral doar textul ini├żial, scris cu italic, iar ├«n nota de subsol am precizat celelalte locuri din arhiv├ú unde sunt consemnate copii ale respectivelor materiale.
├Än cadrul Anexelor am reprodus, cu predilec├żie, facsimile olografe ale P├úrintelui Arsenie Boca (declara├żii, coresponden├ż├ú, noti├że etc.), precum ┬║i parte din documentele organelor de anchet├ú, cu relevan├ż├ú sus├żinut├ú ├«n derularea urm├úririi ┬║i ├«ncrimin├úrii obiectivului ├«n discu├żie.

Mul├żumim Consiliului Na├żional pentru Studierea Arhivelor Securit├ú├żii (CNSAS) pentru sprijinul acordat ├«n derularea acestui proiect. G├óndurile noastre de pre├żuire se ├«ndreapt├ú, ├«n special, c├útre domnii Florian Bichir ┬║i Lauren├żiu T├únase (membri ai Colegiului CNSAS), precum ┬║i c├útre ├«ntreaga echip├ú logistic├ú a Consiliului, co-p├úrta┬║├ú la editarea acestor volume.

Romeo PETRAªCIUC,
cercetãtor extern CNSAS

Acest produs a fost adaugat la data de DuminicŃ 26 Iunie, 2016.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Zei, idoli, guru</b> <br>Klaus Kenneth
Zei, idoli, guru
Klaus Kenneth
<b> Parintele Arsenie Boca <br> Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (<em>Mãnãstirea Tismana</em>)
Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mãnãstirea Tismana)
<b> Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului </b>
Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului
<b> Parintele Craciun Opre. Marturisitorul cu nume de Sarbatoare </b>
Parintele Craciun Opre. Marturisitorul cu nume de Sarbatoare
<b> Ganduri si miride </b> <br> Pr. Constantin Necula
Ganduri si miride
Pr. Constantin Necula
<b> Pe cine incomodeaza ora de religie? Intre datul legii si darul lui Dumnezeu </b> <br> Preot Constantin Necula
Pe cine incomodeaza ora de religie? Intre datul legii si darul lui Dumnezeu
Preot Constantin Necula
Co║ul dvs. »
1 x Pateric despre vise si vedenii
12,00RON
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro