Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989) 40,00RON

Final de poveste. Dar ce poveste!....

Când am început în 2013 această aventură spirituală, alături de iubiții mei prieteni Romeo Petrașciuc și Raluca Toderel, Editura Agnos nu cunoscuse celebritatea decât prin volumele excepționalului părinte Constantin Necula, iar România nu era lovită de Boca-manie. Vrăjitoarele nu umpleau ziarele la mică publicitate cu anunțuri precum „îmi iau puterea de la mormântul sfânt de la Prislop”, nebunii nu se încumeteau să-l dezegroape, iar tarabele nu se îndoiau sub broșuri în care apar fabulații de genul: „Părintele zbura, l-am văzut eu, cu ochii mei”.
Demersul nostru a fost unul profund științific, academic. Pentru prima oară se publică integral dosarul de securitate al Părintelui Arsenie Boca (cu toate numele sale adiacente cu care apare în dosarele de urmărire: Arsenie Boca, Arsenie Boca Zian, Boka Zian, Zian Vălean sau Boca Vălean Zian, lucru care a scăpat numeroșilor editori sau autori). O cercetare academică nu se poate face decât studiind documentele în integralitatea lor!
Iar acest lucru a fost posibil ca urmare a unui protocol al Editurii Agnos cu Consiliul Național al Studierii Arhivelor Securității (CNSAS).
Primele două volume, apărute în 2013, respectiv 2014, au avut un succes colosal. Cum era de așteptat, au avut parte și de pirați, care s-au grăbit să le copieze, deși n-au călcat în viața lor prin vreo arhivă! De fapt e bine că încet-încet, viața acestui mare duhovic al României – poate cel mai mare – să fie cunoscută!
În acest an, 2016, după Hristos, ca urmare a demersurilor făcute de mai mulți zeci de mii de credincioși, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în discuție posibila canonizare a celui denumit cu dragoste și evlavie Sfântul Ardealului. Lucrările Comisiei canonice sunt în plin toi...
Ca de obicei, acolo unde sălăsluiește Duhul Sfânt dă târcoale și Necuratul. Ca urmare a unor nesăbuiți sau îndrăciți (iertare să-mi fie termenul cam dur, dar îl voi explicita), Sfântul Sinod a fost informat că există două inconveniente pentru trecerea Părintelui Arsenie Boca în rândul sfânților, în binecuvântatul Sinaxar românesc. Prima ar fi caterisirea sa, adică excluderea din monahism, iar a doua o posibilă căsătorie, după ce a fost forțat să părăsească cinul monahal.
Vom dezbate și desființa cele două minciuni, pas cu pas.
Cercetătorii George Enache și Adrian Nicolae Petcu – autorii singurului singurul studiu cu pretenții academice, Părintele Arsenie Boca în atenția poliției politice, Ed. Partener, Galați, 2009 –, dar mai ales acest volum demonstrează că viețuitorii de la Prislop aveau toate datele ca să părăsească monahismul, conform prevederilor noului regulament monahal, impus de Departamentul Cultelor în decembrie 1958, iar mănăstirea era suficient de izolată ca să fie închisă. Astfel, în mai 1959, Părintele Arsenie Boca și stareța Zamfira Constantinescu erau nevoiți să părăsească mănăstirea, iar maicile obligate să intre în lume.
Deci Părintele a fost forțat să părăsească mănăstirea. În mai 1959, prin actul Episcopiei Aradului, nr. 2407/1959, Părintele Arsenie Boca este îndepărtat din mănăstire, iar maicile sunt obligate „să intre în lume”. Fără a fi caterisit, i se interzice să mai slujească și chiar să mai poarte haina monahală. Este angajat la Biserica Sfântul Elefterie din București, ca pictor secund pe lângă meșterul Vasile Rudeanu. Abia în 1961 este angajat la Atelierul de Pictură al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. Pentru procesul de canonizare, printr-o simplă hârtie administrativă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, așa-zisa problemă este rezolvată.
A două mârșăvie, cea a căsătoriei dintre Părinte și fosta stareță Zamfira este și ea spulberată de acest volum. „Viața lui Arsenie Boca, de la plecarea din mănăstire până la moartea sa, a stat sub semnul interdicției dureroase de a nu mai putea îmbrăca haina călugărească și a se întoarce, sub aspect formal, în chinovie, pentru a sluji alături de frații săi monahi. Securitatea a înțeles că cel mai periculos lucru la acest om este extraordinara sa forță ca simbol al trăirii creștine și a încercat, cel puțin sub aspect exterior, să șteargă imaginea ascetului de odinioară, cu barbă bogată și ochi de foc. Noul Boca trebuia să fie un om de lume, bărbierit, îmbrăcat la costum, cu ochelari de soare și, nu în ultimul rând, căsătorit. Ca și cum, în mod obligatoriu, forma exterioară rezonează cu fondul interior. Cel puțin o perioadă, pentru a scăpa de urmărirea agasantă a Securității, Arsenie Boca a acceptat acest joc (mai târziu va reveni la aspectul său tradițional), plimbând prin Bucureștiul stupefiat silueta unui dandy despre care lumea bârfea că s-a căsătorit cu Julieta Constantinescu, fosta stareță Zamfira. Toate zvonurile și răutățile au fost tratate de Boca cu umorul fin specific inteligențelor superioare și, în foarte scurt timp, cei care au vrut să vadă au constatat că în fața lor, dincolo de aspectul de mirean, se află același călugăr plin de trăire duhovnicească și de putere în cuvânt. Din acel moment, oriunde îl vor purta pașii pe părinte, în vizită prelungită la o mănăstire, la schela unei biserici care-și aștepta pictura sau la Sinaia, unde și-a găsit pacea în mijlocul fostelor maici din soborul de la Prislop, o mulțime fidelă îl va urma, pentru a fi alături de el. Și, cum Arsenie Boca a peregrinat destul de mult în cei peste 30 de ani de călugărie albă, Securitatea a fost nevoită să-i deschidă multe dosare de urmărire, în funcție de Direcția de Securitate sub a cărei jurisdicție intra.
Printre multele informații, de mai mare sau mai mică valoare, prezente în dosarul de urmărire informativă a lui Arsenie Boca, există câteva note care conturează ceea ce s-ar numi viața cotidiană a Părintelui imediat după plecarea din mănăstire. Astfel, agentul „Florică”, în nota din 5 februarie 1965, arăta următoarele: «Din anul 1959 a venit în București dimpreună cu fosta stareță de la Prislop, Julieta Constantinescu. Unii spuneau chiar că Arsenie Boca este căsătorit cu aceasta. În momentul de față Boca este angajat la atelierul de pictură de la Patriarhie. Nu are încă buletin de București. Acum a fost trecut pe tabel pentru a i se elibera buletin. El nu mai umblă în haine clericale și nici nu mai poartă barbă. Este încă devotat Bisericii și este privit de Patriarh și de ceilalți șefi ai lui ca un om capabil și priceput în arta picturii.
Participă cu regularitate la slujbele religioase de la Patriarhie, în sărbători. Se ferește însă ca să mai aibă legături cu diferiți credincioși și credincioase, care îl admiră și ar vrea să stea de vorbă cu el. El este destul de prudent și calculat. Din timpul de când era student, era socotit ca un om de caracter, cu multă voință și destul de modest. Ori de câte ori am vorbit cu el, mi-a spus că lumea i-a făcut o falsă reclamă, a exagerat anumite lucruri și din această cauză a avut de suferit»” . Deci nici vorbă de căsătorie, fie ea și morganatică!
Sper din toată inima – și sunt convins că așa se va întâmpla – că Părintele va îmbogăți ceata sfinților români din Cer. Nu știu dacă azi, dar cu certitudine mâine, oricât de departe ar fi acest mâine! Noi știm doar că ne-am adus o modestă contribuție la acest monument de demnitate românească și trăire ortodoxă.
În încheiere aș dori să le mulțumesc atât colegilor din Colegiul CNSAS pentru disponibilitate și deschiderea arătată, cât și Editurii Agnos, care a realizeazat un lucru excepțional. Editura Agnos a pus la dispoziția istoricilor, cercetătorilor și, de ce nu, a cititorilor, dosarul de securitate al celui denumit cu dragoste Sfântul Ardealului, fără a omite sau a eluda vreun document. Pentru prima oară, iată, avem la dispoziție un opis complet.

Lect. Univ. Dr. Florian BICHIR,
Membru al Colegiului CNSAS

București, 2 martie 2016

Notă editorială

Cu cel de-al treilea volum al documentelor despre Pr. Arsenie Boca, aflate în custodia Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), încheiem demersul privind, mai ales, dosarele personale ale Sfântului (de multă vreme deja) de dincolo de Ardeal... Spune personale, pentru că proiectul acesta a vizat cu precădere redarea, integrală, a dosarelor de securitate ale Părintelui Arsenie, ca opis-uri de documente și, colateral, punctarea anumitor elemente, ca note, pe care le-am găsit în alte dosare aflate în conjuncție cu ale sale.
Volumul în discuție radiografiază perioada pribegiei Părintelui Arsenie după momentul Prislop, adică anii 1960-1989, cu reperele sale: București, Drăgănescu, Sinaia. Sunt ani nu neapărat tumultoși sau generoși în informație sub aspectul punerii sub urmărire sau a acțiunilor concrete întreprinse împotriva sa, cât punctări semnificative ale unei istorii ceva mai recente, în care regăsim oameni, personaje, evenimente multe din ele explorate ca arie de cercetare, însă aici comportând variante și vecinătăți trecute prin vămuirile mai mult sau mai puțin conjuncturale ale Securității. Demersului nostru i s-au adăugat ulterior alte documente, informații, dosare care într-un fel sau altul s-au intersectat cu traiectul Părintelui Arsenie. Parte din aceste inedite referințe vor apărea în cadrul Editurii Agnos ca volume distincte, secundare trilogiei Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Opis de documente. Considerăm că vremea s-a plinit și pentru scoaterea la lumină și a acestor documente.
Ca și în cazul celorlalte două volume, dată fiind varietatea documentelor, precum și diferitele metode de scriere și notare, la culegerea acestora am folosit câteva artificii tehnice, cu scopul redării cât mai fidele a acestora.
Astfel, pentru orice notă aflată în arhive scrisă de mână am folosit caractere italice. Dacă pe o astfel de notă au fost făcute însemnări ulterioare de către cei însărcinați cu rezolvarea lor (în speță, ofițeri de securitate), care se disting în cadrul notei fie prin culoarea înscrisurilor, fie prin alte semne specifice, pentru a le reda am folosit caractere bold-italice. Sublinierile, la culegerea notelor, le-am redat, de asemenea, folosindu-le uneori și pentru marcarea spațiilor ce urmau a fi completate în documente-tip. Prin urmare, caracterele normale indică faptul că nota a fost redactată la mașina de scris, iar notările italice din acestea sunt specificații ce s-au adăugat ulterior, în general de către ale persoane implicate în urmărire sau anchetă. Pasajele de text care, din diferite motive, sunt prea șterse pentru a fi lizibile au fost marcate prin cuvântul [Indescifrabil], încadrat în paranteze pătrate. Apariția acestui cuvânt în afara parantezelor pătrate [] indică faptul că el se regăsește și pe nota de dosar, cu atât mai mult cu cât numeroase documente au fost ulterior copiate și bătute la mașină, ambele variante fiind cuprinse apoi în dosare.
În cazul declarațiilor în original (regăsite și în copie scrisă la mașină), am redat integral doar textul inițial, scris cu italic, iar în nota de subsol am precizat celelalte locuri din arhivă unde sunt consemnate copii ale respectivelor materiale.
În cadrul Anexelor am reprodus, cu predilecție, facsimile olografe ale Părintelui Arsenie Boca (declarații, corespondență, notițe etc.), precum și parte din documentele organelor de anchetă, cu relevanță susținută în derularea urmăririi și încriminării obiectivului în discuție.

Mulțumim Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect. Gândurile noastre de prețuire se îndreaptă, în special, către domnii Florian Bichir și Laurențiu Tănase (membri ai Colegiului CNSAS), precum și către întreaga echipă logistică a Consiliului, co-părtașă la editarea acestor volume.

Romeo PETRAȘCIUC,
cercetător extern CNSAS

Acest produs a fost adaugat la data de Duminică 26 Iunie, 2016.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Dialogul in psihoterapia ortodoxa </b> <br> Pr. Filothei Faros
Dialogul in psihoterapia ortodoxa
Pr. Filothei Faros
<b> Parintele Arsenie Boca <br> Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (<em>Mănăstirea Tismana</em>)
Parintele Arsenie Boca
Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)
<b> Suflet de copil </b> <br> Monahia Parascheva
Suflet de copil
Monahia Parascheva
<b> Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului </b>
Parintele Arsenie Boca. Sfantul Ardealului
<b>Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2</b><br> Sf. Nicolae Velimirovici
Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 2
Sf. Nicolae Velimirovici
<b> Vietile sfintilor - povestiri pentru copii. Vol. 1 </b> <br> Ileana Vasilescu
Vietile sfintilor - povestiri pentru copii. Vol. 1
Ileana Vasilescu
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Vol. III Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Opis de documente (1960-1989)
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro