Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
Jurnalul taticului
Jurnalul taticului
20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
20,00RON

Când limbajul preotului nu mai este de lemn, ci extrem de exotic colorat

P├úrintele Nicolae Stoia are deja multe c├úr├żi la activ, acum ne iese ├«n cale cu o alur├ú tinereasc├ú ┬║i cu un aplomb spiritual binef├úc├útor. Ceea ce surprinde pl├úcut de la bun ├«nceput la p├úrintele Nicolae Stoia este entuziasmul s├úu, precum ┬║i o anumit├ú cur├ú├żie a viziunii ┬║i a tr├úirii, care vin probabil din persisten├ża ├«n sfin├żia sa a ceea ce are frumos copil├úria ┬║i sufletul de copil. Citindu-l, mult timp mi-am ├«nchipuit c├ú ├«n spatele textelor care alc├útuiesc aceast├ú carte se afl├ú un t├ón├úr impetuos, av├ónd o v├órst├ú ├«n jur de 30 de ani (plus - minus).
Scrierile p├úrintelui Nicolae Stoia constituie, ├«n fond, medita├żii teologice care pleac├ú cel mai adesea de la pericopele evanghelice. Ele vizeaz├ú o tratare exegetic├ú, dar ├«ntr-o abordare mai liber├ú ┬║i mai atractiv├ú pentru un public mai larg. Exploreaz├ú textele biblice cu v├údit├ú bun├ú curiozitate ┬║i pl├úcere, p├ón├ú la a ajunge a-i deveni familiare ┬║i a se sim├żi ┬║i a se mi┬║ca ├«n spa├żiul lor ca acas├ú. Le ├«ntoarce pe toate fe├żele, c├úut├ónd cu asiduitate s├ú deslu┬║easc├ú noi ├«n├żelesuri. Lanseaz├ú ipoteze. ├Äi place s├ú imagineze reac├żiile personajelor dincolo de text, dar netr├úd├ónd textul. Scrierile p├úrintelui sunt dense, apar├żin├ónd, ├«n fondul lor, spa├żiului omiletic ┬║i catehetic. Dar orizontul de cuprindere al p├úrintelui Nicolae Stoia este mai larg. Pleac├ú de la interpret├úri teologice pentru a ajunge, nu o dat├ú, „├«n lumea larg├ú”, cea a culturii generale, trec├ónd la interpretarea istoriei ┬║i a societ├ú├żilor. Cocheteaz├ú uneori cu filosofia. P├úrintele recurge adesea la referin├że dintr-o bibliografie bogat├ú, erudit├ú, preponderent teologic├ú, ce cuprinde, ├«ns├ú, ┬║i numeroase scrieri nebiserice┬║ti, dintre cele „la mod├ú” ├«n elita intelectual├ú a timpului nostru. Dar, ├«n continuare, dezvolt├úrile se bazeaz├ú ├«n cea mai mare parte a lor pe propriile-i intui├żii ┬║i judec├ú├żi.
Autorul c├úr├żii este viu, mereu dornic de comunicare, plin de verv├ú. Sufletul s├úu este unul nativ ┬║i naiv poetic. Ca atare ┬║i stilul s├úu are adesea nuan├że poetice, care, uneori, pot ap├úrea a fi c├úutate sau chiar for├żate. De altfel, partea cu totul ┬║i cu totul surprinz├útoare a p├úrintelui Nicolae Stoia o constituie stilul s├úu cu totul aparte, marcat ┬║i de un anumit umor sincer, care se dore┬║te ┬║i reu┬║e┬║te s├ú fie prietenos. Limbajul s├úu baleiaz├ú ├«ntre familiaritate ┬║i pre├żiozitate. Limba sa este adesea una incredibil├ú. Autorul este extrem de inventiv ├«n cuvinte, c├úci multe dintre ele nu par a fi nici arhaisme, nici regionalisme, chiar dac├ú folose┬║te adesea ┬║i exprim├úri „populare”. Mai mereu merge p├ón├ú la a for├ża acreditatele z├úgazuri. De aceea, limbajul s├úu poate ap├úrea ciudat pentru cei obi┬║nui├żi cu limba literar├ú riguroas├ú, academic├ú. Se va putea ca unora, la ├«nceput, figurile de stil ale p├úrintelui s├ú le apar├ú ├«n exces, dar nu vor mai fi deranja├żi de acest lucru dup├ú ce se familiarizeaz├ú, realiz├ónd c├ú acest limbaj nu reprezint├ú altceva dec├ót stilul autorului, pe c├ót se pare firesc, ve┬║m├ónt adecvat ┬║i propice unei g├óndiri asemenea. Dar, de fapt, nu te po├żi familiariza niciodat├ú cu dib├úciile verbale ale autorului nostru, pentru c├ú ele vin dintr-o limb├ú zglobie, mereu pus├ú pe inven├żii surprinz├útoare, a┬║a cum sunt copiii pu┬║i pe ┬║otii. Trebuie s├ú-i recunoa┬║tem un curaj nebun al exprim├úrilor. A┬║ fi tentat la un catalog minim al lor. Ar fi unul extrem de savuros, ca atare cu impact ┬║i de succes. Numai c├ú ele sunt at├ót de numeroase, ├«nc├ót ar ocupa un spa├żiu pe care nu ni-l putem permite acum ┬║i aici. Nu m├ú pot opri s├ú nu dau, totu┬║i, spre exemplificare, o mostr├ú, este adev├úrat, una in extenso: „Dar s├ú ne trezeasc├ú ┬║i pe noi din despic├úri, r├út├úciri, sleiri, ├«ncenu┬║├úri ┬║i ├«mpotmoliri, s├ú ne smulg├ú din ├«ntunericul sterp ┬║i posac, ├«n care ne b├úl├úcim, ┬║i s├ú ne descotorosim de: chietudine osificat├ú, fric├ú butuc├únoas├ú, nep├úsare l├út├úrea├ż├ú, bucurie speriat├ú, entuziasm aberant, sterpiciune intelectual├ú, emfaz├ú ieftin├ú, prolixitate chinuitoare, stoicism imaculat, a┬║teptare r├ónced├ú, fericire sc├úl├ómb├ú, osteneal├ú b├útr├ónicioas├ú, m├óhnire acr├ú, supersti├żii a├ż├ó├ż├útoare, ezit├úri albastre, ismeneli vaporoase, nep├úsare fad├ú, ├«ndoial├ú n├úuc├ú”. Am fi curio┬║i s├ú vedem ce figur├ú va face cititorul cuminte ├«n fa├ża acestei dezl├ún├żuiri stilistice, denot├ónd, p├ón├ú la urm├ú, un limbaj cu adev├úrat ciudat, bizar. Z├únatic, chiar, ├«ndr├úznim a o spune.
Temele abordate de p├úrintele Nicolae Stoia sunt cele ale vie├żii curente ale cre┬║tinului vie├żuind ├«n umbra luminoas├ú a Bisericii. Teme cu r├úd├úcinile la Dumnezeu ┬║i cu roadele ├«n aceast├ú lume. Probleme dintotdeauna ┬║i de acum.
├Än peisajul celor care scriu ├«n duhul ┬║i ├«n slujirea Bisericii noastre, p├úrintele Nicolae Stoia ocup├ú un segment aparte, pe care nu exist├ú, parc├ú, nimeni asemenea lui. O floare rar├ú, cu iz exotic. Un exotism interior. Ca urmare, ┬║i cititorii s├úi fideli vor fi dintre cei aparte, speciali. Este un autor tonic, bun s├ú te ├«nso├że┬║ti cu el la drum. ├Ä├żi d├ú curaj ┬║i bun├ú dispozi├żie ├«ntru purtarea „r├úzboiului nev├úzut”. Ceea ce nu este deloc pu├żin lucru…

Costion Nicolescu

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 15 Iulie, 2016.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Co║ul dvs. »
1 x Pateric despre vise si vedenii
12,00RON
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic