Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Poet de contrabanda </b> <br> Cezar Haiura
Poet de contrabanda
Cezar Haiura

13,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
20,00RON

Când limbajul preotului nu mai este de lemn, ci extrem de exotic colorat

Părintele Nicolae Stoia are deja multe cărți la activ, acum ne iese în cale cu o alură tinerească și cu un aplomb spiritual binefăcător. Ceea ce surprinde plăcut de la bun început la părintele Nicolae Stoia este entuziasmul său, precum și o anumită curăție a viziunii și a trăirii, care vin probabil din persistența în sfinția sa a ceea ce are frumos copilăria și sufletul de copil. Citindu-l, mult timp mi-am închipuit că în spatele textelor care alcătuiesc această carte se află un tânăr impetuos, având o vârstă în jur de 30 de ani (plus - minus).
Scrierile părintelui Nicolae Stoia constituie, în fond, meditații teologice care pleacă cel mai adesea de la pericopele evanghelice. Ele vizează o tratare exegetică, dar într-o abordare mai liberă și mai atractivă pentru un public mai larg. Explorează textele biblice cu vădită bună curiozitate și plăcere, până la a ajunge a-i deveni familiare și a se simți și a se mișca în spațiul lor ca acasă. Le întoarce pe toate fețele, căutând cu asiduitate să deslușească noi înțelesuri. Lansează ipoteze. Îi place să imagineze reacțiile personajelor dincolo de text, dar netrădând textul. Scrierile părintelui sunt dense, aparținând, în fondul lor, spațiului omiletic și catehetic. Dar orizontul de cuprindere al părintelui Nicolae Stoia este mai larg. Pleacă de la interpretări teologice pentru a ajunge, nu o dată, „în lumea largă”, cea a culturii generale, trecând la interpretarea istoriei și a societăților. Cochetează uneori cu filosofia. Părintele recurge adesea la referințe dintr-o bibliografie bogată, erudită, preponderent teologică, ce cuprinde, însă, și numeroase scrieri nebisericești, dintre cele „la modă” în elita intelectuală a timpului nostru. Dar, în continuare, dezvoltările se bazează în cea mai mare parte a lor pe propriile-i intuiții și judecăți.
Autorul cărții este viu, mereu dornic de comunicare, plin de vervă. Sufletul său este unul nativ și naiv poetic. Ca atare și stilul său are adesea nuanțe poetice, care, uneori, pot apărea a fi căutate sau chiar forțate. De altfel, partea cu totul și cu totul surprinzătoare a părintelui Nicolae Stoia o constituie stilul său cu totul aparte, marcat și de un anumit umor sincer, care se dorește și reușește să fie prietenos. Limbajul său baleiază între familiaritate și prețiozitate. Limba sa este adesea una incredibilă. Autorul este extrem de inventiv în cuvinte, căci multe dintre ele nu par a fi nici arhaisme, nici regionalisme, chiar dacă folosește adesea și exprimări „populare”. Mai mereu merge până la a forța acreditatele zăgazuri. De aceea, limbajul său poate apărea ciudat pentru cei obișnuiți cu limba literară riguroasă, academică. Se va putea ca unora, la început, figurile de stil ale părintelui să le apară în exces, dar nu vor mai fi deranjați de acest lucru după ce se familiarizează, realizând că acest limbaj nu reprezintă altceva decât stilul autorului, pe cât se pare firesc, veșmânt adecvat și propice unei gândiri asemenea. Dar, de fapt, nu te poți familiariza niciodată cu dibăciile verbale ale autorului nostru, pentru că ele vin dintr-o limbă zglobie, mereu pusă pe invenții surprinzătoare, așa cum sunt copiii puși pe șotii. Trebuie să-i recunoaștem un curaj nebun al exprimărilor. Aș fi tentat la un catalog minim al lor. Ar fi unul extrem de savuros, ca atare cu impact și de succes. Numai că ele sunt atât de numeroase, încât ar ocupa un spațiu pe care nu ni-l putem permite acum și aici. Nu mă pot opri să nu dau, totuși, spre exemplificare, o mostră, este adevărat, una in extenso: „Dar să ne trezească și pe noi din despicări, rătăciri, sleiri, încenușări și împotmoliri, să ne smulgă din întunericul sterp și posac, în care ne bălăcim, și să ne descotorosim de: chietudine osificată, frică butucănoasă, nepăsare lătăreață, bucurie speriată, entuziasm aberant, sterpiciune intelectuală, emfază ieftină, prolixitate chinuitoare, stoicism imaculat, așteptare râncedă, fericire scălâmbă, osteneală bătrânicioasă, mâhnire acră, superstiții ațâțătoare, ezitări albastre, ismeneli vaporoase, nepăsare fadă, îndoială năucă”. Am fi curioși să vedem ce figură va face cititorul cuminte în fața acestei dezlănțuiri stilistice, denotând, până la urmă, un limbaj cu adevărat ciudat, bizar. Zănatic, chiar, îndrăznim a o spune.
Temele abordate de părintele Nicolae Stoia sunt cele ale vieții curente ale creștinului viețuind în umbra luminoasă a Bisericii. Teme cu rădăcinile la Dumnezeu și cu roadele în această lume. Probleme dintotdeauna și de acum.
În peisajul celor care scriu în duhul și în slujirea Bisericii noastre, părintele Nicolae Stoia ocupă un segment aparte, pe care nu există, parcă, nimeni asemenea lui. O floare rară, cu iz exotic. Un exotism interior. Ca urmare, și cititorii săi fideli vor fi dintre cei aparte, speciali. Este un autor tonic, bun să te însoțești cu el la drum. Îți dă curaj și bună dispoziție întru purtarea „războiului nevăzut”. Ceea ce nu este deloc puțin lucru…

Costion Nicolescu

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 15 Iulie, 2016.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro